Задължително гласуване?
- la_cazadora
- Драскач
ммммм.... не съм толкова убедена. Лесно е да си популист пред малко хора, трудно е да си популист пред много. Малкото ако тръгнат да ти търсят отговорност, е лесно да ги спреш. Когато отговорност тръгнат да ти търсят много хора, е съвсем друго.още по-голям наплив на популизъм
Ако мнозинството българи бяха по-активни политически, никой (почти никой) нямаше да си позволи да обещава неизпълними неща, защото знае, че има сила срещу себе си. И политиците имат чувство за самосъхранение все пак.
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Чакай, нали беше за европейски принципи и демократично развитие?la_cazadora написа:Твърдо "ЗА"!!! Задължителното гласуване ще накара българите да се интересуват от политика. Щом въведат задължителното гласуване, всеки ще започне да чете вестници или да гледа репортажи по темата. Нищо че говорят, че им е все тая кой ще управлява, никой няма да пусне бюлетина на сляпо. (или почти никой) Всеки ще се е подготвил.
Така и българинът ще добие така дълго чаканата политическа култура.![]()
В демократичните принципи съществува правото на упражняване на глас. Аз имам право да гласувам или не. Какво значи задължително гласуване? Див комунизъм - изкарват ни под строй към урните. Остава да ни сложат в ръчички и бюлетините. И какво значи "Правим го за да спрем ДПС!" ??? Кого да спрат? Та нали те я пуснаха във властта, те се коалираха с тях, пък сега измислят смешки, за да ги "спрат". Чакайте, в каква държава живеем?
Аз, Гошо, съм партньор с Пешо и двамата си въртим бизнес. Обаче аз измислям тактика да огранича влиянието на Пешо и я огласявам из медиите. Казус: Задружни ли сме с Пешо и има ли полза от бизнеса ни?
Така е и с тройната коалиция. Казват, че са задружни, сплоетни, работят за общи интереси, а плюят един за друг като кучета.
И какво? Аз да ходя да гласувам? И то задължително? Осъзнайте се! И не ми пишете постове "аз съм ЗА", а се обосновете и погледнете проблема двустранно.
Едит: Свърши се така или иначе. Отхвърлиха го
- la_cazadora
- Драскач
Това нещо го отнеси към народите, които знаят какво е демокрация. Ако са доволни ходят и гласуват, ако не са - ходят и протестират. А ние какво правим? Всички сме недоволни, а като погледнеш:Аз имам право да гласувам или не. Какво значи задължително гласуване?
1. Нито ходим да гласуваме
2. Нито ходим да протестираме
А какво ще кажеш за хората , които ИЗОБЩО не се интересуват от политика?
Е, на този етап на такъв народ можеш ли да му дадеш демокрация в буквалния смисъл на думата?
Резултатът от това всъщност го виждаме: Демокрация + пасивно общество = слаба държава.
Ето затова сега ни трябва задължително гласуване. За да ги накарат всички разочаровани или изпаднали в апатична депресия и нехайство, да си разчувъркат мозъците и седнат да направят една от двете гореизброени точки.
На този етап българинът може да направи страшно добри неща, обаче само ако някой го ръчка. Е, та за да узреем за това сами да имаме инициатива, защо държавата да не е тази, която да ни подтиква към изграждане на това съзнание? Един ден и аз искам да видя в БГ 90% избирателна активност без да има закон за това, обаче докато стигнем до там, без закон няма да стане както не ставаше и до сега.
А относно ДПС във властта. Мислиш ли, че ДПС щеше да е някакъв фактор в българската политика, ако имаше 2 или 3 депутати в Народното събрание? А защо ДПС има толкова много депутати? Ами защото българският избирател не иска да отиде до урничката да си даде подкрепата за другите партийки и да им стопи процентчетата на ДПС.
Ясна ми е позицията ти. Имаш по-високи критерии за партия, за която да гласуваш, обаче, кво да ти кажа - и те имат нужда от нашето подръчкване, за да се променят.
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
- Berserker
- Легендарен флуудър
- Специалност: MO, Master
la_cazadora написа:Имаш по-високи критерии за партия, за която да гласуваш, обаче, кво да ти кажа - и те имат нужда от нашето подръчкване, за да се променят.
И как да ги подръчкаме? С голямата подръчквачка или като през 1997?
Протестите не решават нищо, ако не са крайни, което е лошо. Негласуването нищо не променя, но и задължителното гласуване не помага.
Хубаво, ще ми ограничат свободата и ще ме накарат да отида където не искам, за да пусна бюлетина. ОК. И пускам празен вот. Какво помага това?
Естествено може да премахнат и тайната на гласуването, а най-добре е да оставят и само една единствена бюлетина, като броят общата купчина в стаичките за да са сигурни че си я пуснал и е била само една.
Няма нужда от задължително гласуване а от освестяване на народа и т.нар. полит. елит, и двете задачи ми се струват трдни обаче...
Негласуването също е лошо, показва безхаберие, но политиците са тези които трябва да променят този факт! И то не с принудителни мерки!
Легитимността се печели само доброволно!
- la_cazadora
- Драскач
Еххх, обобщения, ех, песимизъм ....Защо му е на българския избирател да си даде гласа за другите партийки, след като "всички са маскари" ?
Ниска избирателна активност в Западна Европа имаше само на евровота, което не означава, че е правилно.Между другото и в другите европейски страни мисля, че не е голяма.
