[КСК 2012] Психология

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
Хермине
Танцуващия с клавиатури

Re: [КСК 2012] Психология

Мнение от Хермине »

Плазмодий написа:
Хермине написа: Но да твърдиш, че масово се избира тази специалност чисто и просто поради липсата на алтернатива и 'щото всички това записват', е доста повърхностно... Психологията предстои да се развива у нас и то не защото е 'модерно', а щото народа стремглаво психясва! :mrgreen: :mrgreen:
Това че народа психясва би трябвало да те интересува и съответно храни ако избереш да се занимаваш с терапия. А и явно не си си направила труда да прочетеш линкнатата в мнението ми статия, защото ако беше щеше да ти стане ясно, че "психясалите" хорица търсят психиатри, които да им изпишат хапченца и да си решат краткосрочно проблема. Ти като психотерапевт хапчета няма да можеш да изписваш щото няма да имаш медицинско образование, което автоматично премахва болшинството от "психясалите" от списъка с потенциалните ти клиенти.
Психологията има твърде много направления, и да ограничаваш мисленето и амбициите си само в едно от тях, което даже няма да ти бъде преподавано, ее меко казано повърхностно :cyclopsani: :wink:

П.С. Не следвам психо, завърших го не твърде скоро и естествено не се занимавам с това, тоест не само с него :salute:

Хаха, ама хич не си поплюваш...нахрани ме!
Само дето в случай, че и ти беше прочел някое и друго мое мненийце, щеше да зебележиш, че не търся развитие в областта на психотерапията и съм даже твърде наясно с изобилието от приложения на така интригуващата специалност психология!
А това за "психясването" беше метафорка! :shaking2:
Някога, някога, толкова някога...
stoyan.dyulgerov
В началото бе словото
Специалност: Психология
Курс: първи

Мнение от stoyan.dyulgerov »

Хермине написа:Хаха, ще го оставим да се произнесе!

А ти що изостави екзотичните филологии?! Че те са толкова модерни..ии перспективни, даже доходоносни! :mrgreen:
Ми да, предлагаха ми в едно посолство да мия стълбите. Хюндай също бяха много заинтересувани от факта, че сричам на корейски, там много търсят чужденци без никаква друга квалификация освен рудиментарно владеене на техния майчин език, голяма фърфаля направих, фурор направо (РОФЛ). Сещам се преди няколко години как излезе статия в един вестник със заглавие: "Скандинавистиката най-безперспективна специалност". Няма ли в Швеция милиони шведи, които владеят шведски? Умрели за мен :)
Аватар
Хермине
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Хермине »

stoyan.dyulgerov написа:
Хермине написа:Хаха, ще го оставим да се произнесе!

А ти що изостави екзотичните филологии?! Че те са толкова модерни..ии перспективни, даже доходоносни! :mrgreen:
Ми да, предлагаха ми в едно посолство да мия стълбите. Хюндай също бяха много заинтересувани от факта, че сричам на корейски, там много търсят чужденци без никаква друга квалификация освен рудиментарно владеене на техния майчин език, голяма фърфаля направих, фурор направо (РОФЛ). Сещам се преди няколко години как излезе статия в един вестник със заглавие: "Скандинавистиката най-безперспективна специалност". Няма ли в Швеция милиони шведи, които владеят шведски? Умрели за мен :)
Сбъркал си, човече, да знаеш...такова светло бъдеще ти предстоеше из стълбите на посолството, ама уви....
Аватар
Chauncey
В началото бе словото

Мнение от Chauncey »

stoyan.dyulgerov написа:
Това, че обществото ни не е дорасло е абсолютно вярно. Но да твърдиш, че масово се избира тази специалност чисто и просто поради липсата на алтернатива и 'щото всички това записват', е доста повърхностно... Психологията предстои да се развива у нас и то не защото е 'модерно', а щото народа стремглаво психясва! :mrgreen: :mrgreen:
Ами Плазмодий може и да има някакви наблюдения за колегите си от по-долните курсове. Аз чистосърдечно си признавам, че започнах първото си следване, защото тъкмо бях завършил гимназия и си мислех, че ако не ме приемат да следвам, светът ще свърши по някакъв много ужасяващ начин и всички ще отидем на Страшния съд. Съответно стресът беше нечовешки, все едно животът ти зависи от това.

Още тогава исках да уча психология, но се оставих да ми обяснят колко е безперспективно и как ако уча корейски или японски, а най-добре даже китайски, златóто само ще текне и ще трупам имане само като изглеждам умен и по цял ден седя на един стол и се усмихвам загадъчно.

