Антимафиоти затвориха chitanka.info
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Антимафиоти затвориха chitanka.info
„Почти всички качествени автори в човешката история са писали за пари. Така, Достоевски не е писал за удоволствие, дори Ботев е писал за пари.“
– това каза във вчерашната вечерна емисия председателят на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" и шеф на "Сиела". Този бисер можете да видите тук.
– това каза във вчерашната вечерна емисия председателят на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" и шеф на "Сиела". Този бисер можете да видите тук.
~ Кътчето ~
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Обратна връзка:
Ако библиотеките бяха създадени днес…
Ако библиотеките нямаха многовековна традиция, а бяха създадени днес…
… щяха да бъдат преследвани от закона. Заради нарушаване на авторски права. Разпространяване на копия от произведения без изричното съгласие на авторите и най-вече – на издателите. Заради четенето на едни и същи текстове от много хора, без те да си платят за това. Ако библиотеките бяха създадени днес, а не преди дълги години, щяха да бъдат преследвани от антимафиотите като организирана престъпност, като посегателски акт върху интелектуалната собственост.
Това е единственият извод, който мога да си направя след героичната акция, на която станахме свидетели...
>>>> нататък...
Ако библиотеките нямаха многовековна традиция, а бяха създадени днес…
… щяха да бъдат преследвани от закона. Заради нарушаване на авторски права. Разпространяване на копия от произведения без изричното съгласие на авторите и най-вече – на издателите. Заради четенето на едни и същи текстове от много хора, без те да си платят за това. Ако библиотеките бяха създадени днес, а не преди дълги години, щяха да бъдат преследвани от антимафиотите като организирана престъпност, като посегателски акт върху интелектуалната собственост.
Това е единственият извод, който мога да си направя след героичната акция, на която станахме свидетели...
>>>> нататък...
~ Кътчето ~
- ЕгасиКостов
- Да живей словото
- Специалност: Английска Филология
- Курс: първи
По-интересно е следнотоRadoRado написа:И все пак има нещо, което пресцентъра на МВР и медиите не знаят / премълчават. Просто ей така да идеш до поркив ?! и да вземеш сървър ?! Как са разбрали за този сърбър ми е чудно.
Защо сървъра на сайт, който не прави нищо нередно, се намира на някакъв покрив, в подсилена кутия?
Признавам, че никога не съм бил системен администратор и съм малко бос по темата, но все пак ми се вижда малко странно
Имам и някои коментари относно статията в първия отговор на темата, но ще ги оставя за после
По всеки въпрос има две мнения - моето и грешното.
-
dexteriti
- Да живей словото
- Специалност: Economics with Journalism
Естествено, че е странно!!ЕгасиКостов написа:По-интересно е следнотоRadoRado написа:И все пак има нещо, което пресцентъра на МВР и медиите не знаят / премълчават. Просто ей така да идеш до поркив ?! и да вземеш сървър ?! Как са разбрали за този сърбър ми е чудно.
Защо сървъра на сайт, който не прави нищо нередно, се намира на някакъв покрив, в подсилена кутия?
Признавам, че никога не съм бил системен администратор и съм малко бос по темата, но все пак ми се вижда малко странно
Имам и някои коментари относно статията в първия отговор на темата, но ще ги оставя за после
Ако ще правиш такова нещо и ще го правиш като хората!, първото е да погледнеш шибаните закони. Не може да качват по 600книги месечно и да те гонят от нсбоп. То е малоумна самата случка, т.к. книгата е последното нещо от което човек ще стане богат, но...
Другото което е странно....6 човека работят по сайта без пари? Аре не на мен тия
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Разбира се, дискусията би била смислена и читанкоотстъпниците биха имали някакво право, ако боравеха с достоверни факти. Боравят обаче с лъжи. Лъжа е, че на читанка са качвани 600 книги месечно. Още по-голяма лъжа е, че са качвани всички новоизлезли заглавия. Правете каквито си искате изводи за живота, вселената и авторското право, но нека се основават, дет се вика, на обективната истина. 

Има ли емотиконка :speechless: ? Ако не -Другото което е странно....6 човека работят по сайта без пари? Аре не на мен тия
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Обратна връзка:
аз да си копирам мнението от ФБ...
Добре де, спомнете си от колко години се говори за спиране на свободното сваляне на филми в интернет?
