В средното образование има квоти. Поне в моята гимназия имаFilosoff написа: Да не би и в средното образование да трябват квоти?
колко е важно да бъдем отличници (пълни) (21.08.2005)
По принцип образованието наистина е право а не привилегията но за интересуващите се тенденцията показва че образованието все повече се превръща в стока която непрекъснато покачва цената си а стабилните доходи на хората в европа например им позволяват да плащат тази цена но нещо друго е по-важно-ТЕ ЗНАЯТ колко е зле да си без образование не защото те някога са били в това положение а защото са виждали такива хора Така че "право-образование-власт" 
- Himera
- Летописец Виртуоз
- Обратна връзка:
Попринцип в моето даскало също имаше квоти. Трябваше на клас да сме около 24-28, не помня вече, но момчетата трябваше да са до 8 някъдеCrematory написа:В средното образование има квоти. Поне в моята гимназия имаFilosoff написа: Да не би и в средното образование да трябват квоти?Випускът бяхме 150 - 100 момичета и 50 момчета.
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Хм,да си дам и аз неекспертното мнение по темата.1-во според мен няма никакво значение дали си пълен отличник,просто отличник,посредствено нормален студент или тройкаджия-важното е да минеш границата 2.99.2-ро има редица случаи,в които някой,научил всичко(назубрил или разбрал,няма значение) има 2 на изпита,просто защото на изпитващия така му е кефнало.сега този човек какъв е-отличник,зубър????3-то има и такива,които нищо не знаят и на изпита 6.Главен виновник-пак изпитващия.А този човек какъв е?И в крайна сметка какво ви пречат подобни индивиди?На който му се учи,да учи.На който не-да го докарва от акъл.Пък който го няма и не му се учи-да се оправя както може.Разни хора,разни идеали.
Дам..... имах предвид общо - всички деца учат средно т.е. всички би трябвало ако искат да могат да учат висше... така ще стигнем до чатсните университети, а аз ще ви контрирам че там студентите не ги броят още за хора, което пък ще доведе до някое гневно изявление на някой който мисли че обиждам съответните частни институции, а пък аз ще кажа че не е така, после някой ще допрочете грешно и ще ме обвини за лузър, друг за ретрограден, трети пък за еретик (т.е. свръх реформатор, четвърти за кризата в персийкия залив.... и всичко това ще ми е много интересно обаче темата ще се задръсти още и още повече ... Затова който иска да отговори на следните въпроси и да приключим :
1. Смятате ли че в университетите има момчета, неправомерно заели местата на момичета - както намекват от хелзинския комитет?
2. има ли корупция при кандидатстване?
3. Смятате ли че днес ученици и студенти повече учат и са по-информирани от тези преди 15 години (тъй като успеха сега е много по-висок от тогава)?
4. Мислите ли че класирането по успех е правопорционално на едно хипотетично класиране по способност?
5. Защо по дяволите ви интересува тази тема?
1. Смятате ли че в университетите има момчета, неправомерно заели местата на момичета - както намекват от хелзинския комитет?
2. има ли корупция при кандидатстване?
3. Смятате ли че днес ученици и студенти повече учат и са по-информирани от тези преди 15 години (тъй като успеха сега е много по-висок от тогава)?
4. Мислите ли че класирането по успех е правопорционално на едно хипотетично класиране по способност?
5. Защо по дяволите ви интересува тази тема?
1. Не. Смятам че без квоти % на влезлите момчета ще се увеличи малко. Но ако квотите са 50-50 тогава около 10-15% от момчетата ще са ощетили момичета - просто виже колко са кандидатите момчета и колко момичета - и това е също храна за размисъл.
2. Ужасно много хора влизат през задния вход и това ощетява труда на тези които се съзтезават честно.
3. Днес образоваността е на по-ниско ниво - за разлика от оценките
4. Смятам че има разминаване и то се получава от ужасно лесно написаните 6-ци.
5. интересува ме защото ми омръзна някакви анонимници от разни комитети да си мсилят, че могат да пренареждат българското общество все едно им е килера на вилата или подобно.
Това е. Който иска да отговаря, а който иска да пише по разни други дирекции или да отправя гореспомените (или подобни) обвинения да го направи чрез ЛС или на друга тема например "За греховете на един философф" хихи
2. Ужасно много хора влизат през задния вход и това ощетява труда на тези които се съзтезават честно.
3. Днес образоваността е на по-ниско ниво - за разлика от оценките
4. Смятам че има разминаване и то се получава от ужасно лесно написаните 6-ци.
5. интересува ме защото ми омръзна някакви анонимници от разни комитети да си мсилят, че могат да пренареждат българското общество все едно им е килера на вилата или подобно.
Това е. Който иска да отговаря, а който иска да пише по разни други дирекции или да отправя гореспомените (или подобни) обвинения да го направи чрез ЛС или на друга тема например "За греховете на един философф" хихи
Да опитам и аз!
