Сталин-Хитлер?

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

DID_miss написа:Malizia,ние също не си избираме единия от двамата диктатори,просто обсъждаме.Всъщност идеята на темата ми не беше Сталин ИЛИ Хитлер,а сблъсъка помежду им и последиците от това,но няма значение.Така или иначе няма как да избягаме от въпроса за личностите им...
Vintersorg,кажи нещо за блокадата на Ленинград,и аз искам да поназнайвам нещичко... :)
Днес свърнах с колелото до библиотеката и си взех първия том на руския роман "Блокада". Общо три тухли единички са...по 700 страници някъде. Но явно си заслужава! ЩЕ я изпапкам до октомври...
Не знам какво мога да ти кажа за Ленинград, дид мис! Просто всяка дума би била слаба и безполезна...така че нека ти пейстна едно кратко разказче, което ми показаха, за мащабите на ужаса и трагизма в тая злощастна война (за Ленинград е):

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЕДНА КУРАБИЙКА

Едно момченце минавало по заснежената улица. Насреща му се появил камион. Може би от фронта. Колелата буксували по заледения паваж, затова шофьорът карал бавно. Бил много ожесточен. По снега се търкаляли трупове и едва се мъкнели живи сенки, а той с нищо не можел да помогне. Тогава видял момченцето и изведнъж някаква неочаквана и особена жал свила сърцето му. Той ударил спирачка, измъкнал изпод седалката една курабийка, твърда като камък, притичал до момченцето и му я пъхнал в ръката.
Момченцето от изненада нищоне казало, а после, когато камионът свърнал зад ъгъла, опитало курабийката със зъби и се убедило, че е истинска. Сигурно сума време беше се валяла пд седалката сред парцалите, вмирисани на бензин, та самата курабийка също се била омирисала на бензин.
Момченцето вървяло и се вълнувало: какво да направи с курабийката? Вкъщи не я извадило от палтото и майка му, като минавала през коридора, попитала защо ли къщата мирише на бензин? Момченцето било решило да си я изяде през нощта, без никой да го види, и си легнало с курабийката. Майка му и баба му дълго не заспивали, а то се срамувало да ядеподзавивката, затова само огризвало щърбинките на курабийката. И тя от зъбчато колелце се превърнала в обикновено. Момченцето заспало с курабийката и цяла нощ сънувало камиони: те летели с ослепително блеснали фарове и въздухът наоколо бил напоенс аромата на бензин.
Момченцето се събудило рано, лежало с отворени очи и гледало как майка му се стяга за работа.Тя се обличала безкрайно бавно, сякаш обувките й, роклята, палтото тежали бог знае колко и й било тежко да ги вдигне. И когато майка му отишла в кухнята, момченцето скочило отлеглото, отхапало бързо последните три ръбчета и пъхнало курабийката в чантата на майка си.
Майката била лекарка. Тя минала да види болните и цял ден се занимавала с разни работи. А малко преди края на работното време бръкнала в чантата да извади някаква тетрадка и изумена извадила курабийката. Взела да се вглежда внимателно в лицата на колеги и болни и си мислела: някой от тях е, но кой? Но лицата им били същите като друг път и майката се объркала, понеже не знаела на кого да благодари. Когато си тръгвала, тя се усмихнала на всички и им казала: “Благодаря!”
Носела курабийката и се радвала. И просто усещала вече мига, в който ще я даде на сина си. И когато се прибрала, пак се учудила, защото изминала обичайния си път за двадесет минути по-малко отколкото винаги.
Вечерта тъжно прегърнала момченцето си и му подала курабийката. Момченцето така се слисало, че не искало да я вземе. После грабнало курабийката и с големия нож я разрязало на четири: две парченца за майка му и баба му, едно за него и едно заИсак, неговия приятел, който бил на смъртно легло.
Майката взела частта си, разрошила косата на момченцето си и му казала с някакъв променен глас:
-Добре...Такъв бъди...
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Скучна история.За сметка на това обаче, аз знам една разтърсваща.

Сега ще излъжа кога точно става това, по време или след ВСВ в СССР.
Тъй като едно дете много време не се появявало в училище
неговите съученици решили да отидат до тях, за да видят какво става.
Докато вървяли към къщата на детето съседите предупреждавали
да не влизат вътре.Те естествено не ги послушали.Когато влезли
вътре разбрали, че заради глада родителите му го накълцали и сложили
в буркани.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Нищо разтърсващо! Напълно нормална практика по време на големия глад.. В Украйна и Ленинградско са били толкова чести такива случаи че...
Колкото за историята дето показах...съвсем не съм искал да е разтърсваща от гледна точка на някаква сензация или нещо... Тук ставаше въпрос за чисто човешки прояви в едно трудно време...не за разкрития от страниците на ШОК.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Историята си я бива,да.Благодаря,че си си направил труда да я набереш.Между другото утре(1.09) по Discovery channel ще има World War II Day.Нали знаете,щом го дават по Дискавъри,значи е вярно :D
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Vintersorg написа:...не за разкрития от страниците на ШОК.
Тц, съученичка го е гледала по Дискавъри.
И да в твоята история става въпрос за човешките прояви,
но те остават някак на заден план.Същото е и с бурканите.
Никой не се интересува от тези "маловажни" неща.
Важното е в такъв момент да успееш да съхраниш
човешкото.Като при курабийката...