Е, погледнете и българският бокс офис през последните 10 години!
Интернет не пречи за печалбите от филми, едва ли един сайт за книги спира печалбите на издателите...
Смешно ми е .. утре ще ми е тъжно за издателите, които се чудят как да си пазят и малкото печалбички, вместо за търсят друг, иновативен начин за увеличението им. Но по-лесно е да пречиш, да рушиш нещо, отколкото да градиш, да създаваш.
Ако библиотеките качваха масово своя каталог в интернет нямаше да се стигна до създаването на Читанка.
Добре де, спомнете си от колко години се говори за спиране на свободното сваляне на филми в интернет?
Интернет не пречи за печалбите от филми, едва ли един сайт за книги спира печалбите на издателите...
Смешно ми е .. утре ще ми е тъжно за издателите, които се чудят как да си пазят и малкото печалбички, вместо за търсят друг, иновативен начин за увеличението им. Но по-лесно е да пречиш, да рушиш нещо, отколкото да градиш, да създаваш.
Ако библиотеките качваха масово своя каталог в интернет нямаше да се стигна до създаването на Читанка.
-
dexteriti
- Да живей словото
- Специалност: Economics with Journalism
O|OeHukc написа:аз да си копирам мнението от ФБ...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Интересно нещо са туй хората...
Ще си формулирам мнението с един лесен пример:
Представете си книгата "Библията" - няма автор, който да трупа кинти от нея, но пък е известна, най-продаваната в историята. Авторското право не важи за нея, тъй като е на 20 века. По закон авторското право пада след 50 до 60 или 70г. в зависимост от вида творба и в различните държави е различно.
Какво става в реалността. Имаме да речем 5 книгоиздалища. Демек издателства. Те не са оторизирани да издават Библията - все пак кой ше каже че "бог ми прати смс, че мога да я издам". Но въпреки това го правят. Нека евентуалните им печалби от 1 издаване на тази книга да са:
А- 1000лв
Б- 4000лв
В- 5000лв
Г- 7500лв
д- 10000лв
Това са им прогнозите според пазарния им дял и броя издадени броики, колко пари биха изкарали чисти те.
Но да речем, аз съм хитрец и пускам Библията онлайн в сайт, който кръщавам kristo.bible.bg, който е без реклами, без смс-и и т.н. Безплатен напълно, просто от волята ми, че съм християнин-фанатик и вярвам, че всеки българин трябва да има бърз достъп до Библията в нета, докато си копае фармвила или докато цъка клипчета.
Но от това ми решение, евентуалните продажби на Библията падат с 10%, защото тези хора, избрали да си я имат в сайта или на комповете, се усещат, че няма що да си я купуват на хартия, като съм им я дал безплатно.
Съответните загуби на издателствата са:
А- 100лв
Б- 400лв
В- 500лв
Г- 750лв
Д- 1000лв
Това се нарича "вреди" както е по правната терминология. Вреди, които аз съм нанесъл, за които следва да бъда съден, което най-просто казано е - да ги платя на 5те издателства. Това са 2750лв, които аз няма как да осигуря, защото не работя нищо а и не взимам такси за сайта си. Какво може да направи полицията? Оставям това на вас.
Сега си представете всички останали книги, освен Библията. Сложете ваши си цифри и ваш си брой издателства. Оценете друг процент загуби от мой евентуален сайт. И получавате нещо като вреди, които са нанесени.
Не знам защо се говори за авторски права? Проблема не е съвсем в тях. Проблема е в икономическите интереси. Ако си търговец и някои е намерил начин да ти спира печалбите, какво бихте направили? Ами да - разбира се, че бихте го съдили. Разликата е, не дали го прави с цел той да печели, а стига само да го прави. Мотивите защо го прави не са важни. Налице е увреждане и само то има значение.
Закон за задълженията и договорите, раздела за Непозволено увреждане
Чл. 45. ал 1. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
ал 2. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното.
Ще си формулирам мнението с един лесен пример:
Представете си книгата "Библията" - няма автор, който да трупа кинти от нея, но пък е известна, най-продаваната в историята. Авторското право не важи за нея, тъй като е на 20 века. По закон авторското право пада след 50 до 60 или 70г. в зависимост от вида творба и в различните държави е различно.
