Задължителни лекции за право?
Модератор: MidwinterSun
- Томазо де Торквемада
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Re: Задължителни лекции за право?
Колеги, вярно е, че някои от асистентите се губят "по уважителни причини" в 80% от часовете за упражнения, а когато дойдат, упражненията протичат като час по музика в някое СОУ, вярно е, че е по-вероятно да се блъснеш в опашката пред мензата, отколкото в такава пред библиотеката, съгласен съм и с това, че преди сесия настава хаос, а в "източници на правото" се превръщат няколко души от всяка група, които в последните дни преди изпитите сръчно набират, архивират и изпращат (обикновено по скайп) материали на други свои колеги. Но нека, както някой по-долу беше споменал, да разграничаваме "работещи", "неработещи", "сериозни" и "несериозни" хора. Истината е, че аз също не съм привърженик на задължителното присъствие, било то на лекционни курсове или на упражнения, но посещавам лекциите и упражненията там, където съм сигурен, че има смисъл. Аз познавам доста колеги, които присъстват на всички възможни лекции, но преди сесия пак правят "дипломатически совалки", за да посъберат лекции. Това се получава, защото те отиват на лекции не от интерес към предмета, а от желание да си побъбрят на последните редове от аудиторията. Това ПРИСЪСТВИЕ е безсмислено. От друга страна, аз сутрин ставам, правя си кафе, започвам да чета от учебниците, прочитам закона, преглеждам за инфо и в Интернет, но не отивам на лекция (пак казвам, че става дума за онзи тип лекционни курсове, на които се ходи, защото носят определени кредити, но нищо повече), а това е ОТСЪСТВИЕ. Разбира се, има и трета група колеги, които си носят възглавнички и буквално "дремят" цял ден на всички възможни лекции и упражнения. Въпросът обаче е - стават ли те по-добри юристи от всички останали. Има ли смисъл да знаеш какво е иск, когато никога не си виждал искова молба? Има ли смисъл да знаеш какво е юридическо лице, когато не знаеш къде се вписва то и как става това? По какъв начин това, че не съм присъствал на всички лекции ме е лишило от някакви знания и по какъв начин е облагородило хора, които буквално "спят" в СУ? За мен истинският интелект е умението човек да се развива, но не само в една посока. Ако мога да съвместявам работата и ученето, защо да не го правя? Мисля, че е крайно време да се спре с това оценяване на присъствието и да започнат в университета да оценяват знанията. Не може да учиш като съдран цяла година и накрая някой преподавател да започне да къса всяка втора група, която влезе на изпит, защото някой си някъде бил казал нещо. Това оценка на знанията ли е? Ами като ще оценяваме присъствието, дайте да се въведем и оценки за поведение. По какъв начин присъствието има отношение към знанията? Защо трябва да се пречи на хора, които искат да видят как стоят нещата на практика? Мисля, че тук е сгрешена посоката, в която да се насочи "творческото мислене" на някои колеги. Нека все пак да се запази разликата между СУ и СОУ.
П.П. За финал искам само да предложа да се създаде нова система за отчитане на броя присъстващи на лекциите. В транспорта вече въведоха електронните карти. В СУ трябва също да има система. С електронна карта, сканиране на ретината или просто билетчета, но система трябва да има. Освен това трябва да има и контрольори, които да късат билетчета и да глобяват за ръчен багаж. Билети и карти ще си купувате от дядо Стефчо.
П.П. За финал искам само да предложа да се създаде нова система за отчитане на броя присъстващи на лекциите. В транспорта вече въведоха електронните карти. В СУ трябва също да има система. С електронна карта, сканиране на ретината или просто билетчета, но система трябва да има. Освен това трябва да има и контрольори, които да късат билетчета и да глобяват за ръчен багаж. Билети и карти ще си купувате от дядо Стефчо.
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
- aahz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Изчерпателно мнение, но ми се струва малко едностранчиво... В голяма степен съм съгласен, но все пак хората като теб, Торквемада, не са толкова много. А може би ръководството на ЮФ мисли, че повечето хора биха слушали какво им се налива в главата, ако така или иначе им се е наложило да ходят до университета. Къде ли греши....
А колкото до системата за проверка на присъствието - наложителна е
, при това по схемата на Атака - сензори за налягане по седалките, така един полегнал да подремне студент ще съчетава полезното с приятното, регистрирайки три, дори четири присъствия.(замислете се каква статистика ще можем да представим тогава на министър Вълчев - 400 присъстващи от 270 души курс)
А колкото до системата за проверка на присъствието - наложителна е
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Пропускате и още един аспект на въпроса - приложимостта на материята, която се преподава.
