КСТ в ТУ или Информатика в СУ?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Dr. Socrates
В началото бе словото

Мнение от Dr. Socrates »

Áå ÿ ñè èçáåðåòå ÔÌÈ.

Ìíåíèå íà ïðîãðàìèñò.
Аватар
nikoleto
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от nikoleto »

az otnovo sum bez kirilica no se izvinqvam :(( tuka e ujas nemoga da si q instaliram na selo no nqmam izbor...ta mersi za mneniqta o4akvam o6te i to da sa kato poslednite demek s dokazatelstvena 4ast za6to da i za6to ne :lol: 4estno kazano "Bakalavar po informatika" zvu4i pone na men malko po lo6o ot "Kompiutaren injener". Nqkak si vtoroto zvanie e po gazarsko kato 4e li, no tova e samo ako slu6ame zvu4eneto na tezi dve specialnosti..kak e v realnost o6te neznam! Ima razli4ni mneniq kakto vijdam edno za FMI drugi za TU, ako imah vuzmojnost bih izbral KN ili SI v FMI i ne bih se zamislil i za sekunda no za jalost se porqzah na izpitite v SU taka kakto nikoga i qzak 4e ne pokazah tova koeto bi trqbvalo da moga...kakto i da e kajete mi ako izbera INformatika v SU kakvi sa mi predimstvata i nedostatacite i su6toto mi kajete za TU blagodarq vi i dano tazi tema pomogne i na drugi kandidatstudenti ;) derzaite priqteli :p
Аватар
lifeSux(svg);
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от lifeSux(svg); »

Аз разгледах учебните планове на КСТ и Инф. И на двете места се учат и доста безполезни работи. Като цяло обаче Инф. ми хареса повече .. писнало ми е от аналогова и цифрова техника, схеми на Вейдж, операционни усилватели .. по-добре е малко математика
И въпреки това до последната секунда може би ще се чудя :?
Stay hungry, stay foolish.
www.blogobg.com
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Ми аз ще започна с нещо, което ми беше казал един специалист приятел.Той ми каза следното:Ако се запишеш софтуерната специалност(говоря още за средното си) не би имал голяма позла...софтуера се развива много бързо, т.е. трябва сам да наваксваш това, което не влиза в учебния план и прочие...А книги в интернет и на пазара бол.Тоест ако имаш желания ще си самоук в тази насока.При хардуера нещата стоят по-различно...там повечето неща са твърдо установени, няма чак такова развитие...а нещата са сложни и е хубаво да има кой да ти ги обясни.Аз не го послушах за средното и избрах по-лесното...не съм се прецакал кой знае колко де ама разбрах какво всъщност е имал впредвид.В ТУ ще мога да се развивам откъм хардуер а софтуера ще го мъча сам...мисля, че няма да имам кой знае какви проблеми.А ако искаш да си останеш просто програмист без други знания и познания за компютрите СУ е твоят избор.Но си мисля, че ще дойде ден в който ще ти се наложи да разбираш от структурата на компютъра и как той работи.Реално погледнато ако си станеш един чист програмист ще взимаш в БГ от 1000 до 3000 в най-добрия случай...ама ако имаш и познания за хардуерната част...тогава тези цифри скачат.Да не говорим, че може и живот и здраве собтствена фирма да откриеш(за каквото и да било) и да ти трябват специалисти които да свържат техниката, да инсталират системи и прочие...ако можеш и двете неща по-трудно могат да те метнат и би ти излезнало по-евтино.И накрая-нека не забравяме, че повечето, които влезнат КСТ,КТТ в ТУ или ИС,СИ,КН,Инф в СУ няма да останат само с бакалавърската степен...по-важна е магистратурата,а винаги може да се кара и второ висше и прочие:)
Аватар
lifeSux(svg);
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от lifeSux(svg); »

И за това мислих, но в СУ има маса избираеми дисциплини, може да запишеш нещо и за хардуер...
Stay hungry, stay foolish.
www.blogobg.com
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

lifeSux(); написа:И за това мислих, но в СУ има маса избираеми дисциплини, може да запишеш нещо и за хардуер...
Прав си...ама аз тия точки, тия избираеми предмети нещо не можах да схвана как точно става...пише избираем ама те ограничават в няква област,за други не.Общо взето МЪГЛА:)Бе и СУ и ТУ да запишете няма да сбъркате...после магистратура в чужбина и готово:)Не може да карате хората да ви обясняват кое е по-добро...зависи кво точно ти се учи...какво ти харесва и прочие:)
Аватар
genhack
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от genhack »

