Кой ми е колега? (ФМИ)

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: Кой ми е колега? (ФМИ)

Мнение от shayne »

Divna написа:Здравейте и от мен - новата ви колежка от ИС !
Здравей, колежке :)
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
quanchi
Писаружяк
Специалност: Информационни системи
Курс: първи

Мнение от quanchi »

Привет :) В ИС се заформихме сериозна група от форумците :wink:
Аватар
Divna
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Divna »

Разглеждам форума от доста време и реших и аз да се включа. Надявам се така времето до първи окт. да мине по-бързо ! :)
Аватар
porednata
В началото бе словото
Специалност: ФМИ - КН
Курс: първи

Мнение от porednata »

Хайде стига с това нетърпение де :)) ще дойде :) после ще ви се иска да дойде по-бързо лятото ... ама няма :)))
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

porednata написа:Хайде стига с това нетърпение де :)) ще дойде :) после ще ви се иска да дойде по-бързо лятото ... ама няма :)))
Не знаеш колко си права. С почивките с колегите е яко, но професора като ви каже "другата седмица контролно" и гледаш как всеки засяда да учи и ти се иска да е минала вече лятната сесия..успешно :)

Иначе Добре Дошли на двете нови колежки и попълнения на форума, надявам се престоят Ви във ФМИ да бъде весел, забавен и не на последно място - полезен :)

П.С. Шейн, някои може 4 години да прекарат в ФМИ, други може след първия семестър да си заминат, а трети да изкарат и магистратура... :)

Бу, как беше плажчето :-p

Едит: Еха, това ми мнение беше номер 200 от тази тема :))
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

J`E`K`O написа: Шейн, някои може 4 години да прекарат в ФМИ, други може след първия семестър да си заминат, а трети да изкарат и магистратура... :)
Най-голяма е вероятността тези, които ще си заминат след първи семестър, да са някои от скъпите ми колеги, за които все още нищо не знам. Що се отнася до магистратурите, аз препоръчвам те да са в чужбина, но всеки си избира. Както вече съм споменавал аз се надявам на Cambridge, но там са отказвали и на най-добрите математици, та ще видим дали ще ме огрее :) . Иначе във ФМИ има само две магистратури, които ми харесват.
Цветелин Биков
Аватар
Angel
Живее, за да пише
Специалност: Информационни системи
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Angel »

добре дошлаааа, колежке :P

// хих, колко човека станахме в тая спец. дето се навъртаме във форума :D
A is for always thinking of others!
N is for numerous kind acts!
G is for going above and beyond!
E is for endless devotion!
L is for how much you are loved!
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Не ги мислете още от сега тея матистратури. Толкоз неща ще ви минат през главите докато сте в Университета, че ще разберете, че още нищо не сте видели. Има време за всичко.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

sedrik написа:Не ги мислете още от сега тея матистратури. Толкоз неща ще ви минат през главите докато сте в Университета, че ще разберете, че още нищо не сте видели. Има време за всичко.
Вярно е, че ще се сблъскаме с много нови неща тепърва, но смятам, че точно сега е времето. Само, ако някой иска да изкара магистратура в БГ може да не го мисли още отсега, защото кандидатстването тук не е кой знае колко сложно. Ако обаче смята да кандидатства в чужбина, точно сега си му е времето. Вече съм го минал веднъж този път и съм се обедил, че ако искаш да си приет в по-престижен университет, подготовката ти трябва да започне доста по-рано. Най-важно е да си поставиш цели и да ги следваш. Някои от познатите ми, които са в Harvard, MIT, Cornell, учат думи за SAT от осми клас. Естествено нужни са и много други неща, освен изпитите, за които наистина трябва време. Същото е и при магистратурите като трябва да се отбележи, че да бъдеш приет за бакалавър в Харвард например е сто пъти по-лесно, отколкото за доктор (PhD). Така че тези, които искат да кандидатстват в чужбина след ФМИ, да почват отсега с GRE :) .
Цветелин Биков
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Това, което аз казвам е, че след една, две години в Университета научните ти интереси може да се променят доста. То реално за какви научни интереси можем да говорим сега, при положение, че още нищо не сте видели от математиката например?! (Извинявам се предварително ако съм обидил някого, не ви знам нивото) Заради това имам предвид, че не е нужно да се бърза. За чужбина щом е, и след като, shayne, имаш такива високи цели, може би си прав, не знам как стои въпроса там.
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

sedrik написа:Това, което аз казвам е, че след една, две години в Университета научните ти интереси може да се променят доста. То реално за какви научни интереси можем да говорим сега, при положение, че още нищо не сте видели от математиката например?! (Извинявам се предварително ако съм обидил някого, не ви знам нивото) Заради това имам предвид, че не е нужно да се бърза. За чужбина щом е, и след като, shayne, имаш такива високи цели, може би си прав, не знам как стои въпроса там.
Напълно прав си, че сега е твърде рано да кажем коя част от математиката ни допада. В момента съм се концентрирал към две области (Mathematical physics, Numerical Analysis), но е напълно вероятно да си променя мнението след една година във ФМИ. Но пък ще е по-добре и да не се колебая твърде дълго, защото за доктората ще трябва вече твърде да съм избрал нещо и все пак да имам повече знания в тази област. Що се отнася до изпитите, те са стандартизирани, така че нищо не ни пречи да се готвим за тях от сега.
Цветелин Биков
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Щом са стандартизирани, не пречи разбира се.
Но съм твърдо убеден, че след една, две години във факултета ще имаш много по-ясна представа за това с какво точно искаш да се занимаваш и накъде искаш да се развиваш. Пък и тоя докторат, да не би да трябва още от сега да почнеш да го готвиш?
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

sedrik написа:Щом са стандартизирани, не пречи разбира се.
Но съм твърдо убеден, че след една, две години във факултета ще имаш много по-ясна представа за това с какво точно искаш да се занимаваш и накъде искаш да се развиваш. Пък и тоя докторат, да не би да трябва още от сега да почнеш да го готвиш?
Докторатът не трябва да го готвя отсега, но както забеляза съм се прецелил доста високо :) и ще е добре да имам някакъв опит в областта. Изобщо няма да са ми излишни няколко публикации и research, но в БГ май няма такава практика студент и професор да работят по даден проект например. Ето защо и не одобрявам държавния изпит във ФМИ като завършек на бакалавърската степен.
Цветелин Биков
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Не одобряваш държавния изпит?
На Запад и в САЩ как се завършва бакалавър? С дипломна работа?
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

sedrik написа:Не одобряваш държавния изпит?
На Запад и в САЩ как се завършва бакалавър? С дипломна работа?
С дипломна работа, да. Така трябва да е и в нашия факултет, при положение, че подготвя научни кадри. Ако нямат никакъв опит и research, възможностите им са доста ограничени. Най-важното е да имаш опит в изследователската работа, защото все пак с това ще се занимава един бъдещ професор.
Цветелин Биков
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”