Де факто българските университети(и не само) са капсулирани парчета комунизъм, които възпитават комунистическо поведение не в убежденията, а в духа.
Това е абсолютно вярно и много тъжно!
Роенето на университети всъщност беше последвано от роене на специалности - отново скъп лукс за държавата, но удобен за олигархията, която така си осигури синекурни длъжности и допълнителни доходи.
Признавам, че не се бях замислил за това.
Неизбежно ще се стигне до задачата да бъдат съставени такива критерии за прием, които да не дават като резултат голям дисбаланс на половете във висшите училища. Тук ще се намеси и отдавна наболелият проблем за зубраческият характер на образованието в страната, който дава предимство на жените.
Ще се стигне до извода, че единствено занижените критерии за прием ще дадат нужния резултат - относително равенство на половете във висшите училище. Занижените критерии за прием ще премахнат нуждата от елитни средни училища и нуждата от кандидатгимназиални изпити (каквито не успях да открия никъде другаде).
Не съм съгласен! Просто ще се докаже, кой си е изградил добре функционираща система от познания и на мислене! Подготовката в училище ще е по-определяща!
Едновременно с това ще се отвори приема и ще бъде реализирана най-напредничавата черта на висшето образование в развитите страни - широк вход и стеснен изход, т.е. доказване в процеса на обучение.
Ох, дано! Но нека преди това да променят и обучението вътре в университета. Липсата на достатъчно практика си е язва!
Заедно с това държавата трябва да предприеме редица други мерки като промяна в ЗВО, ЗНСЗ, съкращаване на броя на университетите, което неизбежно ще я сблъска с риториката на образователната олигархия.
От това няма нужда. Едни добри общодържавни критерии ще свършат по-добра работа!
Допълнение: Не мисля, че икономическата изгода е единствената причина за забавянето (ако въобще такава има) на реформата. Просто със закостенялото комунистическо мислене на "олигарсите", скептицизмът на българина ex-комунист към новото и липсата на млади хора и нови идеи(или бариерата за тях) правят процесът почти невъзможен.