ВТОРО ВИСШЕ ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: ВТОРО ВИСШЕ ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА

Мнение от Dr Dulcamara »

hakama отдавна се опитва да намери възможност да учи втора бакалавърска степен. Аз направих опит да му съдействам, но без резултат. Накратко, нещата стоят така:
+ hakama има бакалавърска степен по държавна поръчка;
+ няма право на втора бакалавърска степен по държавна поръчка;
+ втора бакалавърска степен платено
- може в частен университет;
- не може в нашия, защото държавните университети нямат право да обучават платено български граждани;
- изключение в това отношение прави УНСС.
thegirl написа:Може да си учиш, но няма да е държавна поръчка.
thegirl, ако наистина знаете нещо конкретно, моля, съобщете го тук или на ЛС на hakama.
Последно промяна от Dr Dulcamara на 16 Юли 2011, 19:38, променено общо 1 път.
Аватар
hakama
В началото бе словото
Специалност: мечтател

Мнение от hakama »

Плазмодий написа:
Ммм аз доскоро учех едновременно две бакалавърски степени и двете държавна поръчка. По-скоро може да е държавна поръчка, но идеята е, че след като си взел вече една бакалавърска нямаш право на стипендия, общежитие, здравно осигуряване и каквито и да било други студентски екстри. Държавата издържа пълноценно даден студент само за една бакалавърска, една магистърска и евентуално една докторска степен.
E тук само аз ли виждам противоречието?!

Не държа да имам студентските "екстри", т.е. задочно също ме устройва.

Платено обучение се отпуска само ако се запълнят всички бройки за държавна поръчка, а за физическия факултет вероятността това да се случи клони към нула...
Задочна форма също не може.
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Плазмодий написа:
Ммм аз доскоро учех едновременно две бакалавърски степени и двете държавна поръчка. По-скоро може да е държавна поръчка, но идеята е, че след като си взел вече една бакалавърска нямаш право на стипендия, общежитие, здравно осигуряване и каквито и да било други студентски екстри. Държавата издържа пълноценно даден студент само за една бакалавърска, една магистърска и евентуално една докторска степен.
Точно, че трябва да се учат едновременно. А се пита след като си завършил бакалавър дали може 2-ри бакалавър да учиш.
Ок, няма да се задълбочаваме, които иска да учи ще си попита в университета, а и така ще е по-сигурен.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

СУ МОЖЕ да обучава платено български граждани, поне за магистърската и докторската степен съм сигурен, няма логика и за бакалавърската да не е така...

Наистина не виждам къде е проблема на Хакама, имах колежка, която беше завършила Немска филология държавна и след това записа Психология пак държавно. Или жестоко са те метнали от там където си питал или не си питал както трябва. Ако ти е за едната тапия може да разгледаш услугите на ЦОУ, който предлага квалификации на прилични държавни цени...
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Така беше досега, Евтиме, от тая година има някои промени. До миналата година можеше без проблем да учиш две специалности по държавна поръчка както едновременно, така и една след друга. От тази година изрично е записано в Правилника за прием, че който е завършил бакалавърска специалност по държавна поръчка, не може да запише втора по държавна поръчка. А платено обучени в бакалавърските специалности в СУ все още няма. Доколкото знам идеята на това безумие е била да въведат платеното обучение от тази есен и затова са затворили кранчето на желаещите да учат n-брой специалности една след друга. Дали това ще се случи - не е ясно. Платеното обучение в бакалавърските специалности в държавните ВУЗ-ове в България го има едва от миналата година и СУ не го въведе, защото по закон не може да си определя произволно неограничено големи такси за обуичение, каквито бяха надеждите на ръководствата на всички университети. УНСС примерно се бяха наточили да пуснат прием Право платено с годишна такса няколко хиляди, но и те се отказаха.
Dr Dulcamara написа: - не може в нашия, защото държавните университети нямат право да обучават платено български граждани
Всъщност по закон вече всеки държавен университет може да обучава платено български граждани и в бакалавърските степени, но печалабата не е голяма и затова СУ не се е изкушил да използва тази възможност, повечето университети въведеоха платено обучение в някои специалности.
Facebook
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър

Мнение от Плазмодий »

Благодаря за инфото, не бях запознат! В този случай на Хакама мога да кажа само, че е изпуснал последния влак и че ЦОУ винаги е вариант!
Аватар
hakama
В началото бе словото

Мнение от hakama »

Светльо, виждам, че сте запознат със правилника, не успях да го намеря - може ли да ми кажете къде мога да прочета?

