Въпрос относно матурата по БЕЛ

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
The Darkness Within
От дъжд на вятър
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Re: Въпрос относно матурата по БЕЛ

Мнение от The Darkness Within »

То ако се гледа от гледната точка на средностатистическия абитуриент, матурите са супер трудни :D Като си помисля колко ниски оценки има на матурите... За тройка са нужни едва около 25 точки от 100, а има много хора, които дори толкова не могат да изкарат. Да не говорим за бисерите, които са родени по време на матурите :lol:

А и аз не съм се готвила за изпит по литература, но матурата по БЕЛ ми се стори лесна, в училище сме правили по-трудни тестове.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

happyswift написа:Обидно лесно, айде, като си се готвил за изпит по литература в СУ нормално нивото да ти се струва ниско.Не че не беше лесно, но трябва да се гледа от гледна точка на средностатистическия абитуриент
Средностатистическия абитуриент НЕ УЧИ и затова са му трудни всички матури. И това е смисълът на ДЗИ, да не можа хора, които са учили 4 или 5 години и хора, които не са пипвали учебник, да имат в края на 12. клас отлични дипломи. Затова и нивото на матурата трябва постепенно да се вдига.
Facebook
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Ами и аз това казвам, на тези матури пак имаше повече скъсани от миналогодишните и пак си имаше ниски оценки, така, че реално нивото на фона на общото равнище не е било ниско.Да, нивото трябва да се вдига, но това едва ли ще стане --> още по-високо ниво, още повече скъсани, още по-малко кандидат-студенти, още повече свободни места в университетите -> трицифрено число класирания + "Няма пари"
Ivan Stanchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan Stanchev »

Zahariev написа:Няма нищо общо. ;)
Иначе Англия е добър избор за право.Другият добър избор за право е Тилбург(Холандия).
А теб къде в Англия са те приели ?

Ами в Queen Mary, University of London, и Birmingham University.Първият го дават на 9то място, втория на 7мо, и като цяло съм много доволен.Трябва само да си изпълня условието ==>5.50 диплома, но понеже в момента успехът ми е по-слаб, затова ще гоня много високи матури.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Тя матурата е направена точно за нивото на "средностатистическия завършващ"- затова и критериите са толкова занижени. Но не е проблемът в нея - тя е последното, заключително звено. Целият проблем е, че се учи качествено само на определен брой места ( естествено ако ти искаш да учиш, няма значение къде го правиш, но все пак..), а в другите училища си клатят краката и мрънкат колко е трудно. Ми като 12 години си блял как няма да ти е трудно!? Или тея от новините да се опитват да ми спечелят съчувствието с репортаж за горкия Хасанчо, дето не можел да си издържи матурата! Държа да отбележа, че нямам абсолютно нищо против лицата от ромски произход, но пък и те, като граждани на РБ са длъжни да владеят български, а не да се представят винаги като неоправдани душИ, на които все някой им е длъжен за нещо.
Та с една дума- проблемът не е в матурата, а в нивото на образованието. Което обаче си е доста обширна тема и по-добре да не я захващаме :)
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Ми то ако нивото на преподаване беше високо навсякъде, всички щяха да стават висшисти.То сега всеки втори ще учи за вишо, камули ако нивото беше по-високо :lol:
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

То де факто не всеки 2-ри , ми всеки може да влезе да учи, стига да е изкарал положителна оценка на Някакъв си изпит - дори, такъв, който не е полаган в СУ, а в друг университет! То вече едва ли не са написали "Вход свободен" на врата на Ректората и който се отбие го взимат за студент :mrgreen: От което пък порочният кръг се затваря, защото, за да учиш предагогика примерно, балът е много нисък и влиза всичко живо, колкто да се пише студент, а после от тези хора се очаква да учат децата ни. Ми няма как да стане просто.. :mrgreen:

Цитат :" Здравейте,искам да питам,имали някой от ваз ,който да учи или да е запознат със спецялността ''физическо и спорт'' ,..за да ме въведе в нещата !!"
Ето за това си говорим..
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

То е всеки втори, не защото не приемат всички, а защото не на всеки (все още) му се учи за "вишист" :lol:

Педагогиката да беше проблем, те влизат в една камара хубави специалности като в автобус от градския транспорт, ти педагогика :lol: Даже сега като се замисля, примерно ,в 280 се влиза доста по-трудно от колкото Ядрена физика в СУ :lol:
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

:lol: :lol: Прав си - в 280 само богоизбраните влизат :lol:
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Само богоизбрани и........тежкотоварни :lol:
Ivan Stanchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan Stanchev »

Вие нали се сещатe, че след 10-тина години единствените учители ще са тези, които в момента влизат с 3-ки, защото няма никакъв интерес към педагогиката.В момента преподават последните учители, които са станали такива, не защото не са могли да станат друго, а защото е било престижно.
Класният ми примерно вика, 73-та година не му стигнал 5.75 на изпита по БЕЛ в СУ за педагогика, докато ''кавалите'' влизали право с 3-ки ... и продължи ''да бях влязал право 73-та, сега щях да съм много голям, може би щях да съм и ''дупетат'' '' хахаха :D
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Ако си мислиш, че оценките са някаква реална база за съпоставка....

Ами и преди време учителите са били тези с по-слабите оценки (за СУ говоря).Не е нещо ново, но пък доста от тях си разбират от работата.Тук всеки има навика да казва : "Ох, следващото поколение ще е плачевно", а това не е така.Просто времената са различни и не може да има съпоставка между тях.А и има доста хора, които искат да станат учители.

The names of the future are stamping of impatience.
The Darkness Within
От дъжд на вятър
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от The Darkness Within »

То и аз исках да ставам учителка, но като гледам как няма никакво уважение към учителите.. мен ще ме е страх да вляза в час, все едно училището е зверилник! Както не мога да се налагам на хората, никакъв шанс нямам :lol:
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

The Darkness Within написа:То и аз исках да ставам учителка, но като гледам как няма никакво уважение към учителите.. мен ще ме е страх да вляза в час, все едно училището е зверилник! Както не мога да се налагам на хората, никакъв шанс нямам :lol:
Няма уважение, щото учителите не го изискват, а прощават сичко и оставят разни малоумници да им се качват на главите.
Facebook
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Така е.Когато някой закъснее за час и като го питаш "Защо закъсняваш" и той ти каже "Ми бях до аптеката, защото ми стана лошо" и носи 2 джоба в ръцете си и му кажеш "Добре, няма да ти пиша закъснение".Или "защо нямаш домашно? -Ми гримирах се/говорех по телефона/вдигах щанги/бутах самолет и се приемат такива извинения, няма как да има уважение към учителите :lol: Наказателната система, каквато всъщност в училищата въобще я няма, е много мекошава, което не предразполага учениците към никакво уважение.Аз като се сещам какви неща сме правили в час, и като знам, че това е някаква дребна простотия на фона на това, което е ставало на други места, думите не ми стигат :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Матури”