Литература - как да влезем в СУ с този изпит !!! (юли 2006)

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Raya_Alexandra написа:Валери Стефанов верно ли е готин?! Учебника ми по литература е негов и чесстно да си кажа понякога нищо не разбирам от критиката :( :? :roll:
В учебниците не всичко е хубаво. А, ако си изостанала с материала, преговори си другите учебници, може да ти помогне! Пък и до колкото забелязвам май си зле и с членуването...
Литературата не е просто нещо!!! Никак даже! Мислиш си, че знаеш много, пишеш, пишеш..., пада ти се някой ши... проверител, захваща се за най-малкото и хоп - 2!
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Himera написа:Пък и до колкото забелязвам май си зле и с членуването...

Ох, голям проблем и при мен :oops:
Но ще го преодолеем
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
hristina_vh
От дъжд на вятър

Мнение от hristina_vh »

Здравейте! Аз също ще кандидатствам с литература и бих искала да знам повече подробности относно провеждането на кандидат- студентския курс по литература в СУ- как точно протича той. Ако може някой, който го е посещавал или има информация, да разкаже. Ще му бъда много благодарна!
Живей на ръба, но недей да падаш :)
Аватар
пикси
Драскач
Курс: втори

Мнение от пикси »

Гледам за Камбуров си говорите....Хора, този човек ми преподаваше по "Теория на литературата" докато учех българска филология. Казвам ви, не, заклевам ви се, това е един от най-интелигентните хора въобще! Ако само го чуете как говори, колко езика знае и въобще колко е начетен... :D Честно казано, бая комплекси причини. Да не ви разправям как ни късаше - като пролетни цветя :wink:
Обаче е вярно, че е проверител и че неговите критерии са супер високи. Аз затова тук бях препоръчала една негова книга "Явори и клони", която не просто е еполезна за Яворов, ами си е нещо като малка Библия по въпроса. Даже има приложими неща и за другите автори.
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
Аватар
Johana Jotkova
Драскач
Обратна връзка:

:)

Мнение от Johana Jotkova »

Благодаря за предложението, защото ми остава да напиша една тема точно за Яворов и той ми е малко сложен като автор :)
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.
http://www.pleven.bg/index.php
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Да, но Камбуров не е за всеки, както и не всеки е за СУ :) А езикът,на който говори уважаемият Камбуров не е нищо неразбираемо! И е нормално да знае повече от някой 20 годишен младеж! Все пак той е чел 20-30години повече от крехкия кандидат-студент,който дори не може да членува правилно...!
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

ти уби всичко детско в мен...специално от статията на Камбуров, която alhimikat ни препоръча имаше някои нещица, на които грам не им схванах смисъла :oops: нормално е човекът да се изказва на много по-високо ниво, но това значи ли, че като не съм схванала някои неща (пък и не съм убедена, че всички като мен, които са я чели са я разбрали) не съм годна за СУ? :roll:
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
Johana Jotkova
Драскач
Обратна връзка:

:)

Защо да не си годна? И аз не разбирам всичко от критиката, която чета за различните произведения. Затова като си пиша темите не пиша с някви термини и думи от по 50 букви, ами използвам неща, които разбирам и които няма да се чудя как да запомня. Все пак ако на изпита напишеш нещо по-простичко, но вярно, а не нещо сложно и безсмислено, е по-добре.
А не си мисли , че уважаемият господин се е изразявал по този начин, когато е бил на 18, защото съм убедена, че не е. Богатството на езика, ерудицията и т.н. се постига с годините, с професионалното развитие, с желанието да се научи нещо ново... Спокойно. :wink:
Аватар
пикси
Драскач
Курс: втори

Мнение от пикси »