Ако се запишеш софтуерната специалност(говоря още за средното си) не би имал голяма позла...софтуера се развива много бързо, т.е. трябва сам да наваксваш това, което не влиза в учебния план и прочие...А книги в интернет и на пазара бол.Тоест ако имаш желания ще си самоук в тази насока.При хардуера нещата стоят по-различно...там повечето неща са твърдо установени, няма чак такова развитие...а нещата са сложни и е хубаво да има кой да ти ги обясни.
В първия момент си помислих,че тази теория наистина е вярна. Но после се усетих,че не е точно така. И двете области се развиват с бързи темпове - това е ясно. При софтуера също си има основи, на които се надгражда. Ако учиш сам алгоритми(примерно) ок, но те самите алгоритми на какъвто и новоизплюпен език да ги пишеш пак си остават доста подобни.
Извода: да влизаме,където за момента решим, после да си мислим,че на другото място е по-добре, накрая да седнем да учим сами и да станем заветните "компютърни специалисти"!
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

monique написа:Не исках КН, но сега не ми се обяснява защо...
Кажи моля ти се, много ми е интересно :)
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

genhack написа: В първия момент си помислих,че тази теория наистина е вярна. Но после се усетих,че не е точно така. И двете области се развиват с бързи темпове - това е ясно. При софтуера също си има основи, на които се надгражда. Ако учиш сам алгоритми(примерно) ок, но те самите алгоритми на какъвто и новоизплюпен език да ги пишеш пак си остават доста подобни.
Извода: да влизаме,където за момента решим, после да си мислим,че на другото място е по-добре, накрая да седнем да учим сами и да станем заветните "компютърни специалисти"!
Имах впредвид, че за хардуера наистина ти трябва помощ докато софтуера ако си учил(макар и малко) в средното от тук нататък можеш спокойно да се занимаваш сам.Едно е да седнеш да научиш новия език друго е да седнеш да се опиташ да разбереш еди кой си микроконтролер как работи и защо и прочие...Разбира се си и прав...сичко идва от желанието на човек да учи:)Говори се , че КН и СИ са добри-може да, защото учебния план е нов и покврива по-нови изискваия в програмирането...ама скоро ще застарее и тогаз какво...Пак го откарваме на самообучение.Докат при хардуера относно предметите няма какво толкоз да се измени...ама ся нз как стой въпроса с избираемите дисциплини.Казах вече че са ми МЪГЛА.Може там да има нещо интересно:)А за алгоритмите дет ги спомена...еми да-логиката е същата ама има доста доста разлики между да речем едно делфи и един с++.Просто са си различни, а ще излизат и други различни и т.н.И както казах в нета има много книги в които много хубаво са си обяснени нещата...аз лично visula c++, php и mysql съм ги учил от нета.Смея да твърдя, че има много приятни книжки...докато за хардуера си признавам, че не съм ровил особено, но и не съм попадал на подобни екземпляри:)
Аватар
Blaze
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Blaze »

Говори се , че КН и СИ са добри-може да, защото учебния план е нов и покврива по-нови изискваия в програмирането...ама скоро ще застарее и тогаз какво...Пак го откарваме на самообучение
E... дай сега да станем шофьори, че понеже скоро няма да измислят летящи коли и няма да има нужда да се преквалифицираме... :) Човек цял живот се учи. :wink:
<i>The battle for the ultimate truth will never be won.
And that's why Chess is so fascinating! - Hans Kmoch</i>
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Blaze написа: E... дай сега да станем шофьори, че понеже скоро няма да измислят летящи коли и няма да има нужда да се преквалифицираме... :) Човек цял живот се учи. :wink:
Ще използвам казаното от теб...Именно за шофьр няма нужда да се учи висше(поне за леки коли:)).Тоест защо да записваме шофьрство като може помеждудругото и него да научи...Не казвам, че е лошо да се учи софтуер, напротив...просто ми се струва доста по-лесно това да стане вкъщи чрез интернет, отколкото хардуера.А моята цел лично е да трупам максимално знания(разбира се съсредоточени в дадена сфера), защото човек никога не знае кога ще му потрябват.За мен не е хубаво да разбираш САМО от програмиране и САМО от хардуер, а и от двете...затова търся именно такъв вариант.Много ще предпочетат да знят едното, но много добре и да не се интересуват от опаката част на нещата.Аз обаче се интересувам.Затова човек преди да запише трябва да си предначертае в известна степен бъдещите цели и мечти, които ще преследва:)
Аватар
nikoleto
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от nikoleto »

