Кореистика 2
Модератор: Don Horhe
- sweet_tedy
- В началото бе словото
Re: Кореистика 2
бравос wtf, радвам се за теб, да ти е честито, мн успехчета и на теб и дано останеш удовлетворена 
From all that I have lost, I miss my mind the most...
wtf, честито за това, че са те приели 1-во желание!
Съжалявам, че така си приела постовете на FeelingSad, но действителността наистина е такава- повечето хора не са и чували за кореистиката преди да я запишат и се записват само защото е "престижна"
Миналата година се убедих в това- балът не падна, защото поради този водещ стереотип "записвам, защото е 'яко' и е много екзотично да казваш, че учиш кореистика" хора, които не виждаха друга реализация за себе си освен това, попаднаха в съвсем различни специалности. Отделен въпорс е дали после ти се променят вижданията или не
Понякога има и независещи от теб обстоятелства, които те препъват към това да си изкарал по-висока оценка на изпита.
Главната точка в поста на FeelingSad беше да не се хвърляте да записвате още на 1-во или 2-ро класиране именно тази специалност просто ей така, защото не е лесна и доста хора по-късно в годината "изгърмяха" с нагласите си за "екзотичната и престижна специалност, която уча", а други щяха да влязат на тяхно място още в началото и нямаше да си скубят косите
А самото споменаване на "опит" идваше от всичко, което е станало миналата година- опит наистина не може да се предаде чрез описание, но след като си имала подобно изживяване знаеш за какво става въпрос като мислене (макар при теб да е било нещо, което си искала).
Да наречем целия хаос, които ти определя бъдещето "Пръст на Съдбата", които понякога не намира правилното място от човешката анатомия за своето екзистенциално моментно съществуване
Ситуирането на този "Пръст на Съдбата" не където трябва понякога е подпомогнато от записващите се веднага горди притежатели на горе споменатата нагласа.
Това, вярвам, беше и цялата идея на FeelingSad, когато е писала поста си
Просто винаги си имайте едно наум за филологиите, особено за "престижните" и "екзотичните" като кореистиката, арабистиката, японистиката.
Надявам се да ти върви по вода в новата специалност- успех и на всички бъдещи кореисти
П.П. Иначе из ЦИЕК върви една приказка (за която и да е филология)- "забрави за личен живот"- затова и на филологиите, макар и недолюбвани като с не толкова добра реализация в живота от обществото, трябва да се отдадеш изцяло и доживот щом си записал това.
Тази мисъл се циркулира из всички теми в този форум и се сподля от всички филолози- ентусиазмът е хубаво нещо, но пък трябва да е всепоглъщащ, за да се издържи в такава специалност. Много от кандидастващите не вярват на това, както и ние преди да се сблъскаме наистина с тази максима, и приемат изказванията ни за ужасяващи, плашещи и/или пък просто като "държане на тон"
Знам, че опит не може да се предаде, но пък сблъсъкът със специалността ще си покаже кой доколко е мислил като я е записвал. Колкото и да ни се иска да ви 'предпазим' по някакъв начин от потискащи мисли и емоции и/или загубена година от живота ви, няма как да стане доакто не го изпитате на собствен гръб.
Добрите кадри са неоценими и възможности има много особено за такива "екзотични" езици
Съжалявам, че така си приела постовете на FeelingSad, но действителността наистина е такава- повечето хора не са и чували за кореистиката преди да я запишат и се записват само защото е "престижна"
Понякога има и независещи от теб обстоятелства, които те препъват към това да си изкарал по-висока оценка на изпита.
Главната точка в поста на FeelingSad беше да не се хвърляте да записвате още на 1-во или 2-ро класиране именно тази специалност просто ей така, защото не е лесна и доста хора по-късно в годината "изгърмяха" с нагласите си за "екзотичната и престижна специалност, която уча", а други щяха да влязат на тяхно място още в началото и нямаше да си скубят косите
А самото споменаване на "опит" идваше от всичко, което е станало миналата година- опит наистина не може да се предаде чрез описание, но след като си имала подобно изживяване знаеш за какво става въпрос като мислене (макар при теб да е било нещо, което си искала).
