English
Модератор: Boromir
Мерси за отговорите, Мира!
И все пак - какво точно се учи в двете специалности и по колко изпита има?
Извинявам се, ако темата не е за тук...
И все пак - какво точно се учи в двете специалности и по колко изпита има?
Извинявам се, ако темата не е за тук...
"Ако искаш да разсмееш Бог - разкажи му за плановете си! "
"Усмихвай се повече - за една хубава усмивка са необходими 17 мускула, докато за едно качетвено цупене трябват 47!"
"Усмихвай се повече - за една хубава усмивка са необходими 17 мускула, докато за едно качетвено цупене трябват 47!"
- Mira
- Стенограф
- Специалност: ИстЕрия
- Курс: завършил
ми аз препоръчвам на тези,които ще се явяват на изпита по англ.,без някаква сериозна странична подготовка,да порешават малко от примерните тестчета,да им подиктува някой...1-2 седмици преди изпита,та да не се окаже съвсем непознат като седнете в залата,щото ще ви се види изнанагорно
аз също ще се явявам отново тази година,ама първо да ми приключи сесията,пък тогава ще почна да го мъча и английския...изумително е колко много се забравя за 1 година 

Mira, да те попитам миналата година какви бяха темите за есетата? И нещата като в книжките ли бяха - горе-долу със същата трудност?
ПП. Аз от новите книжки 1,2,3 и 4 съм минала и от старите 3,4,5 и 6, една книжка за матура и още 2 с тестове, но.. дали ще се окаже достатъчно. Април бях на Национална олимпиада по Англ., ама.. сега за изпита не възлагам големи надежди, още пове4е,4е не съм учила в езикова гимназия...
А да ви попитам.. някъде на курсове или уроци ходите ли, или сами се подготвяте?
ПП. Аз от новите книжки 1,2,3 и 4 съм минала и от старите 3,4,5 и 6, една книжка за матура и още 2 с тестове, но.. дали ще се окаже достатъчно. Април бях на Национална олимпиада по Англ., ама.. сега за изпита не възлагам големи надежди, още пове4е,4е не съм учила в езикова гимназия...
А да ви попитам.. някъде на курсове или уроци ходите ли, или сами се подготвяте?
Мога да ти кажа какво представляваше изпита в Плд - питат те за имената ти (да проверят как говориш, дали не заекваш или да нямаш някой друг дефект), след което те карат да прочетеш няколко изречения (при мен беше част от скороговорка).
"Ако искаш да разсмееш Бог - разкажи му за плановете си! "
- Mira
- Стенограф
миналата година темите за есетата бяха "какво мислите за риалити-шоу-тата?" и нещо от сорта на "защо днешната младеж се събира в кафенетата?"
изглеждат лесни,но...изискват да е много добре структурирано и подредено,да е смислено,и още куп неща.теста е със същата трудност както в книжките,ако се справяш на тестовете там без грешка и за съответното време,вероятно и на изпита ще се справиш,просто от есето страшно много точки се отнемат,а и ако имаш максимум грешки на диктовката примерно, другите 2 части от изпита и да са ти верни не се зачитат,просто ти се анулира целия изпит доколкото знам
най-важното е да имаш нужната подготовка точно на този вид изпити с тези тестове,затова и препоръчах книжките с примерните тестове 

- TheGreat7
- Танцуващия с клавиатури
Mira, напълно съм съгласен с теб за субективността на някои фактори на изпита. Но... аз също съм завършил английска гимназия, но на мен този изпит не ми беше приоритет, не реших нито 1 тест преди да се явя на него - имах 4.94... И мога да ти кажа, че абсолютно всички мои познати, които през годините в училище си учиха стабилно, имаха оценки 5.25+
Нямам за цел да си измислям, така че единственото, което имам предвид с тези цифри е, че ако си добър по езика - няма страшно. Като цяло изпитът не е чак толкова голямо зло, колкото го описваш
Малко шанс, малко тренинг, много спокойствие (знанията ест. също трябва да са налице) - и всичко е тип-топ 
The harder you fall, the higher you bounce...
- Mira
- Стенограф
вече казах,че и късмета играе много голяма роля
мога с ръка на сърцето да кажа,че и аз съвестно,с лекота и с удоволствие съм си учила езика през всички тези години,в които ми е бил профил и в крайна сметка...
просто явно трябваше да се подготвям повече по тестовете,а не да наблягам основно на историята
с това исках да кажа,че знанията,които се придобиват в училище в този случай за съжаление не са достатъчни...
аааа,между другото - много внимавайте за почерка,на мен ми бяха анулирали диктовката именно защото явно някои букви съм ги писала прекалено странно,за да разберат кои са...

- TheGreat7
- Танцуващия с клавиатури
Никой в нищо не те упреква, споко
Просто съм по-склонен да мисля, че твоят случай е "частен". В смисъл такъв, че диктовката не са ти признали (а това все пак са доста точки) и разни други фактори, които е напълно възможно да окажат влияние, но не мисля, че се отнасят за "масата" кандидати. Само исках да успокоя всички, които ще се явяват на този изпит, че не е нищо чак толкова страшно и непреодолимо 
The harder you fall, the higher you bounce...
Благодаря много за подкрепата,защото ни е нужна от време на време на всички,които се мъчим с тоя English.
Особено аз напоследък нещо доста се бях отчаяла.
На мен поне ми вдъхна малко вяра.
А,иначе исках да попитам на есето и на диктовката точно колко точки се дават.
Защото така и не можах да разбера. 
А,иначе исках да попитам на есето и на диктовката точно колко точки се дават.
Life is not measured by the number of breaths we take but by the number of moments that take our breath away