Подготовка за изпита по Английски език
Re: Подготовка за изпита по Английски език
Нивото е... СУ.
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
И 2 часа преди изпита да отидете, пак ще ви пуснат да влезете в сградата 1 час преди да е почнал... А и после ако не сте в ректората, ще киснете страшно много време, ние в химическия факултет май 45 минути си почакахме в залата, докато почнем с диктовката.
Иначе ако сте в голяма зала е добре да седнете някъде по-напред, централно. Ако ходите на курсове към СУ и ви кажат, че този, който чете се мести при 3те четения, не им вярвайте. И на нас така ни казаха, в зала 110 човека бяхме и мацката, която четеше не се мръдна от мястото си. Но иначе се чуваше добре, въпреки, че бях по-назад. Но това си е до късмет, какъв човек ще ви се падне. Подгответе се психически и за хора, които говорят тихо, и за хора с говорни дефекти... всичко може да се случи.
Иначе ако сте в голяма зала е добре да седнете някъде по-напред, централно. Ако ходите на курсове към СУ и ви кажат, че този, който чете се мести при 3те четения, не им вярвайте. И на нас така ни казаха, в зала 110 човека бяхме и мацката, която четеше не се мръдна от мястото си. Но иначе се чуваше добре, въпреки, че бях по-назад. Но това си е до късмет, какъв човек ще ви се падне. Подгответе се психически и за хора, които говорят тихо, и за хора с говорни дефекти... всичко може да се случи.
- KRSOne
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Туризъм
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз бях в аудитория 292, заедно с още 117 души. Големите зали не трябва да ви притесняват - даже напротив. Спомням си и аз, колко се отчаях като видях разпределението.
В големите зали пращат най-гръмогласните диктуващи, с най-ясна дикция. Освен това, за да се избегнат недоразумения се диктува супер бавно. Така, че споко. Аз бих се тревожил, ако се падна в зала с 20 души.
Няма смисъл да ходите 2-3 часа по-рано. Отидете предния ден, намерете си стая, за да не се мотаете като отключат. Просто се набутайте малко по-напред и щом влезете, спринт към стаята. Другите ще са доста дезориентирани(особено, ако сте в ректората), така че няма да имате проблем с намирането на хубаво място.
В големите зали пращат най-гръмогласните диктуващи, с най-ясна дикция. Освен това, за да се избегнат недоразумения се диктува супер бавно. Така, че споко. Аз бих се тревожил, ако се падна в зала с 20 души.
Няма смисъл да ходите 2-3 часа по-рано. Отидете предния ден, намерете си стая, за да не се мотаете като отключат. Просто се набутайте малко по-напред и щом влезете, спринт към стаята. Другите ще са доста дезориентирани(особено, ако сте в ректората), така че няма да имате проблем с намирането на хубаво място.
- CellarDoor
- Пишете, о, братя
Аз бях в стая с 20 души (291 в Ректората, ако не се лъжа) и човекът с диктовката говореше доста странно - в смисъл, гласът му беше странен, не произношението, което си беше разсейващо в началото - но пък толкова бавно, че всичко успях да си напиша. Спира на всеки 3 думи за няколко секунди, не говореше много високо, но се чуваше достатъчно ясно, въпреки че бях на предпоследния ред, а той не мръдна от катедрата. Въпрос на случайност е какъв ще ви се падне, но ако ще ви е по-спокойно, седнете си по-напред. В краен случай просто може да помолите да говорят по-високо.
И наистина няма смисъл да ходите два часа по-рано. Пускат едва в 8, а при нас самият изпит почна след 9 и половина. Голямо мотаене пада, запасете се най-вече с търпение =)
Спокойно, далеч не е толкова страшно, колкото се опитват да го изкарат =)
И наистина няма смисъл да ходите два часа по-рано. Пускат едва в 8, а при нас самият изпит почна след 9 и половина. Голямо мотаене пада, запасете се най-вече с търпение =)
Спокойно, далеч не е толкова страшно, колкото се опитват да го изкарат =)
Да, разумни съвети дава KRSOne. В сградата ще ви пуснат не по-рано от 7 ч., а вероятно и по-късно, затова няма смисъл да отивате посред нощ. Самата тема, както на всички изпити, се тегли в 8.00, но докато преподавателят дойде в стаята, минава поне половин час, нещо такова. Така че се подгответе психически да чакате спокойно, не се изнервяйте излишно. Веднъж почне ли, бързо минава.
И да, диктува се само отпред, което е по-добре според мен - иначе трябва да се въртиш като хахав, защото при първото и последното четене е важно и да виждаш четящия. А едва ли някой би искал да му четат иззад гърба. Чува се достатъчно добре, не се бойте. То не е само въпрос на чуване. Ако някой по принцип не знае и не разбира при слушане, и на ухото да му викат, пак няма да го напише. Така че не се самонавивайте с тази диктовка, учете си спокойно и мислете, като пишете. Все пак се диктува текст, който има смисъл, а не поредица от думи.
И да, диктува се само отпред, което е по-добре според мен - иначе трябва да се въртиш като хахав, защото при първото и последното четене е важно и да виждаш четящия. А едва ли някой би искал да му четат иззад гърба. Чува се достатъчно добре, не се бойте. То не е само въпрос на чуване. Ако някой по принцип не знае и не разбира при слушане, и на ухото да му викат, пак няма да го напише. Така че не се самонавивайте с тази диктовка, учете си спокойно и мислете, като пишете. Все пак се диктува текст, който има смисъл, а не поредица от думи.