Да наречем целия хаос, които ти определя бъдещето "Пръст на Съдбата", които понякога не намира правилното място от човешката анатомия за своето екзистенциално моментно съществуване
Надявам се да ти върви по вода в новата специалност- успех и на всички бъдещи кореисти
П.П. Иначе из ЦИЕК върви една приказка (за която и да е филология)- "забрави за личен живот"- затова и на филологиите, макар и недолюбвани като с не толкова добра реализация в живота от обществото, трябва да се отдадеш изцяло и доживот щом си записал това.
Тази мисъл се циркулира из всички теми в този форум и се сподля от всички филолози- ентусиазмът е хубаво нещо, но пък трябва да е всепоглъщащ, за да се издържи в такава специалност. Много от кандидастващите не вярват на това, както и ние преди да се сблъскаме наистина с тази максима, и приемат изказванията ни за ужасяващи, плашещи и/или пък просто като "държане на тон"
Добрите кадри са неоценими и възможности има много особено за такива "екзотични" езици
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
Това за липсата на личен живот в ЦИЕК и аз го казвам, но в друг смисъл - забравете, че там ще имате тайни, всеки ще знае всичко за личния ви живот. Биг Брадър в действие.Kira написа:П.П. Иначе из ЦИЕК върви една приказка (за която и да е филология)- "забрави за личен живот"- затова и на филологиите, макар и недолюбвани като с не толкова добра реализация в живота от обществото, трябва да се отдадеш изцяло и доживот щом си записал това.
Kira, не знам за коя точно филология говориш и дали визираш вече дипломирани хора, но това изречение звучи крайно далеч от реалността. Не само че не е нужно да се отдаваш доживот на филологията (не е и практично - дори преподавателите могат да ти го кажат), ами по-голямата част от завършващите приключват със специалността в момента на завършването и се насочват към други неща. Като пожелание твоето мнение звучи добре, но като достоверност е илюзорно.
- sweet_tedy
- В началото бе словото
Това за личния живот звучи малко.. как да кажа... страховито
надявам се да не сте прави - не ме интересува личния живот на другите, нито пък искам някой да се бърка в моя, нали все пак е ЛИЧЕН 
Аа да и другото, което ме плаши, че по-голямата част от завършващите приключват със специалността и се ориентират към друго... искаш да кажеш, че няма бъдеще в кореистиката ли? Аз лично я смятам за перспективна специалност - все пак сме обградени със стоки от Корея
Аа да и другото, което ме плаши, че по-голямата част от завършващите приключват със специалността и се ориентират към друго... искаш да кажеш, че няма бъдеще в кореистиката ли? Аз лично я смятам за перспективна специалност - все пак сме обградени със стоки от Корея
- incontrastofsin
- В началото бе словото
Здравейте съседи кореисти. Моят призив към новодошлите е: не се страхувайте от ЦИЕК. С течение на времето ще го обикнете. За личния живот малко пресилено звучи. Хубаво е да имаш ентусиазъм, но все пак не е много добре да му се оставиш напълно. Аз от опита си с китайския съм извадил извод, че ако идваш редовно на лекции и си преглеждаш уроците редовно ще се справиш. Най-важно е редовното присъствие и да се внимава!
ПП. Повечето стоки са от Китай!
ПП. Повечето стоки са от Китай!
Mama's in the fact'ry
She ain't got no shoes
Daddy's in the alley
He's lookin' for the food
I'm in the streets
With the tombstone blues
She ain't got no shoes
Daddy's in the alley
He's lookin' for the food
I'm in the streets
With the tombstone blues
- sweet_tedy
- В началото бе словото
повечето от Китай, но има и много от Корея, особено пък бяла техника, не става въпрос само за дребните неща. Иначе одеве си купих лепенки за маникюр и познай какво пише на тях - Made in Korea 
Примерът беше за хора, които мислят, че звучи по-екзотично да запишат кореистика/японистика вместо нещо друго. Само и само да са "екзотични"
Исках да предупредя, че филологията не е занимание "между другото"- изисква усилие и упоритост. Важно е преди да се запишеш да си наистина наясно със себе си и че това не е занимание, което може да се претупва за по половин час следобед през ден-два
Както и incontrastofsin спомена: "Най-важно е редовното присъствие и да се внимава!"
