Стажът - Радини вълнения vol.2

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Re: Стажът - Радини вълнения vol.2

Мнение от Бeтон »

Готово, приключих със стажа по математика!
Отличен 5,50 8)
Както Дони обича да се изразява - когато изпълнението е толкова добро, пропуските няма нужда да се споменават :)
Интересното е, че от потока първи бях изпитан аз.

В 9ж загрях, на междучасието коментирахме нещата, които трябваше да изчистя за представлението в 9е пред Гушев от катедрата.
Оф, пък как ми звънна телефона. Бях си го оставил включен, за да чакам обаждане от Гушев - кога, къде... звънна ми един с който въртяхме джамбазлък, че му пристигнала пратката с Еконт. А 9ж колко мирни и кротички бяха :shock: :shock: :shock: :shock: Добре, че не ми звънна друг, на който съм сетнал я откъс от - "Шумно ли го правя", "Гаси тока" и да не изброявам :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Така щяха да станат шумнички...

А днес въобще не можех да викам. Гласа ми беше паднал като на айдъл след участие в малък концерт. :lol: :lol: :lol: :lol: Петък, събота по дискотеки, в неделя се простудих на Невски...

Казахме си чао... приятно ми беше и така :)

Сега трябва да попълня некъф списък с уроци по дати. Така да не ми се ходи до това ФМИ... Ще ми се с Еконт да им го пратя в катедрата за моя сметка. По-изгодно ще ми излезе. Отколкото да ходя, да чакам някой благоволил да отиде на работа и да си губя времето, което мога да го използвам примерно за лежане :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Далеч по-ползотворно от ходене във ФМИ. Втръснало ми е там!

От другата седмица започвам по информатика в 23-то и докато започна, трябва да спирам за ваканцията. Тая година ега ти лежането.
Некви изборни ми започват от 1-ви април, ама те нека си започват. Отивам на първата и последната лекция :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Ха-ха! Бетон е готов даскал! Тежко му на училището.... :wink:
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

Бетоне, хвани си някоя италианска паралелка в 23то(от по-големите) и ще бъдеш щастлив собственик на клас с 23 момичета и едно момче(което е по-вероятно да е с объркана ориентация)

(=

а да...и се радвай, че не ти се е паднало 138о или 119:) 145 не го обсъждам- там са само футболисти^^
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

На 119-то кво му е?
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Да уточня за раджата и другите фенове. :lol:

Училище и паралелка не може да ти се паднат абсолютно случайно.
Училищата се договарят чрез министерството, водено от главен некадърник Даниел Вълчев. Вътре в самото училище учителите по съответните предмети изяват желание да работят със студенти или просто изпитват остра нужда от 50 и няколко лева. Не е малко. Една гума 155/70/13 струва толкова.
Вече ясно ли е, че избираш между 10-тина (няма и толкова) училища и след това между 2-ма, 3-ма учителя и чак тогава между 2-3 класа според зависи на колко преподава учителя.

В понеделник ще видя юнаците от 10 Хикс клас от 23-то, ще разкажа как е било, нямате проблеми. Ще им говоря и после ще упражним - връзки между таблици в базата данни, филтриране, сортиране, ако ви говорят нещо.
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Значи на 10 в съм. Профил са - "Технически немски език с ИТ".
Питах ги какво са правили... веднага групом "трябва да говорим за връзки..."
:lol: :lol: :lol: :lol:
Добре, че ми казаха, не знаех. Все пак реших да проверя дотук как са нещата, че да не увиснат всякакви връзки.
Драснах елементарна табличка на дъската и за числовото поле им казах да напишат условие така че да не може да се въвеждат неотрицателни числа.
Реакциите :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch:

Отворих една тетрадка... какво да ви кажа - все едно съм натиснал F1. Такъв подробен хелп... нямам думи колко диктуване и писане е паднало. А моята задачка беше за 10% от написаното. Занимавахме с това... колко време, а по предварителните ми очаквания въобще не трябваше да е проблем.
От всичкото са запомнили една малка част. Запомнили основните типове Number, Text, Date, задълбах малко, ударих на камък - "яяяяяя нататък".
Ооооо, да забравят, че ще практикувам Диктовка от Читанка. Както се вижда - ползи нулеви. Хелп на български си има в интернет, аз само казвам как се прилагат нещата, защото се предполага, че трябва цялата теория по информатика досега да им е ясна. Базите са съвкупоност от всичко.
А втория час е Game Time. За цял блок си разпределих нещата, наложи се да ги компресирам.
Утре аз ще пиша на единия компютър да е по-експедитивна работата, после ще поупражнят до края на часа... Ооо да - да не пропусна факта, че им предстои непосредствено след това ваканция.