С кой бих могъл да разговарям (по-висша инстанция от учебен отдел на СУ -минах вече през него) - ректор, в министерството?
Аватар
white.kitty
В началото бе словото

Мнение от white.kitty »

Това е от правилника за приемане на студенти за КСК 2011, условия за кандидатстване. Вълнува те чл.4, ал.2
"Човек никога не би се примирил да пълзи, ако почувства порив да лети"
svetlio.varna
Легендарен флуудър

hakama написа:С кой бих могъл да разговарям (по-висша инстанция от учебен отдел на СУ -минах вече през него) - ректор, в министерството?
Ами по-висши инстанции като възможност са началникът на учебен отдел (предполагам ти си ходил при секретарките или каквито се водят там) и зам.-ректорът по тази част (Шишиньова - трябва да има приемно време на вратата). За ректор и МОМН не знам дали би имало полза, но ти май няма какво да губиш.

Има още от март месец официално запитване на Студентски съвет защо са въведени тези промени и как хората в твоето положение могат да продължат образованието си, но последва едно продължително мълчание и никакъв официален отговор. Неофициално разбрах това, което ти написах по-горе.

Успех и ако успееш да научиш нещо ново, дреасни после два реда, че чакащите в твоето положение са наистона доста.
Facebook
Изображение
Аватар
hakama
В началото бе словото

Мнение от hakama »

white.kitty написа:Това е от правилника за приемане на студенти за КСК 2011, условия за кандидатстване. Вълнува те чл.4, ал.2
Да, видях го.
Прегледах и закона за висшето образование.
http://lex.bg/laws/ldoc/2133647361

Чл. 42
(9) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., предишна ал. 8 - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Висшите училища създават възможности и определят условията за:

1. (изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2002 г.) придобиване на втора или на нова специалност в рамките на обучението по една образователна степен при спазване на изискванията на ал. 7;

(7) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 41 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) В съответствие с образователната традиция и особеностите на обучението отделните образователни степени за различни специалности могат да имат и специфични названия. Названията се утвърждават от министъра на образованието, младежта и науката.

Значи, университета си установява режима, правилника за прием, а не министерството?

ПП: Благодаря за информацията, ще я използвам.

ПП2: Това означава за всички вузове - второ висше, само платено, дори и в изкуствата? Ами ако си прекъснал след 1вата година и искаш да запишеш друго?
Аватар
katia_kateto
В началото бе словото
Курс: семестриално завършил
Обратна връзка:

Мнение от katia_kateto »

здравейте :) изчетох доста неща по темата, но имам нещо неясно и аз.... Не съм си взела държавните изпити и може и да не ги взема скоро, следователно не съм завършила . Ако искам да запиша ново висше ще трябва да е платено обучение така ли излиза? Сиг ви звучи супер смешно това , което питам :D Но впросът го задавам напълно сериозно :)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър

Мнение от Плазмодий »

Точно това стана ясно на последната страница, убеден съм, че никак не си чела темата...
svetlio.varna
Легендарен флуудър

hakama написа:Значи, университета си установява режима, правилника за прием, а не министерството?
Toчно така.
hakama написа:ПП2: Това означава за всички вузове - второ висше, само платено, дори и в изкуствата? Ами ако си прекъснал след 1вата година и искаш да запишеш друго?
Ако прекъснеш първата си специалност по държавна поръчка, можеш да учиш друга отново по държавна поръчка.
Facebook
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Тоест докато не вземеш дипломката в ръце (не си минеш държавния изпит), можеш да учиш колкото си искаш държавна поръчка... просто няма да си завършил нищо! В момента, в който си вземеш тапията, не можеш да записваш държавна...

Иначе това с платеното тази година, ако не го измислят до момента със записването, ще е доста голяма издънка на СУ.

EPIC FAIL
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
mirchetu
От дъжд на вятър
Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ
Курс: втори

Мнение от mirchetu »

Мисля, че се работи по въпроса да се въведе платено в СУ, просто още не са измислили по какъв начин. Особено тия такси за обучение срещу заплащане, които обявиха, ми навяват такива мисли. Плюс това в "не могат да кандидатстват за второ висше образование, субсидирано от държавата", пояснението "субсидирано от държавата" е нещо като застраховка да не се записват такива студенти, но не ми звучи като "ние няма да ви предложим образование, несубсидирано от държавата". По-точно ми звучи като "Не е ясно какво ще направим, но засега се застраховаме.". Дано съумеят скоро да го въведат.
"Тези, които си мислят, че знаят всичко, много дразнят тези от нас, които наистина го знаем."
неизвестен автор
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”