Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!
Естетическият вкус на дадено учитгелско тяло не е общото благо. Което прави аналогията с раждаемостта на китайците нелогична. Не намирам за приемливо "адресатите" да се подчиняват на смехотворни изисквания от комунистическата ера, нито пък сътрудничеството между учители и ученици да се гради върху пълно безприкословно подчинение на всяка нова простотия. Не намирам за правилно стремежът да бъде към "пречупване" на хората поради гореизложените от мен причини в горния ми пост. "Пречупване" не е равно на поумняване, поумняване е, когато не правиш нещо, защото знаеш, че е неправилно, а не защого така са ти казали. Второто е оглупяване. А в случая с косите аз не виждам нищо неправилно.
~ Кътчето ~
Когато караш някого да пише домашни и го наказваш, когато не е, пак е несправедливо. Особено когато става дума за домашни, които пишеш заради самото им писане, а не защото ще поумнееш или ще научиш нещо.
Да седя с часове, занимавайки се с глупости, никога не ми е било приоритет в живота и откровено не ми помага да си го живея, както искам. Но го правя, защото такива са правилата, които съм приел, влизайки в даденото учебно заведение. Освен това косата и брадата растат. Като завършат, ще си ги пуснат до коленете, ако искат.
Но е и факт, че училището е нещо като работно място за децата, където те вършат работа и получават съответните оценки. На много работни места кодът за обличане и външен вид е строг, защото те са с голяма обществена стойност. Е, училището не ли такова място? (поне на теория, де
)
Да седя с часове, занимавайки се с глупости, никога не ми е било приоритет в живота и откровено не ми помага да си го живея, както искам. Но го правя, защото такива са правилата, които съм приел, влизайки в даденото учебно заведение. Освен това косата и брадата растат. Като завършат, ще си ги пуснат до коленете, ако искат.
Но е и факт, че училището е нещо като работно място за децата, където те вършат работа и получават съответните оценки. На много работни места кодът за обличане и външен вид е строг, защото те са с голяма обществена стойност. Е, училището не ли такова място? (поне на теория, де
Последно промяна от Boromir на 25 Ное 2008, 13:25, променено общо 1 път.

- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
Да ходиш на занятия и да пишеш домашни е същината на учебния процес - причината да си се записал в училище. Да си стрижеш косата не е учебен процес. Тези хора не са приели правилата за късите коси, избирайки да учат в 7 СОУ. Това им е спуснато вмомента. Те са приели правилата да ходят на занятия, да учат, да си пишат домашните. За да получат оценки, а после и диплома. Човек чете с очите си, слуша с ушите си, пише с ръцете си и мисли с мозъка си. Забележи, не извършва никоя от дейностите с косата си. Освен място за работа, за децата училището е и мястото, където са основните им социални контакти и най-важното - където (понеже са в процес на растеж и развитие) израстват и съзряват като личности. Недопустимо е точно там, където се превръщат от хлапета с мляко около устата във възрастни индивиди и граждани на България да бъдат потискани по този нахален начин.
~ Кътчето ~
- breakable_`
- В началото бе словото
- Специалност: Китаистика
- Курс: първи
четох.. четох.. четох тези 14 страници и още съм в недоумение.
и клипа гледах 2-3 пъти, и пак не мога да разбера - каква е аджеба вредата от косата на това момче за емоционалното, физическото и психическото развитие на съучениците му, как тя се отразява на репутацията на училището и на образователната система?
1. Училището е институция, на която се дължи уважение.
уважението не се определя от това дали някой е с дълга коса или с къса пола, а от това дали чупи чиновете и псува учителите в лицето им.
2. Учениците са длъжни да се съобразяват с правилата в тяхното училище. Сигурно и това го пише.
правилата на училището са създадени с цел, както всички казват, "да подготвят учениците за правилата на живота". но при положение, че за да те наемат на работа те преценяват основно по качества, а не по визия, и толкова хора с дълга коса са си намерили хубава и престижна работа, каква е тогава нуждата от това "правило"?
4. Дългата коса е нещо, което аз приемам за нетипично за момче.
явно и директорката го намира за нетипично и неестетично. аз пък намирам за некрасиво някое 13-годишно момиче с тежък вечерен грим, но това не са го забранили в никое училище, доколкото знам. друг е въпроса, че в средновековието дългата коса на мъжете е била особено ценена и благородниците сабили дългокоси.