Какво става в реалността. Имаме да речем 5 книгоиздалища. Демек издателства. Те не са оторизирани да издават Библията - все пак кой ше каже че "бог ми прати смс, че мога да я издам". Но въпреки това го правят. Нека евентуалните им печалби от 1 издаване на тази книга да са:
А- 1000лв
Б- 4000лв
В- 5000лв
Г- 7500лв
д- 10000лв
Това са им прогнозите според пазарния им дял и броя издадени броики, колко пари биха изкарали чисти те.
Но да речем, аз съм хитрец и пускам Библията онлайн в сайт, който кръщавам kristo.bible.bg, който е без реклами, без смс-и и т.н. Безплатен напълно, просто от волята ми, че съм християнин-фанатик и вярвам, че всеки българин трябва да има бърз достъп до Библията в нета, докато си копае фармвила или докато цъка клипчета.
Но от това ми решение, евентуалните продажби на Библията падат с 10%, защото тези хора, избрали да си я имат в сайта или на комповете, се усещат, че няма що да си я купуват на хартия, като съм им я дал безплатно.
Съответните загуби на издателствата са:
А- 100лв
Б- 400лв
В- 500лв
Г- 750лв
Д- 1000лв
Това се нарича "вреди" както е по правната терминология. Вреди, които аз съм нанесъл, за които следва да бъда съден, което най-просто казано е - да ги платя на 5те издателства. Това са 2750лв, които аз няма как да осигуря, защото не работя нищо а и не взимам такси за сайта си. Какво може да направи полицията? Оставям това на вас.
Сега си представете всички останали книги, освен Библията. Сложете ваши си цифри и ваш си брой издателства. Оценете друг процент загуби от мой евентуален сайт. И получавате нещо като вреди, които са нанесени.
Не знам защо се говори за авторски права? Проблема не е съвсем в тях. Проблема е в икономическите интереси. Ако си търговец и някои е намерил начин да ти спира печалбите, какво бихте направили? Ами да - разбира се, че бихте го съдили. Разликата е, не дали го прави с цел той да печели, а стига само да го прави. Мотивите защо го прави не са важни. Налице е увреждане и само то има значение.
Закон за задълженията и договорите, раздела за Непозволено увреждане
Чл. 45. ал 1. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
ал 2. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
На мен проблемът ми е с това как се доказват тия 10% (или там колкото). Как се доказва колко от хората, които не са си купили книжния вариант, биха си го купили, ако в интернет нямаше безплатен електронен? Как се доказва, че потенциалният купувач е знаел за електронния и го е прочел? Как се доказва, че заради това не си е купил книжния вариант? Защото продуктът на издателството и този, който аз съм предоставил, са различни. При мен е само текст, при тях е текст, хартия, оформление...
Освен това къде в уравнението влизат евентуалните случаи, в които някой е прочел (може би само донякъде) електронния вариант, харесал му е и е решил, че иска да има и книжния, вместо да си вади очите? Допълнителна реализирана печалба за издателството. В такъв случай кое е обратното на вредите?
Пример: да кажем, че за дадена книга издателството прогнозира 1000 продадени бройки. Дотогава книгата не е била качвана в интернет. Но в деня на издаването аз я качвам. Прогнозата спада на 800. Аз обаче съм отчел 400 уникални посещения за съответния период. Как се изчисляват вредите?
(понеже почти не съм ползвал Читанката, говоря от опита си с филмите в интернет, но смятам, че паралелите са удачни)
Освен това къде в уравнението влизат евентуалните случаи, в които някой е прочел (може би само донякъде) електронния вариант, харесал му е и е решил, че иска да има и книжния, вместо да си вади очите? Допълнителна реализирана печалба за издателството. В такъв случай кое е обратното на вредите?
Пример: да кажем, че за дадена книга издателството прогнозира 1000 продадени бройки. Дотогава книгата не е била качвана в интернет. Но в деня на издаването аз я качвам. Прогнозата спада на 800. Аз обаче съм отчел 400 уникални посещения за съответния период. Как се изчисляват вредите?
(понеже почти не съм ползвал Читанката, говоря от опита си с филмите в интернет, но смятам, че паралелите са удачни)
- ЕгасиКостов
- Да живей словото
Има библиотекари които ще си теглят ножа ако чуят някой да приравнява книгите до компютритеfak написа: ''Днес е 22 юни 2010 г. В деня-начало на календарното лято температурите навън доста паднаха. А в България за пръв път в модерната й история достигнаха 451 градуса по Фаренхайт.
