"Крахът на третия райх"
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Док, ще минат години...може би повече, отколкото сега си мислим, и събитията отпреди 60 години ще могат да се уталожат в съзнанието на хората. И тогава хора като теб, които се интересуват от тези неща от чисто историческа гледна точка, ще са много повече, надявам се. Сега все още има тонове роби на идеологиите - хора с обременени мозъци, с втълпявани чужди идеи и интерпретации. Не ги съди! Те са навсякъде около нас....знаеш го. Но вярвам, че в бъдеще все повече и повече хора ще разсъждават като теб...споко!
Не е възможно да има 'чисто историческа гледна точка'. Самото (само)съзнание и разумът на човек се оформят от субективни преценки и взаимодействия. Т.е. ако баба ти ти е повтаряла като малък, че шоколадът е лошо нещо, ти цял живот ще мислиш че има нещо нередно в шоколада. Както е казал Ницше - 'Няма факти, има само интерпретации'. Ако човек иска да постигне 'чисто историческа гледна точка', то той ще заприлича на компютър - ще съдържа данни за минали събития. А на компютъра не му дреме колко милиона кога са измряли (или по-точно дали това е добро или лошо) и компютъра не би се нервирал на никого за мнението му!
- Док Холидей
- В началото бе словото
Баба ми цял живот ми повтаря, че шоколадът е лошо нещо.
И аз цял живот ям шоколад.
Между другото дори баба ми да казва, че шоколадът е лошо нещо това не значи че шоколадът е лошо нещо. Това не е факт.
Фактите са основа, на които могат да се градят интерпретации.
Обичам Ницше, не само бяхме в една детска градина, а и в гимназията бяхме заедно. На един чин.
Как може да се отричат фактите?! Някои смятат, че те са единственото сигурно нещо. Че не съществуват дори интерпретации, защото не останаха интерпретатори, т.е. мислещи създания.
Що се отнася до историята, с която вече се занимавам все по-малко и по-малко - там се интересувам от фактите. В литературата предпочитам интерпретациите.
Благодаря за намесата, Vintersorg
Накратко, щото гледам филм.
И аз цял живот ям шоколад.
Между другото дори баба ми да казва, че шоколадът е лошо нещо това не значи че шоколадът е лошо нещо. Това не е факт.
Фактите са основа, на които могат да се градят интерпретации.
Обичам Ницше, не само бяхме в една детска градина, а и в гимназията бяхме заедно. На един чин.
Как може да се отричат фактите?! Някои смятат, че те са единственото сигурно нещо. Че не съществуват дори интерпретации, защото не останаха интерпретатори, т.е. мислещи създания.
Що се отнася до историята, с която вече се занимавам все по-малко и по-малко - там се интересувам от фактите. В литературата предпочитам интерпретациите.
Благодаря за намесата, Vintersorg
Накратко, щото гледам филм.
Явно не си ме разбрал. Аз далеч не отричам фактите, просто казвам че който и да е човек не е напълно безпристрастен - винаги си има мнение по някакъв въпрос. Лошо няма в това, то си ни е в природата, но няма как да постигнем 'чисто историческо гледище'. Затова и казвам че историята също е подвластна на интерпретации и никой не може да твърди че Нацизма, примерно, е абсолютно зло. Погледни само някои учебници по история от сега и от преди '89 в едните ще пиша едва ли не че комунизма е зло, а в другите че е най-хубавото нещо.Док Холидей написа:Как може да се отричат фактите?!
Това с шоколада беше просто пример и то не много добър!
- Док Холидей
- В началото бе словото
Естествено, ако се взимаха предвид само фактите никой от нищо нямаше да се интересува.
Мен нещо ме е заинтересувало във ВСВ, за да разглеждам фактите.
Ако не ме бе приквлякло нещо въобще нямаше да се заинтересувам и да науча каквото и да било.
Така че първият контакт винаги е емоционален.
Оттам нататък всеки решава коя страна ще вземе, ще опита ли да запази критимен поглед и т.н.
Мен нещо ме е заинтересувало във ВСВ, за да разглеждам фактите.
Ако не ме бе приквлякло нещо въобще нямаше да се заинтересувам и да науча каквото и да било.
Така че първият контакт винаги е емоционален.
Оттам нататък всеки решава коя страна ще вземе, ще опита ли да запази критимен поглед и т.н.
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Пресилен не е много точно - правен е едно към едно по протоколите на КГБ от разпитите на т.нар "военнопрестъпници", които са издадени и на български под името "Хитлер, какъвто го познавах". Репликите в повечето случаи съвпадат изцяло и има наистина съвсем незначителни изменения не толкова заради пресиленост, колкото за да се събере филмът в по-малко от 4-5 астрономически часа:)

Във връзка с книжката "Хитлер какъвто го познавах" държа да отбележа следното :
Повечето от показанията и дневниците са фалшифицирани.На д-р Гьобелс дневника, примерно, е фалшифициран.На Алберт Шпеер повечето от показанията са му били диктувани, друга част пък той сам е съчинил или преовеличил за да запази семейството си живо.Други националсоциалистически водачи и персони са били изтезавани от мъчения и опиати....След такива психически и физически мъчения човек би написал всичко което му се каже...
Повечето от показанията и дневниците са фалшифицирани.На д-р Гьобелс дневника, примерно, е фалшифициран.На Алберт Шпеер повечето от показанията са му били диктувани, друга част пък той сам е съчинил или преовеличил за да запази семейството си живо.Други националсоциалистически водачи и персони са били изтезавани от мъчения и опиати....След такива психически и физически мъчения човек би написал всичко което му се каже...
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Хубаво е, че германците започнаха да правят филми по въпроса. А въпросният е наистина добър и наистина исторически достоверен, ако нахъсаните фенове на конспиративни теории наистина милееха за германския народ щяха да го забележат. Но явно съвременния живот позволява на много хора да си мислят, че реалността е като компютърна игра. Да се спори с тях смисъл няма, можеш само да ги съжаляваш.
Виж сега човекоподобно създание :
1. Последната организирана защита на Берлин е организирана от остатъците от Френската SS дивизия Charlemagne и от остатъци от други доброволчески дивизии:естонци,холандци,норвежци,датчани и други.
2.Повреме на съветската инвазия в източните територии на Райха болшевишките летци изсипват снарядите си по огромни колони беззащитни бежанци, докато съветски танкове по същото време също избиват беззащитни германци.
3.Англо-американските гангстери унищожават чрез варварски бомбадировки германски културни градове и няколко стотин хиляди невинни германски жени и деца!
4.Под еврейска диктовка съветските скотове осъществяват най-масовите в световната история изнасилвания на жени - над 3.5 милиона!
Е, питам те сега: тези всичките престъпления продиктувани от еврейския интернационал и извършени от техните марионетки(Англия,САЩ и СССР) показани ли са в това филмче?
Отговорът е НЕ !!!
Така че всеки който дрънка наляво и надясно че това поредно лъжливо филмче било "исторически достоверно" може да си подпали къщата и да влезне в нея да изгори жив, та по този начин да се потопи макар и отчасти в "историческата достоверност" !!!
1. Последната организирана защита на Берлин е организирана от остатъците от Френската SS дивизия Charlemagne и от остатъци от други доброволчески дивизии:естонци,холандци,норвежци,датчани и други.
2.Повреме на съветската инвазия в източните територии на Райха болшевишките летци изсипват снарядите си по огромни колони беззащитни бежанци, докато съветски танкове по същото време също избиват беззащитни германци.
3.Англо-американските гангстери унищожават чрез варварски бомбадировки германски културни градове и няколко стотин хиляди невинни германски жени и деца!
4.Под еврейска диктовка съветските скотове осъществяват най-масовите в световната история изнасилвания на жени - над 3.5 милиона!
Е, питам те сега: тези всичките престъпления продиктувани от еврейския интернационал и извършени от техните марионетки(Англия,САЩ и СССР) показани ли са в това филмче?
Отговорът е НЕ !!!
Така че всеки който дрънка наляво и надясно че това поредно лъжливо филмче било "исторически достоверно" може да си подпали къщата и да влезне в нея да изгори жив, та по този начин да се потопи макар и отчасти в "историческата достоверност" !!!
- DaNce_
- Пишеща машина
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Филмът ме впечатли...
Незнам доколко е достоверен, но на мен лично ми беше доста интересно да усетя "нещата" от гледната точка на "лошия".
Хитлер винаги е бил много интересна личност за мен и съм се опитвала да се поставя на негово място и да разбера по някакъв начин първопричините за поведението му...да го оправдая по някакъв начин, колкото и странно да звучи.
Незнам доколко е достоверен, но на мен лично ми беше доста интересно да усетя "нещата" от гледната точка на "лошия".
Хитлер винаги е бил много интересна личност за мен и съм се опитвала да се поставя на негово място и да разбера по някакъв начин първопричините за поведението му...да го оправдая по някакъв начин, колкото и странно да звучи.