САЩ - обща тема

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: САЩ - обща тема

Мнение от alter ego »

Като писах за фарфаронство и отвратителна демагогия, имах пред вид точно такива неща, като в твоя линк. :P Много добре си го хванал!
Аз виждам известно нецялостно съвпадение между признанието за продължаващо насилие и нуждата да се похвалят куислинговите иракски сили за сигурност.
Не смятам за възможно при враждебна чуждестранна окупация, да бъде постигнат какъвто и да е напредък "в упражняването на демократичните права на иракчаните".
За разлика от Ал Кайда, окупаторите, очевидно не убиват никакви невинни иракчани - нито по време на инвазията, нито по-късно по време на окупацията.
Не е трудно да се предвидят "трудни дни за Ирак", защото те са факт и в момента.
Най-много ме кефи ето това: "Но като всяка суверенна независима държава Ирак трябва да бъде свободен да чертае собствения си път. Никой не трябва да влияе или да пречи на периода на преход, каза Обама и допълни, че трябва да се уважават суверенитетът и териториалната цялост на Ирак." - като да го е казал д-р Гьобелс. Отдавна не бях чел нещо, което по-точно да отразява понятието "двуезик", въведено от Оруел в 1984. Но.... нали е излезло от устата на Обамата, как може който и да е човек по света да се усъмни в него...
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Да се разбира: "никой, освен нас". :mrgreen:

Не пропускай обаче елемента, че Обамата подчертава, че насилието покрай изборите няма да забави пълното изтегляне на хамериканските войски. Като се случи това, ще видим доколко демокрацията може да се развие в Ирак.

Като говори за влияние, той насочва вниманието към екстремистите, които се опитват да повлияят на изборния процес. Щом го казва той, слушателят няма да се сети да търси сметка първо на американците за тяхното вмешателство. Хубаво де, но какво от това? Какво очаквате от него? Да каже: "Ние сме гадни манипулатори и колонизатори, тая държава ще си я цоцаме, както си искаме"?
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Демокрацията е малко вероятно да се развие в Ирак. Къде другаде в Арабския свят има демокрация? Бих питал и за света на исляма, но тогава ще ми скочите още повече... На Обамата, като на бивш мюсюлманин, това трябва да му е ясно. :wink:
Окупаторите съвсем не се опитват да влияят на изборния процес...
Не си спомням точно кой древногръцки пич беше казал: Каква свобода на избора ми даваш, като ме принуждаваш да избирам? Велико, нали? Още тогава са ги разбирали тези работи... :mrgreen:
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Много сте загрижени нещо за Ирак и народа му, който е тероризиран от гадните американци. Жалкото е, че хората много бързо забравиха изродщините, причинени от европейците преди има няма 60-70 години върху Н на брой народи. Сигурно за войната в Ирак се е писало повече, отколкото за Втората световна война. Нещата стигнаха дотам, че немците :!:
започнаха да държат сметка на американците да не водят толкова войни, че не било хубу.
Сигурен съм, че има хора в България които вярват, че Русия ни е освободила без никакви задни политически цели.
Каквото и да си говорим, Ирак и Афганистан са си развъдници на злото и тероризма. Това, че някой се опитва да направи нещо там е факт, което не бива да се пренебрегва. Иначе конспирации има хиляди. Един олигофрен даже беше писал за "издевателствата" на американците над народа на Ирак и как те бомбардирали музеи и т.н. Еми явно тоя чичко не е запознат с практиката на някои други държави, които са бомбардирали болници, ама за тях нищо не се пише - важното да е да се хейтят американците, които атакуваха праведния народ на Ирак и свалиха светеца Хюсеин. Иначе по време на война да се срути един музей е гигантско престъпление и абсолютно невъзможно да се случи било то случайно или умишлено. Други интересни хора вдигнаха олелия до небесата, че милите терористи били бити в Гуантанамо, като по света има стотици затвори, където всякакви хора биват третирани 10 пъти по-лошо. Ама няма значение - американците са виновни.
Не може да се живее така. Трябва да се вярва, че поне едни са добрите.
Както и да е - до няколко месеца войските се изтеглят от Ирак и затворът в Гуантанамо се затваря. Сигурно тогава ще се появи някой защитник на правата на праведната държава Афганистан. Вече нищо не ме учудва.
Дори не ме учудва и "обосновката" да се хейти САЩ, а именно "че си бъркат носа навсякъде".
Ама това е напълно нормално. Само напълно луда велика сила не би го правила при условие, че може, а понякога и ТРЯБВА. В условия на един свят, където има слаби и беззащитни отговорността за тяхното "опазване" от изроди от сорта на Милошевич пада в голяма степен върху Великите сили. Може и Жокера да сметне, че примерът ми е неумесен, но защо Великите сили си бъркаха носовете в Източния въпрос? Защо Русия си бъркаше носа в нашето Освобождение? Защо "гадните американци" заедно с НАТО си бъркаха носа и накрая подписаха споразумението в Дейтън? Защо гадните американци си бъркаха носа в прекрасния режим на моллите? Примерите са много, ама мисля, че ми схванахте идеята.