Освен чрез точка 1 и т.2 от по-горното ми изказване добавям и т.3 Силни НПО-та., чиито представители непрекъснато да заливат политическия елит със свежи идеи и енергично да ги "подръчкват" към действие.И как да ги подръчкаме? С голямата подръчквачка или като през 1997?
Да, добрата воля е наистина решение на всеки проблем. Какво правим обаче когато имаме народ, който си е запушил ушите за всякакви агитации, не чете предизборни програми, не гледа предизборни хроники и т.н.? Ами подсилваме добронамерената агитация с една задължителна мярка.Легитимността се печели само доброволно!
Между другото, много се изкушавам да кажа, че в училищата трябва да има часове по гражданско образование, където да се дават основни понятия за това какво е държавата и как работи. Не го бъркайте с часовете по "Научен комунизъм" едно време и с промиването на мозъци. Просто на хората от 11 и 12 клас, примерно да им се даде чисто научен анализ как се е родила идеята за държава, за партия, как работят и т.н. Когато от малки разберат как работи системата, сами ще започнат да си изграждат гражданска позиция и съответно да действат по т.1, 2 и 3.
Но на това с гражданското образование ще му видим резултата след много време, разбира се, и ще засегне само най-младите гласоподаватели. А за техните майки и татковци - САМО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, докато не им дойде акълът!!!
И такам. Аз изчезвам от спора, щото трябва да си уча темичките. Айде.
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Винт, искаше да се обосноваваме.
Еми... със задължително гласуване ще се промени
едно единствено нещо. И то ще е към добро.
Или по-точно, ДПС няма да влезе във властта никога повече!
Може да е в парламента, но поне няма да е във властта!
Ето за това трябва. И от това ги е страх ДПС.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Паган написа:Винт, искаше да се обосноваваме.
Сами си набутахме ДПС(таралежът) в гащите и задължителното гласуване няма да го махне оттам.Ако хората не се мотивират сами да ходят до урните всичко друго е безмислено и е нарушаване на свободния избор.
- Berserker
- Легендарен флуудър
- Специалност: MO, Master
@cazadora
Пак питам, с какво задължителното гласуване ще ПРОМЕНИ КЪМ ДОБРО нещата?
>>>нека кажем че 80 % сега НЕ гласуват. Правят гласуването ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и те отиват, пускат ПРАЗНА бюлетина и са ГЛАСУВАЛИ.
Обяснете ми сега КАК това е помогнало на българската демокрация и не е ли същото като да не гласуваш?
Пак питам, с какво задължителното гласуване ще ПРОМЕНИ КЪМ ДОБРО нещата?
>>>нека кажем че 80 % сега НЕ гласуват. Правят гласуването ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и те отиват, пускат ПРАЗНА бюлетина и са ГЛАСУВАЛИ.
Обяснете ми сега КАК това е помогнало на българската демокрация и не е ли същото като да не гласуваш?
- Forester
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Не гласувам, не защото ме е страх, че ще сбъркам, а защото който и да изберем, няма как да изпълни и половината от обещанията си. Просто защото няма да му позволят. Българските политици са прекалено наивни или самозабравени, да не виждат колко прозрачни са отчаяните им действия да се запазят на върха понякога. Българският народ е още по-наивен, щом 1/3 продължават да им вярват.
Ще отида да гласувам, само когато въведат задължителен 50%-тов минимум за зачитане на вота. В момента най-силните партии не могат да съберат и 30%, и то в коалиция, наричайки това победа?! 70% от нас не ги искат, но те са твърдо решени "да проявят политическа воля и да оправят страната". Не съм гласувал, откакто бях на 18 и повярвах за миг. Ще отида да гласувам на първия референдум, който се осъществи. Но едва ли управляващите ще го допуснат, защото знаят, че мнението на народа се различава от тяхното "експертно" - нали затова сме ги избрали - защото знаят повече от нас?
Каква е разликата между пускането на празна бюлетина и негласуването? Разкарването. Принципно съм за активност в избора. Но ако трябва да избирам между престъпника X и престъпника Y, изборът оставам на вас. Аз ще пия една бира.
Даже ще си плащам глоба, ако го въведат. В крайна сметка на запад плащат и данък "ергенство"
Ще отида да гласувам, само когато въведат задължителен 50%-тов минимум за зачитане на вота. В момента най-силните партии не могат да съберат и 30%, и то в коалиция, наричайки това победа?! 70% от нас не ги искат, но те са твърдо решени "да проявят политическа воля и да оправят страната". Не съм гласувал, откакто бях на 18 и повярвах за миг. Ще отида да гласувам на първия референдум, който се осъществи. Но едва ли управляващите ще го допуснат, защото знаят, че мнението на народа се различава от тяхното "експертно" - нали затова сме ги избрали - защото знаят повече от нас?
Каква е разликата между пускането на празна бюлетина и негласуването? Разкарването. Принципно съм за активност в избора. Но ако трябва да избирам между престъпника X и престъпника Y, изборът оставам на вас. Аз ще пия една бира.
Даже ще си плащам глоба, ако го въведат. В крайна сметка на запад плащат и данък "ергенство"
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Хубаво мнение. Обосновано! Харесва ми!Forester написа:Не гласувам, не защото ме е страх, че ще сбъркам, а защото който и да изберем, няма как да изпълни и половината от обещанията си. Просто защото няма да му позволят. Българските политици са прекалено наивни или самозабравени, да не виждат колко прозрачни са отчаяните им действия да се запазят на върха понякога. Българският народ е още по-наивен, щом 1/3 продължават да им вярват.