1) Мисля, че първоначалната идея на квотите е била да вкара някаква справедливост в приема по дадена специалност като няма големи разминавания между половете като брой и бал. Ще се съгсалите с мен, че е невъзможно да се определи нещо подобно с точност. За това по мое мнение квотите са излишни.
Все пак прекият ми отговор е НЕ! Не мисля, че когато се пресмята коефициента на интелигентност на даден човек се гледа пола, освен от статистическа гледна точка. Но също така не мисля, че разминаванията между определените бройки и желаещите да влязат дадена специалност е голямо. Така, че ПРЕЦАКАНИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА (както писах вече), както от момчетата, така и от момичетата!
А ако иам хора, които са влезли на местото на някого, то това са именно тези с пачките, което отговаря на въпрос 2.
2) Да има го този момент, макар да не съм пряко засегната от това.
3)Това са два въпроса. Че сме по-информирани няма спор. И достъпът ни до информация е много по-лесен и богат. А дали учим повече??? Не! Риторичен въпрос. Логиката е ясна: за дадена оценка изискват по-малко ( в сравнение с преди )... съответно се учи по-малко и така. Пример: някои учители изискват едно определение за 3, а други основата на половината учебник за същата оценка. В момента са повечето от първия вид, а преди са били повече от втория. Това е!
4) От предишния въпрос следва отговорът на този : НЕ!!! Оценките днес не са обективен измерител (повечто).
5)Ау! Този въпрос май най-много ме затрудни! Ами нямам конкретна причина. Може би, защото си падам по конфликтните теми, ситуации и изобщо. Обичам спора. Предполагам за това
!
1) Мисля, че първоначалната идея на квотите е била да вкара някаква справедливост в приема по дадена специалност като няма големи разминавания между половете като брой и бал. Ще се съгсалите с мен, че е невъзможно да се определи нещо подобно с точност. За това по мое мнение квотите са излишни.
Все пак прекият ми отговор е НЕ! Не мисля, че когато се пресмята коефициента на интелигентност на даден човек се гледа пола, освен от статистическа гледна точка. Но също така не мисля, че разминаванията между определените бройки и желаещите да влязат дадена специалност е голямо. Така, че ПРЕЦАКАНИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА (както писах вече), както от момчетата, така и от момичетата!
А ако иам хора, които са влезли на местото на някого, то това са именно тези с пачките, което отговаря на въпрос 2.
2) Да има го този момент, макар да не съм пряко засегната от това.
3)Това са два въпроса. Че сме по-информирани няма спор. И достъпът ни до информация е много по-лесен и богат. А дали учим повече??? Не! Риторичен въпрос. Логиката е ясна: за дадена оценка изискват по-малко ( в сравнение с преди )... съответно се учи по-малко и така. Пример: някои учители изискват едно определение за 3, а други основата на половината учебник за същата оценка. В момента са повечето от първия вид, а преди са били повече от втория. Това е!
4) От предишния въпрос следва отговорът на този : НЕ!!! Оценките днес не са обективен измерител (повечто).
5)Ау! Този въпрос май най-много ме затрудни! Ами нямам конкретна причина. Може би, защото си падам по конфликтните теми, ситуации и изобщо. Обичам спора. Предполагам за това
ОТ ВСЯКА СИТУАЦИЯ ИМА ИЗМЪКВАЦИЯ!!!
1.Да,смятам че има момчета,които са неправомерно заели местата на момичета.Това,обаче не означава,че квотите трябва да се праемахнат.Очевидно е,че момчетата са по-прецакани в средното училище,което пък рефлектира върху оценките от дипломата и съответно върху бала им в КСК.
2.Toзи въпрос е излишен,всички знаем че има корупция в кандидастването.На мен не ми е попречила по никакъв начин.Напротив,мотивира ме да натрия носовете на някои хора.
3.Това е сложен въпрос.Лично според мен сега се учи по-малко,но се научава повече.Давам пример:Когато родителите ми са били студенти(не преди 15,преди 20 години),са имали предмет "история на БКП".О,да научавали са ги нещата,но нищичко не са разбирали.Според мен в това няма никакъв смисъл.Така е било и с много други предмети.А и преди 15 години никой не е имал стимул да учи и да се развива."Учението" на учениците е било продиктувано от суровите мерки за дисциплина,нещо,в което също не виждам смисъл.Съгласете се ,че в наши дни децата израстват много по-рано,благодарение на достъпа до информация,което им помага и в учението и в многото други проблеми,с които се сблъскват по време на ученическия и студентския си живот.
4.Разбира се ,че не.Но в крайна сметка трябва да има някакъв критерий.На мен това ми се вижда най-удачният.
5.Ей така,да става лафчето.И да се обогатяваме един друг.Това също е вид информация.
