КСК 2009 - Математика

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
terra_inkognita
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: трети

Re: КСК 2009 - Математика

Мнение от terra_inkognita »

Здравейте, кандидат-студенти!
Как върви подготовката??
Исках да чуя и други мнения към кои специалности сте се насочили, аз много се колебаех между СИ и КН, но все повече хора ме насочват към КН. Вие какво ще кажете? :bounce:
Alles, was lediglich wahrscheinlich ist, ist wahrscheinlich falsch.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Аз се насочих към икономика :P
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Di_Masta
В началото бе словото

Мнение от Di_Masta »

Здравейте, математици. В момента се подготвям усилено за предстоящите редовни изпити по математика. Изреших няколко сборника с примерни изпитни варианти, но не с точния формат на изпита в СУ (10 задачи с нарастваща трудност) и всички минали КС изпити за СУ. Според мен ако решавам изпитни варианти с точния формат на изпита ще се подготвя по-добре. Моля, ако някой знае за такива сборници или други помощни материали нека да каже, ще ми е от голяма полза, благодаря предварително.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

Di_Masta написа:Здравейте, математици. В момента се подготвям усилено за предстоящите редовни изпити по математика. Изреших няколко сборника с примерни изпитни варианти, но не с точния формат на изпита в СУ (10 задачи с нарастваща трудност) и всички минали КС изпити за СУ. Според мен ако решавам изпитни варианти с точния формат на изпита ще се подготвя по-добре. Моля, ако някой знае за такива сборници или други помощни материали нека да каже, ще ми е от голяма полза, благодаря предварително.
Мога да ти препоръчам сборник, който е от преподаватели във ФМИ, но задачите не са с формата на изпита, а са просто задачи с близка трудност до изпита и са разделени тематично (т.е квадратна функция, триъгълник, и т.н.). Казва се "Сборник по математика за 9-12 клас и кандидат-студенти" на Чакърян и Сидеров. Има и обяснения на почти всички задачи. Ако успееш да го изрешиш целия, изпита не би трябвало да ти е никакъв проблем :king:

Kryptonite
В началото бе словото

Мнение от Kryptonite »

Абе убедена съм че някъде е разсикван тоя въпрос, но да не отварям нови теми и да ровя да ви питам - тъй като в сряда започват записвания не мога никак да реша Информатика или Компютърни науки да пиша... проблема (доколкото може да се нарече проблем :) ) е че каквото пиша - това ще ме приемат (имам 5.70)... Та хич не мога да реша! Доколкото разбрах разликата е минимална, в компютърните има по-малко математика, но кое е по-приложимо и по-добро като специалност?
delyan
В началото бе словото

Мнение от delyan »

Kryptonite написа:Абе убедена съм че някъде е разсикван тоя въпрос, но да не отварям нови теми и да ровя да ви питам - тъй като в сряда започват записвания не мога никак да реша Информатика или Компютърни науки да пиша... проблема (доколкото може да се нарече проблем :) ) е че каквото пиша - това ще ме приемат (имам 5.70)... Та хич не мога да реша! Доколкото разбрах разликата е минимална, в компютърните има по-малко математика, но кое е по-приложимо и по-добро като специалност?
Разликите между специалностите в не малка степен могат да се заличат в последствие в зависимост какви изборни дисциплини ще решиш да учиш.
В действителност и информатиката изостава значително в математиката спрямо математическите специалности и информатиците имат много дупки в математиката. Компютърните науки е малко по-модерна (най-модерно е името - по-западняшко е), а информатиката се очаква да ти даде по-широка база и подготовка, така че в последствие да имаш повече варианти, в които да се насочиш. Математическата подготовка е много по-фундаментална и се усвоява значително по-трудно сам - без учител, докато програмирането и сродните могат да бъдат изучавани и без особена помощ от преподавател. Другият аспект е, че технологичните умения, които са по-застъпени в специалност като компютърните науки и много по-застъпени в софтуерното инженерство са твърде преходни за разлика от математиката - например геометрията се е изучавала още при древните гърци, днес още се изучава в училище и винаги ще се изучава, докато техниката се мени много и един вид дипломата на твърде технологична специалност олеква с времето, ако човек не се актуализира постоянно сам за себе си. Струва ми се удачно да се възползваш и да придобиеш фундаментални знания и умения докато си млада и умът ти се поддава на учене, защото тях никога няма да можеш да добиеш в по-късен етап. От друга страна желаеш и практични умения - в този смисъл информатиката се очаква да е по-балансирана и да има и от двете. Все пак най-силният фактор са твоите лични предпочитания, таланти и очаквания. А и навярно в очите на работодателите компютърните науки са по-блазнещи, но може в последствие да искаш да се захванеш с академична работа и прочие :).

А за математиката, според мен по-добрата специалност е приложната математика. Въпреки че всички само критикуват, истината е, че има възможности, но само ако си добър, а за да си добър се иска доста труд там, понеже когато си бос, много си личи и дефакто нищо не можеш да правиш. Докато при компютърните специалности можеш да се скриеш зад правенето на полутривиални неща на .NET (просто пример) и да не е такъв проблем, че си проспал почти всички лекции във университета :).

