Подготовка за изпита по Английски език

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Re: Подготовка за изпита по Английски език

Мнение от Maeve »

Нивото е... СУ. :drunken:
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
Аватар
Megera
От дъжд на вятър

Мнение от Megera »

И 2 часа преди изпита да отидете, пак ще ви пуснат да влезете в сградата 1 час преди да е почнал... А и после ако не сте в ректората, ще киснете страшно много време, ние в химическия факултет май 45 минути си почакахме в залата, докато почнем с диктовката.

Иначе ако сте в голяма зала е добре да седнете някъде по-напред, централно. Ако ходите на курсове към СУ и ви кажат, че този, който чете се мести при 3те четения, не им вярвайте. И на нас така ни казаха, в зала 110 човека бяхме и мацката, която четеше не се мръдна от мястото си. Но иначе се чуваше добре, въпреки, че бях по-назад. Но това си е до късмет, какъв човек ще ви се падне. Подгответе се психически и за хора, които говорят тихо, и за хора с говорни дефекти... всичко може да се случи.
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Специалност: Туризъм
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

Аз бях в аудитория 292, заедно с още 117 души. Големите зали не трябва да ви притесняват - даже напротив. Спомням си и аз, колко се отчаях като видях разпределението. :lol:

В големите зали пращат най-гръмогласните диктуващи, с най-ясна дикция. Освен това, за да се избегнат недоразумения се диктува супер бавно. Така, че споко. Аз бих се тревожил, ако се падна в зала с 20 души.

Няма смисъл да ходите 2-3 часа по-рано. Отидете предния ден, намерете си стая, за да не се мотаете като отключат. Просто се набутайте малко по-напред и щом влезете, спринт към стаята. Другите ще са доста дезориентирани(особено, ако сте в ректората), така че няма да имате проблем с намирането на хубаво място. :D
Аватар
CellarDoor
Пишете, о, братя

Мнение от CellarDoor »

Аз бях в стая с 20 души (291 в Ректората, ако не се лъжа) и човекът с диктовката говореше доста странно - в смисъл, гласът му беше странен, не произношението, което си беше разсейващо в началото - но пък толкова бавно, че всичко успях да си напиша. Спира на всеки 3 думи за няколко секунди, не говореше много високо, но се чуваше достатъчно ясно, въпреки че бях на предпоследния ред, а той не мръдна от катедрата. Въпрос на случайност е какъв ще ви се падне, но ако ще ви е по-спокойно, седнете си по-напред. В краен случай просто може да помолите да говорят по-високо.

И наистина няма смисъл да ходите два часа по-рано. Пускат едва в 8, а при нас самият изпит почна след 9 и половина. Голямо мотаене пада, запасете се най-вече с търпение =)

Спокойно, далеч не е толкова страшно, колкото се опитват да го изкарат =)
Аватар
macharok
От дъжд на вятър

Мнение от macharok »

Да, разумни съвети дава KRSOne. В сградата ще ви пуснат не по-рано от 7 ч., а вероятно и по-късно, затова няма смисъл да отивате посред нощ. Самата тема, както на всички изпити, се тегли в 8.00, но докато преподавателят дойде в стаята, минава поне половин час, нещо такова. Така че се подгответе психически да чакате спокойно, не се изнервяйте излишно. Веднъж почне ли, бързо минава.

И да, диктува се само отпред, което е по-добре според мен - иначе трябва да се въртиш като хахав, защото при първото и последното четене е важно и да виждаш четящия. А едва ли някой би искал да му четат иззад гърба. Чува се достатъчно добре, не се бойте. То не е само въпрос на чуване. Ако някой по принцип не знае и не разбира при слушане, и на ухото да му викат, пак няма да го напише. Така че не се самонавивайте с тази диктовка, учете си спокойно и мислете, като пишете. Все пак се диктува текст, който има смисъл, а не поредица от думи.
Аватар
plamena
В началото бе словото
Специалност: Английска филология
Курс: първи

Мнение от plamena »

Здравейте. :) Тази година завършвам..ще кандидатствам с Английски:) Искам да попитам за есето? Мисля,че пак в тази тема четох че ако смесваш American с British English ти намалят оценката.. в смисъл се санкционира... има ли някакъв определен модел на структура на съчинението или имаш свобода да пишеш както ти харесва? Също така... аз като си правя диктовки и имам навика да пише по две думи (колебая се коя е правилната или за правописа и пише по две думи на мястото на една примерно) .. това цялото ли ще се сметне за грешка или... биха склонили да приемат вярната ако е написана? Имам и още въпроси ..но засега толкова. :) Благодаря предварително :) :wink:
Аватар
macharok
От дъжд на вятър

