Курсовете по история в СУ

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

Значи..от 100% достоверен източник мога да кажа че в СУ НЕ се държи толкова на обема,а по-скоро на правилно конструиране на темата,описване на наистина значителните неща последователно,изчерпателно и в правилна хронология...

самите преподаватели на курсовете казаха,че всяко отклонение от темата се наказва с намаляване на оценката...а да не говорим,че темите,които ни ги диктуват изцяло (в смисъл цялата тема,а не само план на нея,както правеше М.Каймакамова) не са особено дълги..на мен ми излизат максимум 10 страници на бял лист...така че не се лъжете да пишете колкото се може повече...

друго,което казаха е абсолютно и изключително много да се внимава върху формулировката на темата защото в зависимост от нея се набляга на едно или друго нещо в темата...М.Радева ни каза,че една година имало 90%двойки на изпита,защото се паднал Стамболов,но формулировката била подвеждаща и всички писали подробно за Стамболов без К.Стоилов,а това било мн важно за темата..и резултата очевидно били преобладаващи слаби оценки...

а и нещо,което ни каза един преподавател днес:Историята не е локумджийска наука,а наука на конкретиката...

така че...дупе да ни е яко! :wink:
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

Исках да ви питам (тези от вас,които са ходили на курсовете към СУ),дали има тема,която на курса не диктуват,в смисъл пр. "Култура и църква 15-17 в." ...нещо за тази тема казват ли,понеже е доста гадничка,и моя учител каза,че не вярва да се падне и даже не ни я преподаде..?Ако има някой доброжелател от вас да сподели,ще съм мн благодарна!Мерси,предварително!
Аватар
Gig
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Gig »

За изпита по история-гледайте да си намерите хубави сбити теми с добра структура и стегнат език. За курса на СУ-дано тази година не са успели да излъжат твърде много кандидат-студенти...по никакъв начин не си струва да си хабите парите и времето за тях: 1-не казват нищо различно от това, което можете да прочетете навсякъде; 2-за това дали сте им били на курса или не, на преподавтелите изобщо не им дреме и това няма да ви повиши оценката. А за тези от вас, които вече са си платили-отидете и се насладете на противоречивите тези, който различните преподаватели дават и на всевъзможни изцепки. А да...и никак не вярвайте не това, което ви казват за предварителния-все пак те искат повече хора да си платят за още един изпит...Ами това, което аз научих от курса на СУ по История
Най-добрият начин да развалиш чудото е да се питаш, защо го има.
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

Въпрос на гледна точка..аз съм много доволна..не съм чула никакви противоречиви тези засега..а много ясно че всичко и сам можеш да си научиш,то ако някой разчита само на този курс за да влезе в СУ трябва да е меко казано тъпанар...За мен курса е един своеобразен преговор на всичко,което съм научила и много неща,които не знаех тепърва научих..освен това няка как да научиш цялата история за 7 дни..така ча който се надява на чудодейна сила в този курс ще си остане с надеждите...

Все пак досега за курса мога да кажа само положителни неща..(като изключим гадния клинч,ама....траеме си.Нали е за каузата.. :) )

А колкото до темите...за сега (от средновековие и възраждане) сме взели всичко но наистина темата за Културата 15-17век наистина я пропуснахме,а буквално в последните 5 минути ни продиктуваха един ааадски сбит план само от най-основните точки..а на всички останали теми сме обърнали достатъчно внимание...така че и аз мисля че негласно казано тази тема изобщо за нищо я нямат.
Както според мен и темата за Залеза на 1ва бълг. д-ва ..тя никога не се е падала,но именно затова ,както каза лектора вчера..или ще се падне..или няма..хаха...якичко..това е една от най-омразните ми теми
Аватар
Rage
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Rage »

