penka_agova написа:
Проблемите са налице:администрацията емудна и инертна, голяма част от преподавателите нехаят или пък раздават 6-ците с лопата,но не мога да разбера защо проблемът да е в МО - администрацията е обща,нали така, а доколкото си спомням,мили колеги прависти,които си противоречите категорично в този форум (тип: е много е кофти да не си харесваш специалността,после:абе то и правото позапада,абе Мо не е чак толкова злехубава ви е специалността-айде уточнете се моля!!!!) та доколкото си спомням половината ни специалност я изнасят ВАШИТЕ преподаватели, както и тези на историческия,философския и тн факултети. Така че внимавайте кого точно вините ,да не излезе така,че оплювате собствената си система!
хмм, айде пак ние криви излязохме ама верно да си имаме уважението - виж ми горните постове и ако намериш някъде да оплювам МО за сметка на правото, тогава ще говорим. навсякъде обяснявам, че няма значение специалността, а човека,и ако сме съвсем конкретни - от самото МО си казаха хората достатъчно неща, не е необходимо да се изказват юристите. второ, преподават ви наши преподаватели друг път - ако два-три предмета от първи курс броиш за половината ви специалност. нали уж половината МО беше езици... и трето, кво ще рече че оплюваме собствената си система - откога системата се прави от студентите?!? и четвърто, никого не сме седнали да "виним" за проблемите на МО, каквито и да са те, ние достатъчно си имаме...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Гост написа:Нищо лично към МО...
Но 3 езика и богата обща култура дава и всяка филология в СУ.
А иначе от МО познавам само един човек, но не съм го разпитвал
за специалността му...
уважавам! Аз затова и планирам скандинавистика да изкарам, само веднъж да стана МАГистър, МАГьосник или каквото там стават 5ти курс.... иначе единствената разлика от филологиите ни е че езиците ни се изучават по-слабо, но историята повече има и право. Биг дийл. Но пък има и интересни предмети, веднъж на високосна, но са готини. Всяка специалност си има чара, въпроса е коя перспективна и коя пародйна. Аз лично не съм чул за инфрматик от ФМИ който да не си е намерил работа по специалността, стига да иска, и не съм и чул за човек от МО който да е станал посланик Тук може да си представите на nrggirl подписа.
Но пък винаги има пръв път. Аз съм си заплюл едно консулство на Хавайте, а дано....
п.с. пенке, проблема е точно че ни преподават преподаватели от "Правото" /нещо различно от нашия общ факултет по техни думи ?! /и от други факултети, и всеки ни гледа пренебрежително---"А, МО, за*би ги тия, пишете им 6-ците и кучета ги яли"....е как да се чуства елитно човек??? Миналата година една преподавателка по частно право ни казваше " защото ние от ЮФ....а вие от МО......"..... демек, ние какво сме??? Бай Мангау??? Или Йети? Или кръстоска от последните два персонажа?
МО има потенциал да е страхотна специалност, има и още как!!! Въпросът е че не се оползотворява този потенциал! Дано поне сегашните 1/2 курс заварят някакви промени
Ша ви стискам палци! Всичките 4
МО! Това беше номер едно в желанията ми миналата година, но уви не стана дейсвителност. Сега обаче като чета постовете тук, направо се чудя вече какво да мисля ... а казват, че в СУ МО е на най-високо ниво. Всеки случай мисля, че специалността не е за оплакване. Не ми се вярва познанията, които дава, да са алсолютно неприложими. По-скоро ми се струва, че всички в МО са изпаднали в кризата "колко е скапана специалността ми". Тя обаче е характерна за всички специалности Хора, я по-бодро - има къде-къде по-безперспективни специалности. Убедена съм, че всеки влезнал МО, е досаттъчно пробивен и начетен - цедката е доста гъста
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Наистина мисля, че е най-редно и обективно да коментираме ние учащите МO!
Както вероятно повечето от учащите МО знаят, учебният план за специалността бе сменен, а срокът на обучение стана от 5 - 4 години! Смея да твърдя,че програмата сега е наистина много интензивна, свалени са много предмети от горни курсове, а сесиите НЕ са леки. Аз лично не съм чула нито един мой състудент да ми твърди,че МО е пародия!!!!!!! Няма отказващи се, хората си ходят редовно на лекции, в библиотеката, учат, развиват се, интересуват се, членуват в неправителствени, студентски организации! От друга страна е повече от показателно според мен,че днес II курс МО сме 100 човека - бройка двойно надхвърляща цифрата 50- която регламентира приема за специалността! Имам колежки прехвърлили се от други хубави специалности - от филологии, история, политология, публична администрация да не говорим за внушителната бройка студенти изучаваши МО като II специалност!
Така и най-после да разбуля тайната на кратката програма с лекции - говоря за II курс - всичко това се дължи на мързела на секретариата, милите дами просто не си правят труда да нанесат избираемите предмети и упражненията по различните предмети, да не говорим за езиците, хайде сега сложете и спорта! Аз лично нямам нито 1 свободен ден през седмицата и всички са хубавичко запълнени!
