Да. Това изказване на "Канддатстващ" май не е много обмислено и си казва каквото му хрумне човека. Аз съм минала по този път и не са 2 кръга, а 3 и ако успееш да минеш 3тия, тогава вече не държиш изпит по дадения предмет. Да не говорим, че не ти стига просто да изкараш 3 за да минаваш на следващ кръг. Трябва малко по-висока оценкаДухful написа:Това са абсолютни глупости. Ето заради такива разбирачи се сбъркват всяко лято главите на кандидат-студентите, постоянно питат едни и същи неща и всеки път някой си им казва нещо различно. Накрая просто си минаваш по този път и това е начинът да разбереш за какво иде реч...Когато не сте наясно, не пишете, защото се създава излишно напрежение...не става въпрос само за конкретния пост.....Кандидатстващ написа:Доколкото знам, ако минеш втори кръг на олимпиада, по литература не трябва да държиш изпит. Има само една подробност- проверяващите на тази олимпиада ще са най-големите откачалници литератори, които живеят в свой фикционален свят, считайки, че техния начин на изказ е единствено правилен...с две думи- шанса ти / а и моят/ да изкараш втори гръг на олимпиада с добра оценка варира между 1 и 2%. Успех
Теми Литература 1990-2007
- reni.misskiss
- В началото бе словото
Re: Re:
"Истинското щастие не е нищо друго освен добро здраве и лоша памет"
- peppsy_lina
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Re: Теми Литература 1990-2007
не малко по-висока, а 6.00
В спора истината се ражда, умира от глад за смисъл и почва да смърди ужасно.

- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
не е ли 5.50peppsy_lina написа:не малко по-висока, а 6.00
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
- peppsy_lina
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
не, 6.00
В спора истината се ражда, умира от глад за смисъл и почва да смърди ужасно.

Re: Теми Литература 1990-2005
Винаги съм си мислела, че Ботев е един от сравнително лесните автори... Не мога да си представя какво ще пиша за Гео Милев например..Crematory написа:тука бяха май 52 процента двойкиRaya_Alexandra написа: 2003 година – “Свободата като избор в поезията на Христо Ботев”
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Хора, винаги има поне 50% двойки, защото това е най-масовия изпит.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- radja
- Гутенберг
- Специалност: Право
- Курс: втори
Re: Теми Литература 1990-2005
Гео> ол.Prudence написа:Винаги съм си мислела, че Ботев е един от сравнително лесните автори... Не мога да си представя какво ще пиша за Гео Милев например..Crematory написа:тука бяха май 52 процента двойкиRaya_Alexandra написа: 2003 година – “Свободата като избор в поезията на Христо Ботев”
Мисля си, че Гео Милев, напротив, е един от най-лесните. Най-малкото защото колкото и теми да засяга те са само в едно произведение("Септември")...Замислете се ако дадат Вазов...
Искам Пенчо, ама няма да го дадат него...В последните години се е падал прекалено често...Яворов също ми допада...Засега съм до тях....
Искам Пенчо, ама няма да го дадат него...В последните години се е падал прекалено често...Яворов също ми допада...Засега съм до тях....
На мен най-много ми харесват Ботев и Вазов и техният стил, защото са хора, които си имат цел и се борят за постигането и. А не Славеиков или Яворов, които поради липса на епохални събития от тяхното време си витаят в техен нереален свят на мечтите, отричат досега създаденото и пишат литература с елитарен характер, която дори и елитът не рабира.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
- jolly_f
- Да живей словото
- Специалност: Английска филология
За Ботев съм съгласна, но не и за Вазов. По принцип начина, по който пише Вазов, е много трогателен... но неговите идеали са били непостижими. Цялото му творчество се върти около една и съща тематика (сакрализаираното минало), което го прави невероятно скучен. Освен това, имайки впречвид, че е бил страхливец и не е участвал в революционните борби както други писатели, творчеството му няма никакво въздействие (поне върху мен)... може би ако не знаех този факт, нямаше да приемам произведенията му по този начин 
А колкото до Слаавейков и Яворов, те въобще не са били на този свят... Така че и да е имало някакви събития, едва ли са щяли да ги забележат или отразят
А колкото до Слаавейков и Яворов, те въобще не са били на този свят... Така че и да е имало някакви събития, едва ли са щяли да ги забележат или отразят
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Права си за Вазов, но той, макар и да емигрира, оценява стореното от неговите съвременници и се противопоставя на тези, които не ценят свободата. Въпреки изказано само на думи, а не реализирано чрез действия, творчеството на Вазов е значимо за българската литература. Не е случайно прозвището " Патриарх" на БГ литературата. Лично моят любим автор от цялата кандидат-студентска програма е Ботев.
- jolly_f
- Да живей словото
Е тук няма спор
Ботев си е номер 1
Освен че ми харесва как пише, той ми беше най-лесен за разбиране и учене
Випреки това, имам гадното усещане, че ще се падне Яворов (през 98-ма се е паднал - имало е годишнина от рождението му). Сега сме 2008(пак годишнина) и освен това май излезе някаква книга за него...
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Дано да не си права и да се падне Ботев
- jolly_f
- Да живей словото
ооо въобще не се надявай на това... Ботев се падна през 2003... Прекалено лесен е, за да се падне и тази година
А колкото до лесните автори като него, там освен това, което пише из темите, трябва да проявиш и оригиналност за да изкараш свясна оценка. А това хич не ми се струва лесно! Така че за предпочитане са по-трудните, защото там винаги се разбира дали знаеш или не. И понеже много хора не ги учат, така най-лесно изпъкваш и ти пишат висока оценка(много често и повече, отколкото заслужаваш).
- KeiTh
- В началото бе словото
Шансът да се падне всяка една от темите ,според мен, е еднакъв... Но съм сългасна с колегата... относно лесните автори ... Направете така,че трудните теми да ви станат любими... Колкото по-лесен автор се падне,толкова повече 6-ци ще има... и конкуренцията става жестока!
Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видяни, нито докоснати... Те се усещат в сърцето!!!! (Helen Keller)