Защо София е мръсна?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

pora_e_priqtel написа:А как се говори на другарче във форума? С уважение.
Уважение, уважение, ама и то е до едно време. Не е безкрайно. :x
Изображение
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Не ни трябват никакви образователни клипчета и други фантасмагории, плод на някои вакуумиран мозък. Трябва просто да си се грижим сами за града и не само за София, а и за другите градове, без да се бием по гърдите за това което правим
Първо: Ако на хората "просто ей така от вътре им идваше да си се грижат за града", София нямаше да е мръсна. :roll:
Второ: Образователните клипчета са с цел точно да накарат хората да се грижат за града си. И след като на хората някакси не им идва от вътре да се грижат за София, значи трябва да им се втълпява допълнително. Единият начин е чрез бой и глоби, другият-чрез образователни клипчета. Тъй като е много трудоемко ( :lol: ) да набиеш и да глобиш всеки, който си хвърля боклука на улицата, по-добре е, да съчетаеш боя и глобите с образование.
Трето: Факт е, че всичко тръгва от семейството. По-хубаво от домашното възпитание няма. Проблемът е, че повечето днешни родители самите те не са възпитани да пазят улиците чисти, та какво остава да научат децата си??!! Неопровержимо доказателство е фактът, че София е мръсна и това не го правим само младежите. В тази връзка, целта на образователните кампании е да научат човека на това, на което не са го научили вкъщи.

Затова помисли добре преди да наричаш образователните кампании "фантасмагории". Все пак основните мърсители на София не са имали родители като твоите. :!: :wink:

П.П. А относно скромността .... Тя е напълно неуместна при целия този боклук в София. :roll: Добрите граждани трябва да се окуражават и да се дават за пример. :thumbright: :hello1:
Изображение
susi
В началото бе словото

Мнение от susi »

Ами в интерес на истината не опира ли всичко до самосъзнание!? Т.е. дори някой да те набие, глоби или накара да гледаш образователно клипче, ти ако нямаш нужното което да ти каже "абе виж се кви глупости правиш - спри" нищо няма да стане. Майка ми е пример за човек, който не може да диша образователните клипчета и въпреки всичко е такава каквато е. Та съм на мнение, че и по тоя въпрос, като по всички други, е нужно да опорстваш с хората около теб (да демонстрираш позиция най-вече относно действията им). Така с времето ще научиш една маса да се държи по даден начин, а тя от своя страна много други маси и ще се получи ефекта "предай нататък" :)
Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните... и сме направили толкова много с толкова малко за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо!
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия

Мнение от Mira »

явор написа:Причините са 2. Първата е в липсата на достатъчно кошчета, а втората, която е ОСНОВНА, е тази, която вече посочихте - възпитанието на хората. Ако от малки са ви са се карали за това да не си хвърляте боклуците насам-натам няма да е така. Същото е с учтивостта в столицата. Първите месеци бях тотално шокиран колко груби и надменни са хората. И въпреки това продължавам да давам път на хората и да им благодаря, когато те ми дадат, и да се извинявам, когато докосна минимално някой непознат... и се радвам, когато видя, че има хора, които правят същото.
не знам защо,но ми се струва,че това е практика предимно на хората,идващи от така наречената "провинция"/т.е. всичко,което не се казва София/,малко са кореняците софиянци,които се стремят да бъдат любезни и отзивчиви с непознати хора...всичко е въпрос на възпитание...даже преди мислех,че всички софиянци са невъзпитани грубияни :lol: столичаните,пишещи в този форум,ми попромениха мнението,защото виждам,че има мислещи и възпитани,но на фона на останалите са като капка в морето :roll: най-прост пример:когато пътувам с маршрутка и съм от правостоящите,нарамила се с няколко чанти,а човекът,седящ на седалката до мен,стане да слиза по принцип винаги се отмествам настрани,за да може някой от останалите правостоящи около мен да седне на опразненото място,някакси ми е неудобно да седна аз докато около мен има още 4-5 човека прави,но...за благодарност тези 4-5 човека около мен още малко ще ме прегазят в опитите си те да се доберат до празната седалка... :roll:
както и да е,темата беше за мръсотията в София,на мен не ми пречат толкова препълнените кошчета за боклук и летящите хартийки във въздуха,колкото самия въздух,който на територията на цяла София мирише на изгорели газове и е направо сивкав :roll: и главната причина за това е,че мотото на повечето софиянци от 18 до 60-годишна възраст е "и до магазина - с кола" :? и после що имало толкова задръствания и нямало къде да се спре...аз като се прибера в родното си градче все едно в планината отивам,толкова е спокойно по улиците,толкова е чист въздуха :lol:

ПП:въй,пак се отплеснах :P
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

е нужно да опорстваш с хората около теб (да демонстрираш позиция най-вече относно действията им). Така с времето ще научиш една маса да се държи по даден начин, а тя от своя страна много други маси и ще се получи ефекта "предай нататък"
Да, определено!!! :thumbright: Хубаво, че го спомена това. Личният пример прави много силно впечатление. Личният пример заедно с образователните кампании и глобите (и боя :wink: ) са непобедима комбинация. :rr: Но трябва да са заедно, защото ако човек сам тръгне да прави забележка на останалите, ще го гледат като извънземно и въобще няма да разберат колко е сериозно положението с боклука. А така като се хванат Държавата, полицията и хората, и най-големите мърсители ще си променят съзнанието. :wink:

