1во място Арабистика
Арабистика, японистика, иранистика и прочие...
Модератор: Boromir
- Heilagr
- В началото бе словото
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: четвърти
Да, наистина ще е от полза...pokahontas написа:Winyan, я все пак сподели какви са проблемите, защото на нас, кандидатите за тези специалности, ще ни е полезна тази информация. Не смятам, че ще е разводняване на темата.
Благодаря!
Niagarafossen, London og Paris -
Ka e det mot Bergen - Nordens Paradis!
Ka e det mot Bergen - Nordens Paradis!
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Еми не знам кво да ви кажа. Трудно е да се обсъждат такива вътрешни въпроси с хора, които нямат представа какво изобщо представлява специалността, още повече и хора, които не са били студенти по принцип и не знаят как работи 'системата', още по-малко кои неща в тази система как влияят.heiglar написа:Да, наистина ще е от полза...pokahontas написа:Winyan, я все пак сподели какви са проблемите, защото на нас, кандидатите за тези специалности, ще ни е полезна тази информация. Не смятам, че ще е разводняване на темата.
Благодаря!
Т.е. не знам какво да кажа. Не искам ей така да излиза, че плюя по специалността, защото би било тъпо, тя сама по себе си си е хубава. Има някои прекрасни преподаватели, които, както и преди съм казвала, се чувствам късметлийка, че съм им студентка, и късмет, че не са напуснали факултета, преди да вляза аз
Знам, че квото и негативно да кажа, ще излезе или дребнаво, или пък че все едно само тва си мисля, без нищо позитивно. Освен това ще излезе, че само там е така. А то всяка катедра в СУ си има вътрешни проблеми, и всяка специалност си има трески за дялане, където и да влезете, ще има проблеми, така че просто не идеализирайте нищо.
Сега като кандидатствате, не идеализирайте скандинавистиката. Не мислете, че всички даскали ще ви четат всички тия супер интересни лекции и материя, която ви е привлякла към специалността. Не мислете, че всички даскали ще бъдат супер подготвени. (Да, има прекрасни преподаватели, но има и за убиване.) Ще има такива, които не идват на работа. Ще има такива, които не си знаят материята и преподават глупости. Ще има и такива, които ще се държат високомерно с вас, а също и такива, които са некоректни в провеждането на курса си. Да, няколко от хората са прекрасни даскали, но другата половина са....кво да ви кажа, навсякъде ги има такива явно.
(Тези неща да не помислите, че ги казвам от някаква злоба, щото са ме късали..не са ме късали. Казвам ги, защото са така и защото не мога да си затварям очите за тия неща, само заради прехваления имидж...да хубава е, но се прекалява с превъзнасянето.)
Планът на скандинавистика стана от магистърски бакалавърски, което значи, че се скъси с една година. Резултатът от това е, че последните три семестъра са супер натоварени, курсовете не са разпределени нормално в годините и сега последната година никой няма да се яви на държавен юни, защото са наблъскани с изпити до самия край на сесията през юли.
Часовете по език са доста намалени в сравнение с други филологии, които почват езиците отначало. За сметка на това часовете по история на литературата (иначе без съмнение важна част от обучението по филология..
Когато планът е направен кофти, се получават абсурдни ситуации студентите да се юркат за разни допълнителни предмети, без да се обучават на основните, а след това да им се държи сметка защо нивото на основните им е по-ниско от очакваното. хаха.
Един от основните проблеми, който виждам по всичките си колеги, е кофти отношението на голяма част от преподавателите през всичките 4 години, и бързото убиване на мотивацията в студентите. Влизат с много енергия и любов към материята, сякаш са влезли да учат за някаква кауза, а после тая мотивация тотално се убива, и ми е кофти да гледам как колегите все по-рано почват да се отказват и да възприемат избора си като грешка. "Обичам родината, мразя държавата" еми така е и във ФКНФ, може да си обичаш специалността като материя, но...
Има и други неща, които биха изглеждали супер дребни, но за студентите си имат значение, защото то в живота дребните неща са това, дето ти тровят живота всеки ден нали
Обаче не искам да бъда черна станция, защото нещата не са толкова черни. По-скоро с това, което казах, имам предвид - не идеализирайте специалностите, нито СУ. Треските за дялане са много, бъдете готови да си настоявате на правата и да искате да промените грешките в системата там, където ги видите.
Да не забравите, че сами ме накарахте да ви напиша дълъг постинг. Никой да не мрънка сега..
