Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
nansita
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Мнение от nansita »

Ясно.Аз горе-долу като си правя анализи на различните произведения си ги групирам по сходни мотиви и така ми е по-лесно да видя в каква тема могат да се обединят.Не са малко.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Правилно правиш ;)
За да се справиш успешно на изпита трябва просто да познаваш добре произведенията, за да можеш да извадиш "доказателства" за всяка теза ;)
nansita
В началото бе словото

Мнение от nansita »

При мен това не е проблем.Запозната съм много добре с всички произведения - основни теми,мотиви,разгърнати проблеми - всичко ми е в главата...Проблема е,че не мога да навържа всичката информация в една тема.И когато се опитвам това е основната забележка на учителката ми - няма добър преход в аргументацията.Просто съм свикнала от училище да развивам тема само по едно произведение
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

nansita написа:Ясно.Аз горе-долу като си правя анализи на различните произведения си ги групирам по сходни мотиви и така ми е по-лесно да видя в каква тема могат да се обединят.Не са малко.
Умно. Ето нещо, което може да ти е от полза: http://kandidatstvane-su.hit.bg/literatura2011.pdf
Facebook
Изображение
nansita
В началото бе словото

Мнение от nansita »

Наистина ще е от полза - мерси.
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

И все пак... за Ботев не виждам какво могат да дадат друго, освен за любовта, свободата, дома и пътя...
При Вазов е най-богат асортимента от възможни теми, заради многото материал, който е натъпкан в конспекта, като лично аз не мога да разбера защо толкова много, но... нали все пак е Патриархът на българската литература.
И Йовков, и Пелин с един милион разкази, но поне между тях има връзка...

Абе каквото и да си говорим е трудно човек сам да се готви за изпита, най-малкото е, че трудно може да разбере кои са критериите на проверевящите и съответно какво се очаква от тях да покажат като знания на самия изпит... Но който иска винаги успява...
Изображение
Аватар
Hunterszone
От дъжд на вятър
Специалност: Право, 7-ма група
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Hunterszone »

Замислете се можете ли да пишете правилно, да говорите правилно и най-вече - да разсъждавате сами, без чужда помощ. Колкото и да ви е попречило даскалото, в случай, че сте успели да се откъснете от манталитета, който предполага сдъвкването и изплюването на информацията в човката на малките гарджета, тогава ви трябват един топ хартия теми по История и още толкова анализи по Литература, от които ще успеете сами да отсеете зърното от плявата.
Право, 2-ри курс, 7-ма група
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
Kristinapp
В началото бе словото
Специалност: кандидат студент-право

Мнение от Kristinapp »