Да, знам, че е тежък автор. Ама пък дава доста храна за размисъл. И не, аз също не смятам, че на нашата възраст се е изразявал така, обаче сега го прави. Без да стряскам никого, ама той и така изпитва. Голям смях падна, когато ни изпокъса на изпита почти всички при опит номер 1 да си го вземем. Че ние понякога не разбирахме въпросите му, а да не говорим, че ако все пак е даден отговор, той го допълва, разчеква и т.н. до припадък.
Така е, високото му ниво създава една такава висоооока бариера. Обаче да слушаш негова лекция е малко литературно пиршество. Просто много му сече пипето. Аз взех изпита при него от 3 опит :wink: И затова си позволявам един съвет към всички, които смятат да четат трудовете му - не възпроизвеждайте буквално. Той определено знае за какво говори, но не и ние (в повечето случаи). Просто се учете от стила му.
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

everyday_ написа:ти уби всичко детско в мен...специално от статията на Камбуров, която alhimikat ни препоръча имаше някои нещица, на които грам не им схванах смисъла :oops: нормално е човекът да се изказва на много по-високо ниво, но това значи ли, че като не съм схванала някои неща (пък и не съм убедена, че всички като мен, които са я чели са я разбрали) не съм годна за СУ? :roll:
Ти пък! Аз казах, че има неща, които са за даден човек и които не са, не че след като не разбираш някакъв си Камбуров не ставаш за СУ!
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Re: :)

Мнение от Himera »

Johana Jotkova написа: Все пак ако на изпита напишеш нещо по-простичко, но вярно, а не нещо сложно и безсмислено, е по-добре.
:
Да! И самият Камбуров в статията си пише точно за това, че в една разработка трябва да има за всеки по нещо,да е акто един букет, да могат и по-простите проверяващи да разберат, за какво става въпрос:)
Аватар
Johana Jotkova
Драскач
Обратна връзка:

Хахаха, това за по-простите проверяващи е страхотно... :lol:
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

аз също в момента съм на Яворов и ми идва изключително ... навътре. Наистина имам "удоволствието" уча в елитно училище и да получа наистина добра и стабилна подготовка по литература, но каквото и да си говорим - проблематиката, която трябва да бъде разгледана на кандидатстудентски изпит е доста по-здълбочена, още повече, че в училищата никой не се задържа много много на социалната и революционна тема в поезията на Яворов, а почти веднага се нахвърля на тази, която е по-способна да привлече вниманието на учениците, а и е по-актулана - любовната.

Изключително неприятен автор ми е Пенчо Славейков. Мислите ли, че можете да напишете добра тема за него? Аз се съмнявам?

Какво ще кажете за съпоставителното есе? Според мен е много добър вариант, ако темата е интересна. От друга страна писането на лис пък е доста по-отработен модел... :roll:
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

при мен в училище Яворов пък го разгледаха повече от към социалния и революционния аспект, отколкото от към любовния :roll:
Славейков...хм...на този човек имам чувството, че мога да интерпретирам само битовите поеми, философските са ми някакси неразбираеми :oops: според зависи от темата и мога и не мога да пиша по него...относително е...
а есето...ами то за него мисля, че няма кой знае какви обяснения как трябва да се пише (говоря в справочника), нито пък мисля, че са изработили някакви точни критерии за оценяване...и относно него пак е относително :lol: от гледна точка на това, че трябва да съпоставиш две епохи, две течения (разбира се при автори от различни периоди), самите автори, проблемите в заглавието на темата при двамата поети...и ми изглежда :shock: трудничко...от друга страна пък е интересно...а и да не забравяме, че се толерира от проверяващите 8) (или поне аз така знам)
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
fatalno_f
В началото бе словото

Мнение от fatalno_f »

Ако имаше предварителен изпит по литература бих се пробвала на есето, защото и на мен ми се вижда доста интересно, но с тези неясни критерии не ми се рискува като се има прредвид ,че имаме само един шанс. Не знам доколко се толерира, защото някой ми беше казвал, че голям процент от 2-ките са били на есето , а не на съчинението.
Да се обичате не значи да гледате един в друг а в една и съща посока
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”