как върви подготовката ви по история за КСК 2006?

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Аз гледам какво пише в учебника на СУ и се старая да включа всичко, което пише там....
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

POWER написа:
Raya_Alexandra написа:Михаил II Балба
Този пък за първи път го чувам.
И задължително ли е да се включва договорът на Владимир Расате с Немското Кралство, защото и за него не съм чувал...
ами то в крайна сметка не е ли това най-главната причина Борис да го свали от престола, освен това, че се опитва да върне България към езичеството...бтв при мен май не пишеше, че сключва договор, а че пристъпва към дипломатически отношения с Немското кралство, което се смята за нарушаване на установените вече българо-византийски отношения...поправете ме ако греша.. :roll:
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

everyday_ написа:
POWER написа:
И задължително ли е да се включва договорът на Владимир Расате с Немското Кралство, защото и за него не съм чувал...
ами то в крайна сметка не е ли това най-главната причина Борис да го свали от престола, освен това, че се опитва да върне България към езичеството...бтв при мен май не пишеше, че сключва договор, а че пристъпва към дипломатически отношения с Немското кралство, което се смята за нарушаване на установените вече българо-византийски отношения...поправете ме ако греша.. :roll:
При мене го дават договор. everyday_, ти къде го гледаш като "дипломатически отношения с Немското кралство"? :? :roll:
Аз искам да попитам как отразявате прегрупирането на силите в началото на 60-те години на IX век (темата за Борис) - само споменавате в едно изречение или обяснявате в цял абзац как се стига до подновяването на съюза на България и Немското кралство и сближаването на Великоморавия с Византия?

Голяма Бяла Птица
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Голяма Бяла Птица »

Причините за свалянето на Расате са няколко:
1. Променя политическия курс наложен от баща му - през 892 сключва съюзен договор /Фулденските анали / с Немското кралство
2. Външнополитическата му ориентация и изтичищия 30 годишен договор са предпоставки за разваляне на отношенията с Византия
3. Опитва се да намали участието на славяните и влиянието им в политическия живот на Бг
4. Възпитан в духа на езичеството, Расате се опитва да върне старата вяра. Плюс това моралният му облик е далеч от нормите за справедлив и умерен християнски владетел- грабежи , пиршества и разврат
Всичко това подлага на изпитание делото на Борис , който през 983г сваля Владимир и го наказва с ослепяване /според някои изследователи не Борис ,а Симеон детонира Расате...но това вече е друга тема/ :) :)
Смелостта прави нищожни ударите на съдбата!
Голяма Бяла Птица
В началото бе словото
Обратна връзка:

А за прегрупирането ми е цял абзац. През 862 е скючен съюз м/у Немското кралство и Бг. После за Великоморавия, която настоява да и бъдат изпратени мисионери от Византия.Това са Кирил и Методий... и правя извод за целите които преследва Византия
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

Райче, трябва да погледна какво беше точно, че като я учих беше все още август-септември някъде и ми се губят някои детаили :oops: а за прегрупирането и при мен е цял абзац
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Голяма Бяла Птица написа:А за прегрупирането ми е цял абзац. През 862 е скючен съюз м/у Немското кралство и Бг. После за Великоморавия, която настоява да и бъдат изпратени мисионери от Византия.Това са Кирил и Методий... и правя извод за целите които преследва Византия
И аз така го пиша. А има и още едно нещо от тая тема, което много ме смущава: Михаил III малолетен ли е при избухването на войната 855-856? Защото аз пиша, че Борис "предупреждава регентката на малолетния император Михаил III Августа Теодора, че ако нападенията от страна на Византия в/у българските земи не престанат, ще нахлуе с цялата си войска...". А в учебника на СУ не дават, че Михаил е имал регентка... :(
everyday_, не се притеснявай, мерси все пак :wink:

Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

Такам, ще цитирам от моята тема 1-2 неща,за които става въпрос ;) .Нищо не ми е поправяно, така че мисля, че е вярно.На самата тема имам 6.00. Започвам оше от въпроса за ... прегрупирането на силите.
В самия план са ни го даликато подточка на първия основен въпрос,а именно Европейският Югоизток в средата на 9в.
-славяние,Рим и Конст.
-Бг и Великоморавия с/у Германия
-Преориентация:Бг и Германия;Великоморавия и Византия
Първи сондажи:покръстване от немски духовници.
Изостряне отношенията с Византия 855г.
Бг-немска офанзива с/у Великоморавия 863.
Неуспешния поход на канартикина Владимир в Сърбия
лятото на 863
Условия за мир.
Това е първата точка от темата ;) бля..............................

