Теми Литература 1990-2012

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
seduction
Драскач

Re: Теми Литература 1990-2012

Мнение от seduction »

Душички, няма реална формула, няма правила, чието следване може да ти гарантира нещо. Не забравяйте и това, че колкото и да е учил човек, колкото и знания да има, често се случва да не бъде оценен с достатъчно висока оценка. Това, ако се случи на някой от вас, със сигурност ще бъде безкрайно обезсърчаващо и провокиращо куп цветущи изрази, НО предвид формата на изпита, субективизмът е напълно логичен. :) Така че четете, не пренебрегвайте нито един автор, защото ако за изпита по история може да говорим за една истинска и бурна любов към Средновековието, то при литературата обикновено кандидат-студентите остават с пръст в уста. Лично съм го изпитвала миналата година като на предварителен се падна "Железният светилник", та ми се наложи бързо да сменям тактиката и да сравнявам Яворов и Ботев, като се има предвид, че нямам никаква идея от това какво предполага втория тип изпитна форма.
Имате време както до предварителните, така и до редовните изпити. Ако не стане от първата година, ще стане от втората. В момента съм първа година право. Ако имате допълнителни въпроси, които не се изчерпват в написаното до тук, моля те се притеснявайте да питате=)
system_regulator
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от system_regulator »

Сладурче ,не съм имал предвид "чийтване" или нещо подобно ,нито пък за нещо като привързаността към Средновековието по история ,ако моят пост те проворика за това ,разбира се :) Но както и да го въртим ,в крайна сметка нито могат да сложат всички автори до един ,нито всички възможни формулировки на задачи.Вижда се ясно ,че някои автори са пренебрегвани в последно време ( ако не беше така ,нямаше как да не видим по-често Гео Милев ,Вапцаров или пък Вазов например) ,а други си присъстват доста често ,дали като цитати или като стандартна тема."СветилникЪ" или другата откровена боза "Тютюн" са напълно възможни ,разбира се ,но са от изключенията.Все пак всичко е до късмет ,но има значение и какво ръгат в листчетата ,нали.Според мен е време за Алеко (може би обществено ,което го прави автоматично и като цяло за мен , най-значимия автор след Ботевъ и левите привърженици) ,Вапцаров ,може би и Вазов.това не значи ,че не може да излезне листчето с Димов например.Иначе си права за субективността.Именно това е една от причините изпитът по литература в СУ да бъде същевременно един от най-тъпите и най-трудни :)
Аватар
E.Ivanova
В началото бе словото

Мнение от E.Ivanova »

За тази година имам чувството, че ще се падне Алеко Константинов или Атанас Далчев

а иначе, съгласна съм, че може да се падне абсолютно всичко и че трябва да очакваме неочакваното
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

Аз пък мисля, че на изпита по литература ще се падне Черноризец Докс или най-много Константин Преславски...
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

system_regulator, не визирах теб, но си прав в изказването си. А колкото до Алеко той беше контролна тема мисля миналата или по-миналата година, не съм сигурна.
Трудно е да се търси логика, никога не съм си и помисляла дори, че на предварителен могат за сложат светилника, ама уви... Така че, четете скъпи мои и дано късмета, знанията и добронамереността на проверяващите, бъде с вас=)
Аватар
moniccaa
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от moniccaa »

И аз съм за Алеко:)))))
"грешна беше тази жена, но беше хубава.."
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Бай Ганьо не е лесна тема, жалко че фейлетоните не играят :)
Facebook
Изображение
system_regulator
В началото бе словото

Не мен пък това ми е една от най-лесните теми :D А защо да не играят фейлетончетата :?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Ами публицистиката на Ботев и фейлетоните на Алеко по принцип не ги дават, защото били прекалено сложни за анализ и досега не ми е известно да са били сред листчетата.
Facebook
Изображение
system_regulator
В началото бе словото

Ами то като цяло не знам кога последно се е падал Алеко изобщо.Иначе за Ботев е така , фейлетоните обаче са интересни и прочетеш ли веднъж един анализ стават ясни ,поне според мен.Аз се надявам ,както вече казах ,на Алеко,Вапцаров(не са се падали доста време,особено КОнстантинов),Дебелянов, Далчев ,а защо не и Вазов.Само не искам тази болна слабохарактерна душичка Яворов ,както и "светилника".
system_regulator
В началото бе словото

А как ги виждате нещата с големите произведения.Според мен са много малко вероятни(от "Гераците" като отделна тема ,през "Под игото" ,та до "Септември" и 2та умрели романа).И не говоря така ,защото не съм ги чел.Особено ,след като се падна миналата година "Светилника" ,мисля да го отпиша.Наближава моментът и се чудя общо взето какво да преговарям и на кое да наблегна.Имам усещането ,че класиците Ботев и Вазов(тук ще окапят доста хора) няма да ги бъде...
Аватар
elu
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от elu »

Аз започнах да преговарям всички автори, вече съм на Елин Пелин. В същност на мен би ми било по-лесно да пиша за някой от романите или определено произведение ("Гераците", "Септември") , така е някак по-конкретно, иначе все си мисля, че мога да объркам някое стихотворение за дадения автор, да забравя някое важно стихотворение/разказ и т.н. А романите не знам защо толкова не се харесват, там може толкова да се пише, а и са доста приятни като цяло... :roll:
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: завършил

Мнение от Boleyn »

Защото повечето не са си направили труда да ги прочетат :lol:
Изображение
Аватар
elu
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от elu »

Много ме учудва мързела на съучениците. Как може хора, които имат някакви претенции, вобще да не си направят труда да прочетат двата романа, които всъщност се четат много лесно?! После затова има такива глупости написани по матури и изпити...Не знам, не мога да си обесня такава безотговорност към тях самите :scratch:
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

elu написа:Много ме учудва мързела на съучениците. Как може хора, които имат някакви претенции, вобще да не си направят труда да прочетат двата романа, които всъщност се четат много лесно?! После затова има такива глупости написани по матури и изпити...Не знам, не мога да си обесня такава безотговорност към тях самите :scratch:

То за това е консурсен изпит с класирания, брой места и т.н. За де отсеят тези, дето хем не са чели, хем не са имали особен късмет, ако имсе падне непознато произведение. Пък и факта, че вече има предварителни в голяма степен успокоява кандидатстващите. Допълнителната възможност не бива да се подценява, в никакъв случай.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”