"Не само че не е нужно да се отдаваш доживот на филологията (не е и практично - дори преподавателите могат да ти го кажат), ами по-голямата част от завършващите приключват със специалността в момента на завършването и се насочват към други неща." - можеш да направиш и допълнителна специализация, но пък филологията си е основа- все пак затова се записвате филология, тя да е основата на каквото по-нататък ще правите и не може да се претупва смао защото "после ще уча нещо друго".
Надявам се да съм се изразила правилно този път- явно напоследък заради жегата тази ми способност ми убягва
Исках да предупредя, че филологията не е занимание "между другото"- изисква усилие и упоритост. Важно е преди да се запишеш да си наистина наясно със себе си и че това не е занимание, което може да се претупва за по половин час следобед през ден-два
Както и incontrastofsin спомена: "Най-важно е редовното присъствие и да се внимава!"
"Не само че не е нужно да се отдаваш доживот на филологията (не е и практично - дори преподавателите могат да ти го кажат), ами по-голямата част от завършващите приключват със специалността в момента на завършването и се насочват към други неща." - можеш да направиш и допълнителна специализация, но пък филологията си е основа- все пак затова се записвате филология, тя да е основата на каквото по-нататък ще правите и не може да се претупва смао защото "после ще уча нещо друго".
Надявам се да съм се изразила правилно този път- явно напоследък заради жегата тази ми способност ми убягва
- sweet_tedy
- В началото бе словото
Е предполага се, че всеки, който записва каквато и да е филология знае за какво става въпрос и че не е шега работа. Разбира се, че има значение напр. това, че е 'екзотично', но едва ли това е единствената причина някой да се запише. На мен например страстта ми са именно езиците и избрах да уча китаистика или кореистика защото смятам, че са доста интересни, като предварително бях изчела много неща в интернет, включително и във форумите и определено се заинтригувах. Никой не може да е сигурен дали е направил правилен избор, затова има право на прехвърляне, на повторно кандидатстване и т.н. Нищо лично, но според мен не е правилно така да се нахвърляте срещу и без това наплашените зайци, в това число и аз 
Никой не се нахвърля, съжалявам, ако е прозвучало така
sweet_tedy, предполага се е перфектният глагол тук, но пък ти си един от малкото хора, които са проучили нещата преди да се запишат филология- много не постъпват така. За пример само ще дам реакцията на човек, учещ даден език- той никога не беше слушал/чувал или поне поинтересувал се от езика, който учи. Да не говорим за учудения поглед и "ама, ти слушаш .....ски песни и гледаш ...ски филми?!
" Това ме остави с впечатлението, че е записал просто ей така без изобщо да се е интересувал какво записва
човекът не завърши и годината. А на негово място можеше да е някой, който се интересува, иска да е тази специалност...
Именно това беше основната точка на моите постове и тези на FeelingSad, което пък незнайно защо се прие като "наплашване на зайците" и "държане на тон"
Както и да е, успехи на всички приети през годината
sweet_tedy, предполага се е перфектният глагол тук, но пък ти си един от малкото хора, които са проучили нещата преди да се запишат филология- много не постъпват така. За пример само ще дам реакцията на човек, учещ даден език- той никога не беше слушал/чувал или поне поинтересувал се от езика, който учи. Да не говорим за учудения поглед и "ама, ти слушаш .....ски песни и гледаш ...ски филми?!
Именно това беше основната точка на моите постове и тези на FeelingSad, което пък незнайно защо се прие като "наплашване на зайците" и "държане на тон"
Както и да е, успехи на всички приети през годината
Kira, мерси за пожеланията. Иначе и ти и FeelingSad в това отношение сте адски прави - наистина е глупаво да скочиш на филология, само защото е "екзотична". Веднъж съм се парила вече на език, който не бях чувала как звучи в ежедневието, а и за самата страна не знаех особено много. И макар че пак си се старах и си го учих усилено, определено ентусиазмът ми беше доста попарен.
