Кандидати за международни отношения

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
slvn
В началото бе словото

Re: Кандидати за международни отношения

Мнение от slvn »

абе тва за момчетата е вярно,ама за историята... по др предмети е обратното... :roll: пък и не е като да не сме го знаели от началото още,ама се хванахме на хорото :wink:
Imfuckinpossible is nothing... =]
densyyy
В началото бе словото

Мнение от densyyy »

според мен наближаването на изпита не трябва да ни изнервя, а да ни бъде стимул. Все пак отиваме с нагласата (поне аз де не знам за другите) да видим как е на изпита, а ако имаме късмет, защото съм сигурна че всички са учили, ще изкараме. Няма нищо страшно, все пак имаме втори шанс през юли. :P :)

P.S. може ли когато излезе разпределението, някой от вас да даде линк :wink:
Искаш всичко и веднага, а получаваш нищо и то постепенно :)
Daniela_L
В началото бе словото

Мнение от Daniela_L »

И аз имам много голямо желание да дипломатствам ,но с испански език ,така че ако някой се готви със същото плс да пише едно ЛС защотото имам няколко въпроса :shock:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

dimage написа:Зайчета...зайчета...зайчета... ммм обичаааам зайчета :mrgreen: :roll: :mrgreen:
Повечето от тях ще се преориентират към тъмната страна на ЮФ - Правото...
Аз ше се нарадвам на повече зайчета, Пламена, муххахахха :twisted:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
suzi
В началото бе словото

Мнение от suzi »

по принцип рядко пиша във форуми, но искам да изясня все пак какво е положението в СУ и по-специално в МО. истина е, че няма дисциплина, няма никаква организация, пове4е от половината изпити са пародия, оценките не зависят от това какво си научил, а от късмет, учи се от всичко по малко, но нищо сериозно. уж трябва да се учат езици.но това, което става всъщност е, че нищо ново не се научава, а само се забравя (разбира се, ако не се занимавате сами ИЗВЪН СУ). но най-лошото е, че колегите ви няма да са това, което може би очаквате. не искам да обиждам хората в МО, но трудно може да се сприятелиш наистина с някой. те си знаят защо. аз уча МО и го знам това от опит, знам какво мислят и моите колеги, знам какво всъщност се случва и че то никак не е хубаво. и аз като сегашните кандидат-студенти избрах да уча МО,беше ми първо желание, хареса ми програмата на специалността. така или иначе почти нищо не се учи (за разлика от ученето за влизане). а който си мисли, че ще стане дипломат, защотоо е учил МО много се заблуждава. по-добре се ориентирайте към нещо по-практично и по-смислено.
п.с. едва ли ще ме послушате, защото вече сте го решили, но бях длъжна да ви споделя това, а има и още много неща, които ви спестих
Аватар
freaky_girl
В началото бе словото

Мнение от freaky_girl »

По принцип е вярно, че зависи от амбицията на човека, ама като видиш абсолютен хаус и няма никаква мотивация (не че съм потърпевша на тази ситуация), ти се отщява да учиш и правиш каквото и да било. Хубаво е, че има противоположни мнения по въпроса, но това още повече обърква и без това обърканите бъдещи кандидат-студенти :lol: И ако наистина МО не е това, за което го мислим, какво е, по дяволите, защото ще излезе, че всичко е балони и облаци. Ако в СУ положението е толкова зле... какво остава за другите университети!
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

dimage написа:Хм аз уча три езика... и мога да кажа че само английския не бива, иначе испанския и френския са си на доста добро ниво! Организацията като цяло в СУ много куца, не е само в ЮФ ... А относно приятелствата що за тъп въпрос е повдигнат... т.нар "сприятеляване" е изцяло индивидуално... в смисъл как можеш да кажеш, че хората са еди какви си... Като контра на горното мнение ще споделя че аз си имам доста добри и стойностни колеги, хора на които съм и ще разчитам каквото и да става.. Друг е въпроса ако си темерут и асоциален....
И вярно е не всички ще станат дипломати... но и от всяка специалност няма 100% релизация...