Да, всеки си има право на мнение, напълно съм съгласна! Но май излиза, че от изказалите се от НАШАТА СПЕЦИАЛНОСТ във форума – мисля мнението на останалите за немeродавно - САМО Berserker е анти – МО ( не ме разбирайте погрешно, това си е негово мнение и негов проблем!!!). Другите изказващи се против ( пряко или косвено) СА ОТ ДРУГИ СПЕЦИАЛНОСТИ!!! ( това го казвам в отговор на твърдението : „от самото МО си казаха хората достатъчно неща, не е необходимо да се изказват юристите”).
„Второ, преподават ви наши преподаватели друг път - ако два-три предмета от първи курс броиш за половината ви специалност ” --> nrggirl, не се обиждай, но явно не си запозната с програмата ни – разбира се, че не учим всички ваши предмети – все пак сме си избрали специалност МО, а не право, но твърдя, че изучаваме правните дисциплини, които ни касаят – само за твоя информация досега, тоест курс и един семестър- сме държали изпити по ОТП ( доц. д-р Тенчо Колев), КП ( доц. Васил Киров), СКП ( Георги Близнашки), ВИДП (проф. д-р Димитър Токушев), МПП ( проф. Орлин Борисов), ПСС (гл. ас. Георги Денков) – и това определено няма да е всичко!!!!!!! И ако това не са и ваши преподаватели...Нали все пак сме в ЮФ!
P.S. : Циндил- Пиндил- много уместен въпрос- как се влиза в МО - с ненормално високи оценки както по история, така и по език (само виж баловете), с много труд и амбиция ! И имено това води и до възражението ми на коментара на twiggy - може би е толкова търсена защото е лесно?!- баси логиката!!! В тази специалност са събрани наистина много интелигентни, амбициозни и предприемчиви хора ( поне това са наблюденията ми от втори курс), които определено щом са си дали големия зор да се представят така добре на кандидатстуденските изпити, надали биха искали 4 години да им е лесно!
Последно промяна от Amaryllis на 19 Мар 2006, 17:39, променено общо 3 пъти.
Колегата,Berserker, моят приятел вечен, Весел Патиланчо, явно е твърдо убеден,че цели 4 или там колкото са му години са загубени. Тъжно,БАТКА,защото това говори не много добре за теб,явно е трябвало да направиш нещо(да се преместиш и да не чакаш някой да се погрижи за това МО да стане преспективна и след 5 години да се сетиш,ааа това не ме кефи,дай да си почешам езика във форума и да разясня на зайците, че всичко е пародия). Както и ти каза,нищо лично, на мен си ми харесва МО. Не съм очаквал нещо много по различно от обучението.
берсеркер е прекарал почти 4 години в цялата пародия, наясно е какво представлява и затова не си прави излюзии че мо е елитна специалност. просто има повече реална представа, не е нужно да го нападаш.
мерси на молотов за разбирането.....
всеки си има мнение бе хора! Но няколко факта:
потърсете в интернет или където искате и вижте търсят ли някъде МО? Не.
Във външно търсят икономисти, прависти, лингвисти...
В унито ...абе сами ще видите. Пък кой знае....може за вас да се оправят нещата. Аз не говоря против специалността , а против реалността в МО към сегашния момент. А тя скоро едва ли ще се оправи, защото както казва Т.Колев, "ЮФ е една консервативна институция и тук нещата се менят в крайни случаи..."
Ооо,далеч съм от мисълта да нападам когото и да било...Моите уважения към колегата!!! Просто различни виждания А това,че е пракарал 4 години в МО може да му помогне единствено на него да си изгради мнение, не и на мен...
дано ти запчнеш да мислиш като мен,а не аз като теб. Т.е. дано нещата вървят към по-добре,но това май само времето ще покаже(или когато му дойде времето)
GFear написа: дано ти запчнеш да мислиш като мен,а не аз като теб. Т.е. дано нещата вървят към по-добре,но това май само времето ще покаже(или когато му дойде времето)
стискам ви палци на целия легион от 2ри курс дето толкова ревностно защитавате МО....с такива студенти как да не е елитна специалността дано наистина не започнете да мислите като мене.....
Успех
орлин борисов от МО-МПП -rules!!!! само и едиснствено той досега от всички преподаватели не зяпаше момичетата в циците и не раздваше женските оценки според размера на чашката. прекрасен човек.
kokteil_molotow написа:орлин борисов от МО-МПП -rules!!!! само и едиснствено той досега от всички преподаватели не зяпаше момичетата в циците и не раздваше женските оценки според размера на чашката. прекрасен човек.
ами прави впечатление, колега, прави....като всички останали професори докато ти говорят те гледат.........малко по-надолу от очите, този показа положение
добре еч вас мъжете никъде не ви гледат