[КСК 2010] Български език и литература

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
TeDy
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011

Мнение от TeDy »

Да се присъединя към кандидат-студентите и аз :bounce:
Американски форум - Питаш и ти отговарят
Руски форум - Питаш и теб те питат
Български форум - Питаш и ти обясняват колко си тъп
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

^ ти какво ще кандидатстваш?
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Lyubo Kov
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от Lyubo Kov »

Към всички бъдещи кандидатстуденти, знайте, че е много трудно, но в никакъв случай - невъзможно. И още от сега сядайте и посветете годината си на учене и почти сигурно е, че ще успеете! И не слушайте хората около себе си, които ви казват, че е невъзможно еди-какво-си. То не познавам човек, който вярваше, че ще вляза право в СУ, самият аз не го вярвах. Но ето, че стана. С доста труд, естествено. Просто вярвайте в себе си и отделяйте повечето си време за подготовка.

Относно спора с учител vs. без учител. Ако ходите на курсове ще имате конкуренцията, с която да сравнявате знанията си и съответно - да ви стимулира. Другото - може да има доста хора успели без учител. Браво на тях! Но добрият учител с насоките и разясненията си винаги в би бил от ползва. Той няма да ви налее знания в главата. Вероятно е да ви повдигне оценката по съответния предмет с примерно само около 25 стотни, но тези стотни често се оказват решаващи. Затова, ако имате финансовата възможност, по-добре ходете на частни уроци или на курсове, като внимавате и с избора на учител. Със сигурност ще ви бъде от полза.

Това е от мен. Успех на най-усърдните!
Аватар
Diegooo
Драскач

Мнение от Diegooo »

ти как се подготвяше за изпитите?
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Аватар
TeDy
В началото бе словото

Мнение от TeDy »

Аз съм за право, но имам сериозен проблем с литературата - не мога да пиша анализи и тфа си е :( Повечето ми роднини не вярват, че ще влеза право :D Както и аз вече, направо се отчаях :pale:
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

TeDy написа:Аз съм за право, но имам сериозен проблем с литературата - не мога да пиша анализи и тфа си е :( Повечето ми роднини не вярват, че ще влеза право :D Както и аз вече, направо се отчаях :pale:
Споко - писането на анализи не е толкова трудно.Трябва да имаш добра логика и последователно да извеждаш доказателствата си.Ако пък съвсем не можеш - може би наистина не си за право, защото в практикуването на правото е изключително важна бързата и комбинативна логика.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
TeDy
В началото бе словото

Мнение от TeDy »

абе не е съвсем като да не мога, но едва ли мога като вас искам да кажа :) Познавам добре произведенията, но просто учителката ми чааак сега се сети, че трябва да ни учи да пишем анализи... Стига с това не си за право хептен ще ме отчаяте :) :) а доколкото до логиката, мисля че имам горе долу някаква, ама както ми казва даскалката - не доосмислям нещата :)
Аватар
Diegooo
Драскач

Мнение от Diegooo »

И на мен ми е адски трудно по два предмета.Готвя се сам и съм се сдухал още октомври месец.Уча вече по 5-6 часа на ден ноооо пак не е достатъчно.Кво да се прави...Ще видим какво е рекла съдбата...
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Lyubo Kov
В началото бе словото
Специалност: Право

Мнение от Lyubo Kov »

Diegooo написа:ти как се подготвяше за изпитите?
Ходих на уроци по история и курсове по БЕЛ. Историята съм я учил като я разказвам, уча по-важни цитати наизуст и така. Не бих казал, че е най-ефективният метод, но действа. След определен немалък период от време се научава темата да се разказва от до. :D

По БЕЛ имах големи и малки теми. Малките теми бяха за матурата по различни проблеми. Големите за изпита за кандидатстудентския изпит. Цяла година учих малките теми за матурата и последния месец преди основния изпит четях и се опитвах да зубря големите теми. Като 3 дена преди изпита четях и четях всички теми от до. Може и да ти се струва неефективно. Но поне моята краткотрайна памет е изключителна. На отделни моменти цели изречения възпроизвеждах от темата си върху Дебелянов. :lol: След 10 дена надали съм ги помнил, но в дадения момент ги знаех.

Иначе цитатите са доста важни! Което учите наизуст по първобитния начин го учете така. Но върху Вазов, Ботев и Дебелянов, както и 1-2 произведения на Атанас Далчев можете да си намерите песни из нета. Изтеглете всичката налична музика на Епизод и Велислав Иванов. Дори да са ти противни песните ги слушайте и си ги пейте! Така най-лесно се научават стихотворенията. Ще ви е от полза. Аз на самия редовния изпит пеейки си иначе леко фалшивия Велислав Иванов възпроизведох цели стихотворения наизуст и ги писах като цитати, и импровизирайки ги анализирах. :lol: Така благодарение на музиката, която слушах, имах около 2-2 страници само цитати и още анализ, който си го съчиних на самия изпит. :lol:
И така оттук-оттам нещата станаха, макар и трудно. :)

Другото, което го имате като себе усещане, че анализи не можете да правите. И аз бях така. В началото учех само наизуст и така и пишех, но с течение на времето все по-малко беше наизуст и все повече -импровизация. Така че колкото повече пишете, толкова по-сигурни ще ставате в знанията си и толкова по-добре ще усвоявате до колкото е възможно езика на писане. Разликата е, че на основния изпит има мноооого повече неща за писане.

Eй тия неща тук може да си ги изтеглите и да подберете песните, които ви трябват и след това - слушане и пеене вкъщи до наизустяване! :mrgreen:
http://zamunda.net/browse.php?search=%C ... incldead=1
http://www.last.fm/music/Velislav+Ivano ... мни+небеса
http://www.last.fm/music/Velislav+Ivano ... я+небосвод
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий

TeDy написа:Аз съм за право

Ама разбира се, какво съм заразпитвала и аз... :mrgreen:
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Аватар
TeDy
В началото бе словото

Мнение от TeDy »

Е за право съм ама не, защото е "престижна", а защото това ми се учи. Даже знам точно какво право искам :cherry:
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий

Ти си една от първите, ей сега, като се запонавъдят "правистите", ще ме е срам да кажа , че съм за психология и българска филология ...Могат да ме анатемосат и няма да се интегрирам никъде :mrgreen:

Аватар
TeDy
В началото бе словото

Мнение от TeDy »

Абе аз като ги знам някои, защо искат да учат право (защото мама и тати са им казали, че е най-хубавата специалност) и ме хваща яд :salute:
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки

Мнение от bggashnik »

TeDy написа:Е за право съм ама не, защото е "престижна", а защото това ми се учи. Даже знам точно какво право искам :cherry:
Нали се сещаш, че не си единствената, която говори така :shock: :lol: :lol:
Компютърни науки I курс
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

По мои наблюдения сред колегите доста са хората, които искат след завършване на право да се набутат сред нотариусите, което е доста нереалистично.Не, че е съвсем невъзможно, но малко вероятно.Другата част искат работа в прокуратурата или като съдии.Малко са бъдещите адвокати.Не знам защо е така.Даже от приятели чух , че в адвокатските колегии ако кандидатства способен човек гледат да го скъсат на приемния изпит, защото не искали конкуренция...Абе объркана история. :drunken:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”