Успех в избора.
Аватар
terra_inkognita
В началото бе словото

Мнение от terra_inkognita »

И аз имах същия проблем и снощи си казах за последно сядам и каквото реша - това ще е :scratch: ,
Гледах, гледах учебните планове и ми стана ясно, че ще съм на 100% сигурна какво е трябвало да запиша, едва когато започна да уча и в края на краищата се спрях на КН за първо желание :kuzya_02:
А за И съм чувала много и то различни мнения, някои са ми казвали, че е най-доброто от ФМИ, други са ми казвали, че не си заслужава изобщо и че програмите им са остарели .. къде е истината нe знам
Успех при избора Kryptonite :)
Alles, was lediglich wahrscheinlich ist, ist wahrscheinlich falsch.
Kryptonite
В началото бе словото

Мнение от Kryptonite »

Ами... преспах, прочетох какво сте написали (мерси много за което!!!) иии мисля че ще е информатиката... Още в 6клас си казах искам информатика ии... с тия разколебавания сега усещам че после само ще ме е яд ако запиша каквото и да е друго! В крайна сметка смятам, че накъдето съм тръгнала най-важно е после сам да се развиваш, да учиш нови неща и да се осъвършенстваш, а наученото в университета е само основа, пък и наистина ще мога правилно да преценя когато започна да ги уча и работя тези неща, така че нищо не пречи да се прехвърля ако видя, че това е грешния избор! Мен ме притесняваше, че брат ми е завършил Информатика и въпреки това ми казва "някога нямах избор, ама ако беше сега бих записал компютърни...", но... в крайна сметка спирам с колебанията! Това ще да е то - Информатика:))))

Мерси за разясненията м/у другото!:))) хайде успех в избирането и на другите:)))
Nebu
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: първи

Мнение от Nebu »

Майкооооооооо, аз докато се усетя да се регистрирам в тоя форум, сте напрайли 17 страници... Заболя ме главата докато изчета пропуснатото :) :shock:
Та така де, за специалностите - аз съм си решил твърдо информатика, но искам по-опитните във ФМИ-ийстването да кажат аджебе, чак толкова ли много ще ни гърбят с математика :?: :?: :?:
Учих в Математическа до сега и там бая гърч имаше, обаче когато една даскалка, известна с това, че и на лагерите си даваше задачи на учениците да решават докато си почиват, ми каза "Нямаш работа в Информатиката във ФМИ, там ще ти скъсат задника от трудна математика" (цитатът е точен) Аз не очаквам да си чеша по цял ден... езика и така да изкарам там, ама с нейната интонация звучеше все едно ме чакат 10 часа сън на седмица и 158 часа учене...
Дайте малко надежда, че съм подавал и в ТУ, ама не ми се ходи там :cyclopsani: :cyclopsani: :cyclopsani:
А да и още нещо... имате ли представа колко струва явяването на официалния изпит и дали трябва да доплащам ако искам да си ползвам по-високата оценка в сравнение с предварителния ?
Алкохолът е враг на човека!!!
Господ е казал "Обичай враговете си!"
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

Nebu написа: "Нямаш работа в Информатиката във ФМИ, там ще ти скъсат задника от трудна математика" (цитатът е точен) Аз не очаквам да си чеша по цял ден... езика и така да изкарам там, ама с нейната интонация звучеше все едно ме чакат 10 часа сън на седмица и 158 часа учене...
И на мене така ми казваха, и се оказа вярно....за хората сядащи да учат 2 дена преди изпита.Ако си учиш редовно няма да имаш проблеми, поне аз нямам.
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Nebu
От дъжд на вятър

Мнение от Nebu »

Абе по принцип се води, че съм постоянен, като уча... Ама нали го знаеш хроничния мързел, като те хване и не пуща и това е! Да се надяваме, от следващата учебна година ще започна да разбирам дали е наистина толкова трудно там :)
Алкохолът е враг на човека!!!
Господ е казал "Обичай враговете си!"
statistikastatistika
В началото бе словото

Мнение от statistikastatistika »

здравейте,искам да уча статистика.с оценка 5.00 на матурата и оценки от дипломата 5.3 по мат и 3.6 по физика мислите ли че ще ми стигне бала?
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

statistikastatistika написа:здравейте,искам да уча статистика.с оценка 5.00 на матурата и оценки от дипломата 5.3 по мат и 3.6 по физика мислите ли че ще ми стигне бала?
1. Изчисляваш си бала съответно за специалността
2. Проверяваш минималните балове от миналите 2 години (на сайта)
3. Ако не ти стига - лошо
4. Ако ти стига, стискаш палци и се надяваш балът тази година да не се вдигне драстично.

Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

statistikastatistika написа:здравейте,искам да уча статистика.с оценка 5.00 на матурата и оценки от дипломата 5.3 по мат и 3.6 по физика мислите ли че ще ми стигне бала?
Така като гледам е почти сигурно, че ще влезнеш ако си момче, а ако си момиче си на косъм. Бала ти се получава 21.4. Миналогодишния бал е бил 18.05 за момчета и 21.15 за момичета.Сам си прави изводите.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

ae...ИС рулира...луди ли сте?!
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”