А и аз не съм се готвила за изпит по литература, но матурата по БЕЛ ми се стори лесна, в училище сме правили по-трудни тестове.
Въпрос относно матурата по БЕЛ
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
-
The Darkness Within
- От дъжд на вятър
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Re: Въпрос относно матурата по БЕЛ
То ако се гледа от гледната точка на средностатистическия абитуриент, матурите са супер трудни
Като си помисля колко ниски оценки има на матурите... За тройка са нужни едва около 25 точки от 100, а има много хора, които дори толкова не могат да изкарат. Да не говорим за бисерите, които са родени по време на матурите 
А и аз не съм се готвила за изпит по литература, но матурата по БЕЛ ми се стори лесна, в училище сме правили по-трудни тестове.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Средностатистическия абитуриент НЕ УЧИ и затова са му трудни всички матури. И това е смисълът на ДЗИ, да не можа хора, които са учили 4 или 5 години и хора, които не са пипвали учебник, да имат в края на 12. клас отлични дипломи. Затова и нивото на матурата трябва постепенно да се вдига.happyswift написа:Обидно лесно, айде, като си се готвил за изпит по литература в СУ нормално нивото да ти се струва ниско.Не че не беше лесно, но трябва да се гледа от гледна точка на средностатистическия абитуриент
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Ами и аз това казвам, на тези матури пак имаше повече скъсани от миналогодишните и пак си имаше ниски оценки, така, че реално нивото на фона на общото равнище не е било ниско.Да, нивото трябва да се вдига, но това едва ли ще стане --> още по-високо ниво, още повече скъсани, още по-малко кандидат-студенти, още повече свободни места в университетите -> трицифрено число класирания + "Няма пари"
-
Ivan Stanchev
- В началото бе словото
Zahariev написа:Няма нищо общо.
Иначе Англия е добър избор за право.Другият добър избор за право е Тилбург(Холандия).
А теб къде в Англия са те приели ?
Ами в Queen Mary, University of London, и Birmingham University.Първият го дават на 9то място, втория на 7мо, и като цяло съм много доволен.Трябва само да си изпълня условието ==>5.50 диплома, но понеже в момента успехът ми е по-слаб, затова ще гоня много високи матури.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Тя матурата е направена точно за нивото на "средностатистическия завършващ"- затова и критериите са толкова занижени. Но не е проблемът в нея - тя е последното, заключително звено. Целият проблем е, че се учи качествено само на определен брой места ( естествено ако ти искаш да учиш, няма значение къде го правиш, но все пак..), а в другите училища си клатят краката и мрънкат колко е трудно. Ми като 12 години си блял как няма да ти е трудно!? Или тея от новините да се опитват да ми спечелят съчувствието с репортаж за горкия Хасанчо, дето не можел да си издържи матурата! Държа да отбележа, че нямам абсолютно нищо против лицата от ромски произход, но пък и те, като граждани на РБ са длъжни да владеят български, а не да се представят винаги като неоправдани душИ, на които все някой им е длъжен за нещо.
Та с една дума- проблемът не е в матурата, а в нивото на образованието. Което обаче си е доста обширна тема и по-добре да не я захващаме
Та с една дума- проблемът не е в матурата, а в нивото на образованието. Което обаче си е доста обширна тема и по-добре да не я захващаме
- happyswift
- Флъдзила
Ми то ако нивото на преподаване беше високо навсякъде, всички щяха да стават висшисти.То сега всеки втори ще учи за вишо, камули ако нивото беше по-високо 
- _sonrisa_
- Флъдзила
То де факто не всеки 2-ри , ми всеки може да влезе да учи, стига да е изкарал положителна оценка на Някакъв си изпит - дори, такъв, който не е полаган в СУ, а в друг университет! То вече едва ли не са написали "Вход свободен" на врата на Ректората и който се отбие го взимат за студент
От което пък порочният кръг се затваря, защото, за да учиш предагогика примерно, балът е много нисък и влиза всичко живо, колкто да се пише студент, а после от тези хора се очаква да учат децата ни. Ми няма как да стане просто.. 