5. Активната гражданска позиция не е типична за ученици, нямащи 18г.
активната гражданска позиция не се появява на втория ден след като направиш 18.
ако на човек не му се дава свободата да решава за собствената си визия, как може въобще да се създаде у него нагласата да взема друг вид решения. когато за най-дребното нещо се смачква желанието му да се оразличи по някакъв начин от другите, как се изгражда в него личност?
1. Училището е институция, на която се дължи уважение.
уважението не се определя от това дали някой е с дълга коса или с къса пола, а от това дали чупи чиновете и псува учителите в лицето им.
2. Учениците са длъжни да се съобразяват с правилата в тяхното училище. Сигурно и това го пише.
правилата на училището са създадени с цел, както всички казват, "да подготвят учениците за правилата на живота". но при положение, че за да те наемат на работа те преценяват основно по качества, а не по визия, и толкова хора с дълга коса са си намерили хубава и престижна работа, каква е тогава нуждата от това "правило"?
явно и директорката го намира за нетипично и неестетично. аз пък намирам за некрасиво някое 13-годишно момиче с тежък вечерен грим, но това не са го забранили в никое училище, доколкото знам. друг е въпроса, че в средновековието дългата коса на мъжете е била особено ценена и благородниците сабили дългокоси.
ако на човек не му се дава свободата да решава за собствената си визия, как може въобще да се създаде у него нагласата да взема друг вид решения. когато за най-дребното нещо се смачква желанието му да се оразличи по някакъв начин от другите, как се изгражда в него личност?
-
gogigagagagigo
- Легендарен флуудър
И пак не си получих отговор,
Съжалявам че се повтарям...gogigagagagigo написа:Добре, но не разбрах отговора на първата част от въпросите си?
Та въпроса ми е, Дрес кода не се ли отнася само за прибавките към човека, защото аз така го възприемам. (имам предвид дрехи, и аксесоари) Косата или брадата, което мен ме притеснява повече, не са нито аксесоари нито дрехи, те са част от самия човек, вярно не жизненоважна за оцеляването ни, но си има и своите способности които ни помагат да живеем както искаме. Та когато искаме от хората да ампутират част от себе си, не ги ли насилваме да направят нещо от което само те ще загубят? А на нас ще ни стане готино понеже ние сме с властта да им го наложим. Това ли намираме ли за справедливо?
My will be done!!!
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Уважението се изразява и в спазване на правилата, които училището налага. Това е задължение на учениците и те се съгласяват да го изпълняват с влизането в дадено училище. Уважение е да приемат, че позицията на директорката е правила и да се съобразят с нея въпреки различните си виждания.breakable_` написа:1. Училището е институция, на която се дължи уважение.
Правилата, щом са наложени от училището, значи не са без причина. Гореспоменатите правила учат децата на дисциплина, каквато очевидно им липсва. Мярката само на пръв поглед изглежда нелогично, но при пложение, че има такива "бойкоти", значи си е съвем необходимо да се вземат редица подобни мерки. Ето това е липса на уважение - да си караш колелото и да претендираш за солидарност към съучениците, взимайки позиция срещу училището си.
Сега, относно косата. Тя може и да не е толкова нетипична за момче(аз не съм на това мнение, ама нейсе), но щом директорката е решила, че в институцията, която и предоставена да управлява, не е уместно момчетата да ходят с дълга коса, това само по себе си е достатъчно. Тя има правото да каже, кое е правилно и кое не и преценката не трябва да подлежи на възражение, най-малко пък от страна на ония келеши.
Законодателят е преценил, че активна гражданска позиция човек може да има след навършването на 18г. До този момент на него тон в живота ще трябва да му дават тодителите и учителите, за да изградят у него необходимите морални ценности и други качества, за да може след завършването на училище, той да формира такава гражданска позиция. В конкретния случай децата стават способни да имат позиция, когато завършат средото си образование, а не толкова, когато достигнат условната граница от 18г. Това като факт означава, че те трябва да се доверят на действията на училището, които по някакъв начин ги засягат прако и непряко и да се подчинят на правилата. Ако са наистина толова принципни, законът оставя възможността, те да се преместят от училището. Какво по либерално отношение? Къде ви тука дискриминация?
Гоги, стига с тоя въпрос бе. Ясно, че и косата е част от дрес кода. Тя може да ти порасне отново. Не е глава, че да те карат да си я режеш.
