Въпрос относно матурата по БЕЛ

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
mindfreak
В началото бе словото

Re: Въпрос относно матурата по БЕЛ

Мнение от mindfreak »

Здравейте... Искам да попитам относно матурата по БЕЛ . На 41ви въпрос беше зададено да се запише жанра на тескста, който сме направили (есе или интерпретация). Доста мои приятели не са записали жанра, искам да попитам как се процедира в този случей.. поне да ги успокоя малко
some people understand, some dont... some people realize, some people wont
http://www.facebook.com/ivan.petev
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Най-вероятно няма да има отношение към оценката... Още повече, че е масово това явление, както разбирам. :?
Facebook
Изображение
Аватар
mindfreak
В началото бе словото

Мнение от mindfreak »

е да... много ми казаха :" ама те там, които ги проверяват, нали са литератори.. какъв им е проблема" , но от друга страна хората се настройват да проверяват според жанра на текста... откъде да знаят как ти пишеш есе примерно. Но все пак дано всички са доволни
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

ами кажи им, че по ринцип си има точни критерии за кое се дават/свалят точки. Записването на жанра не можем да го подведем под този параграф... Плюс това когато има колебание в оценаването на ученика от страна на проверяващия, правилото гласи, че се пише в полза на ученика.
Facebook
Изображение
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Малко се отклонявам от темата, ама защо по дяволите във вестник Стандарт, при темата за матурата по БЕЛ, пак има моя снимка :lol: Тея хора ще ме изкарат все едно всяка година кандидаствам :lol:
Аватар
Calipso
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Calipso »

_sonrisa_ написа:Малко се отклонявам от темата, ама защо по дяволите във вестник Стандарт, при темата за матурата по БЕЛ, пак има моя снимка :lol: Тея хора ще ме изкарат все едно всяка година кандидаствам :lol:
Според мен в подписа на svetlio.varna се крие отговора:
според мене от тебе наистина струи секс
8) 8) 8)
Право,III курс,II поток,XVI група
SONY VAIO SVE1511S1ESI INTEL CORE i5-2450M
NOKIA LUMNIA 800, Windows Phone 7.5
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от summer_f_ »

_sonrisa_ написа:Малко се отклонявам от темата, ама защо по дяволите във вестник Стандарт, при темата за матурата по БЕЛ, пак има моя снимка :lol: Тея хора ще ме изкарат все едно всяка година кандидаствам :lol:
Уааууу ти си звездааа :cheers:
Сигурно ги е домързяло да правят снимка и тази година... :lol:
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
Аватар
Eleanor
Летящите Пръсти
Курс: първи

Мнение от Eleanor »

what_is_love написа:Малките градчета се мъчим да пробием в големия град,а софиянците-всичко на готово!! :evil:
Така ли си мислиш? Не е въпросът от кой град си, а с колко връзки си. Аз като съм от София, да не би да съм знаела темата- еми не съм, нищичко не пипнах за Вазов, защото имах някакво вътрешно убеждение, че няма да се падне. Да не говорим, че това е тема, падала се на пробна матура + това в нашето даскало нито квесториките подсказваха, нито са ни давали да преписваме и... бяхме прецакани (поне някои от нас) , така че начинът ти на мислене е доста дискриминиращ и не е хубаво да генерализираш така нещата...

Ние горките от малките градчета... :cry: :cry: :cry: Никой от София не ти е виновен, че вашите не са от столицата, та да мрънкаш тук
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки

Мнение от morfei »

Nephilim написа:
morfei написа:Не. Метонимия си е. Тук се визират хората, които са на върха. Тоест "някакъв предмет се назовава с част от него", което си е направо определение за метонимия.
И как върхът е част от хората?
Метонимия- названието на дадено нещо се заменя с названието на друго въз основа на естествена връзка между тях/близко отношение, в което се намират. Тва, за което ти говориш, е синекдоха - когато част от предмета става название на целия предмет.
Да, извинявай! Експертите на МОМН грешат, ти си прав/а. За сведение, синекдохата е вид метонимия.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Calipso
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Calipso »

