Скандинавистика
Модератор: Don Horhe
- Northern_Light
- Пишете, о, братя
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
Re: Скандинавистика
Здравейте, скандинависти и промъкващи се по техни лекции!
Имам въпрос - как стоят нещата с езиците? Гледах учебния план, но нещо не ми харесва - пише, че се започва с шведски, след това има втори език, а в избираемите дисциплини има фински. Не може ли да се започне с норвежки? Също така, пише, че се учи исландски, а аз знам, че има и датски... Въобще, ако някой може да хвърли малко светлина по темата, ще съм му много благодарна!
Ensilumi satoi kahdesti
Maalasi sieluni taulun...
Първокурсниците тази година започват с норвежки. 
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
- Northern_Light
- Пишете, о, братя
Супер! Редуват ли ги?
Значи, мога да запиша втори език и фински като допълнение?
Ensilumi satoi kahdesti
- The_Viper
- Легендарен флуудър
- Курс: трети
Айде готово - и аз се записах!
ПП. Някой може ли да ми даде информация за Екатерина Алтанкова?

ПП. Някой може ли да ми даде информация за Екатерина Алтанкова?
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
And the voices pass with time
And I keep...
- mecho
- Постоянно присъствие
- Специалност: Скандинавистика
- Обратна връзка:
Тази година явно пъвият език ще е отново норвежки, като по средата на втората година се избира втори език между датски и шведски. Следват морфологии, синтаксиси, лексикологии (последните три на норвежки), странознания, литератури и прочее филологически дисциплини. Това е ядрото на учебния процес.Финският НЕ е приоритет и фокусът в специалността ни най-малко не пада върху него! Досега не е завършил нито един скандинавист, който да говори фински. Всички останали, които кандидатстват в момента, да обърнат внимание на това: часовете по фински стигат за няколко поздрава и един-два елементарни текста. Ако имате интерес към този език, най-добре вижте как стоят нещата в Унгарска филология.Northern_Light написа:Здравейте, скандинависти и промъкващи се по техни лекции!Имам въпрос - как стоят нещата с езиците? Гледах учебния план, но нещо не ми харесва - пише, че се започва с шведски, след това има втори език, а в избираемите дисциплини има фински. Не може ли да се започне с норвежки? Също така, пише, че се учи исландски, а аз знам, че има и датски... Въобще, ако някой може да хвърли малко светлина по темата, ще съм му много благодарна!
С исландски също забравете, че ще се занимавате много (освен ако не си намерите самоучител).
Успех и ако мога да бъда полезен с нещо, с удоволствие
http://jorik.blog.bg/
...............................
- Northern_Light
- Пишете, о, братя
Страшно много ти благодаря! А за финския няма проблем, аз така и така си го уча.
Последно питане - странознанието, литературата и другите подобни предмети на какъв език се учат?
Последно питане - странознанието, литературата и другите подобни предмети на какъв език се учат?
Ensilumi satoi kahdesti
- mecho
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Литературата я учихме три години на български и едва носледната на шведски (съответно предполагам, че ще намерят кой да я води на норвежки). Странознанията са на български. Синтаксис, морфология и прочее ще са на норвежки, затова тези предмети започват от втори курс. Всъщност: поровете се за учебен план в сайта на СУ, той естествено далеч няма да е нов, но колкото за ориентир 
- Northern_Light
- Пишете, о, братя
Намерих такъв план, но не пишеше на какъв език се преподава. А и беше стар - първият език беше шведски, а за втария дори нямаше списък с възможните езици.
Жалко, щеше да е яко литературата да се учи на английски и на немски съответно... А ти доволен/а ли си от преподаването на езиците? В смисъл, ако искаш да ги учиш, след петата година знаят ли се добре?
Жалко, щеше да е яко литературата да се учи на английски и на немски съответно... А ти доволен/а ли си от преподаването на езиците? В смисъл, ако искаш да ги учиш, след петата година знаят ли се добре?
Ensilumi satoi kahdesti
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
- Курс: втори
Защо на английски или немски?
- mecho
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Няма нужда да е на английски или немски, според мен може преспокойно литературата да се учи още от втори курс на шведски/норвежки, но просто така са решили. Обучението продължава всъщност 4 години, но да, добре могат да се усвоят езиците, ако положиш усилия. Има възможности и да позаминеш насам-натам. От преподаването по шведски съм даже доста доволен, а що се отнася до норвежкия - нямам впечатления от първа ръка, нека някой норвежист се намеси.
- Northern_Light
- Пишете, о, братя
Отново благодаря, изглежда специалността наистина си заслужава. А по време на лекциите по езици много ли се преписва от дъската или се работи с учебници?
Ensilumi satoi kahdesti
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Абе сложно е да се каже... всеки сам си преценява.Northern_Light написа:Отново благодаря, изглежда специалността наистина си заслужава.
Еми... зависи от лекциите. Някъде се диктува, другаде се чете от учебници (:mrgreen:). При практическите курсове по език, естествено, се ползват най-различни матeриaли. От дъската не се размазваме да преписваме като цяло...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Работи се с ксерокопия. С много ксерокопия. За момента имам два шкафа и две големи чекмеджета пълни с ксерокопия, а остава още една година...

- The_Vicodin_Timelord
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Норвежкият и шведският са доста близки, нали? Ако знаееш добре единия, можеш да четеш и на другия, така поне съм чувал. Нещо като български и македонски, може да е попресилено сравнение, но поне горе-долу. Мен в тази специалност ме притеснява прекаленият акцент върху литературата и чисто филологическите дисциплини за сметка например на икономика, политика, култура(обичаи и история), които са ми доста по-интересни.
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
- Курс: втори
Странно, но това е филология, а не например МИО с шведски.