Та, susi, гледам си с кураж, така че "предавай нататък" мъдрост и знания. Всъщност нека всички да направим същото и току виж София се поизчистила. :)
Изображение
susi
В началото бе словото

Мнение от susi »

;) обаче аз продължавам да си упорствам, че дори и да не се намесят полиция, политици и тем подобни органи на реда (в които аз лично нямам много много вяра, понеже съм видяла, как си вършат работата) пак бихме могли да постигнем достатъчно само обръщайки внимание на това какво правят хората около нас ;)

ПП : повярвай, не се опасявам от мисълта, че може да ме погледнат с насмешка, защото съм единствената на която това и прави впечатление - просто трябва да си достатъчно внушителен човек за да вдъхнеш мъъъъъъъъничко респект ;)
Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните... и сме направили толкова много с толкова малко за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо!
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Извинявайте много, ама само за мезе ме земате! Какво толкова съм казал!!! Просто показах, че като човек от "провинцията" не правя такива неща!!! Вие просто се чудите на кого да си го изкарате!!!

susi, дадох го като пример на човек от "провинцията", защото тук вие въобще не поемате вина за това, а само набеждавате хората, които не са от София! Всичко е въпрос на възпитание, а не на рождено място. При мен дори и факторът неприязън не оказва влияние - това исках да подчертая.
А колкото до клипчетата, аз мисля, че ще са въздействащи за много хора, а това, че няма да са за някой не означав, че ще са безполезни.

smeshko, а ти май не си на ясно, че правя жертва заради университета. :wink:
Последно промяна от явор на 06 Май 2007, 21:10, променено общо 1 път.
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Предубеждения, всичко е преубеждения. Т'ва, че си от сьело, ако говориш на меко, както и това, че ако говориш некво твърдо си от тука... Предубеждения.
Не може да се каже изрично, "тоя е роден в софия, начи е клошар" или "тоя е от варна, начи цапа като чайките по кея летно време". До отделния човек си е, а просто София е най-голяма и там най-много се вижда мръсотията...
medicate, medicate
susi
В началото бе словото

Мнение от susi »

Явчо, коте, не се чудя на кой да си го изкарам, защото просто няма за какво :). Хората се опитват всячески да ти обясня,т че говориш врели некипели в огромна доза, а всичко друго което казваш, е просто повторение на чужди мисли (демек нищо ново).

Но пък коя съм аз да те съдя... ;)
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

susi написа:Явчо, коте, не се чудя на кой да си го изкарам, защото просто няма за какво :). Хората се опитват всячески да ти обясня,т че говориш врели некипели в огромна доза, а всичко друго което казваш, е просто повторение на чужди мисли (демек нищо ново).

Но пък коя съм аз да те съдя... ;)
Повторението от моя страна е за затвърждаване на подобно становище, а врелите-некипели не знам кои са за теб... просто коментирай тях :)
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
susi
В началото бе словото

Мнение от susi »

Това и направих ;) а бтв нали знаеш, че повторението освен майка на знанието е и баща на затъпяването... така че... няма какво да коментираме :)
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Моме, радвам се, че нямаш нужда от образователни кампании, ама мнооого други имат, така че заради тях ще трябва да потърпиш ;)

И да се върнем на темата, а именно "Защо е мръсна София?"

Не, че имам нещо конкретно да кажа в момента, просто много се бяхте отклонили, та реших да ви завърна. ;)
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

По случай завръщането, можеш да ми отговориш на въпроса от най-предния ми пост :P - Правили ли сте образователни кампании от Юнеко по въпроса със замърсяването на столицата?
Последно промяна от la_cazadora на 06 Май 2007, 22:12, променено общо 1 път.
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

la_cazadora написа: "Столицата и провинцията". Забелязвам в реалния живот, че и двете страни взаимно се плюят и се обиждат като никой не иска да признае добрите страни на другия. Според мен това е адски комплексарско и се надявам, че във форума на СУ тази тема ще се радва на умни отговори. :wink:
Ако беше от повече време в този форум, щеше да знаеш, че това далеч не е така. Ако някой тръгне да разяснява това отново и да се карате и ръсите простотии, ще бъде заключена. Предупредила съм.
smeshko
Паисий

Мнение от smeshko »

Яворе що не се жертваш за образованието си в родния си град ?!? или поне някой , който ти харесва ?! като си толкова предубеден ти казах има само един вариант :) да продължиш провинциалното си битие !! А иначе проблемът със София наистина е в манталитета на хората .. държа да подчертая , че когато мога наистина използвам кофите и дори се старая да карам другите хора да го правят .. ама смисълът е , че наистина навсякъде другаде е също толкова мръсно , просто хората са по-малко и личи по-малко , та ако обичате моля ви се .. .. и само за пример , ако мислите че Париж е по-чист дълбоко се лъжете , можете да имате предвид честната ми дума , че е доста по-мръсно и неугледно ;)
In vino verittas
Публикувай отговор

Обратно към “България”