Вечната тема за еднополовите бракове

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Заключено
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Вечната тема за еднополовите бракове

Мнение от camel »

Кристо, казано е точно и ясно в конституцията. Недей да словоблудстваш. :geek: Ако толкова много искаш да живееш в страна, дето педерастията се смята за нещо нормално и хората се женят еднополово, отиди в съответните държави. В България гейски бракове няма. Get over it. :wink:

Ако примерно ти ме снимаш без моето знание и без да е част от "определените в закона случаи", аз Конституционния съд ли ще сезирам, задето ти ми нарушаваш 32/2. :wink:
Иначе без да се смятам за изключителен правен експерт и аз смятам, че ако двама гейя се оженят бракът им ще е нищожен. Имаш стотици прависти в УНИТО, питай някой преподавател като толкова се чудиш. :P И за глобяването и за арестуването съм убеден, че истинските прависти могат да дадат отговори.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Кристо, скъсай си студентската книжка, моля те ;)
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

ники написа:Кристо, скъсай си студентската книжка, моля те ;)
Че тя е скъсана... :mrgreen:

Камел, ако ще говорим за следенето и снимането, примера ти е адски неточен - в конституцията е даден принципа да не те снимат, а той е по-развит в нарочния закон. Докато при браковете, принципа в конституцията не е развит в кодекса, защото никъде не пише, че брак се изчерпва само с тва в конституцията, а е оставено без изрично определение. А и твоя пример е за престъпление, а ние си говорим за права/забрани. Задължението да не те снимат се нарушава с престъпление. А да омъжиш 2 жени една за друга, де факто не е престъпление. За теб може да е неприемливо, но е твърде различно от това да ти нарушат правата.

Предполагам някое време скоро, ще променят това в конституцията, сигурно когато обществото ни "съзрее" за такава промяна. По принцип ние се движим десетина години след развитите държави, така че нека това е ориентир. Като се научим на истинските демократични ценности, тогава ще направим такава крачка. Сега като гледам темата - явно хората още не са готови. Ам, и без тва не бързаме за никъде нали? Робството е чакало векове за да го махнат. И равнопоставеността на половите ориентации ще почака...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Питай правистите, Кристо. Те ще да знаят. Да не взема да ги питам аз първо. :geek:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

camel написа:Питай правистите, Кристо. Те ще да знаят. Да не взема да ги питам аз първо. :geek:
Е правото не е точна наука - всеки може да си го върти, както си иска и както му е удобно за него и за интереса му. Един съдия може да реши 1 дело по един начин, друг - по коренно различен. А закона си е 1 и същ. Въпрос на "мнение" и "тълкуване".

Представи си, някой съдия реши, че "конституцията е регламентирала само хетеросексуалните бракове, затова ако хомосексуални искат брак, такава опция трябва да се търси другаде - и хоп казва, че щом няма регламентация, си я измисля по справедливост и ги венчава" - и кво става тогава? Щото по справедливост, всеки има право на щастие и да е с човека, който иска. Тва стои над законите. Ти ако ти цъфнат с забрана да се жениш за жена, нали ше овикаш всички институции и ще тръгнеш на кръстоносен поход, за да ти разрешат? Доста лицемерно е в същата ситуация, но с други хора, да не приемаш, че и те имат същите интереси/право/мотивация. Кой си ти, кои са те? Щом ти можеш да се жениш за когото поискаш, би следвало и другите да са така? Без значение "ама те са еди-какви си"... има хора си женят котетата помежду си, за бога!

Или ти си против равните права на всички хора, особено тези които не те кефят, заради предразсъдъци? Щото аз примерно мога да забраня по лични пристрастия на играчи на ЦСКА да се пречкат в националния отбор. Нагло е, лицемерно е, но тва си ми е възглед, нали така? :bom:
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Добре бе, Кристо, вярвам ти.
Обаче съм сигурен, че кой да е от препователите ти е по-голям разбирач от правото от теб. Та затова. Аз в области, в които нямам или имам малки познания не споря.
Мнението си го казах отдавна - бъди педераст, обаче не се жени и не отглеждай деца, напивай се като куче, ама не карай кола. И двете са вредни за обществото по моето гадно консервативно и антилиберално мнение. :geek:
Ай стига толкова глупости, че имам да гледам филм. При това много интересен. При това с Кейт Бекинсейл. :bounce:

- Of course not!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз следях 2 мача и пак отделих време за теб, едно мерси поне да беше казал... че и головете изтървах... 8)
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Кристо, каквото и да е това нещо между двама гея, то не е брак.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Kristo написа:
ники написа:Не съм сигурен, дали някой го спомена, така че към Кристо:

Конституцията:
Чл. 46. (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.
Ам, по-навътре из темата, бях дал цитат от семейния кодекс, където не се определяше да са "мъж и жена".
Чл.7. Бракът се сключва по взаимно съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданското състояние.

