Аз пък препоръчвам да учиш от учебниците по Литература на издателство "Анубис". Именно Валери Стефанов е авторът им. В тези на "Булвест" също има много добри и разбираеми анализи. Всичко останало е много и излишно.Не виждам защо ще се затормозявате излишно. Все пак сте 12 клас - имате да учите и други неща, не само е само литературата, освен това - това е последната година в училище, последната година с класа, сега е моментът и да се забавлявате все пак.К.атерина написа:Diegooo, нямам книгата "Изкуството да пишем...", но и не ти я препоръчвам... Иначе Валери Стефанов трябва да се чете задължително за изпита по БЕЛ в СУ. В това отношение добре си се ориентирал. Ако още не си прочел "Лабиринтите на смисъла", прочети я. Тя е изцяло върху Ботев... Изключително разбираемо е написана. Препоръчвам и "Творбата - безкраен диалог" и "Творбата - място в света". Те са на малко по-високо ниво като стил, но ако четеш съсредоточено всичко става ясно.
Ако все пак държиш на "Изкуството да пишем", ето ти линк към Хеликон - http://www.helikon.bg/search/?qstr=%D0% ... 0%B5%D0%BC , можеш да ти си я поръчаш онлайн (поръчвала съм книги така, коректни са).
Ако се интересуваш от есето, препоръчвам "Да пишем съчинение по цитати" от Милена Кирова.
[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
- К.атерина
- В началото бе словото
- Специалност: още нямам...:(
- Курс: кандидат-студент
Налага се да се затормозим, ако ще кандидатстваме с литература, но не знам, може да съм останала с грешно впечатление...
Това за последната година подлежи на интерпретация...
Последна година в училище, ако обаче не "се затормозиш", може да не ти е последната преди университета...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Учебниците по литература са добри,но не съм съгласна, че са достатъчни за изпит..., за матура - стават.
Това за последната година подлежи на интерпретация...
Последна година в училище, ако обаче не "се затормозиш", може да не ти е последната преди университета...
Учебниците по литература са добри,но не съм съгласна, че са достатъчни за изпит..., за матура - стават.
Голотата ще спаси света...

- Ivo Penev
- Легендарен флуудър
- Специалност: право
- Обратна връзка:
литературата не затормозява,тя развива,тва с зубренето не теми е ''гушене'' на определени хора,затормозяват фактите,съдържащи се в предмети като историята.Проблемът на лит. е единствено ''деликатният'' субективизъм на другарките проверяващи в СУ
memento mori
Валери Стефанов наистина има много добър стил и начин на мислене.Истински интелектуалец в класическия смисъл на думата - търси сам мислите, идеите, бяга от клишетата, старае се да създаде логичен и същевременно интересен текст.Много добро впечатление ми е правил този човек във всичко което съм чел написано от него по учебници и помагала.

I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Батбаяне, чел ли си "Участта Вавилон. Лица, маски и двойници в българската литература" ? 
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- К.атерина
- В началото бе словото
Тъй, обсъдихме Валери Стефанов, може вече да се прехвърлим върху някого другиго. Предлагам Никола Георгиев. Той също е голям маниак... 

- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Право
Голям "маниак" е, пътувала съм с него в асансьора
Сериозно.
По мое мнение не трябва да се затормозявате с "Лабиринтите на смисъла". Аз лично попаднах на една доста съкратена разработка на основата на този труд - от порядъка на 3-4 листа голям формат ; ) От повече нямаше и нужда..
По мое мнение не трябва да се затормозявате с "Лабиринтите на смисъла". Аз лично попаднах на една доста съкратена разработка на основата на този труд - от порядъка на 3-4 листа голям формат ; ) От повече нямаше и нужда..
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
- К.атерина
- В началото бе словото
Само не разбрах в асансьора с Валери Стефанов ли си пътувала или с Никола Георгиев...
Три-четири листа? Някой е почитател на минимализма...
Три-четири листа? Някой е почитател на минимализма...

- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
Нито сте първите, нито последните, които ще кандидатстват в СУ с литература. Не е казано, че ако се забавляваш в 12 клас, няма да влезеш в университет.К.атерина написа:Налага се да се затормозим, ако ще кандидатстваме с литература, но не знам, може да съм останала с грешно впечатление...
Това за последната година подлежи на интерпретация...![]()
А учебниците са си даже много добри. Аз се готвих по тях и на изпита по БЕЛ в СУ изкарах 4.50, имам приятелка, която изкара 5.00, също готвейки се само от учебниците. Не сме ползвали никакви странични помагала. Да, ходихме на уроци, но там учителката ни разясняваше нещата, които не разбираме и ни проверяваше темите - толкова!
- К.атерина
- В началото бе словото
Поздравявам те!
За специалността, която искам да уча, литературата се умножава по три, затова толкова държа на нея. Ако искарам 4,50, може и да не вляза, това ще зависи от общия успех на изпитите. Но аз искам да съм си уверена, а не да завися от годишната реколта.
Според мен учебниците не са достатъчни, първо, защото почти не помагат да си направиш последователен план-конспект, а той е много важен за изпита. Така човек се ориентира бързо и всичко му се подрежда в главата. Докато в учебниците статиите са общи, казват важни неща, но е трудно да си съставиш ясна картинка... И второ - някой неща не ги пишат, а те са плюсове, често големи...
Какво като ни е последна година, не виждам нещо особено. Просто още по-рядко посещавам училище. В смисъл, че гимназията е хубаво място, но аз не изпитвам никакви носталгични усещания. И да, може би, не мога да оценя момента, но това едва ли ще е най-важният и неповторим миг в живота ми... Затова съм по-апатично настроена...
За специалността, която искам да уча, литературата се умножава по три, затова толкова държа на нея. Ако искарам 4,50, може и да не вляза, това ще зависи от общия успех на изпитите. Но аз искам да съм си уверена, а не да завися от годишната реколта.
Според мен учебниците не са достатъчни, първо, защото почти не помагат да си направиш последователен план-конспект, а той е много важен за изпита. Така човек се ориентира бързо и всичко му се подрежда в главата. Докато в учебниците статиите са общи, казват важни неща, но е трудно да си съставиш ясна картинка... И второ - някой неща не ги пишат, а те са плюсове, често големи...
Какво като ни е последна година, не виждам нещо особено. Просто още по-рядко посещавам училище. В смисъл, че гимназията е хубаво място, но аз не изпитвам никакви носталгични усещания. И да, може би, не мога да оценя момента, но това едва ли ще е най-важният и неповторим миг в живота ми... Затова съм по-апатично настроена...

- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
^ Представа нямаш колко съм съгласна с теб.А какво ще кандидатстваш?
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- К.атерина
- В началото бе словото
Най-голямато ми желание е културология ,после нареждам психологията, след това разни филологии. От славянските предпочитам чешка. В желанията влизат и китаистика и японистика, понеже съм добра по руски и имам някакъв шанс (което звучи забавно, понеже всеки, който кандидатства всъщност има шанс...), но те са на почти последно място. И накрая, за смях на проверяващите от журналистиката, ще се пробвам и с книгоиздаване...
БЕЗ ПРАВО!!! БЕЗ ЖУРНАЛИСТИКА!!!
Бъдете здрави и щастливи!!!

- Diegooo
- Драскач
Вместо книгоиздаване дай журналистика
Може Господ да ти е приготвил мястото на Цветанка Ризова в Нова или Анито Салич в Бтв? 
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
И аз така!Правото SUX..Журналистика..айде, няма да бъда лоша, ама харесвам си я..И аз нещо като теб, въпреки че Българската филолгоия и Психологията, при мен в момента, са в ожесточена борба за надмощие..размишлявах и за културология ..Моля те надъхай ме малко за тази специалност, защото за нея чувам повече минуси, отколкото плюсове, но незнайно защо ме привлича..А как съм се лепнала за Сръбския от славянските филологии представа си нямаш.. Та вероятно все в едно нещо може да си станем колежки.. Успехец!К.атерина написа:Най-голямато ми желание е културология ,после нареждам психологията, след това разни филологии. От славянските предпочитам чешка. В желанията влизат и китаистика и японистика, понеже съм добра по руски и имам някакъв шанс (което звучи забавно, понеже всеки, който кандидатства всъщност има шанс...), но те са на почти последно място. И накрая, за смях на проверяващите от журналистиката, ще се пробвам и с книгоиздаване...
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
- К.атерина
- В началото бе словото
Според мен хората не разбират предимствата на тази специалност и поради това редовният въпрос е "А какво ще работиш после?". Основното й предимство е огромният спектър от знания, които тя дава. Разбира се, след като завършиш, няма да практикуваш професията "културолог", но ще използваш наученото, а това е много по-важно. На това трябва да ни учат университетите - да умеем да управляваме ресурсите си от знания, а не да сме като работници на поточна линия. Не си ли съгласна?
Сега по-конкретно. Завършвайки културология можеш да работиш в сферата на туризма, на изкуството, на рекламата, на журналистиката, на културния обмен, а от тук и на международните отношения, на регионалното развитие.... Това са доста области, които покрива само една специалност, все едно си завършил туризъм, история на изкуството, PR и журналистика, само че излизаш по-умен от PR-те и по-грамотен от журналистите... Единственото важно нещо е - да не те мързи да четеш.
Освен това мисля, че културологията е една от специалностите на модерните хора. Страшно много ме привлича това, че няма да ми се налага цял живот (което е 100% от моето съществуване) да работя едно и също. Ще мога да избирам, да работя по наши и европейски проекти. Даже думата не е европейски, защото специалността не е европеистика. Специалността е културология и думата е "световни". Общо взето съм голям фен на глобализацията и просто културологията е моята специалност.
P.S. На мен успехец, на теб - успехище!!!:)
Сега по-конкретно. Завършвайки културология можеш да работиш в сферата на туризма, на изкуството, на рекламата, на журналистиката, на културния обмен, а от тук и на международните отношения, на регионалното развитие.... Това са доста области, които покрива само една специалност, все едно си завършил туризъм, история на изкуството, PR и журналистика, само че излизаш по-умен от PR-те и по-грамотен от журналистите... Единственото важно нещо е - да не те мързи да четеш.
Освен това мисля, че културологията е една от специалностите на модерните хора. Страшно много ме привлича това, че няма да ми се налага цял живот (което е 100% от моето съществуване) да работя едно и също. Ще мога да избирам, да работя по наши и европейски проекти. Даже думата не е европейски, защото специалността не е европеистика. Специалността е културология и думата е "световни". Общо взето съм голям фен на глобализацията и просто културологията е моята специалност.
P.S. На мен успехец, на теб - успехище!!!:)