- breakable_`
- В началото бе словото
добивам едно такова.. поттиснато чувство като чета. аз съм също възпитана да "спазвам правилата", майка ми е учител и когато й казах за това "правило" за подстриганите коси.. еми, стана й смешно, че директорката се занимава с косата на учениците си и коментарът й беше "тя сигурно скоро ще основе и пионерски клуб". това си е типично нашенска черта.. да се занимаваме с дреболиите и да оставяме по-важните неща за най-накрая, и то ако ни се наложи.
а относно този тон в живота.. струва ми се, че ако мама и тате са възпитали някой да мисли, да действа, да зачита мнението на другите и да знае как да се държи в официална среда, тогава няма да има нужда от заповеди, а насоки. 'щото това с косата си е точно заповед - "или се стрижеш, или марш в друго училище". звучи ми малко като една канибалска историйка: "как искаш да умреш - обесен или удавен?". много ясно, че щом ученикът е избрал това училище, и особено ако е като този дето е 12 клас, ще наведе смирено главица в името на образованието си, заради прищявката на госпожата директорка, и ще се учи на сляпо вярване в правилата и институциите. ама понякога и те не са прави. ако всички така се примиряваха с установените правила, какъв напредък щеше да има за човечеството. (много далече отидох май, ама то в основата на всяко малко нещо, стои друго фундаментално
)
а относно този тон в живота.. струва ми се, че ако мама и тате са възпитали някой да мисли, да действа, да зачита мнението на другите и да знае как да се държи в официална среда, тогава няма да има нужда от заповеди, а насоки. 'щото това с косата си е точно заповед - "или се стрижеш, или марш в друго училище". звучи ми малко като една канибалска историйка: "как искаш да умреш - обесен или удавен?". много ясно, че щом ученикът е избрал това училище, и особено ако е като този дето е 12 клас, ще наведе смирено главица в името на образованието си, заради прищявката на госпожата директорка, и ще се учи на сляпо вярване в правилата и институциите. ама понякога и те не са прави. ако всички така се примиряваха с установените правила, какъв напредък щеше да има за човечеството. (много далече отидох май, ама то в основата на всяко малко нещо, стои друго фундаментално
- ники
- Легендарен флуудър
Е да, ама за Боян от клипа явно косата е по-важна от образованието. Щом е така, не виждам причина да обсъждаме толкова прищевките на човек, който очевидно не държи чак толкова да остане в това училище. Щом косата му е приоритет, какво друго да кажем?breakable_` написа:...много ясно, че щом ученикът е избрал това училище, и особено ако е като този дето е 12 клас, ще наведе смирено главица в името на образованието си, заради прищявката на госпожата директорка, и ще се учи на сляпо вярване в правилата и институциите. ама понякога и те не са прави...
- breakable_`
- В началото бе словото
ами то ако навсякъде продължаването на образованието зависи от косата/ноктите/веждите/миглите/космите под мишниците итн... и аз ще си сложа моята коса за приоритет... 
- ники
- Легендарен флуудър
Ееее, айде пък да не е навсякъде. В останалите десет хиляди училища в квартала не му правят проблем за косата. Сега, ясно е, че косата му е по-важна. За какво си говорим?
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
Ники, когато въпросните ученици са отишли в това училие и сеа се задължили да го уважават, спазвайки правилата му, никъде в тези правила не е пишело, че ще им забраняват да си пускат косите и да носят бижута (примерно). Разбира се, такива неща е имало и едно време в седмо (за справка дългия ми пост на предната страница), но това е било по време на тоталитарен режим, а сега уж сме демокрация. И за две-три десетилетия бяха поспрели с простотиите.Уважението се изразява и в спазване на правилата, които училището налага. Това е задължение на учениците и те се съгласяват да го изпълняват с влизането в дадено училище. Уважение е да приемат, че позицията на директорката е правила и да се съобразят с нея въпреки различните си виждания.
