Проблемите в езика ни

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
АРМЕНКА
Пишеща машина
Специалност: Туризъм
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от АРМЕНКА »

Don Horhe написа:Навсякъде се говори неправилно. Докато едните говорят на диалект, другите са си неграмотни по условие и използват страшно много думи, които въобще не съществуват в езика ни. Например ,,килъри" (това дори и по вестниците го има вече!!) и ,,хепънинг" :x

Ооо да,ХЕПЪНИНГ !!!
Това ми е най-отвратителната и тъпа дума от всички чужди такива,навлезли в езика ни.Колкото и да ми е симпатичен човека,който я използва като говори с мене,симпатията ми към него/нея веднага пада с една единица надолу :evil:
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Думата "летище" вече не съществува. Има само "аеропорт". :cry:
Думата "сграда" скоро ще бъде изместена от "билдинг". :?
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Jamesmagno написа:Думата "летище" вече не съществува. Има само "аеропорт". :cry:
Думата "сграда" скоро ще бъде изместена от "билдинг". :?
То, ако се изписват на български ще е добре. Познавам индивиди, които половината им реч е английски изрази.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Аз пък ще си говоря и пиша правилен български. Пък. (доколкото мога... :oops: :lol: )
pokahontas
В началото бе словото

Мнение от pokahontas »

Аз много се дразня на правописни грешки, може някой много да ми падне в очите, ако пише неграмотно. Иначе правилото за пълния член е напълно излишно, някой може ли да ми каже смисъла от него? Просто няма такъв.
Аз пък нямам нищо против диалектите, това е истинската форма на съществуване на езика. Книжовният език е изкуствена норма, която събира по малко от всички диалекти. В официална обстановка трябва да се използва той, но в ежедневието човек може да си говори естествено, не виждам какъв е проблемът. Диалектите са богатство на езика, няма нищо лошо в тях. В нашия край се говори меко, но това не значи, че сме прости или нещо такова. Просто това си е характерно за нашия говор и е нормално.
А използването на чуждици влудява и мен. Изключително тъпо и смешно звучат, а тези, които ги употребяват, за много умни ли се имат? Голяма част от тях даже не могат да вържат две изречения на английски.
Ако искам да видя пеперуди, ще трябва да изтърпя две-три гъсеници.
Emmanuel Goldstein
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Emmanuel Goldstein »

la_cazadora написа:Как смятате, че можем да подобрим грамотността на младежта в БГ? :)
Екзекуции на площада! :x
i know the human being and fish can coexist peacefully
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

la_cazadora написа:Как смятате, че можем да подобрим грамотността на младежта в БГ? :)
Чрез четене на книги. Не че и там не са застраховани да срещнат грешки, но поне езикът ще е на малко по-високо ниво. Свободата всеки да публикува в нета каквото му хрумне, без каквито и да е корекция и цензура, води до масовото възприемане на грешни правила за писане за еталон на езика. И тук най-малкият проблем е заменянето на "ч" е "4" или на "ш" с "6". Вследствие, този "език" се превръща в официален.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
fan4battle
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от fan4battle »

Стига се до там, че може човек като реши да ползва Гугъл за да провери как да напише някоя дума, да я напише погрешно, защото там грешният вариант е генерирал повече резултати от верния...
Изображение
Аватар
Nordlys
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Nordlys »

Двете грешки, които ме подлудяват са "й" и бъркането на "о" и "у" в началото на думата.
Cattle die and kinsmen die,
thyself too soon must die,
but one thing never, I ween, will die, --
fair fame of one who has earned.

Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Мен направо ме изкарва от ресли когато хората викат на киселото мляко "йогурт" и на салата зеле и моркови "колсло" :evil:
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Abele*
Постоянно присъствие

Мнение от Abele* »

Don Horhe написа:Мен направо ме изкарва от ресли когато хората викат на салата зеле и моркови "колсло" :evil:
Това го чувам за 1 път :shock:
Дразни ме като видя написано в/у някоя опаковка "Айран". Правилното е айрян .
la consolation des arts...
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

На мен пък любими са ми разните от сорта "Магазина е затворен" :lol: А по линията на трамвай 5 има един гараж, на който има табелка "Не паркирай, пречите на изхода!" :salute:
Последно промяна от Catherine на 25 Сеп 2007, 19:39, променено общо 2 пъти.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Колсло (coleslaw) е английската дума за салата от зеле, моркови и майонеза. Когато бях в Ирландия я видях за първи път, поръчах си от въпросното да видя какво е, и то се оказа добре познатата ни салата. До тук добре, всичко точно. Но ако отидете до KFC на Славейков (и не само) има меню, което се състои от няколко парчета пиле, пържени картофки и колсло, което си е чиста салата зеле и моркови (доста гадна на вкус), но нали трябва да сме модерни все пак...
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Abele*
Постоянно присъствие

Мнение от Abele* »

Don Horhe, мерси за разяснението по въпроса :)
la consolation des arts...
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

Обяви от рода на"Магазина набира персонал" са окачени по витрините на повечето магазини в София. :evil3: А една колежка / напоследък и употребата на думата "колежка"се счита за неправилна и неуместно поставяна в женски род,но аз все още я употребявам,защото в речника на БАН я има :wink: :wink: /ми показа снимка на официална табела във Варна,със следния надпис:"ПешАходна алея".Лично аз смятам,че неграмотността се дължи на нежеланието да овладеем езика си-приемаме го за даденост,защото сме негови носители.Със сигурност,ако ви попитат колко глаголни времена има в българския език,или как се образува сегашно страдателно причастие,ще се замислите доста,нали?Ако става въпрос за английски език обаче-отговорът сякаш сам идва механично :roll: За да ограничим неграмотността са ни нужни повече образовани хора,т.е ние самите /особено българистите/трябва да разбираме езика си.Това не означава автоматично да изличим всички чуждици/предполагам сте чели вицове за опитите на проф.Балан/,а да мислим за него като за динамично развиваща се система,с която да се опитаме да бъдем "в час",поне доколкото ни е възможно...Защото никога няма да изчезнат хиперкоректните форми като"бяли листа" и "голями претенции",важното е да не изчезнат и онези хора,които забелязват,че те са неправилни...
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Публикувай отговор

Обратно към “България”