100 години самота.Abiii написа:Препоръчай нещо от Маркез
Чети я бавно.
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
100 години самота.Abiii написа:Препоръчай нещо от Маркез
Забравяш, че казах, че паралелното съпоставяне между литература и медии е неуместно.SeeKnDestroY написа:Само едно вмъкване в спора ви (ако давате) ...
Според мен "Търговецът на кристал" е права, че съпоставя тази литература с пресата. Разликата е само в подвързията. Грешно е да се изхожда от това, че преса=достоверност, литература=въображение. И двете неща понякога се пресичат...
Това го мислиш, защото така е прието, но не значи, че непременно трябва (винаги) да е така (говоря за литературата). И точно щото така уж е прието... някои хора избират ЧРЕЗ няк'во литературно произведение да кажат някоя истина... или поне като я кажат отсреща (читателите) да не могат да атакуват написаното. Много хора точно чрез литературата са "говорили" истини.. дали заради наложена цензура, дали заради нещо друго, но са я я "ползвали", за да кажат свободно/закодирано/ каквото искат. Всеки го знае...Но мисълта ми е, че ако в медиите се цели зависимост на първо място с истината, то литературата е независима от нея (истината на действителността имам предвид).
това, че темите са добре разработени и много продаваеми не го прави автоматично бездарен писател. прочее, да наричаш писател бездарен предполага, че наричащият е много надарен. kv има една мисъл, една от многото негови, които обичам, че да критикуваш някоя невинна и безсилна книга е все едно да си сложиш броня и шлем и щит и да нападнеш обелка от банан.easy написа:Дан Браун е бездарен писател с нюх към теми, които продават. Книгите му не казват нищо ново, но създават усещане за конспиративност, мистичност и разкриване на многвековни тайни; усещане, което продава. Усещане, че ме пързалят.