И к'во стана? Ей ме на! :) Тече, ама не златó. Понякога наистина е по-умно да си дадеш една година, докато се осъзнаеш - ей туй ще уча, това ми е призванието. Аз тогава действах като "Мъж искам, сега го искам". Горе-долу както описа Плазмодий.

Едва ли всички ще станат психотерапевти с успешна практика, след като пазарът на тези услуги още е в самия си зародиш. Но няма и всички да правим интервюта за работа в някой ЧР. Съгласен съм дори да уча психология ей така, без перспектива за развитие в областта. Имам две ръце, два крака и гладен няма да стоя.
:D peer pressure... не можах и аз да издържа, втурнах се към чужбина да уча management sciences, след което търгувах на борсата... та и мен това ме привлича от много години, но поради някои от изброените от Плазмодий стереотипи за психологията и пътищата, по които може да те отведе, реших да не следвам... рано или късно обаче може би всеки стига до извода, че е по-важно (от гледна точка на удовлетвореност) да практикуваш нещо, което обичаш и възприемаш като хоби, отколкото да вършиш нещо, което ти е безразлично, но ти носи пари (в дългосрочен план, разбира се)...
точно защото не е развит пазара, могат да се създават и експлоатират разнообразни ниши, а от тази гледна точка излиза, че е по-разумно да следваш психология, отколкото икономика, да речем, тъй като там съотношението supply-demand е брутално смутено и трудно можеш да си създадеш предимство над конкуренцията...
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Не ме слушайте какви ви ги говоря, ако ви се учи това дерзайте и успех ви пожелавам. Това че аз не се занимавам изцяло с това и не съм успял да го превърна от хоби в професия, не значи, че вие няма да успеете. Но виждайки колко човека се бутате в тая толкова закостеняла специалност, ми става тъпо, щото пазара за млади психолози в България е критично неразвит.
И всъщност до колко ще сте удовлетворени ако вашето хоби, превърнато в професия, едва ви пълни хладилника?
Спирам да ви черногледствам и ви пожелавам успех!
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
stoyan.dyulgerov
В началото бе словото

Мнение от stoyan.dyulgerov »

Плазмодий написа:Не ме слушайте какви ви ги говоря, ако ви се учи това дерзайте и успех ви пожелавам. Това че аз не се занимавам изцяло с това и не съм успял да го превърна от хоби в професия, не значи, че вие няма да успеете. Но виждайки колко човека се бутате в тая толкова закостеняла специалност, ми става тъпо, щото пазара за млади психолози в България е критично неразвит.
И всъщност до колко ще сте удовлетворени ако вашето хоби, превърнато в професия, едва ви пълни хладилника?
Спирам да ви черногледствам и ви пожелавам успех!
Или пък би могъл да ни разкажеш повече за самото следване? :)
Аватар
debauchee
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от debauchee »

Мога да ви кажа само, че Плазмодий е доста по-мил в сравнение с годината, в която аз кандидатствах :D

А колкото до самото следване - просто не си градете твърде големи очаквания и всичко ще е окей :albino: И не забравяйте, че психологията е наука, която обхваща теми от възприятията, нервната система до надеждността и валидността на едно изследване. Therefore - Плазмодий е прав и поприща много :salute:
I've always been an introvert,happily bleeding!
zlia_kufar
В началото бе словото

Мнение от zlia_kufar »

Мен ме взеха,обаче минималният бал за момчета тая година се е качил чувствително - 26,95
Аватар
qnsy
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от qnsy »

Хмм.. 27.67 минимален, аз съм с 27. Дано да падне на 2-ро класиране!
”От едно и също цвете змията прави отрова, а пчелата – мед.”
...
Усилията винаги си струват,
дори когато раждат нова жажда.
Колхида може би не съществува,
но тихо, да не чуе екипажа.
Аватар
Chauncey
В началото бе словото

Мнение от Chauncey »

и аз съм вътренка
LewsTherin
В началото бе словото

Мнение от LewsTherin »

Ех, тряа падне с 98 стотни за да се пъхна и аз, едва ли... Дано поне ПА да ме вземат на 2-ро :)
Георги и Радостина ^^
Desolation
В началото бе словото

Мнение от Desolation »

Хайде, аз се разминах, както се и очакваше. Едва ли има шанс да вляза на второ с бал 26.6 като минималният е 27.67, така че.. мисля направо да си записвам социологията и готово. Влезли са хора с 22.34 бал, представете си!
Аватар
mellow
В началото бе словото

Мнение от mellow »

Айде, честито, колеги :bounce:
Аватар
Хермине
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Хермине »

Интересно ми е онези 4000+, останали неприети в психото, накъде са се насочили? :cyclopsani:
zlia_kufar
В началото бе словото

Мнение от zlia_kufar »

Бе некви групи във фейсбуци,мейсбуци ше се правят ли.
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”