2.Toзи въпрос е излишен,всички знаем че има корупция в кандидастването.На мен не ми е попречила по никакъв начин.Напротив,мотивира ме да натрия носовете на някои хора.
3.Това е сложен въпрос.Лично според мен сега се учи по-малко,но се научава повече.Давам пример:Когато родителите ми са били студенти(не преди 15,преди 20 години),са имали предмет "история на БКП".О,да научавали са ги нещата,но нищичко не са разбирали.Според мен в това няма никакъв смисъл.Така е било и с много други предмети.А и преди 15 години никой не е имал стимул да учи и да се развива."Учението" на учениците е било продиктувано от суровите мерки за дисциплина,нещо,в което също не виждам смисъл.Съгласете се ,че в наши дни децата израстват много по-рано,благодарение на достъпа до информация,което им помага и в учението и в многото други проблеми,с които се сблъскват по време на ученическия и студентския си живот.
4.Разбира се ,че не.Но в крайна сметка трябва да има някакъв критерий.На мен това ми се вижда най-удачният.
5.Ей така,да става лафчето.И да се обогатяваме един друг.Това също е вид информация.
Пълна заблуда е , че се знае повече.
От скромните ми лични наблюдения неграмотността расте с всяка изминала година.а най - лошото е , че младите имат безпочвеното самочувствие , че понеже живеят в "информационно общество" , са по - напред и няма никаква нужда да учиш...Голяма грешка...Вярно , че има още останали кадърни и амбициозни хора , но те са изключение.Повечето, поне които са около мен , нямат никакъв интерес към ученето , а гледат да "вземат тапия за некво висше"( цитат)
Да не говорим за подрастващите - нямам думи - името не могат да си напишат правилно , а за знания или за обща култура въобще не ми се коментира...
- dimo
- Site Admin
- Специалност: РСМТ, магистратура
- Курс: семестриално завършил
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10001
- Обратна връзка:
Е, ако е пълен некадърник няма как да влезе - иска се поне 3 да има на изпита. Доколко е добре да влизат близнаците е спорен въпрос, но със сигурност близнаците в доста от случаите имат доста голяма връзка и необходимост да са заедно (може би това си е върпос на възпитание). Пък и ако е толкова некадърен, това значи че още на следващата година ще освободи място за прехвърляне на някой, който е записал специалност не по желание.caramele написа: п.с. А какво ще кажете за това-двама близнаци, единия е абсолютен некадърник но брат му е генийй и заради втория влизат и двамата и то специалност с доста висок бал-т.е. някой изпада заради първия?
- dimo
- Site Admin
- Специалност: РСМТ, магистратура
- Курс: семестриално завършил
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10001
- Обратна връзка:
Е тук и не съм съвсем съгласен. Не мисля, че докато съм на 10-12-15 мога да реша от какво ще имам нужда и от какво не. И наистина мисля, че преди 15 години хората са били далеч по-малко ограничени отколкото сега. Мисля, че това че знам донякъде що е компютър хич не променя факта, че не знам половината (или колкото и да е там) столици на държави по света, които едно време като бях на 5 години знаех, защото дядо ми ме учеше и защото всичко ми беше интересно.DID_miss написа:Зависи какво имаш впредвид под "научаване".За мен не е важно да хванеш учебника и да го изядеш с кориците.Важно е какво точно научаваш и как го ползваш по-нататъкСъгласи се,че преди 15 години,колкото и да са учили хората,все са си оставали крайно ограничени.То ги има и сега такива де.
И си мисля, че беше доста по-полезно за мен да чета списание "Космос", което почти всеки е четял, отколкото днешните "Шок", "Лична драма" и безконечните бразилски/аржентински/пр. сериали по ТВ.
Ужасно много според мен означава 9 000 от 10 000 приети. Не знам как си представяте КСК, но според мен няма нищо подобно. Дори да има влезли през задната вратичка, не смятам че процента доближава дори 1 %. Не мога да си представя как някой ще си плати и за оценките в гимназията, и за темите/задачите или каквото и да е там, пък и за цялостното завършване на университета. Пък и дори да го направи, то ще си е пълна загуба на пари - за какво му е университет, след като си има парите, връзките и всичко необходимо за "щастлив" живот?Filosoff написа:2. Ужасно много хора влизат през задния вход и това ощетява труда на тези които се съзтезават честно.
Не търсете корупция в КСК - аз имам някакви надблюдения как протича класацията и мога да кажа, че пред вратата на колегите нито свине се мотаят, нито дебеловрати с куфачета. Че има корупция навсякъде - има, но точно тук трябва доста да се изпотиш, за да се уредиш при условие, че други 30 000 семейства са готови на всичко, за да влязат децата им.
Последно промяна от dimo на 29 Авг 2005, 20:34, променено общо 2 пъти.