И да знаете, че съжалявам, че го постнах това, защото знам как всеки може да ме заяжда на дребно ся...така че който го интересува, да го чете, преди да ме хванат дяволите и да го изтрия тоя чаршаф
-
pokahontas
- В началото бе словото
-
goshko
- От дъжд на вятър
Добре че е този форум тук и сега, и го чета...защото ако не бях прочел тези мнения щях да пиша ИСТИКИТЕ на пърите места...с филологии не искам да се занимавам и да дълбая скучни предмети от сорта на история и литература...В тва СУ - един Туризъм има и нищо повече(+Право,Журналистика,МО,Археология)...всичко е прехвалено и се държи на базата на популярността на СУ преди години...Извинете, но кой нормален би се записал да учи "Минало и съвремие на незнам си какво..." или "Индология" или "Иранистика"- добре де ще им е интересно там няколко годинки, а после какво...? - НИЩО! Не искам да излиза така, че оплювам СУ...да наистина - СУ си е СУ - но това, като тези повечето тук от форума - "СУ - това е единственият университет в България.Няма други университети.Всичко друго е за канализацията и боклука и т.н.". Това не го казвам защото ме е яд че не мога да вляза в СУ,напротив - мога!
Та мисълта ми е: СУ = прехвален университет!
- marrylin
- Да живей словото
- Специалност: туризъм
- Курс: завършил
goshko написа:Добре че е този форум тук и сега, и го чета...защото ако не бях прочел тези мнения щях да пиша ИСТИКИТЕ на пърите места...с филологии не искам да се занимавам и да дълбая скучни предмети от сорта на история и литература...В тва СУ - един Туризъм има и нищо повече(+Право,Журналистика,МО,Археология)...всичко е прехвалено и се държи на базата на популярността на СУ преди години...Извинете, но кой нормален би се записал да учи "Минало и съвремие на незнам си какво..." или "Индология" или "Иранистика"- добре де ще им е интересно там няколко годинки, а после какво...? - НИЩО! Не искам да излиза така, че оплювам СУ...да наистина - СУ си е СУ - но това, като тези повечето тук от форума - "СУ - това е единственият университет в България.Няма други университети.Всичко друго е за канализацията и боклука и т.н.". Това не го казвам защото ме е яд че не мога да вляза в СУ,напротив - мога!
Защо обобщаваш така?Ти,ако искаш да учиш само Туризъм или МИО,други може да не се интересуват от тях!А това последното на базата на какво го твърдиш?Не може да имаш ясна преценка,докато не прекараш известно време в СУ.
П.П:СУ може и да е прехвален,но бъди сигурен,че същото се отнася и за УНСС-"най-престижният" икономически университет!
- marrylin
- Да живей словото
- Специалност: туризъм
goshko написа:Окей де, а защо не изкоментира нещо за специалностите, които написах - защото няма какво да кажеш нали?
За мен туризъм в СУ също е най-добрият вариант.НО това е лично мое виждане!Нали се сещаш,че не може всички да ги влече това?Не мисля че само тази специалност си струва и нямам предубеждения за другите специалности!Всеки прави избор за себе си!А за туризма специално-харесва ми,не защото е "модерна" специалност,а защото учих такова нещо 5 години в училище и ми е интересно.
По темата:Бих казала,че се възхищавам на хората,които искат да се занимават с такива филологии.Първо-иска се много труд,за да бъдат приети и второ-доколкото знам,това са трудни специалности,в които наистина има учене,а не просто "избутване".
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Искам само да ти кажа, че това, което съм ти писала, в никакъв случай не означава, че такива проблеми (или други) има само при нас. За другите катедри или факултети просто няма кой да ти каже в момента. И никак не става дума само за филологиите. Във всички специалности си има някои проблеми и това може би е напълно нормално. Има и много хубави неща, освен проблемите.pokahontas написа:Много благодаря, нямам нищо против дългия пост, дори напротив. Аз утре ще се записвам, а още не съм решила как точно да си подредя специалностите.
@ marrylin - аз също мисля като теб, това са трудни специалности и се записват от хора, които наистина имат интерес към материята. На който не му харесва самата материя, няма нужда да се набутва там, само заради колко е модерно, а после да се оплаква, че му е скучно. Нали така.
@goshko, след като тия специалности не ти харесват, намери темата за специалността, която ти харесва, и пиши в нея.
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
Всеки форум трябва да си има forum dummy, който никога не е компетентен в мненията си, ма е по своему интересен или дразнещ. Но поне със сигурност никой не му обръща внимание
Защо искам да уча арабистика - защото ми е интересно. Какво ще правя след това - вярвам, че всичко си е остро до човека, ако си дете даунче завършило Политология в УНСС (уж било черешката), а аз съм завършил педагогика в Русе примерно, пак ще се уредя по-добре от тебе.
Всичко е до човека, специалността е така да се каже... бонус.
Защо искам да уча арабистика - защото ми е интересно. Какво ще правя след това - вярвам, че всичко си е остро до човека, ако си дете даунче завършило Политология в УНСС (уж било черешката), а аз съм завършил педагогика в Русе примерно, пак ще се уредя по-добре от тебе.
Всичко е до човека, специалността е така да се каже... бонус.
medicate, medicate