Абсолютната липса на каквато и да е практическа насоченост на лекциите и упражненията. Има доста голяма част колеги, които се захващат да работят не заради пари или нужда, а защото просто в СУ не се получава почти нищо, което да е полезно в практиката и когато излезеш от студентската скамейка и се сблъскаш с реалността, осъзнаваш, че за 5 години в СУ не си получил нищо повече от една тапия, множество приятели и познати,известен самостоятелен житейски опит може би и 100% нервна устойчивост към плиткоумни създания тип секретарки-инспекорки и подобни...
Абсолютната липса на каквато и да е практическа насоченост на лекциите и упражненията. Има доста голяма част колеги, които се захващат да работят не заради пари или нужда, а защото просто в СУ не се получава почти нищо, което да е полезно в практиката и когато излезеш от студентската скамейка и се сблъскаш с реалността, осъзнаваш, че за 5 години в СУ не си получил нищо повече от една тапия, множество приятели и познати,известен самостоятелен житейски опит може би и 100% нервна устойчивост към плиткоумни създания тип секретарки-инспекорки и подобни...
Ехеее. . . какви технологични мечти си имате
- електронни карти, сканиране на ретината, сензори. . . А моята е толкова проста - по-голямо кошче в 272. Всъщност имам си още една - по-голяма хигиена в мъжките тоалетни на северното крило. Уж висшисти хора. Е как да очаквам, колеги, да се справите с правото, което се учи в унито 5 години, като с една тоалетна вече 20 години не можете да се оправите.
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
- Томазо де Торквемада
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
aL` написа:Е как да очаквам, колеги, да се справите с правото, което се учи в унито 5 години, като с една тоалетна вече 20 години не можете да се оправите.
Ал, колега, щом смяташ, че можеш, справи се ти с тоалетния проблем. Що се отнася до правото, остави го на тези, които разбират, не се тревожи за нас. Ти свърши това, за което те бива, и хигиенизирай тоалетната.
Съжалявам много, но не ти определяш темата, а и офтопика по принцип е неизбежен, така както е неизбежен и в един нормален разговор.
Чистотата в тоалетните не зависи от мен, но видиш ли ти може да си първия, който ще се присъедини към призива ми. В крайна сметка щом си успял да уцелиш цвета на шрифта, въпреки малките квадратчета и си си направил труда да цъкнеш върху "Изпрати", със сигурност би могъл да уцелваш тоалетната и да си пускаш водата след това.
Чистотата в тоалетните не зависи от мен, но видиш ли ти може да си първия, който ще се присъедини към призива ми. В крайна сметка щом си успял да уцелиш цвета на шрифта, въпреки малките квадратчета и си си направил труда да цъкнеш върху "Изпрати", със сигурност би могъл да уцелваш тоалетната и да си пускаш водата след това.
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Когато образованието в България стане практически насочено, тогава и голяма част от студентите ще спрат да си търсят паралелна работа. Едва ли някой от моите колеги гори от желание да влиза в ролята на разсилен и по няколко часа на ден да тича по съдилища, кантори, офиси на клиенти и пр. срещу скромна сума пари, вместо да получи опита и фундаменталните знания при работата с документи, нормативни актове, институции и клиенти в университета.
Факт е, че присъствието на някои лекции и упражнения е безсмислено. За никой не е тайна, че за по-голямата част от преподавателите е въпрос на престиж да преподават в СУ.
Заверките и принудителното присъствие на лекции/упражнения няма да направят лекциите Ви по-интересни и по-полезни, уважаеми преподаватели. Вместо да се чудите какво да измислите, за да отчетете дейност, организирайте срещи, поискайте мнението на студентите, на Бизнеса, на обществото. Никой от бъдещите ни работодатели няма да иска да му рецитираме определения за "правна норма" или "източник на правото", а ще иска да можем да работим с тях.
Вие знаете истината много добре, само трябва да я признаете.

Факт е, че присъствието на някои лекции и упражнения е безсмислено. За никой не е тайна, че за по-голямата част от преподавателите е въпрос на престиж да преподават в СУ.
Заверките и принудителното присъствие на лекции/упражнения няма да направят лекциите Ви по-интересни и по-полезни, уважаеми преподаватели. Вместо да се чудите какво да измислите, за да отчетете дейност, организирайте срещи, поискайте мнението на студентите, на Бизнеса, на обществото. Никой от бъдещите ни работодатели няма да иска да му рецитираме определения за "правна норма" или "източник на правото", а ще иска да можем да работим с тях.
Вие знаете истината много добре, само трябва да я признаете.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
And it's not my last life at all...
чудя се, колко от всички, които дращите тук, сте додрапали да преминете до по-горния курс без, ако не да сте прочели нещико, то поне да знаете имената на А. Кожухаров, В. Ганев, Н. Неновски, Ц. Торбов...
Ubi concordia, ibi victoria!
- Томазо де Торквемада
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
aL` написа:Съжалявам много, но не ти определяш темата, а и офтопика по принцип е неизбежен, така както е неизбежен и в един нормален разговор.
