[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
Soul Music :)
- В началото бе словото
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
Привет на всички! Присъединявам се към групата на кандидатстващите с БЕЛ и История ... От около месец и половина ходя на уроци по литература. Всъщност уроци е силно казано, по-скоро часовете минават под формата на дискусия
Лично аз съм против зубренето на готови теми, но всеки е свободен да реши за себе си. Интересна ми е паниката обхванала някои от кандидатстващите още от сега
Не ми се струва толкова невъзможно да влезеш каквато специалност искаш, стига да си готов да положиш съответните усилия. Ако се чувстваш подготвен, то паниката е излишна..
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
И много правилно, аз така изкарах 5.75. Стискам палциSoul Music :) написа:Привет на всички! Присъединявам се към групата на кандидатстващите с БЕЛ и История ... От около месец и половина ходя на уроци по литература. Всъщност уроци е силно казано, по-скоро часовете минават под формата на дискусияЛично аз съм против зубренето на готови теми
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
...аз така изкарах 3 и 3.50 

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
Някой бързо да каже 5 хубави думи за балканистиката...
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Пет (1) хубави (2) думи (3) за (4) балканистиката (5)

- _sonrisa_
- Флъдзила
Ето ти дори повече от 5 добри думи

БАЛКАНИСТИКА е най-новата специалност във Факултета по славянски филологии. Тя е разкрита през 1994 г. с цел да подготвя специалисти по балкански езици и култури. Обучението е петгодишно и завършва с магистърска степен.
Балканистиката е широкопрофилна специалност. Учебният процес се осъществява в три групи дисциплини: филологически (езиковедски и литературоведски); исторически и културно-исторически; приложно-езикови. Студентите изучават литературите на балканските народи, културата и историята на Балканите от Античността до най-ново време. Те усвояват езиците, които заедно с българския образуват балканския езиков съюз (албански, гръцки и румънски). В учебния план са включени избираеми дисциплини с филологическа, етнокултурна и историческа насоченост, позволяващи студентите да задълбочат знанията си в предпочетена от тях област. На студентите се предоставя възможност да придобият компетентност и по други избрани от тях балкански и славянски езици чрез дългосрочни и краткосрочни специализации в съответните страни.
Широкопрофилното образование открива пред магистрите по балканистика възможности за професионално осъществяване като: изследователи в институти на БАН; преподаватели в университети; учители в профилирани училища; преводачи, журналисти и кореспонденти; дипломати; служители и референти във фирми, банки, международни организации и пр.
БАЛКАНИСТИКА е най-новата специалност във Факултета по славянски филологии. Тя е разкрита през 1994 г. с цел да подготвя специалисти по балкански езици и култури. Обучението е петгодишно и завършва с магистърска степен.
Балканистиката е широкопрофилна специалност. Учебният процес се осъществява в три групи дисциплини: филологически (езиковедски и литературоведски); исторически и културно-исторически; приложно-езикови. Студентите изучават литературите на балканските народи, културата и историята на Балканите от Античността до най-ново време. Те усвояват езиците, които заедно с българския образуват балканския езиков съюз (албански, гръцки и румънски). В учебния план са включени избираеми дисциплини с филологическа, етнокултурна и историческа насоченост, позволяващи студентите да задълбочат знанията си в предпочетена от тях област. На студентите се предоставя възможност да придобият компетентност и по други избрани от тях балкански и славянски езици чрез дългосрочни и краткосрочни специализации в съответните страни.
Широкопрофилното образование открива пред магистрите по балканистика възможности за професионално осъществяване като: изследователи в институти на БАН; преподаватели в университети; учители в профилирани училища; преводачи, журналисти и кореспонденти; дипломати; служители и референти във фирми, банки, международни организации и пр.
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