Някъде по- нагоре прочетох, че курса по ситория(а и изобщо курсовете на СУ) не струват. Напълно се присъединявам към това мнение, миналата година изобщо не съм ходил на подобни развлечения, дори на някакви извънкласни заниятия не съм се мяркал, и нямах проблеми с научаването на темите! Така че, дори и просто за преговор на наученото, ми се струва че 340лв. са си доста за това, което Ви предлагат! Но все пак по добре да ходите там, отколкото да се чудите какво да правите цяла ваканция! 8)
tzvetushka
В началото бе словото

Мнение от tzvetushka »

Не съм прочела предишните ви мнения, само искам да кажа, че аз миналата година бях на курсовете и съм супер разочарована!!!!!!никакво внимание, изключително високомерно отношение на професор Бакалов и много липси в темите, което е безумно!
Скъсаха ме:)
Аватар
AlexHI
От дъжд на вятър

Мнение от AlexHI »

Боже, какво значи сбита - последните две теми, които разработих са по 16 - 18 страници на компютър / не че ще мога да ги възпроизведа на изпита/. Уж свивах, пропусках - повече от това накъде? А в някои теми има толкова дати, че ако трябва да сбия темата - ще трябва само да изброявам няколко листа.
Та опитах се да посвия и темата за Бълг.възраждане - направих я 12 страници и като ми я ошари даскала - на 4-5 места написал "разшири".
Умирам от любопитство да разбера какво влиза в една сбита тема от Възраждане или темата за Асеневци - голяма, голяма е при мен. Да не говорим за тая гадост, която в момента разработвам - супер голяма "България в края на ХІХв".
Аватар
Gig
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Gig »

Ами, 16-18 до 25 страници си е сбита тема, проблемът идва, ако темата е повече 35-40 страници, защото и такива има:)
Аватар
Licenti0us
От дъжд на вятър

Мнение от Licenti0us »

В СУ не може да се падне тема за създаване и разпространение на славянската писмен0ст , нали?
Това се пише към Борис. ... Или?
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

Може да се падне! :) Има я в конспекта,макар че е малко вероятно!Иначе се пише отделно,не към Борис!Но и такава тема е възможна,понеже преподавателите сами формулират темите! :)
Аватар
AlexHI
От дъжд на вятър

Мнение от AlexHI »

Gig написа:Ами, 16-18 до 25 страници си е сбита тема, проблемът идва, ако темата е повече 35-40 страници, защото и такива има:)
Съкрушен съм -никога няма да мога да напиша 16-18 страници за 5 часа. :roll:
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

plamKA написа:Може да се падне! :) Има я в конспекта,макар че е малко вероятно!Иначе се пише отделно,не към Борис!Но и такава тема е възможна,понеже преподавателите сами формулират темите! :)
Според мен грешиш. В конспекта има само "Дейност на Кирило-Методиевите ученици в България", което си е част от темата за Борис.
Изображение
Аватар
Gig
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Gig »

Разпространението на славянската писменост се включва чрез дейността на братята и особено Моравската мисия и Рим, а дейността на учениците в България си е отделна подтема:)
AlexHI, не се тревожи- 18 странички на самия изпит ще ги изпишеш без дори да се усетиш и като си свършиш темата ще се чудиш, кога си успял да напишеш толкова много:)
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

Ами аз миналата година ходих на курсовете към СУ, които се организираха в Бургас и изрично ни казаха в темата за Борис да не пишем много за Кирил и Методий, понеже не са предмет на тази тема. Съответно аз сбих възможно най-много информацията за дяхното дело, обаче... след проверката ми бяха писали, че и това е излишно :roll:

Пък че не е отделна тема - сега пак проверих програмата пише само:

Християнизация и политическо развитие на България (втората половина на ІХ в. - първите три десетилетия на Х в): Покръстване на българите и основаване на Българската църква. Дейност на Кирило-Методиевите ученици в България. Политическо и културно развитие на българската държава при цар Симеон.
Изображение
Аватар
Gig
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Gig »

Ами, на курса на СУ в Сф. обясниха, че трябва да дадем най-важното за тяхната дейност, най-малкото защото не можем да си скачаме от събитие на събитие без да посочваме логичната връзка и причините, а все пак учениците не са изникнали в БГ без предисторията и политическата причина
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”