Иначе и аз уж съм си проучила нещата сега... надявам се да не се натъкна на прекалено много неприятни изненади.
Мен лично ме притеснява произношението, защото между някои от гласните и голяма част от съгласните, въобще не мога да хвана разликата в звученето. Стискам палци този ми проблем да се поизчисти с повечко практика и вслушване. Върху граматиката нямам никакви наблюдения. От сега предчувствам какви главоболия ще ми донесе този език.
Иначе онзи ден ядох instant noodles, оказаха се внесени от Корея.
Вкусни бяха, но честно казано, не мога да си се представя да ям такова нещо всекидневно. 
Иначе и аз уж съм си проучила нещата сега... надявам се да не се натъкна на прекалено много неприятни изненади.
Мен лично ме притеснява произношението, защото между някои от гласните и голяма част от съгласните, въобще не мога да хвана разликата в звученето. Стискам палци този ми проблем да се поизчисти с повечко практика и вслушване. Върху граматиката нямам никакви наблюдения. От сега предчувствам какви главоболия ще ми донесе този език.
Иначе онзи ден ядох instant noodles, оказаха се внесени от Корея.
Честито, Megera
Правилно си го казала за ентусиазма, наистина се попарва въпреки упоритото учене- това се опитвах да кажа и аз, ама пък не мога да мисля в тези жеги- давам накъсо
Относно instant noodles- не вярвам в Корея да са като тези тук, кой знае нашите кое качество са
Плюс това, корейската кухня не е прекалено трудна за справяне стига да имаш всичките продукти на разположение, а не да се чудиш "ся тоя джоджен мога ли да го сложа вместо 'ахргхкатопл' подправката?!"
Произношението си мисля, че никога няма да успея да го постигна (за който и да е език) и това доста ме отчайва
Някой от кореистите иска ли да сподели как се справя с това увъртане на езика до постигане на произношението им? Един от учителите (унгарец) ме посъветва да стоя пред огледалото и да си повтарям докато не постигна нещо близо до унгарското ломотене
Представете си сега 10 човека и всеки вкъщи виси пред огледалото и прави гримаси- кой нормален после ще си мисли, че филологията води до нещо добро...
Чак главоболия да ти донесе езика... по-скоро голям зор и оттам психическо неразположение
Един учещ корейски вече 2-ра година (не го учи в БГ) ми обясни, че азбуката се научава лесно, но граматиката създавала адските главоболия докато се схване... И това започва да ме притеснява, но пък поне ще се мъча над корейския най-накрая
Някой кореист да хвърли светлина върху тези ни терзания, моля
Относно instant noodles- не вярвам в Корея да са като тези тук, кой знае нашите кое качество са
Произношението си мисля, че никога няма да успея да го постигна (за който и да е език) и това доста ме отчайва
Чак главоболия да ти донесе езика... по-скоро голям зор и оттам психическо неразположение
Един учещ корейски вече 2-ра година (не го учи в БГ) ми обясни, че азбуката се научава лесно, но граматиката създавала адските главоболия докато се схване... И това започва да ме притеснява, но пък поне ще се мъча над корейския най-накрая
Някой кореист да хвърли светлина върху тези ни терзания, моля
Това и на нас ни го казваха с огледалото като почвахме да учим немски.Kira написа: Един от учителите (унгарец) ме посъветва да стоя пред огледалото и да си повтарям докато не постигна нещо близо до унгарското ломотенеПредставете си сега 10 човека и всеки вкъщи виси пред огледалото и прави гримаси- кой нормален после ще си мисли, че филологията води до нещо добро...
![]()
![]()
-
Flowerchild
- В началото бе словото
Здравейте,колеги кореисти!!!
Значи ще сме повече от 15 човека?
Животът е цвят,а любовта мед от него.
- sweet_tedy
- В началото бе словото
След второ класиране момичетата са с 2 по-малко (вече 11) , при момчетата нямам представа дали има някакво движение 
- Amatsu
- В началото бе словото
С един по-малко сме, тоест вече сме четирима.