По стечение на обстоятелствата аз уча Балканистика. Не бях никак ентусиазирана, ама никак, исках право, много плаках.The_iMMortal_f написа:Някой бързо да каже 5 хубави думи за балканистиката...
Но толкова много ми хареса специалността, ама толкова много, че сега и през ум не ми минава да се премествам или да кандидатствам отново...
- Diegooo
- Драскач
- Курс: кандидат-студент
Добре тогава изкажете мнението си за хубави специалности които да запиша допълнително и към които да се ориентирам.В кои от тях последващата реализация би била успешна според вас.Моля споделете! 
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
- The_iMMortal_f
- Паисий
iliyana_blg написа:По стечение на обстоятелствата аз уча Балканистика. Не бях никак ентусиазирана, ама никак, исках право, много плаках.The_iMMortal_f написа:Някой бързо да каже 5 хубави думи за балканистиката...
Но толкова много ми хареса специалността, ама толкова много, че сега и през ум не ми минава да се премествам или да кандидатствам отново...Искам това да си завърша, да науча езиците.
Надявам се, че след това няма да е много трудно да си намеря работа, все пак коко хора в България знаят румънски, гръцки, албански
Само тези езици ли?Други неща какви учите ? Сложни ли са?Изпитите?? Преподавателите??
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
Малко ли ти се струват езиците?!The_iMMortal_f написа:iliyana_blg написа:По стечение на обстоятелствата аз уча Балканистика. Не бях никак ентусиазирана, ама никак, исках право, много плаках.The_iMMortal_f написа:Някой бързо да каже 5 хубави думи за балканистиката...
Но толкова много ми хареса специалността, ама толкова много, че сега и през ум не ми минава да се премествам или да кандидатствам отново...Искам това да си завърша, да науча езиците.
Надявам се, че след това няма да е много трудно да си намеря работа, все пак коко хора в България знаят румънски, гръцки, албански
Само тези езици ли?Други неща какви учите ? Сложни ли са?Изпитите?? Преподавателите??![]()
![]()
![]()
Иначе сега учим и Увод в общото езикознание, Теория на литературата, Антична литература, Румънски, Информатика, Спорт. През втория семестър започваме албански, старобългарски, ареална лингвистика, История на Византия...абе много неща ще има, но сега не мога да изредя всичко. Можеш да разгледадаш прогарамата на специалността в сайта.
Дали са сложни нещата, които учим...ако ти кажа, че Теория на литературата и Езикознание са лесни неща, ще те излъжа, трудно е. Особно езикознанието...за професорката се носят легенди колко много къса на изпитите.
Иначе румънският е супер, особено пък професорката, която ни преподава...
За Античната литература какво да кажа. От една страна, античната литература никога не ми е било интересна, но от друга страна, преподавателката е невероятна, наистина. Толкова интересни часове, така добре предава нещата, чак и безинтересното става интересно.
Друго не се сещам какво да ти разкажа, ако и нещо друго те интересува, питай.
- The_iMMortal_f
- Паисий
Аууу чудно..Пълна информация..Мерси Много
А избираеми езици..Аз за сръбски конкретно питам?А да..И какво правите по този Спорт..
?
А избираеми езици..Аз за сръбски конкретно питам?А да..И какво правите по този Спорт..
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Всички студенти редоовно обучение имат занимания по Спорт - нещо като физическото в училище (всъщност абсолютно същото), само че си избираш точно определен спорт (фехтовка, баскетбол, тенис, футбол, джудо, спортни танци и др.) по които да имаш 1 час седмично и в края на годината си държиш изпит и получаваш оценка (за което не се тревожи - изпитите по принцип са проформа... по принцип де...The_iMMortal_f написа:Аууу чудно..Пълна информация..Мерси Много![]()
![]()
А избираеми езици..Аз за сръбски конкретно питам?А да..И какво правите по този Спорт..?
- The_iMMortal_f
- Паисий
ама аз в червата си ги мразя тия спортове дето ги изброи..
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
То има ли спорт който обичаш?The_iMMortal_f написа:![]()
![]()
![]()
ама аз в червата си ги мразя тия спортове дето ги изброи..Whatever..другото да върви... Ама първо да ме приемат викам..
![]()
- The_iMMortal_f
- Паисий
20 метра баница със сирене