ДиД-Мисс - Знаеш ли в колко часа?
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

аз останах с впечатлението,че ще е цял ден,но може и да съм сбъркала.Предполагам,че ще направят микс от всичките си предавания,свързани с Втората световна война-т.е. и да не е цял ден,ще има доста често.
Аватар
Tripio
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Tripio »

Vintersorg написа:
Tripio написа:а, и Europa: не забравяй че точно Русия ни е покровителствала от освобождението насам.. може и да не ги е грижа много за нас, но поне имат полза от една силна България.. за разлика от западните държави :roll:
Tук каза свещена глупост, Трипио!
Именно Русия подписва тайно споразумение с Австро-Унгария да не допусне голяма държава на Балканите след Освободителната война... и именно Русия винаги е искала да сме по-слабички, та да чувстваме нуждата от Големия брат. Не омаловажавам ролята й, напротив! Но нека гледаме с факти! Та тя дори не подкрепя Съединението!
В интерес на истината, след Втората световна май само България от победените държави излзиа с териториални придобивки - Южна Добруджа, а тя ни е "подарък" от Германия...
доколкото знам, споразумението е било наложително, за да няма намеса от страна на Австо-Унгария и другите западни сили на страната на Турция.. така че тук сме на принципа "по-добре малко, отколкото нищо". а, и да добавя - след Сан-Стефанския договор, подписан от Русия, сме били доста големички 8) и след това Берлинския Конгрес ни смалява. по същата причина не подкрепя Съединението - дори и държава като тогавашната Русия не може да издържи на напрежението след 2 войни (Кримската и Руско-Турската).
и естествено че всяка държава ще ни иска по-слаби от тях, да сме зависими.. но поне Русия го прави по-деликатно :wink:

малко се отплеснахме от темата за ВСВ, сори.. и все пак на тези които се интересуват от Руско-Турската война, препоръчвам книжката (може и филма, но по-добре книжката) "Турски Гамбит" - има доста факти, и въобще войната се разглежда от една малко по-специфична гледна точка, а именно - на руски контраразузнавач.. айде няма да ви разправям, че няма да ви е интересно после ;)
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.

http://avatek.bg
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Boromir написа:... някъде четох, че той уж бил прототипът за Саурон, бре-бре :wink:
Тук си в грешка обаче, Толкиен специално беше подчертал че книгата му и персонажите от нея нямат нищо общо със събитията по времето на написването и. Мисля че даже го пише в предисловието към книгата от Толкиен.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Temporary написа:
Boromir написа:... някъде четох, че той уж бил прототипът за Саурон, бре-бре :wink:
Тук си в грешка обаче, Толкиен специално беше подчертал че книгата му и персонажите от нея нямат нищо общо със събитията по времето на написването и. Мисля че даже го пише в предисловието към книгата от Толкиен.
аз? В грешка? Хм :wink: :lol: Може, но аз не казах, че толкова безрезервно го вярвам написах "уж" :) Все пак обаче Хитлер е творил и добро, а Саурон - хм...само орки и златни дрънкулки :lol:
Изображение
mushroomhead
Легендарен флуудър

Мнение от mushroomhead »

Паган написа:Скучна история.За сметка на това обаче, аз знам една разтърсваща.

Сега ще излъжа кога точно става това, по време или след ВСВ в СССР.
Тъй като едно дете много време не се появявало в училище
неговите съученици решили да отидат до тях, за да видят какво става.
Докато вървяли към къщата на детето съседите предупреждавали
да не влизат вътре.Те естествено не ги послушали.Когато влезли
вътре разбрали, че заради глада родителите му го накълцали и сложили
в буркани.
За тази случка чух във филма на Дискавъри за Сталин-случила се е преди ВСВ в Украйна и го разказваше една много стара баба свидетелка на това...
Аватар
Док Холидей
В началото бе словото

Мнение от Док Холидей »

Vintersorg написа:Хихи...този някой сигурно съм бил аз. Обожавам тази тема, благодаря ти, добро момиченце, че направи тази тема!

Какво по-конкретно за този сблъсък? Двама силни мъже , в сблъсък между диаметрално противоположни и въпреки това близки по смисъл идеи и идеали. В резултат от този сблъсък загиват близо 50 000 000 човека.
Това е на кратко. Дайте по-конкретни под-темички, та да стане "вери нетипично" и да разцъкаме хубавото лафче в хубавата тема..

Кой е по-големият изверг от двамата според вас ?! Що ?
Я виж ти.

Здравей, уважаеми.
Форумното пространство в БГ явно се преброжда бързо щом от историческите форуми до СУ се стига за един миг.
Ако не се лъжа ти беше почитателят на Унтерганг с нещата за Инге или?
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

А ти кой си ?
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

а ЛС?
Аватар
Док Холидей
В началото бе словото

Мнение от Док Холидей »

Не обичам ЛС-та.
Ако ви удовлетворява мога да му пратя същия текст и на ЛС. :)
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Удовлетворява ме. Ако не ги обичаш - има и мейли за контакт :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”