kRiss написа:Я планинарите... искам съвет - кое е най-хубавото време за "посещение" на 7 Рилски езера * Райското пръскало... най-благоприятни... юни-юли-август ли са?а
И втори въпрос - откъде да си взема ХУБАВИ планинарски обувки?
Благодаря предварително! =)
Краят на май и началото на юни за Райското пръскал ок. Тогава гората се е разлистила и всичко е зелено. Има голяма вероятност водопада да е пълноводен и то доста. Изберете си един слънчев weekend и отидете. Ако е лошо времето внимавайте. Гръмотевичните бури са доста опасни, особено в района на Централен Балкан. Април не ходете, тогава е сиво, има сняг, падат лавини и тн. Дори внезапните снежни бури не са изключени. Лятото е горещо и водопада много често има много малко вода, като изглючим след порой. Есента е чудесна. Циганско лято с адски шарена гора. От края на септември до 20 - 25 октомври е шарена, след това става алено червена.
Едно лято от 10 дни ни валя 7 дъжд. Тогава Райското пръскало беше доста пълноводно. По маршрута Калофер - Рай - Васил Левски - Карлово преброих над 40 водопада. Ето една снимка на Райското от тогава. Голям късмет имахме.
снимка
Седмете рилски езера през лятото не са най - добрата оферта до 20 август, защото е пълно с дъновисти и е като на битака, а и няма места по хижите в района. Септември и октомври е добре или около 1 юли, преди да е налазило бялото братство.
За обувките освен стената!
http://redrockbg.com/category.php?id=6
http://www.alpibg.com/
Добри фирми са Garmont , Bestard, La Sportiva, Boreal, Trezeta...
Hanwag също бяха добри , но сега внасят боклуци. Поне така съм чувал.
Хубаво е обучките са са с преден борд(гуменото отпред на пръстите), за да не се наранява кожата отпред, когато риташ камъни и клони. Gore - tex мембрана и подметка от Vibram, малко шевове по кожата.
Аз съм с Garmont от 3,5 години и се скапаха чак сега, но е нормално. По сто дни в годината на планина при всякакви услови без да ги поддържам с импрегниращи препарати.
Ще ти трябват около 200 - 300 лв за хубави обувки.
Забрави обувките на марките Саломон и Росиньол!