- plamena
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
Здравейте.
Тази година завършвам..ще кандидатствам с Английски:) Искам да попитам за есето? Мисля,че пак в тази тема четох че ако смесваш American с British English ти намалят оценката.. в смисъл се санкционира... има ли някакъв определен модел на структура на съчинението или имаш свобода да пишеш както ти харесва? Също така... аз като си правя диктовки и имам навика да пише по две думи (колебая се коя е правилната или за правописа и пише по две думи на мястото на една примерно) .. това цялото ли ще се сметне за грешка или... биха склонили да приемат вярната ако е написана? Имам и още въпроси ..но засега толкова.
Благодаря предварително

plamena написа:Здравейте.Тази година завършвам..ще кандидатствам с Английски:) Искам да попитам за есето? Мисля,че пак в тази тема четох че ако смесваш American с British English ти намалят оценката.. в смисъл се санкционира... има ли някакъв определен модел на структура на съчинението или имаш свобода да пишеш както ти харесва? Също така... аз като си правя диктовки и имам навика да пише по две думи (колебая се коя е правилната или за правописа и пише по две думи на мястото на една примерно) .. това цялото ли ще се сметне за грешка или... биха склонили да приемат вярната ако е написана? Имам и още въпроси ..но засега толкова.
Благодаря предварително
![]()
Ами отърви се от навика си да пишеш по две думи! Щом го правиш, значи не знаеш коя всъщност е правилната и се смята за грешка. В крайна сметка трябва да решиш и да задраскаш едната. Колкото до съчинението: разбира се, че има определени модедели на структура, за всички изпитни формати има. За да се ориентираш по-добре, намери си книжката за писане на есе на Евгения Панчева и Любомир Терзиев, издателство Просвета. И най-добре се запиши на курс за подготовка за изпита към СУ (има и отделно само за съчинение; виж линка към кандидатстудентски курсове на катедрата по английски в главната страница на сайта на СУ). Там всичко ще ти обяснят.
Имам една молба към всички които в момента правят тестовете SUATEFL, както и към вече приетите които са ги правили преди. Ще е много добре ако може да кажете колко точки горе долу изкарвате на тестовете. Питам,защото не съм ходила на никакви курсове и нямам представа какво ми е нивото в сравнение с отаналите.
Аз сега приключих втората книжка и резултатите ми варират между 82 до 90 %, но целта ми е 94% щото с диктовките съм много зле, правя окол 6-7 грешки на диктовка, което си е бая.
Извинявайте ако повтарям нечия друга подобна молба, обаче прегледах темата и не намерих това което ми трябва.
Аз сега приключих втората книжка и резултатите ми варират между 82 до 90 %, но целта ми е 94% щото с диктовките съм много зле, правя окол 6-7 грешки на диктовка, което си е бая.
Извинявайте ако повтарям нечия друга подобна молба, обаче прегледах темата и не намерих това което ми трябва.
- KRSOne
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Туризъм
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Е как така 6-7 грешки. Диктовките са елементарни. 
Здавейте! 
Надявам се въпросът ми да не е много глупав, но нещо не мога да се ориентирам добре в сайта ...
За кои специалности може да се кандидатства с изпита по английски език?
Благодаря предварително
Надявам се въпросът ми да не е много глупав, но нещо не мога да се ориентирам добре в сайта ...
Благодаря предварително
-
svd
- От дъжд на вятър
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
Диктовките са ми много трудни на мен
, направо са ужасни
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
Най-добре ще е да си купиш справочник. Там всичко е обяснено. По принцип можеш и да се обадиш в СУ, но е твърде вероятно да попаднеш на недружелюбна лелка. Можеш и да видиши тук: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... obrazuvane , но трябва да отваряш за всеки факултет и да проверяваш една по една специалностите. Малко е объркано наистина.Иви написа:Здавейте!
Благодаря предварително![]()
Принципно теста е 90 точки общо, 25 за есето, 15 диктовка и 50 за тестовата част. Над 80 точки ти трябват за 5.50 и нагоре. 6-7 грешки на диктовката не са фатални ако останалата ти част е много добре. Но те нещата се натрупват. Мен лично от книжките резултатите ми варираха между 74 - 79 точки. На изпита имах 81,5 -> 5.61. Имах най-много грешки на диктовката - 4. xD Две от които изключително тъпи.Loli написа:Имам една молба към всички които в момента правят тестовете SUATEFL, както и към вече приетите които са ги правили преди. Ще е много добре ако може да кажете колко точки горе долу изкарвате на тестовете. Питам,защото не съм ходила на никакви курсове и нямам представа какво ми е нивото в сравнение с отаналите.
А диктовката на някои може и да им се вижда лесна, но едно 50% от кандидатстващите точно на нея се прецаква. Попадала съм на хора, които се справят сравнително добре с останалата част от изпита, но на диктовката имат по повече от 15 грешки. То си зависи и от самия текст де.
Megera, значи аз съм си ги смятала по погрешен начин, защото гледам само теста. Есето няма кой да ми го оцени според критериите на СУ.Въпросът ми беше по-скоро за самия тест, който е с 50 точки, колко точки горе-долу изкарвате.