[КСК 2013] Журналистика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: [КСК 2013] Журналистика

Мнение от Kristo »

~Suzie написа:
А какво те кара да мислиш, че жените не са конкурентоспособни на мъжете? ( : /или това си беше чиста проба провокация, на която се хванах? :mrgreen: /
Днес е първи април бе... :mrgreen:

Но иначе ми е интересно, защо пишеш с B ?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Надежден случай, хич не се оплаквай - обикновено се получава така, че момче с прилична диплома и четворки на изпитите е вътре на първо класиране.
В залата, в която бях аз на предварителния, имаше 30 души, от които само четирима бяха момчета. Като четох впечатленията ви от изпита след края му, и в другите зали съотношението е било такова. Съвсем груба сметка: да кажем, че 1/6 от кандидатстващите са мъже (имам впечатления от 5-6 зали, където съотношението е било такова и нямам основания да мисля, че в другите е било по-различно): това са 100 души.
Само Ж и ВО имаш 40 момчета редовно, с книгоиздаването ще станат поне 50. И това е само редовно обучение. Което означава, че за едно място се борят 2 момчета - махни и скъсаните, които редовно са около и малко под 50% и... има ли смисъл да говорим? Колкото и груби и приблизителни да са тия сметки, ако бройката за прием се запази, за едно място във ФЖМК (редовно обучение) се състезават 2 момчета (и то, ако приемем, че на всички, които кандидатстват там, специалностите във ФЖМК са първите желания).
Така е още от времето, когато аз кандидатствах - айде, тогава бяха малко повече, та за едно място да са се борили трима. Сега просто ти трябва достатъчно висока оценка, за да идеш на устен (т.е. май 3.50, ако не се лъжа) и там трябва да не те скъсат, за да можеш да участваш в класирането. И си вътре. При момичетата е по-сложно.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Ще започна с това,че коментарът ми е по-скоро хумореска,отколкото сериозен роптеж,но като навлязохме в разговора,да го довършим. За ФЖМК съм съгласен,но не мисля,че е честно във физика,математика,ит и т.н. местата да са почти еднакви на брой,защото всички знаем колко жени-компютърни специалисти се пръкват. За моята специалност претенции нямам,намирам за нормално да се дава повече шанс на жените в хуманитарни специалности,защото и желаещите са в голямата си част от женски пол. Но за други специалности не съм толкова съгласен. Може би управниците си разбират работата и спрямо желаещите са определили и съответните места за прием,но в такъв случай българските момчета трябва да странят доста от висшето образование,защото съотношението мъже:жени във всички специалности е най-малко 2:1 в полза на момите.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Christine_Di
Пишете, о, братя

Мнение от Christine_Di »

Да ме беше родила мама момче!! :rr:
"Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства." Йордан Йовков

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Вярно е, прав си, но имай предвид и че много от местата в тия специалности (за жени, а и не само) остават незаети дори и след трето класиране, та не е като жените да са се възползвали от тази възможност. Един вид... естествен подбор: има обявени места, няма интерес, заемат се само дотолкова, доколкото има желаещи за тях. Няма лошо в това.
Ако питаш защо изобщо се обявяват толкова места, като няма кой да ги запълни - не мога да ти отговоря, но със сигурност има връзка с държавната субсидия, която получава университета, а вероятно и с ангажираността на преподавателите. Не мога да ти обясня зависимостите, никога не съм се интересувала от тях и не съм ги знаела.

Според мен трябва да се намалят бройките в почти всяка една от специалностите, за да се стимулира конкуренцията и наистина да влизат само най-добрите, а не като в случая, за който говорим: тройки на изпитите и си вътре в престижна специалност, за каквито се смятат тези във ФЖМК. Но това си е лично мое мнение, де.
Последно промяна от Търговецът на кристал на 01 Апр 2013, 16:02, променено общо 1 път.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
trichkova
От дъжд на вятър
Специалност: журналистика
Курс: кандидат-студент

Мнение от trichkova »

Kristo написа:Това жените да са повече е измислено с конкретна цел: да се даде по-голям шанс на женския пол да получи висше образование и белким некви 10% от завършилите жени да са конкурентноспособни на мъжете в редица професии. Ще забележите, че редица ръководни позиции или шефове на фирми са мъже. Ако има равенство при приетите студенти, абсурд жена да пробие... затова - за да има мир и разбирателство, образованието дава привилегии на слабия пол, за да се постигне що-годе някакъв баланс в обществото...

