Възкръсна ли Христос?

Място за дискусии на протребителите на форума на СУ

Модератор: Плазмодий

Вярвате ли че Христос възкръсна?

Да, що за въпрос! Вярвам в Бога!
4
20%
Да, възможно е, но не съм убеден...
4
20%
Да или не - няма значение, традиция е да се казва.
7
35%
Не, не мисля, че нещо подобно е възможно!
1
5%
Не и ми се струва глупаво да се повтаря!
2
10%
Не, глупости! Не вярвам в Бог!
2
10%

Общо гласове: 20

Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Re: Възкръсна ли Христос?

Мнение от inaccessibility »

Don Horhe написа:За мен е смешно човек живеещ в 21 век все още да си обяснява нещата с Господ и Лукавия.
на мен също някак ми се струва доста, как да го кажа по-коретно... доста измислено да вярваш в Бог, във възкресението и пр. библейски категории, и при това да ги считаш за реален житейски факт, а не както би трябвало да е - като резултат от вяра!

не напразно подчертавам - вярата е едно, друго нещо е реалността и би трябвало коректно да се разграничават двете неща!

нашите рационални възприятия за реалността разбира се са ограничени, затова човек прави ирационални усилия, за да постигне жадуваната хармония...

ирационалните усилия са вярата, илюзиите, мечтите, самозаблудите, изкуствата, всичко, което е отвъд рационалното, което се опитва да придаде значение на простите житейски факти и явления!

всяко подобно усилие заслужава еднакво уважение и зачитане от другите...
Аватар
charming
Драскач
Курс: завършил

Мнение от charming »

Абе хора ... тва в кой век живеем не означава, че традициите и вярата в Господ трябва да избледнеят ... както тогава ,така и сега има невярващи и прочие ... Някои хора наричат това богохулство-да неречеш Бог " старец в небесата " или както там го нарекоха ... Така че човек или вярва, или не! Право на личен избор е ! :roll: Човек спокойно може да вярва в Бог и да живее в реалността ,все пак всеки вярващ си е нормален човек -той просто е отворен да "види" нещо повече от другите . Освен това наскоро гледах документален филм ,който искаше да докаже или опровергае притчата за Моисей и Червено море .Всъщтност ,ако човек вярва той няма нуждатата да знае КАК е станало това...той просто го приема ..... другите ,които пък хем не вярват в чудеса , в Бог и всичко свързано с вярата и въпреки всичко празнуват християнските празници и ходят на църква-тва за мен са си чисти лицемери и то лицемерничат не пред друг ,а пред себе си !
Нека първо да живеем,а после да философстваме

http://music-bg.eu/forums/viewtopic.php?t=18943
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Мислех си, че такива хора вече не съществуват. Поне не в едно модерно и уж разсъждаващо общество. Жалко.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
charming
Драскач

Мнение от charming »

Don Horhe написа:Мислех си, че такива хора вече не съществуват. Поне не в едно модерно и уж разсъждаващо общество. Жалко.

Къде видя модерно общество .... ? И още по малко разсъждаващо ..Но пък все пак ...въпрос на личен избор

Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Това, което на мен ми е странно, е как така хората не се спират да помислят малко над нещата в които вярват и които им казват. По какъв друг начин ще стигнеш до истината, освен ако постоянно не подлагаш тези неща на изпитание?
В никакъв случай не казвам, че не трябва да има духовност. Да отричаме съществуването на някаква сила е също толкова тъпо, колкото сляпото вярване и следване на някакви догми, поставени от институция, чиято цел е контрол.

А тези, които твърдят, че без религия бихме се избивали като зверове, бих искал да ги посоча към факта, че тъкмо заради религията са ставали най-големите кланета в историята на човечеството.
Изображение
Аватар
charming
Драскач

Мнение от charming »

Никой не е казал ,че да търсиш истината е нещо лошо пич ,но това си остава пътят към рушене на ценности и традиции и изграждането на нови ,тоест липсата на такъви...Пък и войни винаги е имало без значение за какво са били . :roll: Това е все едно на изпит по литература в СУ да ти се падне тема за Вазов и ти да напишен нещо "ново" за него -да успориш всичко казано за човека и да очакваш ,че ще си приет .Защото както образованието така и църквата си е институция . Свят без всякаква вяра в нещо толкова силно като това ,за което е темата на форума ,е свят подчинен на хаоса и единствено на разпад. А колкото до контрола,него ще го има под една или друга форма ,защо не под тази..? Каква лошо има в проповеди за добро, любов и т.н. или може би тези представи не се вписват в едно "модерно и разсъждаващо общество" ?

Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Няма да се обиждаш, но точно такъв тип мислене перфектно описва моята представа за "кон с капаци". Струва ми се, че си от онзи тип хора, които толкова силно са се вкопчили в техния си свят (под свят разбирай набор от обичаи, вярвания, презумпции, идеали, традиции, ценности и т.н.), макар и той да е доста отдалечен от реалността и природата, че не искат дори и да чуят за нещо, което би разбило този фалшив образ.
Примерът ти с темата по литература е направо смешен. Ами аз ако разбирам и тълкувам Вазов по различен начин? Не е ли точно в това целта, да се научиш сам за себе си да мислиш, а не да назубряш казаното от други преди теб и да то приемаш за чиста монета?
Относно добротата и любовта - те са нещо, което човек изначално носи в себе си и което може да открие, стига само да потърси. Трети лица във връзката между човека и божественото (наричам го така поради липса на по-добър термин) са излишни.
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Don Horhe написа:За мен е смешно човек живеещ в 21 век все още да си обяснява нещата с Господ и Лукавия.
Don Horhe написа:Мислех си, че такива хора вече не съществуват. Поне не в едно модерно и уж разсъждаващо общество. Жалко.
Ставаш все по-груб и не мисля, че изказванията ти все още се побират в правилата на форума. За подобни, макар и малко по-експлицитни реплики по отношение на религията (християнската в неговия случай) и вярващите потребителят А. Леви отнесе около 69 бана. Не че те заплашвам, но твоите съждения за "дългобради старци" и колко било смешно да се вярва в тях са много обидни. Безразлично ми е до смърт какво имаш ти вместо вяра, но да оспорваш по този жалък начин това, което имам аз и далеч не само аз, е неучтиво, неправилно и изобщо проява на отчайващо лош стил.

Аз не ти обяснявам, че ще гориш в ада, нито наричам атеистите "смешни" или "хора, които не мисля, че съществуват в едикакво си общество". Имай това и други неща предвид, когато пишеш. Иначе мненията ти губят и мъничкото стойност, която имат.
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Просто си изказвам мнението за съвременното християнство и хората, които сляпо го следват. Ако някой се е обидил, извинявам се, но проблема си е чисто техен; не мога да си променя вижданията заради тях.
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Don Horhe написа:Просто си изказвам мнението за съвременното християнство и хората, които сляпо го следват. Ако някой се е обидил, извинявам се, но проблема си е чисто техен; не мога да си променя вижданията заради тях.
Аз не възразявам срещу мнението ти, а срещу наистина твърде простия начин, по който го изказваш. И ако беше чел тази иначе не толкова голяма тема, щеше може би да забележиш идеята, че знанието не противоречи на вярата. Но и така си е окей, предполагам. Имаш си идеи, следваш си ги.

После, аз не съм "някой" и да, обидил съм се. Но за едно нещо съм напълно съгласен с теб - ЧИСТО МОЙ проблем си е, че се обиждам на лошия стил и неучтивостта на другите. Не мога да очаквам да си променят "вижданията" заради мен, я!!!
Изображение
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Не виждам какво пречи на Don Horhe да приеме, че има и хора, които мислят различно от него? Аз наистина си представям Господ като висше същество, което може да приеме всякакъв човешки образ. Това не изключва и нашата самостоятелно проявена воля и възможност за избор. Той ни я е дал и е негово решението да се съобразява с нея, докъдето реши, че трябва да го прави.
Разликата между религиозното и научното възприемане на света е достатъчно ясна, надявам се, за да я припомням и обяснявам и тук! Това са паралелно съществуващи и допиращи се в много места системи. Понякога си противоречат, понякога не!
Don Horhe малко познава съвременното християнство, но свободно се изказва за него. Това е част от проблема на научното възприятие - има си готово рационално обяснение за всичко, но в тази сфера то просто не работи, защото е от паралелната действителност. Православието не може да се "следва сляпо", за другите не знам. Някой май не е чувал за ортопраксията, която е същностна черта от ортодоксията.
Накрая, позволявам си, макар и с по-малко мнения от Вас :wink: , да Ви призова за търпение и добро отношение един към друг! Мир Вам!
Nessun dorma, nessun dorma!
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Не ми пречи, че мислите различно. Просто ми е странно и любопитно защо мислите по този начин. Смея да твърдя, че съм достатъчно добре запознат с християнството, за да мога да го коментирам. Ако не бях, просто нямаше да го правя, както избягвам да се изказвам за исляма, защото просто не ми е познат. С няколко термина няма как да се изкарате по-умен, а мен по-тъп. Както казах, ако не знаех за какво става дума, нямаше да си отварям устата.
Иначе съм напълно съгласен, че научният подход не може да обясни всичко, като например духовността. Духовност и религия, обаче, са две различни неща.
Изображение
Аватар
charming
Драскач

Мнение от charming »

Религията и науката са две толкова различни неща, че вариантите да се обясняват една с друга са нелепи. Мисля че е тъпо да се спори на тема като християнството :| него го е имало , има го, винаги ще го има ! То е нужно- народ без вяра е народ без ценности .Точка!

Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Не е много коректно, да се говори за нещата, които ще се случат в бъдеще.
medicate, medicate
Аватар
charming
Драскач

Мнение от charming »

Аз говоря директно без заобикалки !!!!!!!! Не отстъпвам от нищо ,което съм казала до момента ... 8)

Заключено

Обратно към “Потребители”