Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
fluffy cloud написа:За диктовката и есето искам да попитам на какви теми бяха, за да знам горе-долу какво да очаквам
Тая година диктовката беше нещо за marriage, научно-популярен текст, обаче беше доста лесно (под лесно разбирам, че нямаше някакви нечовешки думи... Даже освен едно wretched, май други непознати нямах (а аз не съм се готвила за тоя изпит)).
Една от темите за съчинение беше да си представим, че ни рекламират някакъв device, с който можем да четем чуждите мисли и да кажем бихме ли го купили и защо.
Иначе май имаше и нещо от типа "Четат ли младежите в днешно време?" (ама не претендирам, че си спомням точно).
Аз пък се отказах да ходя на курсове,много пари харча,пък за нищо-и с курсове,и без четене му е мамата..
Хм,значи есето за 30 минути ще трябва да го напиша?А първите пет минути поне дават ли ти да си надраскаш някакво планче?
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Имам и аз едно въпросче.. Книжките на СУ не са ли повече от пет? Аз мислех,че са 10. И някой,който се е готвил,ако може да каже дали тези книжки с тестовете дават достатъчна подготовка... Защото да ви кажа с историята нямам време и за английски...
Еми дават достатъчна подготовка, доколкото зависи от грешките ти...Аз да кажем допреди ваканцията правех над 20 грешки, ето защо минах на ТОЙФЕЛ. Реших една тухла от него(като тухлата беше учебна, т.е пълна с обяснения за всяка грешка, почти като граматика) и сега пак продължавам със СУАТЕФЛ...И имам около 12-13 грешки вече...Някакъв минимален напредък...Зависи...Госпожата ми казва, че просто трябва да им се свиква...Да им запомниш най-изчанчените неща, които дават...И въпреки всичко СУАТЕФЛ си остава един от най-трудните изпити, щом една англичанка е казала, че няма да я приемат в СУ с тоя изпит.
Само в нашата объркана страна има такава недосмислица,
както и да е, "only in Bulgaria!" книжлетата са наистина хубави и отзад при отговорите после имате и обяснения тъй че да може човек да се подготви само с тях.
На друго място няма диктовки, но според мен от диктовките най-добре се разбира доколко владееш езика, защото едновременно трябва да слушаш, пишеш и разбираш за какво става въпрос.. А иначе диктовките в СУ са лесни като гледам поне от тези книжки... така че няма нищо лошо в нея, напротив даже помага...
Искам да питам някой ако знае от къде може да се намерят примерни есета на подобни смотани теми, които дават на изпита...
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
jolly_f написа:На друго място няма диктовки, но според мен от диктовките най-добре се разбира доколко владееш езика, защото едновременно трябва да слушаш, пишеш и разбираш за какво става въпрос.. А иначе диктовките в СУ са лесни като гледам поне от тези книжки... така че няма нищо лошо в нея, напротив даже помага...
Искам да питам някой ако знае от къде може да се намерят примерни есета на подобни смотани теми, които дават на изпита...
Ами не съм напълно съгласен, бъди в зала с още 200 човека, бъди и на 10ия ред, пък да видим как ще разбереш нещо от мънкането на четящия...
(за това и бях на 1ви ред пак не всичко чух)
Естествено, преди всичко зависи какво е нивото на английския ви, но ако приемем, че е като на първи чужд език от английска гимназия/или паралелка/, не би трябвало изпитът да ви затрудни. Диктовката е най-непредвидимият компонент, и то не заради думите в нея или нейната сложност - те са общо взето от 8ми клас. Проблемите при нея са два: големите на места зали и диктори със собствено разбиране за произношението. Аз лично попаднах в някаква огромна зала в химическия за няколкостотин човека, седях някъде по средата и не чух всичко. Кандидат-студентите от задните редове поне на този компонент са изгорели, така че се редете отпред.
Тестът не е труден, ако решите книжките на СУ и обърнете внимание на грешките си, ще регистрирате видим ръст при верните отговори. Общо взето дават едни и същи граматически тънкости.
За есето дават две теми, подобни на тези от книжките (възможно е тях да са ги давали минали години). Важното е да се напише нещо добре структурирано на грамотен английски, не нещо, изпълнено с дълбоко прозрение. Проблемът там е с времето - 40 минути не са много за текст от 350 думи. Така че бързо нахвърляйте план с идеите максимум за 5 минути и тръгвайте да пишете каквото ви дойде наум, независимо колко е оригинално. Аз се поувлякох в плана с 5-6 минути, и завърших писанието 15ина секунди преди да кажат 'преустановете работа'. Шанс.
Доколкото знам, оценяването е curved, т.е. една точка е с различна тежест в различния точков диапазон (като тежестта нараства все повече към максимума). Не се тревожете твърде много за това, ако сте направили изпита, оценката ще го покаже, а и всички кандидати се оценяват по еднаква скала.
Ако някой се чуди, аз изкарах 5.52. Ако чувах и диктовката, можеше да е с 25-30 стотни отгоре, но здраве да е, беше повече от достатъчно.
Успех на всички кандидатстващи!
Е значи не е чак толкова страшно... Притесняват ме точно тези два компонента - диктовката(че няма да я чуя) и есето(най-вече ако се паднат теми, върху които не мога да измисля нищо)... Има ли вероятност да се падне да напишеш някаква история? Например да почнеш с "It was getting dark" или нещо подобно
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Да, но винаги имаш избор да пишеш по другата от двете теми(която най-вероятно няма да е подобна). Така или иначе, както вече казах, не се изисква нещо, изпълнено с неповторимо прозрение, а добре структуриран и грамотен текст.
Изкарах 5.20 и мога да кажа, че изпита си беше много, много лесен. Не съм ходил на курсове към СУ или изобщо на някакви за СУАТЕФЛ, ходих на курс за Proficiency и отделно си решавах от книжки и също пръфишънси тестове. Е, не взех CPE, но пък за сметка на това влязох в СУ, което беше по-важното.
Въпреки това Ви съветвам да ходите на курсовете към СУ. Не за друго, сигурен съм, че всеки би различил къде е грешката ако види childrens' или He's my older brother.
За мен есето си беше гадно! Сигурен съм, че на курсовете към СУ ще ви светнат за много тактики при есето, за да можете хем да го направите хубаво, хем за 40 минути.
Ако няма да кандидатствате тази година, а друга, стягайте се, ходете преди това на някакви английски курсове. Последната година се упражнявайте на книжките и си гледайте матурата и другите изпити, а само ваканциите ходете на курсовете на СУ. Пожелавам Ви да вземете някой сертификат и в същото време да влезете в СУ.