Край!
Стажът и по информатика приключи. 5,50

Първи открих по математика и последен закрих по информатика изпитванията.
Предната седмица веднага след ваканцията беше така да се каже едно своеобразно запълване на време, за да се изчака удобна тема за изпитен урок. Под "запълване на време" не разбирайте губене на време - ден да мине, ден да дойде. Реших да им покажа интересни неща - Формуляр за въвеждане на информация в базата данни и за изчисления. Казано на прост език - показах им как да си нареждат в диалогов прозорец бутоните, текстовите полета, комбобоксчетата, чекбоксчетата и тн. с една дума казано - визуалните компоненти и как да извличат стойности от тях. Сгънах се от обяснения. То не засегнах Обектно-ориентирано програмиране, Структури от данни, визуално програмиране... ако някой преподавател от университета ме беше чул с какви прости думи обяснявам тези "твърде високоакадемични" неща, щеше да ме бие по главата. Но с подръчни средства - демек... досега знанията им по информатика, малко връзки с математиката, малко нови знания и всичко чатнаха. Без прошка!
Днес беше изпитния ми урок и голямата екстра е, че мултимедиен проектор се осигурява. Досега горките трябваше да бъдат на един куп около мен, че да им показвам.
Темата на урока беше "Заявка за селектиране". Среда - разбира се Micro$oft Acce$$. Какво представлява заявката - казано с думи прости - попълваш си критерии за търсене в база данни, напр. в zamunda.net..., цъкаш "Търси" и се извеждат записите, които отговарят на критериите, които си въвел. Направих си презентацията, първото нещо, което им беше интересно... представете си... как сменям слайдовете с телефона си. Не е нещо особено - лаптоп с bluetooth, телефон с bluetooth и функция "дистанционно" в режим "Presenter", но си е голяма гъзария.

На дъската обясняваш или се разхождаш - цъкваш си телефончето и си идват булети, сменят се слайдове без да се разкарваш до компютъра
Техниката беше първото лъскаво нещо в урока. Второто нещо беше - излятата информация в урока. Но не разбирайте само по себе си "изливане". Целият Microsoft Online Help го бях изял с парцалите и го адаптирах на ниво 10 клас. Както споменах горе за замундата... дадох им пример (за да разберат какво е заявка) с data.bg, zamunda.bg и разбира се mobilen.bg придружени с пищни скрийншотове от сайтовете. Формулярите за въвеждане ги бяхме правили предния час, сега оставаше само да се научим да изграждаме критериите. Естествено върху базата ни от предния час - колите под наем. Търсене по марка, модел, цвят, пари... все едно си отворете
http://mobilen.bg
Такива неща им обясних... и ги схванаха най-важното... Докато им кажа нещо и го изцъкват - тук-таме с леки помощи от моя страна. Бааааааххххтииии... Не се хваля - но урокът беше от супер класа за средно училище.
Приключи с гръмки овации, казахме си "думи прощални"...
И дойде моментът с асистента и госпожицата да направим разбор на урока. Естествено, бяха пленени от знанията ми.

И си го казаха явно. Но това не ме топли, защото си го знам, а искам да влея мой опит в учениците. Тааа... асистента и госпожицата се зарибиха да им показвам, кое как съм измайсторил.
Асистента каза - то хубаво показа сайтовете, можеше така така така... като цъкнеш бутончето търси и да излязат резултатите. Аз - "Че имам го направено." Демонстрирах го и реакциите
И допълних - "първия блок се полагат основите на знанието, в следващите часове се доразвива, напр. утре трябва да се направи в завършен вид"
Госпожицата ме погледна с много готина физиономия

която красноречиво говореше - "Ае да не съм толкова луда като тебе, че да правя такива неща"
Само дето не им казах, че едва ли не идвам от дискотека, спал съм 3 часа (чествахме РД-то на Ивенчето) и лъскавите неща, които им грабнаха окото ги спретнах за 10 минути.
Щяха да получат удар
Така е... Който е учил съвестно през годините, сега неминуемо дава резултати
Негативи, които изтъкнаха... сами се сещате, че затова не е 6,00... значи има отрицателни неща...
Извадиха ми от 9 кладенеца вода - ако това се случи, то няма да бъде така... все едно слушам лекциите по методика. Няма нужда да ви казвам, във всяка книга може да се прочетат недостатъци на преподаването и по-точно къде се крият потенциалните ями. ОК, не им оспорвам, грамотен съм, мога да чета книги, но нека да гледаме реално на нещата. Което им прави чест е, че не са злобни и гледат с положителност на хората, които знаят наистина. Ако беха некой злобни, щяха да ме изселят. Признавам, че са готини. Като не се хванаха за знанията, започнаха да ме нищят по методика.
Представете си - дадоха ми пример, че човек може да не ги знае толкова нещата, знае ли методиката, ще изнесе урок.
Оффффф... досега все методисти печени из училищата без да знаят за какво иде реч и затова сме на това ниво.
Пак казвам - не се правя на голямата работа, имам доста върху какво да работя по отношение на СТАНДАРТНАТА методика, не крия, че на бира да седнем да разцепваме аксеса повече ми пасва отколкото в училище за 2 по 40 минути.
п.п. аз кандидатстуденти съм готвил... без времеви ограничения. На по бира... обяснявам нещо... пича (пичката) решават задачите... в това време пия биричка и ми хрумват щуротии... коментираме... обяснявам следващ материал... пак задачи...
И винаги са постигали желаните резултати, дори с 20-40 стотни повече, което кача от 0.60 до 1.20 в бала за кандидатстване. Кой ти ги дава?
Въобще не ми се нрави - еди колко си минути и да си гледаме часовника, и да вземем парата.