Иначе са кротки агънца, а между другото в цялото училище наблюдавам строг порядък.
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Продължавам с ултра модерната методика. 8)
Всъщност тя не е нищо ново, но в средното образование почти никой не я прилага, да не кажа никой.

Показах им как се правят днес формуляри (Forms) в аксеса. Обясних концептуалния модел и направих няколко примера чрез демонстрация.

Да диктувам в тетрадките - цъкни тук, щракни-пръкни там, па да се появи онатам... НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Посочих им българския онлайн хелп на майкрософт, който е много добър. Дори подробността му е негатив. :)

За ваканцията им назначих крупно домашно, за да се упражняват. Задачи от типа - направете таблица с 5 служителя, ЕГН-тата да са ID... нееееее. Моята задача е екстравагантна. 8) Всеки сам да си намисли за какво да му е базата, демек темата на домашното.
Дадох пример със стоки в магазин. Поли работи в кафе - чудесно... може да въвежда напитки, да ги класифицира на топли, студени, алкохолни...
Естествено дадох напътствия - да имат 3-4 таблици естествено с връзки между тях, да има условия при въвеждане на информацията, да има подтипове и въвеждането да става с красиво формулярче.

Оставих си мейла, препоръчах им поетапно да ми пращат нещата, че да им давам напътствия в хода на нещата.

И след това като вземем заявки и рапорти, ще си обогатят започнатото... търсачката на дата.бг пасти ще яде!

Разликата с висшето образование:
- не се казват източници в детайли
- проектите се пращат само в завършен според обучаемия вид

Тъй като е средно, показвам им къде да четат, насърчих ги да не ми жалят мейла с базички, защото кутията на mail.bg вече е 10ГБ.

Подушвам, че Кацарска като като се върне от болничен непосредствено след ваканцията ще ме гълчи задето съм пропуснал частта с диктовката :oops: :oops: :oops: :oops:

С ръка на сърцето казвам, че тази методика е 53 пъти по-ефективна от традиционната. Особено при сериозно отношение, цена няма.

Така се прави плавен преход към ВУЗ.
Спомням си случки от първи-втори курс, та даже и трети.
Отзиви на колеги - Тоя (тая) нищо не обяснява, само говори там някакви неща... Как нищо не обяснява, бе! Това че те мързи да се упражняваш вкъщи, да търсиш източници и чакаш да пишеш като абдал, това е отделен въпрос. Обяснява ти се концепцията, дават ти се примерчета, всичко вече нататък е работа по съвест.

Висшият пилотаж се състои в това, обучаемите сами да откриват закономерностите за обектите, явленията и процесите. Сигурно не ви казвам нищо ново и мисля, че доста обучаващи го знаят, но дотам.
Спирам, да не издавам професионални тайни 8) само загатнах какво правя всъщност.
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Къде да се обадим, за да те определят за базов учител и така да надъхваш и други студенти за учители? Или за асистент по методика във ФМИ....? :)
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Joker написа:Или за асистент по методика във ФМИ....? :)
Нека да измислим друго решение :) Ако чаках катедрата да ме надъхват (има свестни там, в остатъка от преподавателския екип на ФМИ - не чак такъв е процента на свестните, меко казано)... между другото ме надъхаха хора от катедрата "Информационни технологии", която се е отцепила от "Обучение по математика и информатика" няколко години от демокрацията.
Имаше факири в преподаването. На казано 1 на лекция, ти после си научаваш 10, разбира се ако си настояваш сам над себе си. Такава увеличителна пропорция е чудо. Обикновено се запомня по-малко отколкото е казано на лекция, радващ случай е съотношение близко до 1:1.
Да не пропусна доцентката по Педагогика, колегите от Педагогическия факултет перфектно я знаят... какво да ви кажа - да накара индиректно мързеланки да четат книги от комунистическо, за да си направят проектите... някак си звучи фантастично.

Кофти е, че в България е докарана до положението... може да ти харесва дадена професия и вътрешно да си убеден, че на друго място няма да се чувставш така в свои води, идат коментарите:
- А, к'ви са тия пари?

