май за някои факултети още на 2ри, тр да питаш факултета си....Edno_momi4e написа:Нали на 3 октомври започва академичната година???
Защо избрахте да учите в България?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- Berserker
- Легендарен флуудър
- Специалност: MO, Master
- Курс: завършил
Re: офтопик
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Ще ти се завръща. Повечето ми познати, които отидоха да учат във Франция и са вече 3-4 година, нямат търпение да се върнат.Едно са няколко месеца, друго е да търпиш мизерията в чужда страна с години...xpucmo написа:5-6 години, ехееее... На мен след 3 месеца не ми се връщаше, ти за години разправяш.
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
само се говори. моите съученици бивши масово се завръщат от Германия. не знам, може би не можете да си го представите, но там се живее АДСКИ трудно. всеки си мисли - да ама има пари, значи е лесно. не разбирате ли бе, хора - там просто манталитета е друг, психически просто не издържаш, просто е нечовешко, тия хора са много по-различни от нас. отделно на това как гледат на всички чужденци - те помежду си се мразят чужденците, дето все са уж от прехваления ЕС, а нас въобще пък не ни понасят. в САЩ от тая гледна точка е по-поносимо, но там мен лично ме смазва тоя невероятен материализъм, бясното темпо и житейската им мисия да правят колкото се може повече пари, пари, пари... за мен смисъл има да се ходи в чужбина:
1. за да видиш свят, природа, архитектура...
2. за да доразвиеш знанията си и езиковите си познания
3. за да избягаш от илюзиите, че там всичко е прекрасно, и все пак да си дадеш сметка къде сме ние...
4. да направиш пари...
България е прекрасно място за живеене, особено ако имаш пари. така че - правя пари, и после се връщам да ги харча тук. няма да пълня фиска на щатите, я
!!!
1. за да видиш свят, природа, архитектура...
2. за да доразвиеш знанията си и езиковите си познания
3. за да избягаш от илюзиите, че там всичко е прекрасно, и все пак да си дадеш сметка къде сме ние...
4. да направиш пари...
България е прекрасно място за живеене, особено ако имаш пари. така че - правя пари, и после се връщам да ги харча тук. няма да пълня фиска на щатите, я
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
аха. е да но примерно аз не познавам много хора заминали които да се връщат. обикновено се връщат тези които не успяват да завършат универистета там и идват тук и записват нещо. иначе не познавам нито един човек, който да е завършил някъде извън страната и да се е върнал да работи тук. не казвам че там е цветя и рози и всичко е прекрасно убедена съм че се живее много трудно, адски както казваш, обаче там заплащането е много по-добро и мисля че именно поради тази причина повечето хора предпочитат чужбина. много хора от научните специалности пък също предпочитат да отидат на запад, защото оборудването им е по-добро тук сме бедни и си нямаме свестни лаборатории и т.н. а без това как да работиш?
- Che_Guevara
- От дъжд на вятър
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
първо, парите не са всичко на тоя свят, това че там печелиш повече не е никакъв аргтумент за мен, още повече, че никога няма да ти плащат като на гражданите на съответната държава, по всички параметри ще гледат да те излъжат.twiggy написа:аха. е да но примерно аз не познавам много хора заминали които да се връщат. обикновено се връщат тези които не успяват да завършат универистета там и идват тук и записват нещо. иначе не познавам нито един човек, който да е завършил някъде извън страната и да се е върнал да работи тук. не казвам че там е цветя и рози и всичко е прекрасно убедена съм че се живее много трудно, адски както казваш, обаче там заплащането е много по-добро и мисля че именно поради тази причина повечето хора предпочитат чужбина. много хора от научните специалности пък също предпочитат да отидат на запад, защото оборудването им е по-добро тук сме бедни и си нямаме свестни лаборатории и т.н. а без това как да работиш?
второ, много добре знам как се прави наука в България, вярвай ми, и двамата ми родители са учени, познавам предостатъчно хора, които това правят, ако има желание, има и начин. не е лесно, но кой е казал, че на запад ще ти е по лесно и ще те чакат с отворени обятия, за да ти плащат много пари...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- Joyride
- Пишеща машина
номерът е да ги изкараш там и да ги изхарчиш тук . иначе е беЗсмислено по техните стандарти .. а иначе тази цялата работа с парите ми е дошла до..не знам до къде . който ги е измислил да му мирише на гадно утре целия ден
покваряват хората , преобръщат всички стойности , но пък са неизменна част от живота. гадно е да си зависим ..
" Животът ще дойде по-хубав /от песен, /по-хубав от пролетен ден..."
" Животът ще дойде по-хубав /от песен, /по-хубав от пролетен ден..."
The sun is gonna keep on shining.On brighter days,on the horizon.My love for you will always keep on rising
- Angelina_Jolie
- В началото бе словото
преди мн исках да ида в Италия да уча ( учих 5 години итал.), ама постепенно почнах да се отказвам. И не е само заради парите.. аз съм сигурна че наште щяха да намерят начин да ме издържат.. ама не мисля че нашто образование е по-лошо! Даже напротив!!! пък и защо да си погубвам най-хубавите години в чужбина като тук са ми сичките приятели и целият ми живот! 