Не виждам причина да се иска децата да бъдат превърнати в овце. Защото това, което ти наричаш "приучаване в дисциплина" на мен ми прилича баш на това. Ако смятат, че децата не си изпълняват задълженията, тогава да въведат правила за някакъв контрол в областта на задълженията, а не на косите им. Това е безсмислено и нахално от страна на 7-мо. А солидарността, която съучениците им проявяват е нещо съвсем правилно и похвално. Когато има несправедливост, срещу нея трябва да се надига глас, независимо откъде произлиза тази несправедливост.Правилата, щом са наложени от училището, значи не са без причина. Гореспоменатите правила учат децата на дисциплина, каквато очевидно им липсва. Мярката само на пръв поглед изглежда нелогично, но при пложение, че има такива "бойкоти", значи си е съвем необходимо да се вземат редица подобни мерки. Ето това е липса на уважение - да си караш колелото и да претендираш за солидарност към съучениците, взимайки позиция срещу училището си.
Значи искаш да ми кажеш, че заради каприза на една директорка всички трябва да променят начина си на живот и то за нещо, което няма нищо общо с учебния процес? И наричаш тези, които са отказали да се подчинят на естетическата й прищявка "келеши"? Тези деца не са нито войници, нито затворници, те са ученици!Сега, относно косата. Тя може и да не е толкова нетипична за момче(аз не съм на това мнение, ама нейсе), но щом директорката е решила, че в институцията, която и предоставена да управлява, не е уместно момчетата да ходят с дълга коса, това само по себе си е достатъчно. Тя има правото да каже, кое е правилно и кое не и преценката не трябва да подлежи на възражение, най-малко пък от страна на ония келеши.
Активна гражданска позиция след 18 г. спрямо избирателно право, участие в политика и т.н. Няма нищо по-нормално от това, когато в институцията, в която прекарваш половината време от живота си и от която зависиш има явно несправедливост да възроптаеш срещу нея. Не виждам нищо неправилно в това. Много ми е интересно какви морални качества ще изгради в децата тази директорка - бъдете овце, правете каквото ви кажат тия дето са по-горе от вас. Прелестен морал!Законодателят е преценил, че активна гражданска позиция човек може да има след навършването на 18г. До този момент на него тон в живота ще трябва да му дават тодителите и учителите, за да изградят у него необходимите морални ценности и други качества, за да може след завършването на училище, той да формира такава гражданска позиция. В конкретния случай децата стават способни да имат позиция, когато завършат средото си образование, а не толкова, когато достигнат условната граница от 18г. Това като факт означава, че те трябва да се доверят на действията на училището, които по някакъв начин ги засягат прако и непряко и да се подчинят на правилата. Ако са наистина толова принципни, законът оставя възможността, те да се преместят от училището. Какво по либерално отношение? Къде ви тука дискриминация?
Я ми кажи сега, щом смяташ това за либерално отношение, как се мести човек в друго училище по средата на 12-ти клас. Че и на 11-ти клас. То въобще от всеки клас е сложно да се преместиш в края на ноември. А дискриминацията, както вече писах (ако ме четеш изобщо), е в това, че дългокосият учител си е дългокос и никой не го е заплашил да си смени работата....
Според мен на момчето от клипчето не косата му е по-важна от образованието, а правото на избор. На избор да се облича както реши, да има каквато реши причеста и изобщо да бъде такъв, какъвто реши, а не какъвто му наложи диктатурата.
~ Кътчето ~
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Вие много хубаво си повтаряте едни и същи неща и това прави постовете ви страшно дълги. На всички стана ясно и всички се убедиха, че училището трябва да бъде уважавано и правилата да се спазват.
Въпросът е дали конкретното правило е тъпо или не.
На какво е символ дългата коса, че да бъде точно тя забранявана, вместо да се въведат униформи, например, което подкрепям?
Предполагам ще кажете, че на метълите.
Така е, но и на много неща, които са достойни за един ученик.
Забраняването на дългата коса е все едно да се забрани носенето на черен цвят дрехи (който цвят също може да бъде интерпретиран като метълски).
Според мен дългата коса може да означава твърде много неща за да бъде забранявана, за разлика от обиците на веждите/пъпа/езика или дългият нокът на кутрето
.
Бтв, не знам дали е станало досега дума в темата, но гледали ли сте мюзикъла "Коса"? Ако не сте - препоръчвам ви да го гледате.
Въпросът е дали конкретното правило е тъпо или не.
На какво е символ дългата коса, че да бъде точно тя забранявана, вместо да се въведат униформи, например, което подкрепям?
Предполагам ще кажете, че на метълите.
Така е, но и на много неща, които са достойни за един ученик.
Забраняването на дългата коса е все едно да се забрани носенето на черен цвят дрехи (който цвят също може да бъде интерпретиран като метълски).
