ФИЛОСОФИЯ - редовно

Подфорум към Философския факултет

Модератор: Плазмодий

Публикувай отговор
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Re: има ли желаещи за специалност ФИЛОСОФИЯ ?

Мнение от pink floyd »

Именно - философият е удачен пример за това - много стойностни знания, които после имат нулево приложение за изкарване на пари. Това обаче не омаловажава достойнстават на науката, просто в нашето общество тарикатлъкът се котира повече от образованието :wink:
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване
Курс: завършил

Мнение от inc »

Факт. Но в интерес на истината, познавам хора, които са завършили конкретно приложими специалности, и пак работят за мизерни пари. Визирах висшето образование като общо понятие. Винаги всичко опира до тарикатлък и/или до връзки. :|
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

inc написа:Винаги всичко опира до тарикатлък и/или до връзки. :|
За щастие не си права,всичко опира до опит и умения,даже и в тарикатлъка и създаването на връзки :bounce:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
inc
Плиний Стари

Мнение от inc »

'убаво би било да ти повярвам. Поне много ми се ще. :) Зависи. В някои сфери - вярно - никой 2ри, 5ти, 37ми начин не може да те оправи. Но другаде опитът показва, че за сметка на много начетени и кадърни хора, са се уреждали други с лели, стрикни, точните думи на точните хора, парици, малко късмет или просто барабар с общото течение. Средното ниво условия не е особено мотивиращо за много хора. (не дай, Боже, някога да съм от тези примирени същества)
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
pink floyd
Пишеща машина

Мнение от pink floyd »

Обаче само по себе си да имаш висше е вече "тарикатско" (и неизбежно за някои): На Тодор Живков му измислили юридическо образование, щото, видите ли, той преди девети започнал да учи (уж), ама мръсните фашаги му прекъснали следването :wink: Преди доста години в парламента се майтапеха с Гошо Тъпото, че имал само двойки в университета, пък той да вземе на другия ден да се появи с дипломата си: тройки от-до! ("може да съм тъп, ама имам документ, нали?"); Пак отдавна главен секретар на МВнР стана един шофьор от ТКЗС (от ДПС ест) и за да заеме легитимно длъжността си, го нарочиха, че е завършил педагогика в Хасково. Примери много. Днес може да си прост като гьон, обаче висшето е на мода, няма две мнения.
-------------
Тънка разлика: образование (диплома) и знания (компетентност)
Аватар
inc
Плиний Стари

Мнение от inc »

Така де, аз тези "висши" само за протокола ги причислявам към тарикатлъка.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

При мен е на шесто място. Винаги съм обичал философията, ама вече се изказаха доста мнения в полза на твърдението защо не е прагматично да се учи. Има и друг момент: който има желание да учи философия, няма да има проблем да го прави и сам - книги безброй, просто трябва време за мислене. В правото също има философия, така че, pink floyd, няма да сме съвсем ощетени :) Да не говорим, че се съмнявам за качеството на обучението по философия... Мога да се обзаложа, че произволно избран ученик от НГДЕК може да затвори устата на бая философстващи люде от едноименния факултет :P
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
pink floyd
Пишеща машина

Мнение от pink floyd »

explorer написа:Мога да се обзаложа, че произволно избран ученик от НГДЕК може да затвори устата на бая философстващи люде от едноименния факултет :P
Силни думи, но.....така да кажем. При философият 93,5%(примерно) от студентите са неуспели в други специалности, при което нямат вътрешна нагласа да учат дисциплината си и са в очакване час по-скоро да се прехвърлят. Останалите обаче (малцината, които са влезнали по собствено желание) си тежат на мястото :wink:
Брат ми е завършил право и сега учи 2-ро висше философия 8)
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Съгласен съм, но имай предвид, че точно тия малко, които учат философия, в голямата си част са отново от НГДЕК. Това е така, защото от гимназията вземат за учители само бивши техни ученици и съответно тези, които имат интереси в областта, записват точно тази специалност ;) В класическата филология пък са 100% само от НГДЕК... А за второ висше е наистина много добър избор!
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

А стига с тоя НГДЕК,като се отвори приказка и се забравяте
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

Мога да се обзаложа, че произволно избран ученик от НГДЕК може да затвори устата на бая философстващи люде от едноименния факултет
Предвид факта, че на тазгодишната олимпиада по философия най- доброто представяне на ученик от НГДЕК беше 19-о място, мисля, че си изпаднал в голяма заблуда.
Humanism is death disguised as life.
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

За олимпиадата не знам, но аз говоря по принцип за традицията от тази гимназия. И както с всичко останало -и там нивото, предполагам, пада с всяка година. Но това е друга тема на разговор и не е за тук...
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

С риск да ми се нахвърлите всичките от НГДЕК-а: навсякъде, където има общо класиране, НГДЕК-а рядко е в първата десетица... Как е при матурите? Може би, изключение са матурите по латински и старогръцки... :wink:
Философията е фантастично хубава специалност като останалите фундаментални хуманитарни специалности, но не е практически приложима... :roll:
Аватар
inc
Плиний Стари

Мнение от inc »

На матурата има хора оттам и с 6.00, но това си е без значение. Нищо че на мен ми е резерва, аз с голям кеф бих си я учила. :mrgreen: когато обаче човек реши да го дава "по-благоразумно" не винаги му остава време за приятни и интересни неща, като обсотойно изследване на философията или второ висше. Все пак, респект за тези, които са били достатъчно упорити и мотивирани. :D Бих се радвала някой ден да мога да кажа същото и за себе си, било то от образование, или от чиста обща култура. :)
Creating memories...
Nankuranaisa.
eMu
В началото бе словото

Мнение от eMu »

При мен най-желана е Психологията, но писах Философията на 2-ро място с опция за прехвърляне :roll: Чудя се дали имам шанс да вляза с оценка 5,24 по матура Философски цикъл...?
Публикувай отговор

Обратно към “ФФ”