Брато, ти си направи труда да уцелиш темата. Мисля, че това е най-важното към настоящия момент.
Moriarty, това е ясно, малко са тези, които "додрапват" до по-горен курс, без нищичко да са прочели. Тук обаче изобщо не става дума за това. Въпросът се заключава в това, че посещаването на всички лекции не прави студента по-добър юрист. Торбов, Ганев и Неновски няма да ти свършат никаква работа, когато някоя деловодителка те направи на маймуна в съда. Трябва да се разбере, че не може само с теория, както и само с практика, трябва да има съчетаване на двете. Проблемът е в това, че университетът дава само теорията, макар голяма част от колегите и с нея не са наясно. Очевидно е, че работата през годината опира до индивидуално решение, то не може да се взема от друг, защото засяга само студента. Не виждам причина нещата да се генерализират и да се решават от хора, които би трябвало да гледат в друга посока и да решават истински проблеми - студентските общежития, лошата материална база, липсата на аудитории за упражнения (спомнете си миговете в Гълъбарника), лошата организация на програмата, честото отсъствие на преподавателите от упражнения и лекции, та дори и тоалетните на загрижения колега по-горе. Защо трябва някой на някого да пречи изобщо? Който не се справя, ще "падне под ножа" на сесията, но не оценен по присъствия, а по знания. Толкова ли е сложно?
Пичове, с мрънкане във форума нищо не става. Сега ще бъда пета година Право и съм се убедил, че простотията в университета е повсеместна и постоянно развиваща се. Основното зло е безбожно завишения прием. Простести му е майката, подписки и т.н. Аз догодина живот и здраве може и да завърша, но ми е чудно бездействието на първокурсници, второкурсници,третокурсници пък и четвъртокурсници. Разберете, че завишения прием значително намалява шансовете ви за реализация след излизане от СУ. Бъдете активни, защитавайте си интересите. Деканът има приемо време. Ходете да му бучите. Пишете до Ректора. Не стойте така да гледате как се подиграват с вас и ви предначертават отсега бъдещето. Пазарът на юристи е ужасно претрупан...aL` написа:И напред към капитализма с увеличаване на приемните бройки във факултета. Освен с повишаване на приходите не мога да си обясня по друг начин системното увеличаване на първокурсниците през последните години. Миналата година Ташев правилно каза ( с оглед препълването на 255, ако не се лъжа ), че след няколко седмици залата няма да е така пълна и ще има достатъчно места. Явно това ги успокоява и приемат ли приемат все повече студенти. Чудя се дали са определили някакъв таван, защото числата могат да си ги увеличават, колкото им душа иска, но Ректората няма как.SteelDragon написа:назад към соц-а!
- Томазо де Торквемада
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
shaho написа: Деканът има приемо време. Ходете да му бучите. Пишете до Ректора. Не стойте така да гледате как се подиграват с вас и ви предначертават отсега бъдещето. Пазарът на юристи е ужасно претрупан...
Колега, интересно ми е какво направихте вие - сега петокурсниците за толкова време. Аз не съм чул да е имало протести и подписки по инициатива на по-горните курсове. Освен това, проблемът не са само колегите от СУ. От опит мога да кажа, че проблемът е псевдоконкуренцията от останалите "университети", които бълват стотици празноглавци с тапии. Айде вие петокурсниците направете каквото смятате, пък ние ще ви подкрепим. Ти лично колко пъти си ходил да бучиш на ректора или декана? Нали затова си има Студентски съвет, който да предлага това-онова уж в интерес на студентите? Българинът наистина е много идеен, стига инициативата да тръгва от другаде. Аз мисля, че петокурсниците не са по-малко заинтересувани от третокурсниците. От вас нямаше и няма активност, защо очаквате от нас такава? Така или иначе "пазарът" е претрупан, така или иначе студентите вече са приети. Както казват икономистите - да оставим пазарът сам да свърши своето.
Аз съм направил, моето момче, направил съм. Ама сам или с няколко още човека ефектът е нулев. В предишния си пост не визирах и петокурсниците, защото се предполага, че на тях вече не им пука, а и са достатъчно заети със завършването си. Ти, ако чакаш Студентски съвет да ти решава проблемите, си в дълбоко заблуждение. В още по-голямо заблуждение си относно пазара. Ама направо нямаш представа в какво голямо заблуждение си. Ти и повечето колеги... Знаеш ли за кое ми е жал най-много? Не за това, че повечето от нас няма да работят по специалността си, а за това, че сте млади хора, а нямате никакво желание за протести, за промяна, за отстояване на правата си. Общо взето абсолютни плазмодии.Томазо де Торквемада написа:shaho написа: Деканът има приемо време. Ходете да му бучите. Пишете до Ректора. Не стойте така да гледате как се подиграват с вас и ви предначертават отсега бъдещето. Пазарът на юристи е ужасно претрупан...