- Ronia
- В началото бе словото
Joyride написа: "Животът ще дойде по-хубав /от песен, /по-хубав от пролетен ден..."
Ми ние българите все на това се надяваме! Все се надяваме, че ще дойде по-доброто бъдеще, по-светлото бъдеще... и после обаче, яко ни разбиват очакванията...Дано поне този път, надеждата ни за по-добро стане реалност!
Незанм дали вместо да стоим безпомощно и да очакваме доброто да ни сполети, не е по-добре да поемем инициативата в свои ръце и своевременно да се измъкнем от "блатото" (както всъщност правят голяма част от българите)...Явно БГ на това ще ни научи, че работа в екип или работа за общото благо НЯМА, всеки е вълк единак и се спасява както може!...
Май това е правилото, което следват повечето хора...и май успяват!
Не разбирате ли, момчета,
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Разбира се, че на запад не е само цвят и рози. Никой няма да ти сипва манджичка в устата с лъжичка. Истината е в къртовския труд. Така е навсякъде. Разликата е там, че на запад имаш възможностите да се реализираш. Една идея и можеш да прекараш остатъка от живота си в охолство. Кадърните хора също намират реализация, сравнима или по-добра от тази на средностатистическите жители на съответната страна. Мога да дам примери на мои познати, които с ума и способностите си изкарват на месец толкова, колкото всички, които пишат в тази тема заедно с роднините им до второ коляно, изкарват за една година в България. Един от тях, някогашен добър специалист по числени методи в татковината ни, в момента е заместник директор на огромна банка в САЩ. Друг е на ръководна позиция във фирма, която произвежда апаратура за НАСА. Трети има печеливша фирма за медицинска апаратура в Германия. Какво са загубили тези хора? Досега с приятелите? Та някои от тях навестяват роднините си тук по-често, отколкото аз си ходя до родния ми град.
Просто такава е системата на света - толерират се тези, които знаят и могат. Високият бизнес и високите технологии не се интересуват от расата, пола и националността. Ако става дума за средно-квалифицирана работа, естествено че няма да те искат. Има предостатъчно много местни жители, които също трябва да работят. Все пак високите проценти на безработица не са в плюс на никое правителство.
Отчуждаването и лошото отношение към чужденците идва с манталитета. А манталитета зависи от образованието. На местата, където работят много и високообразовани хора (предимно в областта на високите технологии, банковото дело, тежките индустрии и др.), толерантността към чужденците е много по-голяма, а отношението е много по-различно, отколкото в закусвалните на Мак Доналдс например.
Всъщност за какво отчуждаване от страна на чужденците говорим, след като самите българи в чужбина не се долюбват един друг?
Просто такава е системата на света - толерират се тези, които знаят и могат. Високият бизнес и високите технологии не се интересуват от расата, пола и националността. Ако става дума за средно-квалифицирана работа, естествено че няма да те искат. Има предостатъчно много местни жители, които също трябва да работят. Все пак високите проценти на безработица не са в плюс на никое правителство.
Отчуждаването и лошото отношение към чужденците идва с манталитета. А манталитета зависи от образованието. На местата, където работят много и високообразовани хора (предимно в областта на високите технологии, банковото дело, тежките индустрии и др.), толерантността към чужденците е много по-голяма, а отношението е много по-различно, отколкото в закусвалните на Мак Доналдс например.
Всъщност за какво отчуждаване от страна на чужденците говорим, след като самите българи в чужбина не се долюбват един друг?
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Да! Седим си кротко, чакаме си и се надяваме някой да дойде и да ни оправи без ние да правим нищо... После не ни харесва как ни е оправил, ама на него му харесва, и пак си чакаме кротко следващия и не можем да разберем защо все така ни се случва. Като във венецуелски сериал, където Есмералда е бременна вече 18 месеца, но още не знае как е станала тая работа...Ronia написа: :
Ми ние българите все на това се надяваме! Все се надяваме, че ще дойде по-доброто бъдеще, по-светлото бъдеще... и после обаче, яко ни разбиват очакванията...Дано поне този път, надеждата ни за по-добро стане реалност!![]()
![]()
![]()
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
А какво да правим? Аз искам да работя това, което съм учил. Не разбирам от икономика и политика - не мога да оправям страната. Нали затова съм делегирал правото да оправят държавата тия, които уж го могат. Само че те действат като онези биячи от "51-вия щат" - I said "Take care of him", not "Take care of him"Joker написа:Да! Седим си кротко, чакаме си и се надяваме някой да дойде и да ни оправи без ние да правим нищо... После не ни харесва как ни е оправил, ама на него му харесва, и пак си чакаме кротко следващия и не можем да разберем защо все така ни се случва. Като във венецуелски сериал, където Есмералда е бременна вече 18 месеца, но още не знае как е станала тая работа...Ronia написа: :
Ми ние българите все на това се надяваме! Все се надяваме, че ще дойде по-доброто бъдеще, по-светлото бъдеще... и после обаче, яко ни разбиват очакванията...Дано поне този път, надеждата ни за по-добро стане реалност!![]()
![]()
![]()
![]()
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.