Цитат :" Здравейте,искам да питам,имали някой от ваз ,който да учи или да е запознат със спецялността ''физическо и спорт'' ,..за да ме въведе в нещата !!"
Ето за това си говорим..
Цитат :" Здравейте,искам да питам,имали някой от ваз ,който да учи или да е запознат със спецялността ''физическо и спорт'' ,..за да ме въведе в нещата !!"
Ето за това си говорим..
- happyswift
- Флъдзила
То е всеки втори, не защото не приемат всички, а защото не на всеки (все още) му се учи за "вишист"
Педагогиката да беше проблем, те влизат в една камара хубави специалности като в автобус от градския транспорт, ти педагогика
Даже сега като се замисля, примерно ,в 280 се влиза доста по-трудно от колкото Ядрена физика в СУ 
Педагогиката да беше проблем, те влизат в една камара хубави специалности като в автобус от градския транспорт, ти педагогика
- _sonrisa_
- Флъдзила
- happyswift
- Флъдзила
Само богоизбрани и........тежкотоварни 
-
Ivan Stanchev
- В началото бе словото
Вие нали се сещатe, че след 10-тина години единствените учители ще са тези, които в момента влизат с 3-ки, защото няма никакъв интерес към педагогиката.В момента преподават последните учители, които са станали такива, не защото не са могли да станат друго, а защото е било престижно.
Класният ми примерно вика, 73-та година не му стигнал 5.75 на изпита по БЕЛ в СУ за педагогика, докато ''кавалите'' влизали право с 3-ки ... и продължи ''да бях влязал право 73-та, сега щях да съм много голям, може би щях да съм и ''дупетат'' '' хахаха
Класният ми примерно вика, 73-та година не му стигнал 5.75 на изпита по БЕЛ в СУ за педагогика, докато ''кавалите'' влизали право с 3-ки ... и продължи ''да бях влязал право 73-та, сега щях да съм много голям, може би щях да съм и ''дупетат'' '' хахаха
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Ако си мислиш, че оценките са някаква реална база за съпоставка....
Ами и преди време учителите са били тези с по-слабите оценки (за СУ говоря).Не е нещо ново, но пък доста от тях си разбират от работата.Тук всеки има навика да казва : "Ох, следващото поколение ще е плачевно", а това не е така.Просто времената са различни и не може да има съпоставка между тях.А и има доста хора, които искат да станат учители.
Ами и преди време учителите са били тези с по-слабите оценки (за СУ говоря).Не е нещо ново, но пък доста от тях си разбират от работата.Тук всеки има навика да казва : "Ох, следващото поколение ще е плачевно", а това не е така.Просто времената са различни и не може да има съпоставка между тях.А и има доста хора, които искат да станат учители.
The names of the future are stamping of impatience.
-
The Darkness Within
- От дъжд на вятър
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
То и аз исках да ставам учителка, но като гледам как няма никакво уважение към учителите.. мен ще ме е страх да вляза в час, все едно училището е зверилник! Както не мога да се налагам на хората, никакъв шанс нямам 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Няма уважение, щото учителите не го изискват, а прощават сичко и оставят разни малоумници да им се качват на главите.The Darkness Within написа:То и аз исках да ставам учителка, но като гледам как няма никакво уважение към учителите.. мен ще ме е страх да вляза в час, все едно училището е зверилник! Както не мога да се налагам на хората, никакъв шанс нямам
- happyswift
- Флъдзила
Така е.Когато някой закъснее за час и като го питаш "Защо закъсняваш" и той ти каже "Ми бях до аптеката, защото ми стана лошо" и носи 2 джоба в ръцете си и му кажеш "Добре, няма да ти пиша закъснение".Или "защо нямаш домашно? -Ми гримирах се/говорех по телефона/вдигах щанги/бутах самолет и се приемат такива извинения, няма как да има уважение към учителите
Наказателната система, каквато всъщност в училищата въобще я няма, е много мекошава, което не предразполага учениците към никакво уважение.Аз като се сещам какви неща сме правили в час, и като знам, че това е някаква дребна простотия на фона на това, което е ставало на други места, думите не ми стигат