В крайна сметка на който не му отърва да се мести от СУ.... И ако си мислите че изпитите някъде изобщо в университет в България са обективни... значи сте в жестока заблуда! Всичко зависи от това колко амбициран е човек... И все пак колеги да не забравяме че по-голямата част от академичното образование е самостоятелна!!!
В мойтата специалност главния изпит е много обективен. Винаги и към всички. :mrgreen:
До специалност е по-скоро, а не университет.
Всъщност, който му се учи наистина международни и му се става дипломат -> МГИМО.
medicate, medicate
FTF
Писаружяк

Мнение от FTF »

ОФФ;
Dimage аз май имам излишна пералня; но е далеч :lol:
В този фалшив свят, хората копнеят за нещо истинско.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

истина е, че няма дисциплина, няма никаква организация, пове4е от половината изпити са пародия, оценките не зависят от това какво си научил, а от късмет
Че това лошо ли е?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
hernan
В началото бе словото

Мнение от hernan »

имам едно въпросче...миналата година колко човека са приели СУ с тази специалност? този година бройката горе долу същата ли ще е?
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Хе-хе, аз съм от десетината... 8)
Vel
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Vel »

Съжалявам всеки, който поставя бъдещето си в зависимост от писания по разни форуми.

That being said, ще споделя своето субективно мнение. Не претендирам да знам твърде много за процеса на обучение в други университети, затова ще се концентрирам главно върху МО в СУ.

Ще започна с най-неприятната поне за мен черта, а именно организацията и администрацията. Последната смята, че сте тук заради нея, а не обратното, и се държи, както го е правела през "зрелия" социализъм. То и лицата са същите де. А както някой спомена по-нагоре, в началото лекциите са в зала за 60 човека, а желаещите да присъстват на тях обикновено са двойно повече. Все пак тази тенденция след 8ми декември значително намалява, но оставя изключително неприятни първи впечатления.

Програмата е разнообразна, но е далеч от идеалното. Снижили са практическата насоченост, а някои важни дисциплини като протокол са изместени в магистратурата. Всъщност преценете сами: http://www.law.uni-sofia.bg/Spec/MO/default.aspx

Твърдението, че лекторите са безхаберници, е несъстоятелно. Вярно е, че има и такива, но те са единици. За първата година бих поставил трима под тази категория, а в нейния антипод - изключителните преподаватели - четирима. Останалите 4-5 влизат в "златната среда". Все пак имайте предвид, че това не е даскал в гимназията - в задълженията му влиза това да проведе лекционен курс и впоследствие изпит, не да отделя внимание на всеки поотделно.

Изпитите, в голямото си мнозинство са устни, и при такъв няма как да няма доза субективизъм. Но далеч по-неприятни са писмените, при мнозинството от които става изключително грозно преписване, отговорът от страна на преподавателите на което е оценяването "на купчинки".

Като абсолютно несъответствие с истината бих окачествил твърдението, че, видиш ли, нямало с кого да се сприятелиш. В специалността има достатъчно хора с различна нагласа, интереси и пр., че винаги да си намериш 'другарче'. Естествено, ако не намираш за по-интересно да седиш в ъгъла и да се самосъжаляваш.

Относно реализацията, самият факт, че само СУ, УНСС и НБУ бълват повече от 300 души завършили тази специалност годишно, би трябвало да показва какво несъответствие има между търсенето и предлагането, т.е. не смятам, че ще е лесно. Но ако бъдещата реализация е водеща при избора ви на специалност, по добре да се насочите към ФМИ. Казвам го сериозно и без каквато и да е ирония.

В края на краищата, това колко и в какви области ще напредвате, зависи само от вас. Нещата не са черно-бели, и на фона на това какви специалности и ВУЗове има в страната, МО е елитна специалност. Ако сложим абсолютна скала обаче, тя едва ли ще попадне в тази категория.

Ще завърша с това, с което започнах, а именно че съжалявам всеки, който поставя бъдещето си в зависимост от писания по разни форуми. Решението е само и единствено ваше и няма да засегне буквичките на екрана, които са индивидите от форума за вас.
Изображение
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право
Курс: трети

Мнение от blackout »

Абе ти направо вдигна завесата бе пич :shock: Браво! Готин пост, съдържателен.
Имам само един въпрос дето ми са върти...Кво значи тва оценяване на купчинки, че някак си не можах да го осмисля?
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право
Курс: трети

Мнение от blackout »

хах начи до късмет :lol: Ами купчинка 2 има ли?
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Естествено, че има. Даже много често купчинките са за 2 и 3, поне в ЮЗУ се случва така.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”