Един вид излизаш еба ти будалата. Такава е реалността в момента. :evil:

Да не говорим за хора, на които въобще не им е там мястото, но вземат пари. А че чичовото по-добре би се реализирало като чисти кенефите, е друг въпрос. Ще се оправи България. Ще се оправи точно утре!
Аз вътрешно се радвам - щом на никой не му се става учител, значи има малко будали в България... Какво по-радостно?
Но защо все сме в кофти положение, като всички са отракани хора и въобще не са будали... "ей тая работа не ми е ясна".

Не съм влязъл в Университета по принуда, не съм учил специалността по принуда, няма да работя работа по принуда...
Пожелавам го на всеки.
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Бетоне,
малко хора работят само на едно място, а СУ е доста добро като първо работно място... Примерът е доста пред очите ми... :wink:
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Методиката ми дава резултат само с няколко часа. 8)
Както ви казах - първата работа на Кацарска беше да ми иска сметка, за какво не съм диктувал, та вчера си играхме на Родна реч омайна сладка (даже в голям процент не е и родна), като вписахме в тетрадките всичко от предишните два пъти и се подготвихме за контролното днес.

Днес им пуснах задача - всичко 6-ци без двама. Цанко се шматароса и избяга от "устната част", Кацарска настоя за двойка, аз му отворих работата, сложих му 5 пък и имаше още малко за довършване. На Паолина 2 часа се оказаха недостатъчни и в крайна сметка 4.

В какво се състоеше задачата - да направят базичка за фирма, която предлага "Rent A Car" от две таблици с коли и клиенти, да ги свържат в релация 1:1, да въведат 15 коли и 10 клиента с формуляри за въвеждане.
Като цяло съм доволен и някои демонстрираха неща, които съм ги казвал, но не ги исках задължително днес, само можеха да донесат бонуси, защото клоняха към второ равнище.
Иначе те са радостни от факта, че си повишиха успеха при мен... правиха ми четки, че добре съм обяснявал :lol: :lol: :lol: :lol: Кацарска - "Само шестици ли им сложи?"
Все пак успеха се дължи и на колективната работа, която се наблюдаваше :lol: Пък им помагах малко. Кацарска беше против. Понеже аксеса е тъпо майкрософтско произведение, пищи яко при нередност, а те все още нямат опит, аз просто им помогнах в борбата с аксеса и така им спестих доста време в лутане. Не е редно да се пишат ниски оценки по несъщество. И аз съм си патил от Майкрософт по време на изпит, знам какво е :evil:
Направо цепнаха бингото вчера да не им сложа отгоре до долу двойки, защото грам не бяха направили домашната си работа.
А аз исках същото от тях, само че не да им казвам какво-що, а да си измислят самите те. Явно им е трудно. Не виждат, че всичко около нас е бази от данни - форуми, файлови сървъри, стоковата база в магазин, меню в заведение...

Давах им всевъзможни примери. За формуляр взех една бланка от Еконт Експрес (преди седмици ползвах услугите им) и им обясних всичко по нея - свързани, несвързани контроли, изчислителни...
Цялостната ми идея е, да не се говорят неща без почва, а да са базирани на реалността.
Днешната задача примерно ще им е от полза, когато паркират в синя зона и си въведат правилно рег. номер на автомобила според указаната "Input Mask" на табелата :) 90% от скобите са от неправилно въвеждане! Един приятел го скопчали, обаче бил пратил СМС и потърсил обяснения, оказало се че допуснал лека грешка и моче'ата му обяснили, че 90% от скобите са за изтърване на знак, добавяне на интервал и пр.

А Паола като се изцепи за Толбухин и "ТХ"... аз - "ааааа, недей така. Изместваме по популярност РК-то 8) "
Всичко за един лев написа: Наличието на РК, КН или в най-краен случай ВН в номера качва съответно 15, 10 и 5 коня. Ако Голфът се кара в София, конете може да се удвоят. Ако шофьорът наистина е от някой от тия градове и кара в София, гореизброените коне се утрояват. Ако драйверът е от тия градове и си кара в града, конете падат наполовина.