Току що прегледах темата.Н 3 съм на предварителен и се страхувам,защото имам 1 седмица,а започнах да се готвя преди месец,не питайте защо,добре,че литературата ми е страст и имам мисъл.Но прочитайки мненията ви разбрах,че съм останала с грешни впечатления относно начина на подготовка.В момента чета произведения,свалени от помагало.ком и то такива със заглавия,падали се на изпита в СУ,пропилях си времето за четене на анализи на отдекните произведения,просто ще си направя списък за всеки автор с диапазона на произведенията влизащи в изпита и най-важните въпроси засегнати в тях,за да мога после да ги включа в темата,позовавайки се на заглавието.Благодаря на svetlio.varna ,ценна информация получих от него,особено от последната табличка,която публикува,ще си я прочета.
Общо взето общият извод,който си направих е,че ,за да имаш успех на изпита в темата трябва да засегнеш някои данни за епохата и литературното течение около автора(най-добре в увода),да си скалъпиш тезата въз основа на произведения на твореца,засягащи проблема от заглавието,влагайки и собствени мисли около него и след това подтезите да са едни своеобразни микротекстове анализиращи разширено тезата,в които трябва да се включи и някаква съпоставка с автори от епохата на дадения на изпита,а също и някои цитати,а накрая в заключението говоря за приноса на автора и правя препратка към следващата епоха.
И за всичко това ще трябва да си подготвя анализи на всяко произведение на даден автор,трябва да познавам епохата му(благодаря пак на Светльо за табличката) и произведенията му и основните проблеми,които засяга,както и някои цитати.Всичко останало-умение за изграждане на текст,терминология,изказ и т.н си е от мен.За редовния не се притеснявам,но за предварителния за времето от една седмица бая ще се напрегна,но ще чета готови тектове и най-важното за произведенията,табличката и ще напиша някое лис :)
Интересувам се от любопитство-Светльо какви оценки е изкарал на изпитите,а също и _sonrisa_ ако учи право.И каква в минималната оценка за момиче и по двата предмета,за да може да бъде приета за специалността.
Дано някой е изтъпрял да ми прочете поста докрай
Поздрави,Криси! :)
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Kristinapp, няма да съм единствената значи, която ще се пробва другата неделя, разчитайки основно на четенето през тази седмица. :) Причини за късната подготовка - сложни.
Въпреки че като цяло съм запозната с основните акценти за малко повече от половината конспект, а някои (като Ботев и Пенчо Славейков) сами се подреждат в главата ми при стихийно четене на книги и критика, все пак се чудя как ще се оправя за пет дни с цитатите. Никак не ме бива да уча наизуст (освен когато запомням отделни неща от автори, които просто умеят да пишат красиво), да не говорим за помненето на критика (на автор запомням по 2-3 цитата максимум). Чудя се наистина ли е толкова важно, колкото от всякъде ми се повтаря, да си напълня темата с цитати и имена на критици, или ако успея да покажа логична мисъл и анализ, пак имам шанс за прилична оценка?
she'd started smoking poetry
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Трябва да имаш навика @jenesais да помниш цитати, защото те са в крайна сметка основата на този изпит по литература. А доколкото това дали цитатите и критиките ще ти донесат хубава оценка, би трябвало да напишеш хубаво своето изложение, което дори кратко да е, но да бъде стегнато, колкото за предварителен изпит и чак тогава да вмъкнеш тези критики и цитати. Ако не се чувстваш готова, не ти пречи да се подготвиш по-хубаво за редовния ;) Успех!
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Аман от тия критици...НЕ Е НУЖНО да цитирате който и да е критик, такова изискване няма, по никакъв начин няма да ви навреди ако нямате подобни цитати. Преди години, когато аз кандидатствах пак беше такава масова истерия с критиците и гениалните им прозрения, аз не бях чел и не цитирах нито един и имах отлична оценка.
А както вече многократно е споменавано тук, най, най, ама НАЙ важното нещо е да сте чели и препрочитали всички произведения, особено стиховете.
Успех
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Kristinapp
В началото бе словото

Мнение от Kristinapp »

jenesais аз не мисля да чета критици поне за предварителния,после ще видим,а за цитатите мисля да последвам примера на svetlio.varna,да вмъквам в изреченията си отделни думички или изрази от цитат и да разчитам на универсалните такива :)
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Kъм Kristinapp :

И двамата със Светльо учим Право - аз имах 5,75 по история и 5,50 по БЕЛ. Той.. има 5,75 по БЕЛ и не помня колко по история :mrgreen:

С точност никой не може да ти каже какви оценки трябва да изкараш, за да бъдеш приета - разгледай миналогодишните минимални балове за специалността и ще се ориентираш г/д. Но във всеки случай трябва да са над 5 ( като е препоръчително по история оценката ти да е (по-) висока, тъй като, знаеш, се удвоява ;) )
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

_sonrisa_ написа:...не помня колко по история :mrgreen:
Удар под пояса! :mrgreen:

Иначе, слушай какво ти казва кака Би, тя е по-умна от мене (и по-красива) :mrgreen:
Facebook
Изображение
Kristinapp
В началото бе словото

Мнение от Kristinapp »

Браво,много хубави оценки,надявам се и аз на такива :0 Дано станем колеги.Вие от 2008 ли сте в СУ
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”