Може да ме смятате за глупак, но аз наистина ВЯРВАМ, че САЩ е държавата, която ще спаси света от поредната касапница, плод на акъла на някой болен шваб/грузинец/италианец/испанец/китаец. Както се казва, every darkest night has a dawning day. :D
Защото ако ви задам въпроса коя държава искате да измести САЩ от водещата и позиция на световна свръхсила си мисля, че доста ще си помислите. :wink:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Що скачаш на нож, като никой не е нападал американците? Никой не е забравил изродщините на европейските "просветени и високоцивилизовани" държави на Стария континент и в колониите. А и едва ли скоро ще има война, за която да се пише повече, отколкото за ВСВ. Както и да е. Съгласен съм с някои от нещата, които казваш. Естествено, че като са световна суперсила, САЩ ще се държат като такава. Доктрината "Монро" отдавна е част от историята. И съм съгласен, че колкото и да ги критикуваме, май в момента няма друга сила, която бих предпочел да е номер едно като икономика и военен потенциал.

Само че! Не мога да се съглася с това:
Трябва да се вярва, че поне едни са добрите.
Няма такова нещо като "добрите" и "лошите". Има само хора, които Чък Норис е разпределил в съответните роли, за да гледа екшън. Има сили, чиито интереси съвпадат в по-голяма степен с тези на останалата част от света, както и такива, чиито интереси са в по-голям ущърб на останалите.

Също така това, че други държави вършат по-големи гадости, по никакъв начин не оправдава прегрешенията на американците. Още повече, че те се бият в гърдите, че са блюстители на човешките права, справедливостта и демокрацията по света. Точно затова трябва да се стремят винаги да са номер едно в това отношение, а явления като Гуантанамо, Абу Гариб и предполагаемите тайни затвори на ЦРУ в Източна Европа са петна върху репутацията им, които не бива да се допускат. С голямата сила идва голяма отговорност. Някак не върви да оправдаваме золумите в американските затвори с това, че в Либия, Северна Корея и Зимбабве правят по-големи гадости. ;)

@ Жокере, Обамата никога не е бил мюсюлманин! :D
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

Защото ако ви задам въпроса коя държава искате да измести САЩ от водещата и позиция на световна свръхсила си мисля, че доста ще си помислите. :wink:
Е как. България, без да ми мигне окото. :wink:
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Толкова ли мразиш света уе? :lol:
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Кемълчо, добре! Опряхме до същността на въпроса - това е твоята вяра в месианството на САЩ. Няма какво повече да коментираме. Всичко се свежда до това. Други вярват така в Русията, трети - в трети държави, дори Лорда в България. 8)
Като ме пита за бомбардирана болница най-напред, защото съм я виждал и е ужасна гледка, се сетих за една от централните белградски болници, намираща се на булеварда, на който е Президентството им. Симпатиите ни към сърбите са общи и еднакви, но е болница, все пак, както и китайското посолство там беше китайско посолство.
А по въпроса, който Пора ми зададе в предпоследния пост си спомних за една модерна притча.
Върла зима и едно врабче съвсем замръзнало, паднало от клона си и било пред окончателно вледеняване. Но една крава минала и без да го забележи, свършила кравешките си нужди върху него. От топлината то се съживило, изпълзяло на върха на тортата и започнало да чурулика. Но минала прегладняла и премръзнала котка, извадила го вниматело и го изяла...
What`s the moral of the story?
1. Не всеки, който те шитва, ти мисли злото.
2. Не всеки, който те вади от шита, ти мисли доброто.
най-важното 3. Насран не чуруликай!
- Това за Обамата.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Сериозно, тая притча е гигантско добра. :salute:

Пак повтарям обаче, че Белград не беше бомбен от САЩ, а от НАТО. Или греша? :roll:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Намекваш, че самолетите са били люксембургски ли :mrgreen:
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

alter ego написа:Намекваш, че самолетите са били люксембургски ли :mrgreen:
Само ако ти намекваш, че САЩ и НАТО е едно и също. :D

- Of course not!
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

То е като бисквитите и опаковката им. Като си купуваш едното, другото върви с него.. :bigsmurf:
Все пак могат да съществуват и поотделно... :scratch:
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Нормално е, да си със "силните" на деня. И по-лесно ;)

Всъщност, ако имаше възможност, би ли емигрирал? Или просто като отиваш следващия път да продаваш в някой магазин, да не се върнеш?
medicate, medicate
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

phoebe написа:Нормално е, да си със "силните" на деня. И по-лесно ;)

Всъщност, ако имаше възможност, би ли емигрирал? Или просто като отиваш следващия път да продаваш в някой магазин, да не се върнеш?
Аз отдавна съм на мнение, че всички американофили трябва да се изселят в САЩ, а всички русофили - в Русия. :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Светът”