Защо избрахте да учите в България?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Къде предпочитате да учите?

България
50
56%
Европа
19
21%
САЩ
7
8%
Няма значение къде съм. Това какво ще науча зависи само от мен
11
12%
Няма значение къде съм. Където и да учиш, ученето навсякъде е shit
2
2%

Общо гласове: 89

Аватар
Berserker
Легендарен флуудър
Специалност: MO, Master
Курс: завършил

Re: офтопик

Мнение от Berserker »

Edno_momi4e написа:Нали на 3 октомври започва академичната година???
май за някои факултети още на 2ри, тр да питаш факултета си....
Изображение

Изображение
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Че ми се иска в чужбина, иска ми се, ма немам пари да се издържам там :lol: И да се вземе стипендия за обучението, жилище и храна също си трябват, а те не влизат в подобни стипендии...

(И ми е много интересно, как така всеки си има някой роднина в чужбина, я вуйчо, я леля, я някой друг :? )
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

xpucmo написа:5-6 години, ехееее... На мен след 3 месеца не ми се връщаше, ти за години разправяш.
Ще ти се завръща. Повечето ми познати, които отидоха да учат във Франция и са вече 3-4 година, нямат търпение да се върнат.Едно са няколко месеца, друго е да търпиш мизерията в чужда страна с години... :roll: Да учиш в Европа, Америка без да имаш проблем с това какво ще ядеш - родителите ти трябва да са над средното ниво в България... :roll:
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

е да обаче там може би докато учиш имаш проблем какво да ядеш, но след като завършиш шанса да нямаш е малко по-малък отколкото в българия :) поне така се говори
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

само се говори. моите съученици бивши масово се завръщат от Германия. не знам, може би не можете да си го представите, но там се живее АДСКИ трудно. всеки си мисли - да ама има пари, значи е лесно. не разбирате ли бе, хора - там просто манталитета е друг, психически просто не издържаш, просто е нечовешко, тия хора са много по-различни от нас. отделно на това как гледат на всички чужденци - те помежду си се мразят чужденците, дето все са уж от прехваления ЕС, а нас въобще пък не ни понасят. в САЩ от тая гледна точка е по-поносимо, но там мен лично ме смазва тоя невероятен материализъм, бясното темпо и житейската им мисия да правят колкото се може повече пари, пари, пари... за мен смисъл има да се ходи в чужбина:
1. за да видиш свят, природа, архитектура...
2. за да доразвиеш знанията си и езиковите си познания
3. за да избягаш от илюзиите, че там всичко е прекрасно, и все пак да си дадеш сметка къде сме ние...
4. да направиш пари...
България е прекрасно място за живеене, особено ако имаш пари. така че - правя пари, и после се връщам да ги харча тук. няма да пълня фиска на щатите, я :twisted: :wink: 8)!!!
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

аха. е да но примерно аз не познавам много хора заминали които да се връщат. обикновено се връщат тези които не успяват да завършат универистета там и идват тук и записват нещо. иначе не познавам нито един човек, който да е завършил някъде извън страната и да се е върнал да работи тук. не казвам че там е цветя и рози и всичко е прекрасно убедена съм че се живее много трудно, адски както казваш, обаче там заплащането е много по-добро и мисля че именно поради тази причина повечето хора предпочитат чужбина. много хора от научните специалности пък също предпочитат да отидат на запад, защото оборудването им е по-добро тук сме бедни и си нямаме свестни лаборатории и т.н. а без това как да работиш?

Изображение
Аватар
Che_Guevara
От дъжд на вятър

Мнение от Che_Guevara »

Те бягат, ама да не се дръннат у некой стълб накрая...
Бах маа му, всеки си мисли, че като отиде на запад (па знам ли, може да има такива, дето бягат на изток ... :lol: ) и айдеее, рога на изобилието ще потече. Еми един голям мекичък, да си признаем...
Viva la Revolucion!
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

twiggy написа:аха. е да но примерно аз не познавам много хора заминали които да се връщат. обикновено се връщат тези които не успяват да завършат универистета там и идват тук и записват нещо. иначе не познавам нито един човек, който да е завършил някъде извън страната и да се е върнал да работи тук. не казвам че там е цветя и рози и всичко е прекрасно убедена съм че се живее много трудно, адски както казваш, обаче там заплащането е много по-добро и мисля че именно поради тази причина повечето хора предпочитат чужбина. много хора от научните специалности пък също предпочитат да отидат на запад, защото оборудването им е по-добро тук сме бедни и си нямаме свестни лаборатории и т.н. а без това как да работиш?
първо, парите не са всичко на тоя свят, това че там печелиш повече не е никакъв аргтумент за мен, още повече, че никога няма да ти плащат като на гражданите на съответната държава, по всички параметри ще гледат да те излъжат.
второ, много добре знам как се прави наука в България, вярвай ми, и двамата ми родители са учени, познавам предостатъчно хора, които това правят, ако има желание, има и начин. не е лесно, но кой е казал, че на запад ще ти е по лесно и ще те чакат с отворени обятия, за да ти плащат много пари...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
Joyride
Пишеща машина

Мнение от Joyride »

номерът е да ги изкараш там и да ги изхарчиш тук . иначе е беЗсмислено по техните стандарти .. а иначе тази цялата работа с парите ми е дошла до..не знам до къде . който ги е измислил да му мирише на гадно утре целия ден :twisted: покваряват хората , преобръщат всички стойности , но пък са неизменна част от живота. гадно е да си зависим ..