Колега, интересно ми е какво направихте вие - сега петокурсниците за толкова време. Аз не съм чул да е имало протести и подписки по инициатива на по-горните курсове. Освен това, проблемът не са само колегите от СУ. От опит мога да кажа, че проблемът е псевдоконкуренцията от останалите "университети", които бълват стотици празноглавци с тапии. Айде вие петокурсниците направете каквото смятате, пък ние ще ви подкрепим. Ти лично колко пъти си ходил да бучиш на ректора или декана? Нали затова си има Студентски съвет, който да предлага това-онова уж в интерес на студентите? Българинът наистина е много идеен, стига инициативата да тръгва от другаде. Аз мисля, че петокурсниците не са по-малко заинтересувани от третокурсниците. От вас нямаше и няма активност, защо очаквате от нас такава? Така или иначе "пазарът" е претрупан, така или иначе студентите вече са приети. Както казват икономистите - да оставим пазарът сам да свърши своето.
- nikinho
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: трети
Понеже сега ще съм 1-ви курс Право и ако може някой от по-горните курсове да каже на кои лекции и упражнения е хубаво да се ходи (там имена, кой ги преподава нали ако може), които са важни и на кои въобще няма смисъл да се мяркам, само да тъпея и да си губя времето ... все пак имам си и други неща за вършене
моля споделете, 10х много предварително 
http://www.betbul.eu - ФУТБОЛНИ ПРОГНОЗИ
ОТП и съответните упражнения. ( лично мнение )
- Томазо де Торквемада
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
shaho написа: Аз съм направил, моето момче, направил съм. Ама сам или с няколко още човека ефектът е нулев. В предишния си пост не визирах и петокурсниците, защото се предполага, че на тях вече не им пука, а и са достатъчно заети със завършването си. Ти, ако чакаш Студентски съвет да ти решава проблемите, си в дълбоко заблуждение. В още по-голямо заблуждение си относно пазара. Ама направо нямаш представа в какво голямо заблуждение си. Ти и повечето колеги... Знаеш ли за кое ми е жал най-много? Не за това, че повечето от нас няма да работят по специалността си, а за това, че сте млади хора, а нямате никакво желание за протести, за промяна, за отстояване на правата си. Общо взето абсолютни плазмодии.
Аз попитах какво си направил, защото по ефекта ако съдим, а и по впечатленията, които съм натрупал, трябва да ти кажа, че НИЩО НЕ СТЕ НАПРАВИЛИ. Може да сте се "преборили" за шницели с по-малко косми в мензата, но иначе нищо смислено не е направено. Очевидно е кой е бил плазмодий 5 години. Аз не чакам Студентски съвет да свърши нещо, просто казвам, че това е органът, който трябва да защитава интересите на студентите. Пак ти повтарям, че пренасищането с юристи засяга не само първокурсниците, второкурсниците, третокурсниците и четвъртокурсниците. То засяга и вас, защото вие също сте в началото на развитието си (поне повечето). Това засяга всички, които учат все още или завършват специалността "право". Защо на петокурсниците да не им пука? Не им пука само на тези, които са си намерили работа, но както стана вече ясно, още от 2-ри и 3-ти курс започват да работят колегите. Промените не стават с протести, колега. Ти като юрист би трябвало да го знаеш по-добре. Като гледам какви дебили ни представляват в Студентски съвет, направо ми е чудно, че хора като теб, очевидно виждащи проблем, не се захванат да мислят как да влязат в орган, който може да окаже влияние в тази посока, а мислят за най-лесното - протест. Защо винаги трябва да се избират крайните варианти, да се дава израз само на природния повик на повечето от вас, които виждате изход само в протеста? Защо никой не се сети за по-интелигентен вариант? А и най-важното, защо никой не НАПРАВИ нещо? Дори и протест. Аз не си спомням през последните 3 години да е имало такъв. Може да сте правили гладна стачка и затова да не сме разбрали. Защо гледате да избутате друг напред, след като знаете как? Българите сме много крайни и реакционни, всеки се сеща за протеста, но на никого не му стиска да го направи. А вие петокурсниците очевидно НЕ СТЕ ПО-МАЛКО плазмодии от нас. Затова не си позволявайте да ни давате акъл. След като така и така не ви пука особено, можете точно вие да инициирате подобен протест. Проблемът е, че не ви стиска, защото пак от тези преподаватели зависите именно в най-важния етап от обучението си - завършването. Аз не смятам, че протестът е начинът за искане на промяна. Не мисля, че нещата вече могат да влязат под контрол, защото пазарът вече е препълнен с юристи. Просто условията са нови, да му мислят тези, които не знаят как. Аз не се страхувам от конкуренцията.