Според мен дългата коса може да означава твърде много неща за да бъде забранявана, за разлика от обиците на веждите/пъпа/езика или дългият нокът на кутрето
Бтв, не знам дали е станало досега дума в темата, но гледали ли сте мюзикъла "Коса"? Ако не сте - препоръчвам ви да го гледате.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
- ники
- Легендарен флуудър
Отново изгледах видеото и останах с впечатление, че директорката е разумна жена, която има причини да налага правила. Просто клиът е твърде тенденционо направен с идеята да маинипулира хората да застанат на сраната научениците. Имаше едно момче Момчил, дет в главата приличаше на пържени яйца, които аз съм сготвил - нещо рошаво и без никакъв ред. Еми, не е красиво. Един друг вика "ей толкова съм си отрязъл заради тях, стига ми толкова." и то с егаси тона. А оня Боян си прилича на жена, каквото и да си говорим. АЗ първият път като го видях там в тълпата, точно на жена ми заприлича. Еми, не е хубаво това. Дори и само поради този факт да са наложени тия правила, което ме съмнява, пак ги подкрепям.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
що пък черното и дългите коси да са символи на метълите?
За мен тези неща са символи на елегантна млада дама - дълга тъмна коса, дрехи изцяло в черно, да подчертават фигурата и... перфекно, красота...
И са харесвани от масовия вкус....
За мен тези неща са символи на елегантна млада дама - дълга тъмна коса, дрехи изцяло в черно, да подчертават фигурата и... перфекно, красота...
И са харесвани от масовия вкус....
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Абе ти все още ли не разбра, че няма закон според който тази директорка да има правото да налага такива правила???Знаел ли какво може да налага една директорка?Ако не да те светна по въпроса:ники написа:Отново изгледах видеото и останах с впечатление, че директорката е разумна жена, която има причини да налага правила. Просто клиът е твърде тенденционо направен с идеята да маинипулира хората да застанат на сраната научениците. Имаше едно момче Момчил, дет в главата приличаше на пържени яйца, които аз съм сготвил - нещо рошаво и без никакъв ред. Еми, не е красиво. Един друг вика "ей толкова съм си отрязъл заради тях, стига ми толкова." и то с егаси тона. А оня Боян си прилича на жена, каквото и да си говорим. АЗ първият път като го видях там в тълпата, точно на жена ми заприлича. Еми, не е хубаво това. Дори и само поради този факт да са наложени тия правила, което ме съмнява, пак ги подкрепям.
1. пропускателния режим в училище
2.начина на провеждане на занятията и избора на педагози, спрямо изискванията на образователното министерство
3.наказания при нанесени материални щети на училището, неизпълнение на ученическите задължения и неморално поведение.
Дългите коси са си нещо лично и това не влиза в сферата на правомощия на директорката.Ако някой не го е разбрал е добре пак да си прочете законите, с които директорката от своя страна е длъжна да се съобразява, дори и само като изявена позиция, защото е длъжностно лице и публично изразена позиция от частно лице е едно а от длъжностно -друго.А да не говорим за използването на принуда, каквато откровено има и наказанието е до 6г. затвор.
И пак си опреснете знанията за правата на лицата под 18 години.Над възрастта на малотетие лицата се водят непълнолетни и са под попечителство, но на родители/осиновители/директори на институции-пансиони за сираци, а не обикновените гимназиални учители и директори.Това значи, че тези лица могат да имат гражданска позиция, но при писмено съгласие на законовите попечители.Така, че и тук не сте прави - учителите във въпросното училище нямат права да решават такива лични неща за тяхните обучаеми, защото такова право се пада на родителите (и то даже и тук след 14г. не може да има тотално налагане на родителското мнение, както е при малолетните).
Така, че е просто безсмислено да повтаряте как учениците били длъжни да се съобразят с ограничението за косата - да те са длъжни да се съобразяват с много неща, но точно това е едно от тия, които не могат да бъдат искани от тях.
Ако някой не му отърва законовата рамка да се откаже от българското си гражданство и да ходи в някоя страна дето върлува диктатура и там ще му спускат какво да прави - пък той безропотно ще си изпълнява.Тука има правила точно срещу такива индивиди като тази директорка, които искат да заробят човека в собствения му личен живот и то бес всякакво дреуго основание освен собствените си извратени възгледи.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside