Държавна поръчка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Китаистика
Курс: втори

Re: Държавна поръчка

Мнение от muligan-cho »

Ок, явно аз не съм в час и в мен е грешката (който има желание, намира и начина, не е моя работа).
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

kori написа:
muligan-cho написа:
aciana написа:Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.

Писането цветно е забранено.

Държавата ще поеме невъобразимо оляма сума за обучението на всичките висшисти, които сме се наредили тук, а няма да поеме и още малкото, което остава.. нелогично ми се струва... (не казвам, че вината е твоя, че тука някви хора го приемат мн навътре, просто споделям мнение).
274 200 студенти за 08/09 * 100 лева на семестър (тва е доста по-ниско от реалната средна такса, но хей, тук явно говорим глупости) = 27 милиона и половина на семестър. не е малко. няма какво да се обсъждат подобни безумия, не говорим за пет лева и не говорим за съединените щати.
27 милиона... джобни пари. :lol:
Facebook
Изображение
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

leia_loves_cats написа:
muligan-cho написа:е не е едно и също, едното е платено, другото не е...
Къде мога да намеря цялата сума за обучението? Интиресно ми е колко поема държавата.
Заповядай :
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... 009_2010_g
Ако не обръщате внимание тези такси са за чуждестранни студенти, а не за българите
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

thegirl написа:
leia_loves_cats написа:
muligan-cho написа:е не е едно и също, едното е платено, другото не е...
Къде мога да намеря цялата сума за обучението? Интиресно ми е колко поема държавата.
Заповядай :
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... 009_2010_g
Ако не обръщате внимание тези такси са за чуждестранни студенти, а не за българите
Схемата е, че който не е приет, отива да учи един семесттър в чужбина и после се прехвърля като чуждестранен студент и плаща тези такси, защото няма друг начин да влезе. Така че според мен leia_loves_cats е права.
Facebook
Изображение
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

E според мен пък, далеч не всеки трявба да бъде висшист в тая държава, следователно местата за ДП трябва да са силно редуцирани, в следствие на което да бъде безплатно образованието на ДП. Но всеки студент носи пари на университета и това просто няма как да се случи... схемата е отвратителна и ме хваща погнуса само като си мисля за нея.
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Оф :roll: Като те хваща погнуса, защо искаш да учиш в СУ? Университети бол! Плюс това, нито висшето образование е задължително, нито ще умреш от глад ако си останеш със средно. Защо все трябва да има мрънкащи и оплакващи се хора?!? Сигурна съм,че и да беше безплатно пак щеше да се намери за какво този и онзи да хленчи. Можеш ли да направиш нещо съществено по въпроса - очевидно не, затова или просто го приеми или се откажи от СУ. Аз лично предпочитам да гледам от позитивната страна на нещата - радвам се,че не трябва да плащам по 7000лв. на година и че чужденците и тези които се опитват да изклинчат трябва да ги плащат. Освен това, в гимназиите като не се плаща, много ли са им прекрасни базите? Не казвам,че СУ предлага идеалните условия, но все пак си има страшно много позитиви. Пък и повечето сме положили доста усилия за да влезем и не виждам защо когато това най-после се е случило, трябва да се вайкаме, вместо да се радваме...
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

:lol: :lol: :lol: Пък ако ми кажеш къде казвам, че говоря за СУ само.. :lol: :lol:
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от bggashnik »

Я се замисли малко, ако местата ДП бяха силно редуцирани дали ти щеше да влезеш в СУ? Или ако ти щеше да влезеш в случай че имаш някоя свръхвисока оценка, то тогава дали твой близък приятел щеше да влезе. Айде ако обичаш мисли повече преди да даваш радикални идеи. Нищо лично :wink:
Компютърни науки I курс
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

Оф, не казах ли, че далеч не всички е длъжно да сме висшисти? Ако средното образование беше ок, аз нямаше да кандидатствам в университет. Не ме яжте затва, че имам различно от вашто мнение. Никви идеи не давам, никой нищо няма да промени, защото на мулиганчо нещо не му харесва, тва не означава, че не мога да СПОДЕЛЯ (не наложа) мнението си.
urkn
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от urkn »

доколкото разбрах,на теб ти се вижда странно държавата да поема 90% от разходите и все пак да изисква от нас останалите 10%.обаче,какво странно има в това?да,вероятно спокойно могат да поемат и останалите разходи,но са решили да не го правят,а да използват парите другаде.защо точно 10% или колкото са там?едва ли някой тук е участвал в правенето на бюджета,така че аз не бих се надявал на отговор :|
Аватар
aciana
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Курс: първи

Мнение от aciana »

Знам, че понякога е забавно и полезно да се спори, но все пак мисля, че точно този спор става безсмислен. Да, разликата между това, което поема държавата и това, което ние плащаме е огромна и изглежда някак странна и неестествена, да, въпроса е основателен, да, възможно е това, което плащаме ние да са просто такси за административни услуги, което обяснява донякъде нещата, да все някой е прецакан, да има доста голяма възможност това да сме ние...но, все пак си има и добра страна, тоест не сме толкова прецакани, колкото са чуждестранните студенти например и да, мисля, че всеки си има гледна точка по въпроса и не смятам, че нечия гледна точка е погрешна, така че защо не оставим всичко това, а :lol:

П.П. И само не ми се ядосвайте :oops: . Казам го с най-добри чувства...
Just washing it aside аll of the helplessness inside.
Pretending I don't feel misplaced.
It's so much simpler than change.
It's easier to run replacing this pain with something numb.
It's so much easier to go than face all this pain here all alone.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Да де, обаче чуждестранните студенти от ЕС плащат такси като нас, а тези извън ЕС - другите такси.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

Само в България може да има подобна тема..Българинът все гледа в купичката на другите..Съобразявайте се малко и с условията ,в които живеем.Това на е Западна Европа..Радвайте се,че и това поема,защото ако не беше така,сега щяхте на цъкате на унито по 6000 на година.
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

Аре, бе BLUSH, се едно държавата не може да си го позволи... толкова, колкото не можеше да си позволи да вдигне заплатите на учителите. Моля ви се, промити мозъци. И за сведение, в Западна Европа, дето все натам гледате всички, образованието е супер уредено, затова няма как да има подобна тема, да.
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

muligan-cho написа:Аре, бе BLUSH, се едно държавата не може да си го позволи... толкова, колкото не можеше да си позволи да вдигне заплатите на учителите. Моля ви се, промити мозъци. И за сведение, в Западна Европа, дето все натам гледате всички, образованието е супер уредено, затова няма как да има подобна тема, да.
А нали се сещащ,че когато нашите родители са били студенти и образованието им е било напълно платено от държавата това да бъдеш студент е било рядкост...Нечовешки балове,малко места..с една дума-касапница...Сега държавата ти плаща 90%,но дава и възможност да повече деца да учат..Не казвам,че в държавата се дават и грешни пари са абсолютно не нужни за обществото неща,но не може и да не се отбележи,че България е доста по-бедна държава от тези в ЗЕ

И още един пример ще ти дам...Една моя приятелка сега ще учи в Дубай...Нечовешко учене ,за да хване стипендия и да плаща за половин година само (което пак си е цифра)
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”