За североизточна България правилото важи и при номера от типа ТХ и Н, също така и от по-южните щати като У
Не карам голф (пази Боже), но така или иначе рег. номер сам по себе си утроява конете :lol: :lol: :lol:

Наличието на кола с рег. номер ТХ в базата кача с единица оценката. Шегувам се :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ако изпита ми не е идната седмица, ще им покажа, как да направят същата тази задача професионално, с интерфейс удобен за клиенти и служители на фирмата. Ще схванат, сигурен съм.
Дори и Кацарска се зариби, като й показах, какво съм направил досега. Страхувам се да го доразвия съвсем с маниащини, че ще стане проект за 6-ца във ФМИ.
Въпроса е да схванат концептуално нещата. И като отидат в банка, примерно, да се представят като грамотни хора.
Това трябва да се проповядва в часовете, а не некви идиотщини като оценки, отсъствия, от които се самозадоволява само учителя :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

п.п. не съм бил писал отсъствия и закъснения. Също било проблем. :scratch: :scratch: :scratch: :scratch: :scratch:
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Разбира се, че трябва да пишеш отсъствия и закъснения. Щото децата са твоя отговорност докато се водят на училище, а ако се случи нещо с дете (по време на твой час), което не е било на училище, но ти не си писал отсъствие, ти си виновен. :)

И защо "Не карам голф (пази Боже)"? ?? Кво му е на голфа?
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

По повод отсъствията - онзи ден пуснаха заповед, специална за 23-то, според която дори и да не влязат в някой час, да не излизат от двора. И ги питах - добре, топки има ли, които да се осигурят за тези, решили, че някой час е тъп или просто не са си научили, а предупреждението от предния час е - "цял час изпитване".
Идеята ми беше избягалите от час поне да поиграят в това време на двора, те се хванаха за думата "топки". Аз им диктувам "контроли", те ми казват "кондоми".
И говоря за значението на контролите, те ме питат - с кондоми или без. :scratch:
Понеже на тази тема можем да си говорим доста, отговорих им с няколко думи - "А, както решите, но евентуални лоши последици трябва да са ви известни. И ако в часа този въпрос би имал значение, не знам просто...".
Яко смях :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Тааааа... мислят за такива неща :jerk: , ще ги забаламосваме - да не напускат двора и подобни глупости.

А аз като си спомня... бягахме от часове да поритаме, защото часовете по физкултура бяха недостатъчни... ееееех, колко непорочни дечица сме били. :angel4:

По вторта част.
Нали знаеш фолклора за голфарите :)
Нито съм такъв
http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%93% ... BB%D1%84_2

Нито съм представител на откачалките във ФМИ с най-големия вожд Светлин Факоф
http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%A1% ... 0%BE%D0%B2

Двете статии са уникални :tatice_03:
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Знам фолклора за голфарите и т.н. Тва обаче кво пречи да краш Голф? >.<
То да не е задължително ако караш Голфче да си към една от двете категории, които посочи ?
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Край!
Стажът и по информатика приключи. 5,50 8) Първи открих по математика и последен закрих по информатика изпитванията.
Предната седмица веднага след ваканцията беше така да се каже едно своеобразно запълване на време, за да се изчака удобна тема за изпитен урок. Под "запълване на време" не разбирайте губене на време - ден да мине, ден да дойде. Реших да им покажа интересни неща - Формуляр за въвеждане на информация в базата данни и за изчисления. Казано на прост език - показах им как да си нареждат в диалогов прозорец бутоните, текстовите полета, комбобоксчетата, чекбоксчетата и тн. с една дума казано - визуалните компоненти и как да извличат стойности от тях. Сгънах се от обяснения. То не засегнах Обектно-ориентирано програмиране, Структури от данни, визуално програмиране... ако някой преподавател от университета ме беше чул с какви прости думи обяснявам тези "твърде високоакадемични" неща, щеше да ме бие по главата. Но с подръчни средства - демек... досега знанията им по информатика, малко връзки с математиката, малко нови знания и всичко чатнаха. Без прошка!
Днес беше изпитния ми урок и голямата екстра е, че мултимедиен проектор се осигурява. Досега горките трябваше да бъдат на един куп около мен, че да им показвам.
Темата на урока беше "Заявка за селектиране". Среда - разбира се Micro$oft Acce$$. Какво представлява заявката - казано с думи прости - попълваш си критерии за търсене в база данни, напр. в zamunda.net..., цъкаш "Търси" и се извеждат записите, които отговарят на критериите, които си въвел. Направих си презентацията, първото нещо, което им беше интересно... представете си... как сменям слайдовете с телефона си. Не е нещо особено - лаптоп с bluetooth, телефон с bluetooth и функция "дистанционно" в режим "Presenter", но си е голяма гъзария. 8) На дъската обясняваш или се разхождаш - цъкваш си телефончето и си идват булети, сменят се слайдове без да се разкарваш до компютъра :) :P :P :P :P :P :P
Техниката беше първото лъскаво нещо в урока. Второто нещо беше - излятата информация в урока. Но не разбирайте само по себе си "изливане". Целият Microsoft Online Help го бях изял с парцалите и го адаптирах на ниво 10 клас. Както споменах горе за замундата... дадох им пример (за да разберат какво е заявка) с data.bg, zamunda.bg и разбира се mobilen.bg придружени с пищни скрийншотове от сайтовете. Формулярите за въвеждане ги бяхме правили предния час, сега оставаше само да се научим да изграждаме критериите. Естествено върху базата ни от предния час - колите под наем. Търсене по марка, модел, цвят, пари... все едно си отворете
http://mobilen.bg
Такива неща им обясних... и ги схванаха най-важното... Докато им кажа нещо и го изцъкват - тук-таме с леки помощи от моя страна. Бааааааххххтииии... Не се хваля - но урокът беше от супер класа за средно училище.
Приключи с гръмки овации, казахме си "думи прощални"...

