[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- TeDy
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
Да се присъединя към кандидат-студентите и аз 
Американски форум - Питаш и ти отговарят
Руски форум - Питаш и теб те питат
Български форум - Питаш и ти обясняват колко си тъп
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
^ ти какво ще кандидатстваш?
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
-
Lyubo Kov
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Към всички бъдещи кандидатстуденти, знайте, че е много трудно, но в никакъв случай - невъзможно. И още от сега сядайте и посветете годината си на учене и почти сигурно е, че ще успеете! И не слушайте хората около себе си, които ви казват, че е невъзможно еди-какво-си. То не познавам човек, който вярваше, че ще вляза право в СУ, самият аз не го вярвах. Но ето, че стана. С доста труд, естествено. Просто вярвайте в себе си и отделяйте повечето си време за подготовка.
Относно спора с учител vs. без учител. Ако ходите на курсове ще имате конкуренцията, с която да сравнявате знанията си и съответно - да ви стимулира. Другото - може да има доста хора успели без учител. Браво на тях! Но добрият учител с насоките и разясненията си винаги в би бил от ползва. Той няма да ви налее знания в главата. Вероятно е да ви повдигне оценката по съответния предмет с примерно само около 25 стотни, но тези стотни често се оказват решаващи. Затова, ако имате финансовата възможност, по-добре ходете на частни уроци или на курсове, като внимавате и с избора на учител. Със сигурност ще ви бъде от полза.
Това е от мен. Успех на най-усърдните!
Относно спора с учител vs. без учител. Ако ходите на курсове ще имате конкуренцията, с която да сравнявате знанията си и съответно - да ви стимулира. Другото - може да има доста хора успели без учител. Браво на тях! Но добрият учител с насоките и разясненията си винаги в би бил от ползва. Той няма да ви налее знания в главата. Вероятно е да ви повдигне оценката по съответния предмет с примерно само около 25 стотни, но тези стотни често се оказват решаващи. Затова, ако имате финансовата възможност, по-добре ходете на частни уроци или на курсове, като внимавате и с избора на учител. Със сигурност ще ви бъде от полза.
Това е от мен. Успех на най-усърдните!
- Diegooo
- Драскач
ти как се подготвяше за изпитите?
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
- TeDy
- В началото бе словото
Аз съм за право, но имам сериозен проблем с литературата - не мога да пиша анализи и тфа си е
Повечето ми роднини не вярват, че ще влеза право
Както и аз вече, направо се отчаях 
Споко - писането на анализи не е толкова трудно.Трябва да имаш добра логика и последователно да извеждаш доказателствата си.Ако пък съвсем не можеш - може би наистина не си за право, защото в практикуването на правото е изключително важна бързата и комбинативна логика.TeDy написа:Аз съм за право, но имам сериозен проблем с литературата - не мога да пиша анализи и тфа си еПовечето ми роднини не вярват, че ще влеза право
Както и аз вече, направо се отчаях
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- TeDy
- В началото бе словото
абе не е съвсем като да не мога, но едва ли мога като вас искам да кажа
Познавам добре произведенията, но просто учителката ми чааак сега се сети, че трябва да ни учи да пишем анализи... Стига с това не си за право хептен ще ме отчаяте
а доколкото до логиката, мисля че имам горе долу някаква, ама както ми казва даскалката - не доосмислям нещата 
- Diegooo
- Драскач
И на мен ми е адски трудно по два предмета.Готвя се сам и съм се сдухал още октомври месец.Уча вече по 5-6 часа на ден ноооо пак не е достатъчно.Кво да се прави...Ще видим какво е рекла съдбата...
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
-
Lyubo Kov
- В началото бе словото
- Специалност: Право
Ходих на уроци по история и курсове по БЕЛ. Историята съм я учил като я разказвам, уча по-важни цитати наизуст и така. Не бих казал, че е най-ефективният метод, но действа. След определен немалък период от време се научава темата да се разказва от до.Diegooo написа:ти как се подготвяше за изпитите?
По БЕЛ имах големи и малки теми. Малките теми бяха за матурата по различни проблеми. Големите за изпита за кандидатстудентския изпит. Цяла година учих малките теми за матурата и последния месец преди основния изпит четях и се опитвах да зубря големите теми. Като 3 дена преди изпита четях и четях всички теми от до. Може и да ти се струва неефективно. Но поне моята краткотрайна памет е изключителна. На отделни моменти цели изречения възпроизвеждах от темата си върху Дебелянов.
Иначе цитатите са доста важни! Което учите наизуст по първобитния начин го учете така. Но върху Вазов, Ботев и Дебелянов, както и 1-2 произведения на Атанас Далчев можете да си намерите песни из нета. Изтеглете всичката налична музика на Епизод и Велислав Иванов. Дори да са ти противни песните ги слушайте и си ги пейте! Така най-лесно се научават стихотворенията. Ще ви е от полза. Аз на самия редовния изпит пеейки си иначе леко фалшивия Велислав Иванов възпроизведох цели стихотворения наизуст и ги писах като цитати, и импровизирайки ги анализирах.
И така оттук-оттам нещата станаха, макар и трудно.
Другото, което го имате като себе усещане, че анализи не можете да правите. И аз бях така. В началото учех само наизуст и така и пишех, но с течение на времето все по-малко беше наизуст и все повече -импровизация. Така че колкото повече пишете, толкова по-сигурни ще ставате в знанията си и толкова по-добре ще усвоявате до колкото е възможно езика на писане. Разликата е, че на основния изпит има мноооого повече неща за писане.
Eй тия неща тук може да си ги изтеглите и да подберете песните, които ви трябват и след това - слушане и пеене вкъщи до наизустяване!
http://zamunda.net/browse.php?search=%C ... incldead=1
http://www.last.fm/music/Velislav+Ivano ... мни+небеса
http://www.last.fm/music/Velislav+Ivano ... я+небосвод
- The_iMMortal_f
- Паисий
TeDy написа:Аз съм за право
Ама разбира се, какво съм заразпитвала и аз...
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
- TeDy
- В началото бе словото
Е за право съм ама не, защото е "престижна", а защото това ми се учи. Даже знам точно какво право искам 
- The_iMMortal_f
- Паисий
Ти си една от първите, ей сега, като се запонавъдят "правистите", ще ме е срам да кажа , че съм за психология и българска филология ...Могат да ме анатемосат и няма да се интегрирам никъде
- TeDy
- В началото бе словото
Абе аз като ги знам някои, защо искат да учат право (защото мама и тати са им казали, че е най-хубавата специалност) и ме хваща яд 
- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
Нали се сещаш, че не си единствената, която говори такаTeDy написа:Е за право съм ама не, защото е "престижна", а защото това ми се учи. Даже знам точно какво право искам
Компютърни науки I курс
По мои наблюдения сред колегите доста са хората, които искат след завършване на право да се набутат сред нотариусите, което е доста нереалистично.Не, че е съвсем невъзможно, но малко вероятно.Другата част искат работа в прокуратурата или като съдии.Малко са бъдещите адвокати.Не знам защо е така.Даже от приятели чух , че в адвокатските колегии ако кандидатства способен човек гледат да го скъсат на приемния изпит, защото не искали конкуренция...Абе объркана история. 
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside