Доколкото знам сега пак се приемат доста хора 16-17 души,предишните години бройката е била много по-малка...А и то идеята е да се създаде малка общност,а не да се приема всеки,хванат от кол и от въже
Японистика 2 - за зайци и не само
Модератор: Don Horhe
- kirova_
- В началото бе словото
- Специалност: Японистика
- Курс: първи
Re: Японистика 2 - за зайци и не само
Замислете се,че има наплив за определени специалности само,за другите едва събират хора на 4-то класиране.Но за Японистика например....самата ни страна е твърде малка,за да има реализация за всички след това...Ясно,че желаещи не липсват,с годините отпадат и много хора-някои не издържат на темпото...тежичко си е....не си мислете,че аниметата и мангите ще ви помагат много
Доколкото знам сега пак се приемат доста хора 16-17 души,предишните години бройката е била много по-малка...А и то идеята е да се създаде малка общност,а не да се приема всеки,хванат от кол и от въже
Японистика 2-ри курс
-Кой път да поема от тук?- попита Алиса.
-Зависи къде искаш да стигнеш- отговори Усмихващият се котарак.
-Няма значение - отвърна Алиса.
-Товага няма значение и кой път ще поемеш- усмихна се загадъчно Котаракът
-Кой път да поема от тук?- попита Алиса.
-Зависи къде искаш да стигнеш- отговори Усмихващият се котарак.
-Няма значение - отвърна Алиса.
-Товага няма значение и кой път ще поемеш- усмихна се загадъчно Котаракът
4 човека не е общност, а цяла галактика от цивилизации ..
може би накрая трябва да остане само един

Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
- streetdog
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Италианска филология
- Курс: втори
А защо трябва изобщо да има някакъв вход? Примерно за италианския разбирам - изпита е на италиански, защото се започва от високо ниво на езика. В японски се почва от началото. Други знания не са необходими. Аз може да искам да уча японски и да не знам нито английски, нито немски, нито руски. Какво правим ?Monkey D. Luffy написа:Хахха направо минава покрай "нормален"streetdog написа:Добре, а сега кажете, че сме нормален университет...А ми как предлагаш да се приемат хора? И не е само английския, то може да се влезе и с немски или пък руски. А пък на мен ми е много непонятно защо толкова са ограничили бройкатаИма желаещи - няма места, приемат се хора на базата на изпит по английски език...
Във всяка страна има достатъчно реализация за качествените специалисти. Качествен специалист не се става като ходиш на бачкаш като свиркаджия в някакъв офис, докато има лекции и упражнения в университета. Никой не може да ме убеди, че тези, които не ходят на лекции придобиват същите знания, умения и компетенции като тези, които ходят.
Както казах - трябва сериозна цедка по време на следването. Ако се промушват само кадърните хора не си мислете, че в специалността ще има кой знае колко повече завършили от тези, които в момента завършват по разхлабената процедура. Не ми говорете само как всички били много напред, не е така, виждам го във абсолютни всички филологии. От курс има по 3-4 най-много до 7-8, които наистина стават. Другото е пълнеж.

- muligan-cho
- Специалност: Китаистика
Нас ни мотат с "приемът е с други езици, защото няма достатъчно литература на български и трябва да сте хора, които да е сигурно, че ще има откъде да четете." Което от една страна е така, от друга не, защото аз съм с италиански и няма кой знае колко литература в нета, още по-малко подробни анализи на исторически събития.
Иначе съм съгласен, че трябва да има цедка при следването, даже не при следването, ми след първи курс, защото се вижда как влизат хора, които много добре знаят някакъв западен или руски език и не става чеп за зеле от тях.
Иначе съм съгласен, че трябва да има цедка при следването, даже не при следването, ми след първи курс, защото се вижда как влизат хора, които много добре знаят някакъв западен или руски език и не става чеп за зеле от тях.
- Monkey D. Luffy
- Драскач
- Специалност: Висящ по дърветата
Добре де ами ако няма издаден учебник на български език? Май ще ти трябва някакво следно ниво за да учиш. Не друго, а защото чух, че няма издадени учебници на български език.
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

- muligan-cho
ми наште учебници са на английски, аз не вдявам английски, ама се справям..
- Monkey D. Luffy
- Драскач
- Специалност: Висящ по дърветата
Мда ето го живия пример над мен
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Според мен изпита се прави, за да се провери до някаква степен умението на кандидата да учи някакъв език.. вярно сега различните езици са с различна степен на трудност, но все пак се учат по горе долу еднакъв начин .. с яко блъскане
.. не може всеки срещнат на улицата да се сети че иска да учи език, а в същото време никога да не го е правил ?
Това е като аз да искам да стана футболист, ма да не съм играл никога - нищо, че не съм го правил - сигурен съм, че ще ми се отдава

Това е като аз да искам да стана футболист, ма да не съм играл никога - нищо, че не съм го правил - сигурен съм, че ще ми се отдава
удава*
Аз не съм съгласен с теб, език не е задължително да се учи с яко блъскане, но пък с яко блъскане всеки може да научи който език си пожелае : ) Няма език на света, който да е невъзможен за научаване. А това дали ти се удава да учиш езици... кой го преценява и как? Със сигурност не е с изпит, защото ти може цял живот само английски, примерно, да си учил и едвам да си добутал за оценката, която ти трябва, а може и просто да си живял 5 години в щатите и без мн мн да си учил граматика и пр. да си вземеш изпита, нали?
А на въпроса защо при нас в България цедката е обърната... не мисля, че някой изобщо може да отговори... : )
Аз не съм съгласен с теб, език не е задължително да се учи с яко блъскане, но пък с яко блъскане всеки може да научи който език си пожелае : ) Няма език на света, който да е невъзможен за научаване. А това дали ти се удава да учиш езици... кой го преценява и как? Със сигурност не е с изпит, защото ти може цял живот само английски, примерно, да си учил и едвам да си добутал за оценката, която ти трябва, а може и просто да си живял 5 години в щатите и без мн мн да си учил граматика и пр. да си вземеш изпита, нали?
А на въпроса защо при нас в България цедката е обърната... не мисля, че някой изобщо може да отговори... : )
Ами не не може .. Майка ми е рускиня .. и нямам проблеми нито с говоренето нито с разбирането на руския .. но за изпит е пълен абсурд.. няма начин без да си запознат с граматиката да се справиш .. тук таме може да ти помага, но да изкараш висока оценка на изпит само, защото си живял там .. няма как да станеcas написа:удава*
а може и просто да си живял 5 години в щатите и без мн мн да си учил граматика и пр. да си вземеш изпита, нали?
удава/отдава - ще се провери
П.П
И 1:0 за Noctis"Удава ми се" е остаряла и деалектна форма на иначе отдавна наложилия се израз "отдава ми се".
- streetdog
И какво като си научил английски добре за изпита? Сигурно следва, че ще научиш и японски ?
Ми ти може да си научил гръцки, турски, португалски, италиански... Или изобщо някакви езици, по които няма изпит. Що трябва да знаеш точно тия определени, с които се влиза ?
И също така - защо човек, който не е учил език да не може да се пробва японски(то такива хора няма, защото във всяко училище се учи чужд език, но както и да е). Може да се окаже скрит филологически талант. Защо ще му затваряш вратата? Трябва да му се даде възможност да пробва
П.п
тука някоя японка ако ни се удаде ще е добре
Ми ти може да си научил гръцки, турски, португалски, италиански... Или изобщо някакви езици, по които няма изпит. Що трябва да знаеш точно тия определени, с които се влиза ?
И също така - защо човек, който не е учил език да не може да се пробва японски(то такива хора няма, защото във всяко училище се учи чужд език, но както и да е). Може да се окаже скрит филологически талант. Защо ще му затваряш вратата? Трябва да му се даде възможност да пробва
П.п
тука някоя японка ако ни се удаде ще е добре

Добре .. допускаме, че ти си прав .. как по точно ще определиш хората, които ще учат - по какъв критерий ? Уни-то разполага с 4 бройки мъже.. има 50000 желаещи .. кво правим ? Самурайско клане до самия край за да видим "кой го иска повече" ?