И дойде моментът с асистента и госпожицата да направим разбор на урока. Естествено, бяха пленени от знанията ми. 8) И си го казаха явно. Но това не ме топли, защото си го знам, а искам да влея мой опит в учениците. Тааа... асистента и госпожицата се зарибиха да им показвам, кое как съм измайсторил. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Асистента каза - то хубаво показа сайтовете, можеше така така така... като цъкнеш бутончето търси и да излязат резултатите. Аз - "Че имам го направено." Демонстрирах го и реакциите
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
И допълних - "първия блок се полагат основите на знанието, в следващите часове се доразвива, напр. утре трябва да се направи в завършен вид"
Госпожицата ме погледна с много готина физиономия :joker: която красноречиво говореше - "Ае да не съм толкова луда като тебе, че да правя такива неща"
Само дето не им казах, че едва ли не идвам от дискотека, спал съм 3 часа (чествахме РД-то на Ивенчето) и лъскавите неща, които им грабнаха окото ги спретнах за 10 минути.
Щяха да получат удар :cyclopsani: :cyclopsani: :cyclopsani: :cyclopsani: :cyclopsani: :cyclopsani: :cyclopsani: :cyclopsani:
Така е... Който е учил съвестно през годините, сега неминуемо дава резултати :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Негативи, които изтъкнаха... сами се сещате, че затова не е 6,00... значи има отрицателни неща...

Извадиха ми от 9 кладенеца вода - ако това се случи, то няма да бъде така... все едно слушам лекциите по методика. Няма нужда да ви казвам, във всяка книга може да се прочетат недостатъци на преподаването и по-точно къде се крият потенциалните ями. ОК, не им оспорвам, грамотен съм, мога да чета книги, но нека да гледаме реално на нещата. Което им прави чест е, че не са злобни и гледат с положителност на хората, които знаят наистина. Ако беха некой злобни, щяха да ме изселят. Признавам, че са готини. Като не се хванаха за знанията, започнаха да ме нищят по методика.
Представете си - дадоха ми пример, че човек може да не ги знае толкова нещата, знае ли методиката, ще изнесе урок.
Оффффф... досега все методисти печени из училищата без да знаят за какво иде реч и затова сме на това ниво.

Пак казвам - не се правя на голямата работа, имам доста върху какво да работя по отношение на СТАНДАРТНАТА методика, не крия, че на бира да седнем да разцепваме аксеса повече ми пасва отколкото в училище за 2 по 40 минути. :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft: :pukeleft:

п.п. аз кандидатстуденти съм готвил... без времеви ограничения. На по бира... обяснявам нещо... пича (пичката) решават задачите... в това време пия биричка и ми хрумват щуротии... коментираме... обяснявам следващ материал... пак задачи...
И винаги са постигали желаните резултати, дори с 20-40 стотни повече, което кача от 0.60 до 1.20 в бала за кандидатстване. Кой ти ги дава?

Въобще не ми се нрави - еди колко си минути и да си гледаме часовника, и да вземем парата.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”