Никога не съм вярвал, че ще доживея този ден - денят, в който в България ще се унищожават КНИГИ!!!
Унищожи или иззе? Има известна разликаfak написа:Група спецкомандоси от Главна дирекция за борба с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ (пиша го така, за да усетите по-ясно за какво говорим) унищожи сървъра на сайта Chitanka.info.
А освен няколкото разказа, които неуспяли 'автори' са качили, е имало и адски много сканирани копия на книги, които в момента са на пазараfak написа:На този сайт нямаше никаква престъпност - имаше хиляди, десетки хиляди КНИГИ! Повечето от тях не могат да се намерят никъде или са много трудни за откриване. Някои не са издавани от десетилетия! Имаше не само цели книги, но и отделни произведения - разкази, повести, есета... Сред тях имаше и такива, които бяха предоставени от самите им автори или преводачи - на полза роду. Иначе казано, Chitanka.info беше една библиотека. Една обикновена библиотека, само че онлайн.
Ах, да... книгоиздаването и онлайн пиратството... синонимиfak написа:Освирепели терминатори горят книги - това сме го виждали: в старите ленти от времето на фашизма. Или във филма на Франсоа Трюфо „451 по Фаренхайт". Или сме го чели - в книгата на Рей Бредбъри, по която е заснет филмът. Тя описваше едно бъдеще, в което властта предпочита хората да не мислят извън официалната линия и затова забранява издаването, четенето и притежаването на книги. А когато намира укрити такива, ги унищожава.
Вярвате или не - доживяхме да видим това бъдеще със собствените си очи...
Мръсните библиотекари-връзкари... изкарали си нужнaтa документация, която да ги закриля от законаfak написа:Да, официалната линия ще ви бръщолеви нещо за някакви уж нарушени авторски права, интелектуална собственост, пирати, престъпна дейност и прочие дивотии.
Но ако умеете да мислите сам, лесно ще стигнете до някои доста смущаващи противоречия.
1.Библиотеките не са забранени от никакъв закон. Онлайн библиотеките - още по-малко. Тогава за какви нарушения на авторското право говорим?!
2.Ако Chitanka.info нарушава авторски права, то тогава най-големият нарушител на същите права е Националната библиотека „Кирил и Методий". Кога да чакаме командоси и спецчасти да я затворят? Както и всички останали други библиотеки в държавата, след като библиотечната дейност се оказва изведнъж незаконна...
Голям смяхfak написа:3.Акцията била извършена по сигнал на някаква асоциация, съюза на преводачите и няколко издателства (МВР не уточнява кои). Щом са протестирали, значи техни права са нарушени и са настъпили някакви имуществени вреди. А какви ТОЧНО права на издателствата са нарушени?
4.Chitanka.info съдържа дигитални версии на книги. НИТО ЕДНО издателство в БГ не предлага и дигитални версии на издаваните от него книги, поне ако говорим за чужда литература. Аз лично знам само едно, което предлага някои произведения от БГ автори и в дигитален вид. Тогава как можеш да претендираш за имущестени вреди от нещо, което дори не предлагаш?!
Издателствата получават право да разпространяват творения на територията на страната си
Дали ще ги издават в книжен формат или на флопи дискове си е тяхна работа
Никой не го интересува дали правят пари от товаfak написа:5. Chitanka.info няма нито реклама, нито иска SMS-и, нищо - това си е една обикновена безплатна онлайн библиотека, тя НЕ извършва никаква търговска дейност. Отново - какви вреди може да нанесе на издателствата? И за каква „престъпна дейност" говорим, която не носи никакви приходи на „престъпниците" - нито продават книгите, нито има реклама на сайта им?
Самото действие ощетява някой друг
Онлайн права... ахахахахахахахаfak написа:6. На какво основание въпросните издателства изобщо са поискали да се разследва дейността на Chitanka.info? Имат ли те в договорите си с авторите, преводачите и чуждите издателства изобщо клауза, която да им разрешава каквото и да било онлайн разпространение? Да ги оторизира ИЗРИЧНО и КОНКРЕТНО ТЯХ да се занимават с онлайн права? Съдейки по това, че не предлагат литература в дигитален вид, очевидно нямат...