Ve4e zapo4va da mi stava qsno za kakvo ide re4...vse pak neka nqkoi da postne link kum programata za obu4enie v KST v TU za6toto pone tova koeto az sum nameril v tehniq sait ne mi prili4a na mnogo podroben plan i zatova pusnah tazi tema vav foruma. Stava mi qsno 4e v TU KST 6te pridobiq pove4e znaniq za hardware-a, koito nqma da namerq v SU ot druga srtana v SU 6te se nablegne na software-a, mojebi malko podminavan v TU..neznam kajete vie. Truden izbor! Vqrno e 4e software-a 4ovek trq da si u4i sam puuk ot prepodavatelite ako doide ne6to-dorbe do6lo, prosto takava e komp. nauka. Az li4no do v4era si kazvah 4e ne iskam da sglobqvam platki v TU (puk i bez da obijdam nikogo si misleh 4e tam hodqt slabaci a po-umnite glavi sa v SU), a da pi6a programi ili pone da razbiram kak rabotqt te 6toto sa nqma da se zanimavam cql jivot s programirane dokato ne pojalteq ot monitori :lol: a prosto po edno vereme da po4na s ne6to drugo pak v komp. sfera...no neznam! Interesno mi e koe e po renomirano ili gledano s po dobro oko - TU ili SU Vse pak ako raz4itam na sebe si pove4e, a na obu4enieto v universiteta po malko, to prosto 6te mi trqbva da znam koq vun6na obvivka e po dorba 6toto po van6niq vid posre6tat a po akala izpra6tat a i v toq red na misli dori i za li4no samo4uvstvie da izbera TU ili SU (koeto samo4uvstvie e nedelimo ot 6tastieto na 4oveka ako moga taka da se izrazq :wink: ) koe e po gazarsko..kolkoto i predrasada4no da zvu4i no ne otri4aite 4e i tova vseki si misli "koe e po gazarsko, kude 6te sum s povisoko vdignata glava"..taka de! (KOEEE? :lol: ) A i o6te ne6to vajno...do tuk govorihme za Informatika v SU ili KST v TU....ami ako trqbva da izbirame m/u Informacionni sistemi v SU i KST v TU...to otnovo koe da izberem
Аватар
summer
Да живей словото

Мнение от summer »

Послушай сърцето си :lol: :lol: :lol:
Започваш с пълна торба късмет и празна торба опит. Номерът е да напълниш
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета
Аватар
Mo'Nique
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Mo'Nique »

ама чакайте сега малко...вие говорите така, сякаш някой в университета ще седне да ви налива с фунията........това беше едно време в основното училище. Такива вече да си ги нямаме. Идва доцентът или професорът, казва откъде да четете и си преподава неговото...Толкова. Предполага се, че ако нямате представа от материята, ще седнете да четете предварително. Това, че в СУ наблягат повече на софтуера...абе хора има си и СИСКО има и една камара други изборни курсове, свързани с хардуер. Да не мислите, че в ТУ ще дойде някой и ше се скъса от обяснения, само и само вие да се научите. Ако искате да разбирате от софтуер там, е доста допълнително ще се потрудите. Сядате и учите сами. В гимназията идеята е всички да разберат и да научат поне мимнимума. Ако някой изостава, му се обръща повече внимание и дургите страдат. Тук няма такива неща. Половината да разберат, пак добре е. Никой няма да спре и да почне да обяснява, а да го чакат още 150 човека през това време.
Наистина се чудя къде е Бетон, ако не друго, човекът има пресен опит и от двата университета
Далеч от претенциите че съм вълк, аз отказвам да блея.
Защо очакваш един мъж да плаща на други хора, за да те забавляват (в ресторанти, дискотеки, кина) вместо да му позволиш да те забавлява той лично (у тях)?
http://puresmile.blog.bg
Аватар
martin
В началото бе словото

Мнение от martin »

ако искаш да учиш нещо свьрзано с компютри и програмиране,по-добрия вариант е СУ.В ТУ се учат сумати глупости които вьобще не са свьрзни с компютрите(става дума за електротехника,ел.измерване,механика,чертаене...)и в крайна сметка ще се чудите какво точно учите.А що се отнася до хората които споменаха нещо за хард.-ми от това по лесно и интересно няма.то не е чак такава философия.То и баловете тази година го показват(естествено ,че това не е критерий за специалност но все пак е факт!)
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”