Eleanor написа:
what_is_love написа:Малките градчета се мъчим да пробием в големия град,а софиянците-всичко на готово!! :evil:
Така ли си мислиш? Не е въпросът от кой град си, а с колко връзки си. Аз като съм от София, да не би да съм знаела темата- еми не съм, нищичко не пипнах за Вазов, защото имах някакво вътрешно убеждение, че няма да се падне. Да не говорим, че това е тема, падала се на пробна матура + това в нашето даскало нито квесториките подсказваха, нито са ни давали да преписваме и... бяхме прецакани (поне някои от нас) , така че начинът ти на мислене е доста дискриминиращ и не е хубаво да генерализираш така нещата...

Ние горките от малките градчета... :cry: :cry: :cry: Никой от София не ти е виновен, че вашите не са от столицата, та да мрънкаш тук
Айде да не интерпретираме конфликта "София - "провинция""...,защото има хора,които са на мнение,че точно "надъханите "селяни" ще ги изместят"(не говоря за себе си това е мнение,което съм чул).Иначе подркепям Eleanor,много правилно!
Аватар
Calipso
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Calipso »

morfei написа:
Nephilim написа:
morfei написа:Не. Метонимия си е. Тук се визират хората, които са на върха. Тоест "някакъв предмет се назовава с част от него", което си е направо определение за метонимия.
Метонимия- названието на дадено нещо се заменя с названието на друго въз основа на естествена връзка между тях/близко отношение, в което се намират. Тва, за което ти говориш, е синекдоха - когато част от предмета става название на целия предмет.
Да, извинявай! Експертите на МОМН грешат, ти си прав/а. За сведение, синекдохата е вид метонимия.
Нека разгледаме внимателно...
Зададеният пример е:
"Върхът отговори с други вик:ура!"

Искам да наблегна върху това,че са подчертани и "Върхът" и "отговори".
Напълно подркрепям тезата,че тропата е метонимия,но ако беше подчертано само "Върхът".(защото той заменя названието на един предмет поради вътрешна връзка между тях,но не и глагола "отговори")
Може да се оспори,дали е метонимия,ако са подчертани и двете ("Върхът отговори..."),защото тук определено се приписват човешки черти на предмет(в случая "Върхът",защото той не може да отговори").
Следователно напълно правилното трябва/е олицетворение!

Това е пълното изложение на това,което аз считам за вярно.
Това,което МОН грешат,е,че или подчертават само "Върхът" или приемат и двете твърдения за верни.

Неправилно е синекдоха,защото истинска синекдоха е "бащино огнище" вместо "бащин дом","родна стряха" вместо "роден дом".

Надявам се да сте съгласни с мен и с по-горе посоченото.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Цялото си е метонимия, няма какво да спорите. Друг евентуален верен отговор е "инверсия" - както Диего е писал-пак е фигура, пак е вярно, нищо не фигурира като такъв във ключа с отговорите :)
Аватар
Nephilim
От дъжд на вятър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа

Мнение от Nephilim »

morfei написа:
Nephilim написа:
Пич, съгласна съм, че отговорът е метонимия.
Просто определението, което даде за метонимия, е грешно.
When I get to the bottom
I go back to the top of the slide
Where I stop and turn
and I go for a ride
Till I get to the bottom and I see you again
Аватар
mindfreak
В началото бе словото

Мнение от mindfreak »

Е, ако си писал синекдоха вместо метонимия, след като синекдохата е вид метонимия, зачита ли се :D
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки

Мнение от morfei »

mindfreak написа:Е, ако си писал синекдоха вместо метонимия, след като синекдохата е вид метонимия, зачита ли се :D
Не вярвам. Ако верния отговор беше синекдоха и ти напишеш метонимия, щеше да се зачита. Обаче не е такава ситуацията.
Компютърни науки 1 курс
Публикувай отговор

Обратно към “Матури”