егати пародията
Имат всички права да издават на конкретният език и територия
Въпросният сървър е доказателствоfak написа:9.Дори да приемем, че дейността на „Читанка"-та 1.не е библиотечна, и 2.някак нанася имуществени вреди на издателствата, то: 1.тези вреди първо подлежат на доказване, и 2.това става по реда на ГПК, а не на НПК. С други думи, издателствата следва първо да си заведат дела в съда, да си докажат претенциите за притежавани права (каквито нямат), да си докажат твърденията за претърпени вреди и пропуснати ползи (което е практически невъзможно, защото заради една прочетена онлайн книга човек може да се откаже да я купи, но може и именно заради това да я купи), да изчакат съдебно решение в тяхна полза и едва след това да се обърнат към МВР... към МВР, не към ГДБОП!
Работата на МВР е да събира такива доказателства за делото което би трябвало да следва
И твърдението ти че това са лъжи се базира на...?Lord написа:Разбира се, дискусията би била смислена и читанкоотстъпниците биха имали някакво право, ако боравеха с достоверни факти. Боравят обаче с лъжи. Лъжа е, че на читанка са качвани 600 книги месечно. Още по-голяма лъжа е, че са качвани всички новоизлезли заглавия. Правете каквито си искате изводи за живота, вселената и авторското право, но нека се основават, дет се вика, на обективната истина.
Съвсем резонно е съмнениетоLord написа:Има ли емотиконка :speechless: ? Ако не -Другото което е странно....6 човека работят по сайта без пари? Аре не на мен тия
В поддържането на един сайт участва една прилична сума пари
Достатъчно прилична за да не я вади някой просто така
Книгата се е оказала по-популярна от очакванията, а издателството е ощетено с 400 продажбиЛорд Носферату написа:Пример: да кажем, че за дадена книга издателството прогнозира 1000 продадени бройки. Дотогава книгата не е била качвана в интернет. Но в деня на издаването аз я качвам. Прогнозата спада на 800. Аз обаче съм отчел 400 уникални посещения за съответния период. Как се изчисляват вредите?
- Lord
- Легендарен флуудър
- ЕгасиКостов
- Да живей словото
Бъди малко по-конкретен, моля
Единственото което аз видях след кратък поглед върху първия сайт е че позволява изтеглянето на цялата поредица за Света на Диска на Пратчет
За което, убеден съм, те имат разрешение от Сър Терънс и ИК Вузев
Единственото което аз видях след кратък поглед върху първия сайт е че позволява изтеглянето на цялата поредица за Света на Диска на Пратчет
За което, убеден съм, те имат разрешение от Сър Терънс и ИК Вузев
- Lord
- Легендарен флуудър
edit: сега видях къде е поредицата... и все пак - ВСИЧКИ новоизлезли книги е лъжа. някои - да, но ВСИЧКИ - в никакъв случай.
Малко помощ при интерпретацията на данните:
http://www.youtube.com/watch?v=3bgZpTKx_nw
http://www.youtube.com/watch?v=MryOYxrjgt4
http://whatis.techtarget.com/definition ... 16,00.html
Малко помощ при интерпретацията на данните:
- ЕгасиКостов
- Да живей словото
Тази:Lord написа:http://chitanka.info/lib/series/%D0%A1% ... 1%80%D1%82
Тази поредица ли?
http://chitanka.info/lib/series/%D0%A1% ... 0%BA%D0%B0
ЗабавноLord написа:Малко помощ при интерпретацията на данните:
Няма да ги броя и събирам всички книги - наличието на една поредица която в момента е на пазара е достатъчно
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Обратна връзка:
А ти ще обясниш ли защо броят зрители в българските кина се е покачил драстично в последните 5 години, въпреки безплатното сваляне на филми?dexteriti написа:O|OeHukc написа:аз да си копирам мнението от ФБ...
Ако библиотеките качваха масово своя каталог в интернет нямаше да се стигна до създаването на Читанка.![]()
![]()
Щом не пречи, сигурно можеш да обясниш заведените дела срещу интернет пиратството... Естествено, че пречи, как въобще ти хрумна, че някой би бил доволен труда му да се разпространява безплатно?
Арените им харесват повече от монитора на компа...