Изпити - Ретроспекция :)
Модератор: Boromir
- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
- o_O
- В началото бе словото
- Специалност: Археология
- Курс: трети
Същият Зигеберт, който няма за цел да показва величието на българите пише за "позорно разбитата" армия на ромеите при Онгъл, за колко убити (30 000 ако не се лъжа според него) при прословутата битка 717/718 при Константинопол. Както и да е. Аз ти зех ICQ номера ако много ти се спори там
. Много оф топик стана работата.
Това за повечето книги... за мен ли става дума?
Теофилакт Охридски, който 4 века по-късно също пише, че българите се обличат в кожи.
Никофор Фока и неговата култова реплика "кожогризец" и т.н.
Това за повечето книги... за мен ли става дума?
Теофилакт Охридски, който 4 века по-късно също пише, че българите се обличат в кожи.
- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Имах предвид Живко Жеков, а не цитатите от стари историци, които ги има във всеки средностатистически учебник по история за 9 клас!o_O написа:Това за повечето книги... за мен ли става дума?

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Независимо от това как Никифор Фока нарича цар Петър или с какво са били облечени българите или с какво са мажели косата си, фактът остава прост: Аспарух стъпва на тая земя не с идеята да краде крави или да изнасилва славянки, а да основе нова родина за народа си. Културата на българите през V-VІІ век е напълно узряла за държавническо чувство и прочие. На запад нещата стоят малко по-иначе. Готи, гепиди, вандали, франки, бургунди и Бог знае какви още народи и народчета се изреждат да плячкосват римска Галия, Аквитания, Италия, Германия, превръщайки в пепелища цяла цивилизация. Така че не ми хвали Зигиберт, Шарл Мартел и прочие люде... Те са недостойни наследници на варвари, които по шеговита прищявка на съдбата се оказват прародители на сегашните велики сили.
Sic transit gloria mundi, мърмори си Август, въртейки се като пумпал в гроба си, очарован от достойните европейци - негови наследници.
Sic transit gloria mundi, мърмори си Август, въртейки се като пумпал в гроба си, очарован от достойните европейци - негови наследници.

- o_O
- В началото бе словото
- Специалност: Археология
- Курс: трети
Паган наистина съм го сгрешил
Все едно.
Боромир, а какво правят българите през 5 в.? Може би греша, но не разграбват ли и те заедно с франките? През 6 в. император Анастасий строи Голямата (Анастасиевата) стена против "мизи и скити". Ами хан Заберган? Ами прабългарското участие в Аварския ханагат? Докато вангали, франки и т.н. плячкосват из Западна Европа, какво правят прабългарите? Същото, но и воюват по между си.
* Радвам се, че модераторите са така отговорни. Темата би трябвало да е заключена още преди дни, когато трагна в тази посока.
Боромир, а какво правят българите през 5 в.? Може би греша, но не разграбват ли и те заедно с франките? През 6 в. император Анастасий строи Голямата (Анастасиевата) стена против "мизи и скити". Ами хан Заберган? Ами прабългарското участие в Аварския ханагат? Докато вангали, франки и т.н. плячкосват из Западна Европа, какво правят прабългарите? Същото, но и воюват по между си.
* Радвам се, че модераторите са така отговорни. Темата би трябвало да е заключена още преди дни, когато трагна в тази посока.
Не мога да разбера тезата ти... Като толкова настояваш, гордей се и с Шарл Мартел, и с внук му, и с цялата му рода, но не можаш да ме убедиш, че ония пълчища алитерати могат да стъпят на малкия пръст на българите, които по онова време освен хобито си да създават главоболия на любимите ми ромеи имат държава, писменост, столица и укрепени градове, монотеизъм, прецизна военна йерархия и въоръжение, изпреварило с векове времето си. Все неща, които западните тумби от германски варвари ще има да сънуват.o_O написа:Боромир, а какво правят българите през 5 в.? Може би греша, но не разграбват ли и те заедно с франките? През 6 в. император Анастасий строи Голямата (Анастасиевата) стена против "мизи и скити". Ами хан Заберган? Ами прабългарското участие в Аварския ханагат? Докато вангали, франки и т.н. плячкосват из Западна Европа, какво правят прабългарите? Същото, но и воюват по между си.