- streetdog
50000х250лв(не знам колко плащате, но едва ли е под 250 лв на семестър) = 12 500 000лв на семестър. 25 000 000 лв на година. За толкова пари сигурно и японския император ще дойде да ни направи свирка. Да не говорим колко база може да се наеме
Или дори построи. И това, забележи, само за една година. Освен това такива хора могат да бъдат накарани да плащат и по малко повече пари за семестър. Така че пари има
Хората не е нужно да се определят по никакъв критерии. Който иска - просто идва и се пробва. Който става - става. Който не си отива в процеса на следване. В момента се обучава някакъв "елит"(с много дебели кавички), който е селектиран на базата на зубрачески способности. А много други, които примерно не могат да зазубрят хх страници тема по история и литература, не щото са тъпи, а просто защото го считат за напълно ненужна и скъпо струващата глупост, отиват на запад, където кандидатстват с мотивационно писмо, учат и се реализират
Хората не е нужно да се определят по никакъв критерии. Който иска - просто идва и се пробва. Който става - става. Който не си отива в процеса на следване. В момента се обучава някакъв "елит"(с много дебели кавички), който е селектиран на базата на зубрачески способности. А много други, които примерно не могат да зазубрят хх страници тема по история и литература, не щото са тъпи, а просто защото го считат за напълно ненужна и скъпо струващата глупост, отиват на запад, където кандидатстват с мотивационно писмо, учат и се реализират

А после тия 50000 човека какво ще правят ? Ще ринат картофи на нивата, но ще знаят японски нали ?
3 пъти ура . Японския император няма да си мръдне пръстта ако сумата пара не е с поне 9 цифри (предполагам, че все пак това го знаеш ). Колкото до това, че Сульо и Пульо си смятат историята за ненужна информация - тяхното бъдеще за мен също е ненужна информация (ако ми хващаш мисълта) .. и тук не говорим за зазубряне, а за научаване .. и все пак като пише някаква тема да я напише със стил, а не че Симо I е бил адски готин и е ритал римски дупета, къдет фане из Балканите - Ако някой толкова много иска да влезне да учи .. ще трябва да се потруди ..мечтите/амбициите не стават само с ядене - трябва си и малко работа/акъл
Забелязах че много сме се разлигавили като нация... 200 килограмови утрепки чакащи всичко наготово да им се даде - никаква дисциплина, никакво себеуважение - какво говорим за уважение към хората всъщност постигнали нещо посредством труда си - зубъри, келеши, нърд-ове и т.н - жалка работа
Забелязах че много сме се разлигавили като нация... 200 килограмови утрепки чакащи всичко наготово да им се даде - никаква дисциплина, никакво себеуважение - какво говорим за уважение към хората всъщност постигнали нещо посредством труда си - зубъри, келеши, нърд-ове и т.н - жалка работа
- muligan-cho
Влизайки със "свободен вход" в тия специалности или в целия университет, хората, колкото е да са много, няма да останат всички докрай, тва тряа ти е пределно ясно, Ноктис. Сега от нашта специалност си тръгват 5-ма души, преди още през уводния са отпадали по 1-2-3-ма. Ако се влиза свободно, но се и плаща по 250 кинта на семестър, както каза streetdog, няма да ме е гнус да пипам парапетите в Ректората, да не говорим за високотехнологичната климатична система в тоалетните (ако ме разбираш). След първи курс не да можеш да записваш втори курс с невзет изпит по език, защото иначе трябва да повтаряш, а повтарянето е безплатно, та да може унито да изцица още някви си 250 кинта за един семестър, а да има страшна цедка, ..... му, поне по език. Сега ако объркаш стаята и влезеш на чужд изпит, като нищо можеш да получиш 6-ца по история на Индия, пък да учиш японистика, нали.
И не става въпрос за тва, че Сульо и Пульо не си смятат историята за важна информация, а че точно Сульо и Пульо, които влизат разни специалности с история точно в края на първи курс не знаят нищо. Не защото са тъпи, а защото такива са изискванията - тряа да напишеш темичка, която да е n на брой страници и да има отличителни белези като определена структура и т.н., за да можеш да получиш висока оценка при оценяването. И е странно как точно ти защитаваш тая теза, която защитаваш, като не е сигурно дали ще те приемат с оценка на изпита като твоята, просто защото има 4 места. И какво като знаеш по-добре английски от тея, дето имат 6.00?
И не става въпрос за тва, че Сульо и Пульо не си смятат историята за важна информация, а че точно Сульо и Пульо, които влизат разни специалности с история точно в края на първи курс не знаят нищо. Не защото са тъпи, а защото такива са изискванията - тряа да напишеш темичка, която да е n на брой страници и да има отличителни белези като определена структура и т.н., за да можеш да получиш висока оценка при оценяването. И е странно как точно ти защитаваш тая теза, която защитаваш, като не е сигурно дали ще те приемат с оценка на изпита като твоята, просто защото има 4 места. И какво като знаеш по-добре английски от тея, дето имат 6.00?