Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!
- avocat_du_diable
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Re: Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!
Не съм чел всички мнения по темата, но ми се струва доста странно мислещи млади хора да подкрепят подобна петиция. Нека всеки, който е за събарянето на паметника, се замисли защо не са демонтирани позлатеният паметник на съветската армия във Виена и огромният мемориал на съветската армия в Берлин. Или може би в България имаме прекалено много запазени исторически паметници и затова можем да си позволим лукса аристократично да се освободим от един от тях?..
Прочети предните страници и ще намериш отговори на двата си въпроса.

- avocat_du_diable
- В началото бе словото
- Курс: първи
Аз отдавна съм си дал отговор на тези въпроси за себе си. Мисля, че колкото и негативна да е оценката за дадена историческа епоха, паметниците, свързани с нея, не трябва да бъдат унищожавани. Защо например не са съборени нацистките концентрационни лагери или, ако погледнем съм древността, Колизея – свидетелство за жестоките забавления на древните римляни?
Друг въпрос, че според мен социалистическият период в развитието на България определено не заслужава само и единствено негативна оценка.
Друг въпрос, че според мен социалистическият период в развитието на България определено не заслужава само и единствено негативна оценка.
А каква оценка заслужава бе, адвокатче ? И да, лагерите не са бутнати, но лагерите не са в центъра на Берлин и Мюнхен, нали? Хората не ги виждат всеки ден, за разлика от нашето чудовище. А иначе от всички немски градове са махнати де що е имало орли, свастики и тем подобни.avocat_du_diable написа:Аз отдавна съм си дал отговор на тези въпроси за себе си. Мисля, че колкото и негативна да е оценката за дадена историческа епоха, паметниците, свързани с нея, не трябва да бъдат унищожавани. Защо например не са съборени нацистките концентрационни лагери или, ако погледнем съм древността, Колизея – свидетелство за жестоките забавления на древните римляни?

-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Boromir написа:Пияндурник или не, съветският войник е изнесъл на гърба си цялата война и едва ли има държава, понесла повече унищожение - човешко и материално - от СССР. Дори само заради това заслужава паметник далеч не само в центъра на нашата столица. Погледнете и от тая гледна точка, почивка за малко от пропаганда и идеологии - паметник на безумния подвиг на тия хора. Нашите опълченци стават безсмъртни герои след 3 дни на Шипка, а руската Шипка през войната продължава 3 години.
И това е самата истина и единственото нещо, което ме поставя в неутрална позиция, вместо в позиция "да бутнем паметника", колкото и тъпо да звучи.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Безумния подвиг? Да има паметници там, където тази армия е воювала и е давала жертви! Ама на наша територия, където са нахлули без да ги каним с погача, не мерси!
- ники
- Легендарен флуудър
- Курс: пети
Комунизмът отдавна вече е само в главите на хората като Билбо и всякакви каузи против него са абсурдни. Да бутнем паметника, а заедно с него и Руски паметник, руската църква, Александър Невски и шадравана на Славейков и да направим вместо това една голяма статуя на Бойко Борисов. Около нея може <15-годишни скейтъри да симулират, че правят нещо с раздърпяните си дрехи.
Какво е общото с Руски паметник и Руската църква? ----- Изтрито: лични нападки ----- Bagatur И за шадравана на Славейков? За статуята на Бойко Борисов няма да те питам...
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Според мен самият факт, че в София има паметник на съветския войник не е кой знае какъв проблем. Лично на мен не ми се нравят размерите му и факта, че около него няма нито един достатъчно внушителен паметник на българския войник, да не говорим за паметник на Левски, Вазов и т.н. и т.н. Затова ако все пак трябва да дам отговор дали искам тоя паметник да се бутне, то по-скоро клоня към "да", въпреки че ако до (над) него се извиси един български паметник, олицетворение на някой(и) (такива бол) български подвиг(или повече от 1
), войникът със шмайзера срещу СУ изобщо не би ми пречил. 
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Игнорирането (най-вече заради слабо познание) на очевидни неща е основният проблем на българите в момента, ти си типичен пример. Първо, защо приемш каузата против паметника като "кауза против комунизма"? От там следва въпросът - ако защитаваш паметника, защитаваш и комунизма ли? Следователно явно той е и в твоята глава. И как може нещо да е безвъзвратно отминало, след като огромната част население го помни ? Защо да е абсурдна кауза срещу режима, който унищожи независимостта на България и изтреби интелигенцията й ? Разбирам, че на много като теб не им се нрави кауза против така удобните ти марксистко-комуноудни догми и всичко свързано с тях, но това не значи да отричаш очевидни неща и исторически факти.ники написа:Комунизмът отдавна вече е само в главите на хората като Билбо и всякакви каузи против него са абсурдни. Да бутнем паметника, а заедно с него и Руски паметник, руската църква, Александър Невски и шадравана на Славейков и да направим вместо това една голяма статуя на Бойко Борисов. Около нея може <15-годишни скейтъри да симулират, че правят нещо с раздърпяните си дрехи.
Примера ти с паметниците няма какво да го коментирам - ако поставяш на едно дередже храм на християнската вяра и паметник на пиян изнасилвач....явно проблемът е в теб.

- ники
- Легендарен флуудър
Малкият ми мозък не успя да се напрегне достатъчно, за да ти обясни по достъпен начинВелински написа:Какво е общото с Руски паметник и Руската църква? Може ли малкия ти мозък да се напрегне и да ми обясни? И за шадравана на Славейков? За статуята на Бойко Борисов няма да те питам...дори самия ти няма да намериш смислен отговор...
Приемам я като кауза против комунизма с оглед на характера на темата, потребителите, които защитават съответните тези и тяхното поведение в други дискусионни теми.Baggins написа:Игнорирането (най-вече заради слабо познание) на очевидни неща е основният проблем на българите в момента, ти си типичен пример. Първо, защо приемш каузата против паметника като "кауза против комунизма"? От там следва въпросът - ако защитаваш паметника, защитаваш и комунизма ли? Следователно явно той е и в твоята глава. И как може нещо да е безвъзвратно отминало, след като огромната част население го помни ? Защо да е абсурдна кауза срещу режима, който унищожи независимостта на България и изтреби интелигенцията й ? Разбирам, че на много като теб не им се нрави кауза против така удобните ти марксистко-комуноудни догми и всичко свързано с тях, но това не значи да отричаш очевидни неща и исторически факти.ники написа:Комунизмът отдавна вече е само в главите на хората като Билбо и всякакви каузи против него са абсурдни...
Примера ти с паметниците няма какво да го коментирам - ако поставяш на едно дередже храм на християнската вяра и паметник на пиян изнасилвач....явно проблемът е в теб.
Не защитавам комунизма, защото такъв няма от 20 години. Няма лошо да се помни от населението, но 20 години по-късно да се търси навсякъде ми е малко странно. Не ми стана ясно, как разбра, че марксистко-комуноидните догми са ми толкова удобни, но верятно имаш своите железни доводи.
В крайна сметка търсите под вола теле. Макар и от това време и създаден с такива мотива, паметникът все пак почита съвсетската армия, която изнася огромната тежест на войната. Не виждам нищо лошо да има такъв паметник.
- JudyRamone
- Легендарен флуудър
- Специалност: Компютърна химия
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Ми да вземе да изкърти и паметника поне 
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
http://judysays.wordpress.com
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Викаш, няма паметник, няма проблем 
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.