1-ви курс Право (2008 - 2009)
- Bushmen
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Re: 1-ви курс Право (2008 - 2009)
В лигълтиъри разделението на юридическите лица е асоциации корпорации фондации, но в учебника за асоциации нищо не се казва?
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
В на Андреев учебника за юридическите лица е претупана работа. Това за асоциациите го има в помагалото на Румен Чолов. В legal theory е добре разработен въпросът.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Въпрос към по-напредналите: как се нарича сделка, при която едно лице прехвърля правото на собственост (а не владение) върху една вещ с уговорката, че при изпълнение на дълга вещта ще бъде върната на длъжника?
Neque imbellem feroces progenerant aquilae columbas
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Фидуциарна сделка
Леле, благодаря много 
- slvn
- В началото бе словото
я по-напредналите да постнете по една снимка да ви познаем на изпита
ако може актуална и в анфас 
Imfuckinpossible is nothing... =]
-
DeViL's AdVoCaTe
- В началото бе словото
Добре де тези въпроси за Правен континюитет на Източната римска империя.Рецепция на римското право в съвременните частноправни системи.Развитие на науката за римското право. са повече от отвратителни нищо се не помни от тях. Ако се паднат на изпита не знам ко ще пиша 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
sellena_ написа:Въпрос към по-напредналите: как се нарича сделка, при която едно лице прехвърля правото на собственост (а не владение) върху една вещ с уговорката, че при изпълнение на дълга вещта ще бъде върната на длъжника?
За да не подведа някого, нека уточня - нарича се фидуция.Scorpion написа:Фидуциарна сделка
Фидепромисия, Фидеюсия, Фидуция- 3 съвсем различни неща, които на мен ми звучат като едно...
докато се сетя кое кое е.... 
Скорпион, ще разяснищ ли в какво се състои реституцията във въпроса за особените преторски производства? Обяваване за нищожност на властнически акт, който според претора е несправедлив ли ? И това на последваща инстанция ли се постановява чрез апел или е нещо съвсем различно.
- Bushmen
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Ако има договор сключен с измама, измаменият има две възможности. Да стои да не прави нищо и ако го съди мамещият за неизпълнение - да иска exceptio doli. Или пък да прояви активност да отиде при претора и да поиска реституция ( да се премахнат задълженията му по договора). По разговора отпреди 2 страници на какво се делят исковете, това предполагам също влиза - конкретни ( actio ), абстрактни - condictio
Какво стана със снимките?

- Scorpion
- Легендарен флуудър
На въпроса за особените преторски производства още не му е дошло времето в моята подготовка, така че не мога да кажа нищо по питането за реституцията. По силата на аргумента ab auctoritate се осланям на написаното от колегата Bushmen. Ако установя нещо различно, ще пиша тук. 
- Сенки и прах
- В началото бе словото
- Курс: първи
Фидепромисията (ако се случваще днес) - Тегля си кредит за апартамент - 100 000 лева.И моя кредитор те пита "Обещаваш ли да се задължиш за това за което и той?" И ти - "Обещавам"Dorinna написа:Фидепромисия, Фидеюсия, Фидуция- 3 съвсем различни неща, които на мен ми звучат като едно...докато се сетя кое кое е....
После може да избягам пък кредитора съвсем не го е грижа - може да те търси теб директно!Ще получиш регресен иск(ако му платиш) да търсиш задължението от мен или от други които съм накарал да ми поръчителстват.
Фидеюсия - в общи линии същото като горното НО - наследява се и важи и са всякакви задължения(не само формални).И няма регресен иск(после го оправят.но за това - М.Андреев)
Фидуция - когато ти искаш да си вземеш кредит за 100 000 лева трябва да предадеш собствеността на някаква вещ на кредитора(той естествено ще иска нещо за 100 000лв или по-скъпо).Например диамантените обеци - семейното бижу.После той може да продаде обеците когато си пожелае и ти никога няма да ги имаш отново защото имаш един облигационен иск срещу кредитора си(че не си е спазил задължението да ти върне обиците като му върнеш парите).Този облигационен иск важи само срещу него.
Weakness is a sin punishable by death.
аууу...мерси за полезното разяснение...
Всъщност аз виждам разликите, просто ги бъркам като наименования..иначе наистина много полезно и наледно обяснение