Levitt.Alex написа:
Първо, съществителното ,,смисъл" няма форма за множествено число...
Второ, формирайки индивидуалните си понятия ,,в движение'' не съществува ли опасност да градират до противоположност, придобивайки морално непоносимо изражение?
Понятията за красиво/грозно, добро/лошо .................и.т.н в ,,християнските общества'' се формират от социалния контекст - медийни образи и представи и като такива са абсолютно неспособни да изразяват ,и не подтикват изразяване на индивидуалност, а са нейният най-свиреп унищожител. Нещо повече, заразеният от т.нар. ,,масова култура" е една неизлечимо болна овца,чиито мечти, стремления, радости..... са напрфюмираните изпражнения от фекалната клоаката на менторите.
Първо- аз се гавря не само с българския език, но и с всичката ни родна култура. Не е ли очевидно, че умишлено се изразявам максимално грешно от езикова гледна точка?
Второ- ами карането на кола в движение също е доста опасно, защото траекторията й на движение съвпада с много други траектории на движение на други коли и е необходим само един път две коли да се появят в едно и също пространство в един и същи момент, за да се стигне до инцидент. Шансът от катастрофа е реципрочен на добрата координация и тъй като моята координация винаги е била отлична нито веднъж не съм катастрофирал. Същото правило важи за моралните непоносимости. Да не си играя с личността си, означава да карам кола на едно място (да не се придвижвам). Защо казвам това и дали не си противореча? Убеден съм, че не си противореча, защото ако застопоря идеалите си за земна красота и доброта, тогава ще спра да търся нова земна красота и доброта, защото ще съм щастлив с наличната. Пак ще повторя, че не съм щастлив, но се радвам на живота повече от най-щастливия човек на света, защото аз не спирам да търся и да намирам нова и нова красота, а за да я оценя и опозная, аз трябва да я призная като красива и това не може да стане, ако вече имам непроменими критерии, защото може би новата красота ще е красива по показател, който никога не съм отчитал и който оправдава силни размествания в стойностите на други показатели, чиито промени ако при предварителните условия са били непоносими от морална гледна точка, то в новонастъпилите обстоятелства може да са желани и положителни.
Сега за понятието красиво и добро... вече подробно съм говорил за тях, затова много кратък коментар ще дам. Вижте темата Що е култура? Значи културата се изгражда чрез вярата, развива се и се съхранява чрез надеждата, а любовта е необходимото чувство за появата на високата култура. Вярата се насочва към един елемент и той се нарича истина. Надеждата е в доброто, а красиво е онова, което обичаме. Така че никакви християни няма тук, аз говоря общочовешко. Бинарните опозиции съществуват в човешката психология от дълбока древност до днес. Именно - истина/лъжа, добро/зло, красиво/грозно. Който не ми вярва да отвори един сборник с митове от древността и ще види противопоставените двойки. А това за социалната обстановка е абсурдно. Аз съм културолог и следя развитието на човешките представи от първите оцелели такива до днес и формирам представите си в глобален аспект (колкото мога, знам че съм ограничен от краен набор познания).
И така... не знам кой кого за какво критикува, но тонът ми се струва малко прекален. Отправям молба към модераторите да трият проявите на агресия, че единственото заразно нещо с фатални последици е именно тя. Личностните характеристики са променливи, но негативната енергия понякога коства ценен потенциал за насочване на позитивна такава и някои поражения са непоправими. Тук не се опитвам да насоча вниманието към конкретното мнение, а към самия стил, който съответният потребител използва при общуването си в този форум.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).