Разбира се, има и редица професии, които имат нужда от повече жени. Лекарки, журналистки, певици и т.н.

Да не забравяме, че като цяло кандидатите- мъже са доста по-малко. В мойта стая бяхме 40 човека, а от тях само 4ма бяха мъже. И съвсем логично не могат да приемат по равен брой кандидати. При 450 жени и 150 мъже ще е доста лошо, ако приемат по равен брой студенти, а и е доста нечестно.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Интересен факт от историята:

преди са били по равно местата за мъже и жени, но промяната идва след 89та, и по-точно в правителството на Ренета Инджова, въвежда повече места за момичета. Освен, че тя е върла феминистка, също така е и единствената жена министър-председатела на България. Нека това ви служи за обяснение на този феномен.

Също така, Търговеца сигурно си спомня този момент, тя е кандидатствала баш по времето на правителството на Инджова... паднала им се тема "Тигре, тигре"
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ти па, Ренета Инджова! Аз кандидатствах още по времето на викингите и си чукахме темите върху камъни, използвайки руническа писменост, както и да звучи това. :mrgreen:
В края на ноември
Надежден Случай
Плиний Стари

Когато Кристо стане министър на образованието,ще въведе необходимите мерки срещу феминизма сред университетите. :mrgreen:
Sunshine or ain't.
Надежден Случай
Плиний Стари

Кристо,смъртна обида е това,което стори на Търговеца. :monkey:
Sunshine or ain't.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Глупости, аз съм му свикнала. Пък и си знам, че съм древна. Аз като съм кандидатствала, вие тъкмо сте излезли от началното училище, струва ми се. По-скоро ме обиди с темата, която предположи, че ми се е паднала тогава. :)
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Търговецът на кристал написа:Ти па, Ренета Инджова! Аз кандидатствах още по времето на викингите и си чукахме темите върху камъни, използвайки руническа писменост, както и да звучи това. :mrgreen:
Тва сериозно ли го казваш или се бъзикаш заради празника?
Така ли е било наистина? Объркан съм... :shock:

пс: представям си каква тема би им се паднала на тях... примерно "Прекрасния нов свят" и децата пишат, как бащите им открили Америка...
Надежден Случай
Плиний Стари

Аз чакам на редовната сесия темата да е "Нема бизнес,нема пари". :blackeye:
Sunshine or ain't.
Аватар
Delyan_Elmo
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Delyan_Elmo »

Честно казано са изключително малко специалностите,при които момчетата,които кандидатстват са повече от момичетата. В нашата ситуация примерно,ако изравнят местата и отпаднат квотите се съмнявам,че ще бъдат приети повече от 10 момчета,т.е този прийом не само,че не е дискриминация,спрямо мъжете,а дори напротив- гарантира правата им.

По този начин е и сигурно,че ще са запази равновесие,а не да се изсипят на първата лекция 35 момчета и 4 години да е само футбол и бира : D Или пък обратното и да има избодени очи и ревност до болка xD
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

^ Не мисля така, има момчета, които са ударници, както казваме в моя край и пишат доста издържано. Разбира се, пак момичетата ще са повече, но смятам, че доста подценяваш мъжкото съсловие.

И аз си мислех, че момчетата имат по-малък шанс да не бъдат приети Право, но всичките ми познати, които се бяха готвили влязоха, с изключение на един, но той като цяло ходи на уроци, но мислеше, че ще мине само с тях ... Иначе, момчетата наистина сме си по-големи мързеливци и непукисти от дамите : ). И т'ва Правото е страшно нещо, имам чувството, че цял Бургас се е набил в него :D
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”