Не, че нещо ама май си пише...
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Kristo написа:
ники написа:Бракът е нищожен според мен.

А иначе по първия въпрос няма как да отговоря, защото това нещо просто е немислимо от мойта гледна точка и ми е невъзможно да се поставя в тази ситуация.
Е, там е въпроса - брака противоречи на конституцията, както заключихме - кой го обявява за нищожен тогава - Конституционния съд? :shock:
Струва ми се невъзможна ситуация - да речем, съдията бракосъчетава 2 жени, те си имат легален брак, и пробват да осиновят дете- чак там властите усещат, че нещо конституцията им е пречка и казват на ... ъъъ на кого ще се оплачеш в такъв случай? Обикновен съд не може да се произнася по конституционност на брака... тва е адски забавна идея. А докато стигне до КС, те ше решат, че ги гаврят и ще откажат да се занимават изобщо...

А колкото до втория ти отговор - е сега си представи как се чувстват хората "от другата страна" - също като теб...
1. Кристо, доколкото знам, в правото или се изброяват всички вариянти или се изброяват всички изключения. Т.е. ако е казано - брак между мъж и жена - не е нужно да се почва - нищожен е брак между мъж и мъж, мъж и петел...
Така че, още К. си е казала - това е правилно, т.е. тя мълчаливо си казва и кое е неправилно.
2. Не може съдия да бракосъчетае две жени. Най-малкото брака не е като във филмите във Вегас...
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Желаещите да встъпят в брак заявяват това в общината. Всеки от тях представя декларация, че не съществуват пречките за сключване на брак, установени в чл. 12 и 13, и медицинско свидетелство, че не страда от болестите, посочени в чл. 13, ал. 1, точки 2 и 3.

И въпреки, че в чл. 12 и 13 няма изискване - мъж - жена, при подаване на документите ще се види, че е нарушен чл. 7 (който съм го цитирал в по-горния си пост).

И така ще се стигне, до чл. 10 ал. 2, в която ще се установи нередност...

Т.е. въобще няма да се развива хипотезата ти, защото няма да се стигне до брак.
---
Др е вариянта, ако хипотезата ти е при една изменена конституция, в която хомобраковете са разрешени. Тогава като върховен закон тя ще отмени всички, които и противоречат. Т.е. няма да има проблем хомо-тата да си осиновяват, освен ако не се отметне, че им е позволено само брак, без осиновяване. Но пък те пак ще писнат, че им се нарушават правата и...
Изображение
Of Mice and Men
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Изумяваш ме! :shock:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Как?
---
Слоули лолкинг даун дъ хоул,
фастър ден а каненбоу...
(колкото да пълня знаци, че не ми се праща мнението)
Изображение
Of Mice and Men
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Кратък, изчерпателен и твърде аналитичен :salute:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Е, темата е интересна, стига някой правист да не си прави пишки с правото.
Изображение
Of Mice and Men
sedef
В началото бе словото
Специалност: Балканистика :)
Обратна връзка:

Мнение от sedef »

Четох, четох темата до пета страница и повече не можах... Гледам, че в нея не е писано от месец, та не знам дали ще успея да възродя интереса към нея.
Въпросът не е какво мен ме отвращава и какво - не. Въпросът е да се намери инстанция, която да е обективна. Видях, че са правени опити тази инстанция да е законът. Но законът се променя. Всъщност даже точно това е целта на хомосексуалните - да се промени законът.
Хомосексуални бракове не трябва да бъдат позволени от държавата, не защото това е мнението на някаква определена група хора. (Хората си менят мнението, а и винаги се гледа там, накъдето мнозинството сочи.) Ние сме християнска държава и нашият Бог (Единственият!) е против хомосексуализма. За мен Той е единствената инстанция, която не си мени мнението, и съответно е сигурна. За атеистите този аргумент няма никаква тежест. Но това не опровергава верността му.
Относно въпроса дали са се родили такива - не са. Сексуалните извращения, както и всички останали извращения са резултат от психическа травма (доколкото аз съм осведомена по въпроса).
Осиновяването на деца от гейове или лесбийки въобще не смятам да обсъждам. Недопустимо е!
Заключено

Обратно към “Мнения”