Мнение от macharok »

plamena написа:Здравейте. :) Тази година завършвам..ще кандидатствам с Английски:) Искам да попитам за есето? Мисля,че пак в тази тема четох че ако смесваш American с British English ти намалят оценката.. в смисъл се санкционира... има ли някакъв определен модел на структура на съчинението или имаш свобода да пишеш както ти харесва? Също така... аз като си правя диктовки и имам навика да пише по две думи (колебая се коя е правилната или за правописа и пише по две думи на мястото на една примерно) .. това цялото ли ще се сметне за грешка или... биха склонили да приемат вярната ако е написана? Имам и още въпроси ..но засега толкова. :) Благодаря предварително :) :wink:

Ами отърви се от навика си да пишеш по две думи! Щом го правиш, значи не знаеш коя всъщност е правилната и се смята за грешка. В крайна сметка трябва да решиш и да задраскаш едната. Колкото до съчинението: разбира се, че има определени модедели на структура, за всички изпитни формати има. За да се ориентираш по-добре, намери си книжката за писане на есе на Евгения Панчева и Любомир Терзиев, издателство Просвета. И най-добре се запиши на курс за подготовка за изпита към СУ (има и отделно само за съчинение; виж линка към кандидатстудентски курсове на катедрата по английски в главната страница на сайта на СУ). Там всичко ще ти обяснят.
Аватар
plamena
В началото бе словото
Специалност: Английска филология

Мнение от plamena »

благодаря :)
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Имам една молба към всички които в момента правят тестовете SUATEFL, както и към вече приетите които са ги правили преди. Ще е много добре ако може да кажете колко точки горе долу изкарвате на тестовете. Питам,защото не съм ходила на никакви курсове и нямам представа какво ми е нивото в сравнение с отаналите.
Аз сега приключих втората книжка и резултатите ми варират между 82 до 90 %, но целта ми е 94% щото с диктовките съм много зле, правя окол 6-7 грешки на диктовка, което си е бая.
Извинявайте ако повтарям нечия друга подобна молба, обаче прегледах темата и не намерих това което ми трябва.
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Специалност: Туризъм
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от KRSOne »

Е как така 6-7 грешки. Диктовките са елементарни. :)
Иви
В началото бе словото

Мнение от Иви »

Здавейте! :)

Надявам се въпросът ми да не е много глупав, но нещо не мога да се ориентирам добре в сайта ...
За кои специалности може да се кандидатства с изпита по английски език?

Благодаря предварително :flower:
svd
От дъжд на вятър
Специалност: Международни отношения

Мнение от svd »

Диктовките са ми много трудни на мен :shock: , направо са ужасни
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Мнение от Mushmul »

Иви написа:Здавейте! :)

Надявам се въпросът ми да не е много глупав, но нещо не мога да се ориентирам добре в сайта ...
За кои специалности може да се кандидатства с изпита по английски език?

Благодаря предварително :flower:
Най-добре ще е да си купиш справочник. Там всичко е обяснено. По принцип можеш и да се обадиш в СУ, но е твърде вероятно да попаднеш на недружелюбна лелка. Можеш и да видиши тук: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... obrazuvane , но трябва да отваряш за всеки факултет и да проверяваш една по една специалностите. Малко е объркано наистина.
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Аватар
Megera
От дъжд на вятър

Мнение от Megera »

Loli написа:Имам една молба към всички които в момента правят тестовете SUATEFL, както и към вече приетите които са ги правили преди. Ще е много добре ако може да кажете колко точки горе долу изкарвате на тестовете. Питам,защото не съм ходила на никакви курсове и нямам представа какво ми е нивото в сравнение с отаналите.
Аз сега приключих втората книжка и резултатите ми варират между 82 до 90 %, но целта ми е 94% щото с диктовките съм много зле, правя окол 6-7 грешки на диктовка, което си е бая.
Извинявайте ако повтарям нечия друга подобна молба, обаче прегледах темата и не намерих това което ми трябва.
Принципно теста е 90 точки общо, 25 за есето, 15 диктовка и 50 за тестовата част. Над 80 точки ти трябват за 5.50 и нагоре. 6-7 грешки на диктовката не са фатални ако останалата ти част е много добре. Но те нещата се натрупват. Мен лично от книжките резултатите ми варираха между 74 - 79 точки. На изпита имах 81,5 -> 5.61. Имах най-много грешки на диктовката - 4. xD Две от които изключително тъпи.

А диктовката на някои може и да им се вижда лесна, но едно 50% от кандидатстващите точно на нея се прецаква. Попадала съм на хора, които се справят сравнително добре с останалата част от изпита, но на диктовката имат по повече от 15 грешки. То си зависи и от самия текст де.
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Megera, значи аз съм си ги смятала по погрешен начин, защото гледам само теста. Есето няма кой да ми го оцени според критериите на СУ.Въпросът ми беше по-скоро за самия тест, който е с 50 точки, колко точки горе-долу изкарвате.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”