" Животът ще дойде по-хубав /от песен, /по-хубав от пролетен ден..."
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
Аватар
Angelina_Jolie
В началото бе словото

Мнение от Angelina_Jolie »

преди мн исках да ида в Италия да уча ( учих 5 години итал.), ама постепенно почнах да се отказвам. И не е само заради парите.. аз съм сигурна че наште щяха да намерят начин да ме издържат.. ама не мисля че нашто образование е по-лошо! Даже напротив!!! пък и защо да си погубвам най-хубавите години в чужбина като тук са ми сичките приятели и целият ми живот! ;)
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

аз пък мисля че образованието ни е по-лошо и не се цени особено

Изображение
Аватар
Ronia
В началото бе словото

Мнение от Ronia »

Joyride написа: "Животът ще дойде по-хубав /от песен, /по-хубав от пролетен ден..."

:lol:
Ми ние българите все на това се надяваме! Все се надяваме, че ще дойде по-доброто бъдеще, по-светлото бъдеще... и после обаче, яко ни разбиват очакванията...Дано поне този път, надеждата ни за по-добро стане реалност! :roll:
Незанм дали вместо да стоим безпомощно и да очакваме доброто да ни сполети, не е по-добре да поемем инициативата в свои ръце и своевременно да се измъкнем от "блатото" (както всъщност правят голяма част от българите)...Явно БГ на това ще ни научи, че работа в екип или работа за общото благо НЯМА, всеки е вълк единак и се спасява както може!...
:glasses5: Бъди индивидулист и работи за себе си, май**та му на другите и на държавата!
Май това е правилото, което следват повечето хора...и май успяват! :shock: :roll: :shock:
Не разбирате ли, момчета,
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Разбира се, че на запад не е само цвят и рози. Никой няма да ти сипва манджичка в устата с лъжичка. Истината е в къртовския труд. Така е навсякъде. Разликата е там, че на запад имаш възможностите да се реализираш. Една идея и можеш да прекараш остатъка от живота си в охолство. Кадърните хора също намират реализация, сравнима или по-добра от тази на средностатистическите жители на съответната страна. Мога да дам примери на мои познати, които с ума и способностите си изкарват на месец толкова, колкото всички, които пишат в тази тема заедно с роднините им до второ коляно, изкарват за една година в България. Един от тях, някогашен добър специалист по числени методи в татковината ни, в момента е заместник директор на огромна банка в САЩ. Друг е на ръководна позиция във фирма, която произвежда апаратура за НАСА. Трети има печеливша фирма за медицинска апаратура в Германия. Какво са загубили тези хора? Досега с приятелите? Та някои от тях навестяват роднините си тук по-често, отколкото аз си ходя до родния ми град.

Просто такава е системата на света - толерират се тези, които знаят и могат. Високият бизнес и високите технологии не се интересуват от расата, пола и националността. Ако става дума за средно-квалифицирана работа, естествено че няма да те искат. Има предостатъчно много местни жители, които също трябва да работят. Все пак високите проценти на безработица не са в плюс на никое правителство.

Отчуждаването и лошото отношение към чужденците идва с манталитета. А манталитета зависи от образованието. На местата, където работят много и високообразовани хора (предимно в областта на високите технологии, банковото дело, тежките индустрии и др.), толерантността към чужденците е много по-голяма, а отношението е много по-различно, отколкото в закусвалните на Мак Доналдс например.

Всъщност за какво отчуждаване от страна на чужденците говорим, след като самите българи в чужбина не се долюбват един друг?
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Ronia написа: :
Ми ние българите все на това се надяваме! Все се надяваме, че ще дойде по-доброто бъдеще, по-светлото бъдеще... и после обаче, яко ни разбиват очакванията...Дано поне този път, надеждата ни за по-добро стане реалност! :roll: :shock: :roll: :shock:
Да! Седим си кротко, чакаме си и се надяваме някой да дойде и да ни оправи без ние да правим нищо... После не ни харесва как ни е оправил, ама на него му харесва, и пак си чакаме кротко следващия и не можем да разберем защо все така ни се случва. Като във венецуелски сериал, където Есмералда е бременна вече 18 месеца, но още не знае как е станала тая работа... :lol: :lol:
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Joker написа:
Ronia написа: :
Ми ние българите все на това се надяваме! Все се надяваме, че ще дойде по-доброто бъдеще, по-светлото бъдеще... и после обаче, яко ни разбиват очакванията...Дано поне този път, надеждата ни за по-добро стане реалност! :roll: :shock: :roll: :shock:
Да! Седим си кротко, чакаме си и се надяваме някой да дойде и да ни оправи без ние да правим нищо... После не ни харесва как ни е оправил, ама на него му харесва, и пак си чакаме кротко следващия и не можем да разберем защо все така ни се случва. Като във венецуелски сериал, където Есмералда е бременна вече 18 месеца, но още не знае как е станала тая работа... :lol: :lol:
А какво да правим? Аз искам да работя това, което съм учил. Не разбирам от икономика и политика - не мога да оправям страната. Нали затова съм делегирал правото да оправят държавата тия, които уж го могат. Само че те действат като онези биячи от "51-вия щат" - I said "Take care of him", not "Take care of him"
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”