Мерси!Аз като видях оценката в Благоевград където очаквах повече и се отчаих за СУ.Между другото мойта учителка ми каза че за липсата на Тома Славянина отнемат около 0,50 стотни.
17.07.2007-Денят на Страшния съд-отзиви от изпита по история
Модератор: Boromir
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Недей да се панираш, дори за перфектна тема можеш да получиш 4-4.5 в СУ, а за тема, по която има много да се дяла- 5.30-5.50. Всичко зависи на какъв човек попаднеш. Смятай, че си хвърлила зара и сега всичко зависи от това как ще се завърти.elektra_ написа:benitabeni:) написа:5.13 е добре..в су ще имаш повече...сигурна съм....[/quotе]
Мерси!Аз като видях оценката в Благоевград където очаквах повече и се отчаих за СУ.Между другото мойта учителка ми каза че за липсата на Тома Славянина отнемат около 0,50 стотни.
-
benitabeni:)
- От дъжд на вятър
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Re: изпитът - изкуството да вярваш и да се бориш
Звучиш като програма на политическа партия (без лоши чувства).Светуващият написа:Миналата година също се падна "приятна" тема, всички се бяха зарадвали. Само че двойките не бяха по-малко. Изпитът не е просто проверка на знанията и уменията, а премерване на тези знания и умения с другите. Той е конкурс. Защото ти може да си знаещ и можещ, но другите да са по-добри от теб и да те изместят от желаното място.
Всичко обаче вече е написано и свършено. Затова нека погледнем на изпита като на игра, в която мерим силите си - каквото било било. Като на състезание, защото такъв е животът.
Аз съм участник в Националния кръг на олимпиадата по литература. Това, което каза там професор Милена Цанева се отнася за всеки един изпит по хуманитарна дисциплина. Тя каза, че всички може да сме еднакво добри, но конкретната тема допада на едни, а на други - не. Едни печелят, други отпадат. Но такъв е животът по принцип. Не може да искаме да ни се случва винаги най-доброто и да гледаме света само през призмата на прагматизма. Най-важното обаче е да не спираме да вярваме. Когато човек се отчайва, той се оставя на живота да го мачка. Изкуството е в това - нито да не се надценяваме твърде много, нито пък да се подценяваме. Нека най-добрите успеят. За тях късметът ще дойде от само себе си. А за останалите - един ден те ще станат най-добрите. Стига да вярват в това. Но истински, без болезнени амбиции, защото те изпиват енергията.
Да, изпитите в хуманитарните дисциплини са съвършено субективни. За литературата няма да говоря- там си е ебало майката (не ми се прибягваше до тези думи, но по-точно определение не съществува). При историята- пак е много субективно. Можеш да напишеш теорията на Гошо, ама проверяващият да харесва теорята на Пешо- и да те посече заради това. Може да не хареса някоя твоя досадна правописна грешка. Може да не хареса това, че пишеш без пълен член. Може да сметне, че някой детайл, който си изпуснал, заслужава половин единица наказание... И обратното. Може да види, че пишеш с добър стил, но си допуснал грешки от бързане. Може да не те накаже, за дето си объркал 3-4 дати и т.н.
Честно казано, за това уважавам изпита по математика- там нещата са си абсолютно ясни- или решаваш задачата, или не я решаваш- зависи само от тебе и от твоите качества.
Омуртаг има три сина. Енравота, Звиница и Маламир. Първия е християнин и го лишават от трона, втория умира млад и затова Маламир става хан, а Пресиян му е племенник (син на Звиница).reni.misskiss написа:Да и са братя с Персиян.phoebe написа:Я споделете и врътката, Маламир е син на Звиница, внук на Омуртаг? Че тия семейни драми също се чудих бая време, но май ги нацелих както си му е реда.
да управляваш означава да служиш
... и за водопровода в ПлискаБавария написа:ми за маламир малко се пишеreni.misskiss написа:За Маламир съм писала май доста малко, като главно върху гоненията му срещу християните., които продължава след Омуртаг.Бавария написа:аз писах, че при маламирreni.misskiss написа:Аз също имам пропуск на това.phoebe написа:Или като фалос пред мацка.
Аз също съм поизпуснал сифоните и Тома Славянина, loel
Три пъти добавях кога е завладян Пловдив, така и не се престраших да го присадя към Маламир или Крум, най-накрая темата остана без него.
защото поне така пише в темата, която учих
и то 837 мисля, че беше
за християните, за брат му, за 836 битката и май е това
едит - аве така само се панираме като си намираме грешки
Дукум и Диценг писах аз, а Цок (и един от предните двама пича) мисля че е участвал дейно при гоненията срещу християните ама това го пропуснах щото не бях сиурен кои/кой беше точно.Ситалк написа:Я по-добре кажете как сте писали за ония двамата за които се предполага, че са управлявали между Крум и Омуртаг - Цог и Диценг или Дукум и Диценг?????