После,за .. 862г:
"Вторият период на външната политика на хан Борис преди покръстването започва през 862г, когато се извършва ново прегрупиране на силите и Бг се ориентира към съюз с Немското Кралство"
съюз съюз :)

След това.. за Михаил 3 и войната 855-865:
"Териториалното разширение на Бг в Македония, извършено при хан Персиян, разтревожило Византия, но тя била заета във война с арабите, реакцията й закъснява. През 855г Империята обявява война на българо-немската коалиция.Византийските войски водени от Михаил 3 и кесаря Варда завладяват ... /градовете изброявам/.Войната завършва с подписването на мирен договор през 865г,с който Бг признава територ. си загуби в Тракия, но Византия признава бг завоевания в Македония и Родопската област"
мм никъде не съм писала за регентка,то и не знам за такава регентка :oops:

:wav: :wav:
Последно промяна от ra4e^f на 08 Апр 2006, 12:19, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

Срамувам се от себе си,как можах да изпиша такъв ферман... тц тц тц :banghead:
Изображение
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Като сме тръгнали с откъси, дайте да кажа и аз...

"През 855г. българо- византийските отношения също се изострят.По този повод, както съобщават изворите, хан Борис предупреждава регентката на малолетния император Михаил III Августа Теодора, че ако нападенията над българските земи не престанат, ще нахлуе с цялата си войска. През 855-856г. между двете сили избухва война. Причината за нея може да се търси в опита на империята да възтанови властта си над някои стратегически важни крепости в Северна и Източна Тракия, които се владеят от България. В резултат на успешните военни действия на византийските войски са завладени Филипопол и околностите му,областта Загора и черноморските градове Девелт, Анхиало и Месемврия. И този път със средствата на дипломацията хан Борис успява да отклони византийците от по-нататъчни действия срещу Българската държава. През 856г. между двете страни е сключен договор."

Темата ми не е проверявана от никой все още...

Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Eто при мен как е:
"Териториалното разширение на България в Македония сериозно притеснява Византия, тъй като по този начин се прекъсва връзката между Константинопол и вторият по град важност в Империята - Солун. Въпросът между България все още не е разрешен, но Византия съсродточена във войните с арабите не може да съсредоточи военните си сили във война с българите. Едва през 855-856 император Михаил III и кесарят Варда предприемат военни действия в Тракия. Те завладяват няколко важни крепости - Месемврия, Анхиало, Девелт, както и самият Пловдив. Това развитие на ситуацията принуждава Борис да търси мир, който е сключен най-вероятно през 856 г."

:) Общо взето една и съща информация, разказана по различен начин. Само дето и при мен липсва августа Теодора. :roll:
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Голяма Бяла Птица
В началото бе словото
Обратна връзка:

Тази Теодора и аз не сам я чувала , ама останалата част е същатата като при мен :D :D
Аз имам нова гатанка за темата Възстановяване на българската държава/1185 - 1207/: За УНСС знам ,че в увода се включват причините за падането на 1 Бг царство, а изложението започва с положението на бг народ под византийско робство , после са въстанията на бг народ /от 1040 до 1185 / и Асеневци. А за Су в изложението разказвате ли за положението на бг народ и въстанията ?/ защото на мен са ми в увода и само ги споменавам/
Аватар
feichka
Форумно зомби

Мнение от feichka »

При мен са изцяло разказани.Така е дадено, че и трябва в плановете от книжката на СУ. :)
Аватар
feichka
Форумно зомби

Мнение от feichka »

POWER написа:
everyday_ написа:
POWER написа:
Е, според мен, най-главната причина е, че започва гонения срещу видни духовници и срещу самата църква. И вече е отделно това, че е разпуснат владетел и прекарва дните си в гуляй и развлечения, а такова нещо за договор за първи път чувам.
Даже и филма като съм гледал, и там договор няма...
Но може и аз да съм в грешка щом всички други го имате този договор. В какво точно се състои той ?
Tози договор в моята тема го нямаше, но го има в книжката с планове на СУ. Но важното е, че не е договор, а съюз и точно така Расате нарушава установените българо - византийски отношения, прави го напук на Византия. :) Той подновява политическата враждебност към Империята и за да е още по-мръсно сключва този съюз с Немското кралство. Това, както и опита за връщане на езичеството, леко изнервя княз Борис и той детронира сина си.
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”